Gazdasági válság

Amikor az emberek hite elhagyja a dollárt a játéknak vége

Forrás: The Economic Collapse

Közeledik a nap, amikor a világnak elege lesz a dollárból és az USA adósságából. Amikor ez bekövetkezik a játéknak vége. Az Egyesült Államok gazdaságát életben tartó két legfontosabb pillér a dollár és az amerikai kincstárjegyek. A dollár évtizedek óta magának tudhatja a világ tartalékvalutája szerepét. A világon mindenki erős, stabil valutának tartotta, ezért előszeretettel használták a nemzetközi kereskedelemben. Az Egyesült Államok kormányának adósságát régóta a világ ?legbiztonságosabb adósságának? tartották, legalábbis eddig.

Valahányszor komoly válság ütött ki a föld valamely pontján, a befektetők az amerikai kincstárjegyekhez menekültek, mert sziklaszilárd befektetésnek tekintették. Sajnos ennek már vége. A világ kezdi elveszíteni az amerikai gazdasági rendszerbe vetett hitét. Már az ENSZ is a dollár összeomlására figyelmeztet. A dollár és az amerikai kincstárjegypiac összeomlása igazi rémálom lenne az amerikai gazdaság számára. Ha a világnak már nem kell a dollár, mit adhat az USA a rengeteg importált olajért és áruért cserébe? Ha a világnak nem kell az amerikai adósság, hogyan lesz képes az USA továbbra is többet fogyasztani, mint amit megtermel?

A világ figyeli, hogyan nő napról-napra az Egyesült Államok adóssága, hogyan halmoznak fel egyre nagyobb költségvetési hiányt hónapról-hónapra és miként állítja elő nyomdáiban a FED a hiányzó pénzmennyiséget, míg végül az USA pénzügyi rendszere nem bírja tovább.

Néhány nappal ezelőtt a Reuters egyik cikkében arról olvashattunk, hogy az ENSZ a dollár összeomlására figyelmeztet:

Az ENSZ szerdán a dollár iránti bizalom elvesztésére, sőt egyenesen az amerikai fizetőeszköz összeomlására figyelmeztetett, ha a dollár más valutákkal szembeni gyengülése folytatódik.

A világgazdaság félévi értékelésének részeként az ENSZ gazdasági osztálya közölte, hogy egy ilyen, a külföldi dollárbefektetések értékvesztéséből eredő fejlemény az egész globális pénzügyi rendszert veszélybe sodorhatja.

Sajnos az ENSZ nem az egyedüli szervezet, ami a dollárt fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet.

Április 18-án a Standard & Poor?s stabilról negatívra rontotta az Egyesült Államok hitelminősítését és arra figyelmeztetett, hogy Amerika elveszítheti AAA besorolását.

Nem is olyan régen elképzelhetetlen lett volna egy ilyen bejelentés a Standard & Poor?s részéről.

Ma már inkább az tűnik furcsának, hogy miért tartott ilyen sokáig megtenni ezt a lépést. Az Egyesült Államok pénzügyi rendszere szétesőben van.

Amint az amerikai államadósság hitelminősítése romlani kezd, a kamatok elkezdenek emelkedni. Csak meg kell kérdezni a görög kormányt, milyen hatással is van ez egy ország gazdaságára. Görögország jelenleg 16%-os kamatot fizet 10-éves futamidejű kötvényei után.

John Williams, a Shadow Government Statistics munkatársa a következőket írta az USA leminősítéséről és, hogy miért adott ki figyelmeztetést a Standard & Poor?s az amerikai államadóssággal kapcsolatban:

Az S&P az Egyesült Államok kormányának hosszú távú pénzügyi problémáira figyelmeztet. A fedezetlen kötelezettségek (társadalombiztosításhoz, Medicare és egyéb programokhoz szükséges kiadásokkal együtt) nettó jelenértéke szerint a teljes államadósság körülbelül 75 ezer milliárd dollár. Ez az Egyesült Államok GDP-jének 15-szöröse. Az adósság és a kötelezettségek összege évente 5000 milliárd dollárral emelkedik, ami fenntarthatatlan. Ha az Egyesült Államok egy vállalat lenne, a csőd igen gyorsan bekövetkezne.

Nem mindenki jár csukott szemmel. Rengeteg ember látja, hogy Amerika megállíthatatlanul robog a szakadék felé. A külföldi befektetők egyre kevésbé hajlandók amerikai adósságba fektetni pénzüket.

A Zero Hedge arról ír, hogy a május 16-22-ig tartó héten esett a legnagyobb mértékben a külföldiek tulajdonában lévő állampapírok összege az elmúlt 4 év során.

Az USA adósságának biztosítása is egyre többe kerül az amerikai kormánynak.

Jelenleg a FED az amerikai kincstárjegyek legfőbb felvásárlója, azzal a pénzzel fizetve az állampapírokért, amit előzőleg saját kezűleg gyártott a semmiből. Ennél nagyobb pilótajátékot még nem látott a világ. Nem csoda, ha ez emberek kezdik elveszíteni a dollárba vetett korábbi bizalmukat.

2009 óta a dollár árfolyama 17%-kal esett más főbb valutákhoz képest. Ami miatt ez a tény még szomorúbb, hogy a többi valuta is jelentősen veszített értékéből valós, igazi értékkel bíró eszközökhöz képest, ugyanezen időszak alatt. A dollár értéke csupán gyorsabb ütemben esik a többi valutához képest.

Akinek egy kis esze van, láthatta, hogy ez lesz az észnélküli költekezés és adósságfelhalmozás vége, de sajnos a politikusok úgy döntöttek, nem vesznek tudomást a problémáról.

Az igazság napja azonban megállíthatatlanul közeledik és nem lesz fájdalommentes.

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

  1. Vajon milyen következményei lesznek a globális pénzügyi rendszer összeomlásának?

    Természetesen van némi elképzelésem, de az kissé túlmutat a felfoghatóság és az elviselhetőség határán – és abban reménykedem, hogy valamiképpen tévedek…

    1. Nem lesz szép az biztos, ezért fontos tisztában lenni azzal mi várható.
      A cél, hogy az emberek eljussanak arra a pontra, hogy bármilyen megoldást elfogadjanak, ami a kihúzhatja a világot a szakadékból.

      Az is tudható, hogy a zűrvazar csak átmeneti lesz, utána pár év “béke” és jólét következik, persze nem adják majd ingyen.

      1. David Rockefeller Sept. 23, 1994: “This present window of opportunity, during which a truly peaceful and interdependent world order might be built, will not be open for too long – We are on the verge of a global transformation. All we need is the right major crisis and the nations will accept the New World Order.”

        1. Ennyi szerintem nem lesz elég – ez csak a kezdet. Ha valóban a világkormány a cél, és a “tervezőiroda” is biztosra akar menni, akkor a 3. világégés (a történelem legnagyobb háborúja) megkerülhetetlennek látszik.
          A felszínre került forgatókönyvek közül számomra az Albert Pike-féle hírhedt levélben foglaltak tűnnek a leghihetőbbnek. A jelenlegi körülmények pedig alkalmasak egy ilyen folyamat beindításához. Szóval dőljünk hátra, és bárhogyan is legyen, “élvezzük” a műsort…

        2. Kedves Waterflow!
          Nem fogjuk élvezni a műsort! Ez most nem erről szól, tudod Te is. “Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük” Zsidókhoz írt levél 13:14

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend