Gazdasági válság

Venezuelai apokalipszis: élelmiszerhiány, fosztogatás, szükségállapot

Forrás: zerohedge.com

A venezuelai összeomlásról és teljes államcsődről többször is szó esett már az elmúlt pár évben (link, link, link), a helyzet azonban néhány hete újabb mélységekbe zuhant, amikor már arra se maradt pénz az államkasszában, hogy pénzt nyomtassanak. Ez volt a pillanat, amikor a társadalom elkezdte felemészteni önmagát, a kialakult állapotokat pedig tényleg csak az apokalipszis jelzővel lehet illetni.

Csütörtök este így nézett ki Caracas:

20160512_VENZ1

Az Egyesült Államokból fekete péntek alkalmával menetrendszerűen érkező felvételekkel ellentétben itt éhező emberekről van szó, akik tehetetlenségükben tüntetnek, mert gyerekeik otthon éhen halnak és lassan már vízből sincs elég, nem beszélve a gyógyszerekről és az áramról.

Közben arról se feledkezzünk meg, hogy egy olyan országról van szó, amelyik Szaúdi-Arábiánál is több olajjal rendelkezik, csak éppen az olajból származó bevételeket a kormány ellopja. Ugyanaz a kormány, amelyik most bombákkal akarja megfékezni, más esetben pedig bebörtönzi és megkínozza az éhező rendbontókat.

A teljes kétségbeesés beálltával a bűnözés elkerülhetetlenül erősödik. A feldühödött tömeg saját kezébe vette a bíráskodást, és egy tömegtüntetés során megvert, majd felgyújtott egy lefülelt zsebtolvajt.

A fosztogatás teljesen elszabadult. Szerdán egy 5000 fős tömeg szállt meg és fosztott ki egy diszkont áruházat. Az élelmiszerhiány miatt kétségbeesett emberek, annak hírére, hogy az érintett boltban fontos hiánycikkek lesznek kaphatók, az ország minden tájáról érkeztek a helyszínre. A jelen lévő nemzeti gárda tehetetlen volt a 250-szeres túlerővel szemben.

Más állami boltokat is kifosztottak a napokban. Az egyik helyszínen a beígért szocialista áruparadicsom helyett a bejárat előtti kerítés dőlt rá a sorban állókra, maga alá temetve és megsebesítve több embert.

Más tartományokban számos gyógyszertárat, bevásárlóközpontot, sőt még élelmiszerszállító teherautót is megtámadtak és kifosztottak.

Egy élelmiszerszállító teherautó kifosztása
Egy élelmiszerszállító teherautó kifosztása
Az emberek türelme akkor fogyott el végleg, amikor nagyon kicsi adagokat kaphattak csupán.
Az emberek türelme akkor fogyott el végleg, amikor nagyon kicsi adagokat kaphattak csupán.

A venezuelai élelmiszerügyi kamara adatai szerint az ország 15 napra elegendő élelmiszerrel rendelkezik.

Társadalmi összeomlás

A gazdaság halálát többnyire a társadalmi összeomlás követi. Oscar Meza, a Társadalomelemzési Kutatóközpont igazgatója szerint a hiány miatti intézkedések egyre drasztikusabb, az infláció pedig május hónapban minden eddiginél rosszabb lesz.

“Hivatalosan is kijelenthetjük, hogy a kiterjedt éhezés május hónapban kezdődött el Venezuelában. Márciusban az éves viszonylatok alapján számolva 582,9 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, míg az alapvető termékek hiányszintje 41,37 százalék volt.”

Meza szerint a krízist a kenyér és egyéb búza alapú élelmiszerek hiánya indította el.

“Az árak annyira magasak, hogy az emberek semmit sem tudnak megvásárolni, így kenyeret és búzát sem vesznek. Helyette zabkását esznek. A csirke ára is emelkedik és a családok nagyon kétségbeesett helyzetben vannak? Egy ebéd ára 1500 bolívár (2016. május 16-i árfolyamon számolva 41 782 forint). Eddig az emberek otthonról vittek maguknak ebédet a munkahelyükre, de ezt már nem tudják megtenni, mert otthon sincs étel.”

Espa?ol Ramón Muchacho, Caracas egyik kerületének polgármestere azt mondta, hogy a főváros utcái olyan emberekkel vannak tele, akik ehető állatokra vadásznak.

“Az a fájdalmas helyzet, hogy az emberek macskákra, kutyákra és galambokra vadásznak, hogy enyhítsenek az éhségen.”

hambre-en-Venezuela

Muchacho arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az élelmiszerhiány nem marad abba, a környező országok, például a Karib-szigetek és Kolumbia bevándorlási hullámra számíthatnak Venezuela felől.

“Ahogy mélyül az éhínség, egyre több venezuelai hagyhatja el az országot szárazon vagy vízen, hogy egy közeli szigeten találjanak menedéket.”

Így ér véget minden szocialista utópia.

Thea: Érdekes összefüggés a fentiek és az idők jelei között Dániel egyik próféciája, amiből arra lehet következtetni, hogy az Antikrisztus is szocialista eszközökkel próbálja majd megnyerni a tömegeket, aki ráadásul egy olyan vezetőt követ majd a hatalom csúcsán, akiről annyit tudunk, hogy “adószedőt jártat végig az ország dicső földén” (Dániel 11:20). Vagyis a pénzt szedő vezetőt, a pénzosztogató Antikrisztus követi.

“Zavartalanul eljut a leggazdagabb tartományba is, és olyat tesz, amilyet sem elődei, sem ősei nem tettek. Prédát, zsákmányt és kincseket osztogat híveinek.” – Dániel 11:24

Képzeljük el ennek népszerűségét, ha a fenti vagy ahhoz hasonló helyzet csaknem globális méreteket ölt.

Előző posztKövetkező poszt

20 hozzászólás

  1. Van egy nagyon jó könyv, ami magyarázza, hogyan alakulnak ki az ilyen állapotok Az eredeti címe a választott választók elmélete, itthon diktátorok kézikönyve címmel kapható magyarul.

  2. Sima manipulalt helyzetrol van szo.
    USA kavarja a sz.rt. Pontosabban CIA ugynokok.

    Csak kepzeljetek el, hogy egy ebed 40 ezer FT,. ha ehhez vesszuk, hogy ide a kinai posta elhoz neked kinabol egy 1000 ftot ero, kilos csomagot ingyen… El lehet kepzelni mibe kerul kajat szervalni… 40 ezer ft-bol.
    Semmibe se kerulne elegendo elelment importalniuk. Szervezes kerdese. (mint belsoleg megtermelni is)
    Itt mesterseges anarchiat probal a CIA eloallitani ,hogy ezzel igazolja a jelenlegi vezetes alkalmatlansagat. Regi trukk es ha eleg balga a tarsadalom minidig mukodik.

  3. ….megint nyitott elmével kellene gondolkodni …és nem az orrunkat nézegetni: …mesterséges ! áruhiány van ( lett) Venezuelában…az néz így ki…az áru tulajdonosok ott is multik és helyi nagytőkések….nem mindenkinek rossz egy ilyen helyzet…a népnek rossz…ez egy szimpla hatalom-technikai eszköz bevetés közben….hogy a kormány…Manduró.. mit csinál, nem tudom…lenne ( lett volna ) mozgástere…..lehet, hogy Chavez után ő már egy erre! a” posztra és feladatra ” kinevelt és állított ember??…..lehet

    1. Mesterséges áruhiány? Nem! Maduro minden külföldi céget államosított(nincs már multi), hatóságilag olyan árakat állapított meg, amennyiért nem lehet előállítani az adott terméket, ezért leáll a termelés is. Persze, mit várunk egy buszsofőrtől, aki naponta teszi fel a videókat arról, hogyan táncol, miközben a nép éhezik… Havi 15 USD az átlag kereset, a boltokban meg nincs semmi.

  4. Én nem hiszem, hogy nyomorúság közepette fog eljönni Jézus. Ő maga mondta, hogy “az emberek esznek – isznak, házasodnak” – mint a Noé idejében.
    Az hogy Venezuelában most éppen anarchia van, az csupán a bűn következménye, egyfajta ítéletként kell felfogni.

    1. Kedves Bruno!

      A fenti “nyomorúság” még elég messze van attól a bizonyos nagy nyomorúságtól, találgatni pedig nem kell, hogy Jézus milyen körülmények között jön el, hiszen elég egyértelműen meghagyta nekünk:

      “Mindjárt pedig ama napok nyomorúságai után a nap elsötétedik, a hold nem fénylik, a csillagok az égről lehullnak, és az egek erősségei megrendülnek. És akkor feltűnik az Emberfiának jele az égen, és sír a föld minden nemzetsége, amikor meglátják az Emberfiát eljönni az ég felhőiben nagy hatalommal és dicsőséggel. És elküldi az ő angyalait nagy trombitaszóval, és egybegyűjtik az ő választottait a négy szelek felől, az ég egyik végétől a másik végéig.” Máté 24:29-31

      Ezek után beszél Noé idejéről, kihangsúlyozva, hogy a nem hívők “nem vettek észre semmit”. Ránk inkább ez kellene, hogy vonatkozzon: “De ti, testvéreim, nem vagytok sötétségben, hogy az a nap tolvajként lepne meg.” 1. Thess. 5:4

      1. Kedves Thea!
        A próféciákban nagyon ritkán jelenti ténylegesen azt a fizikai dolgot, amit a szó jelentése alapján az emberi agy elképzel. Például jelenlegi tudásunk szerint ha az égről lehullanának a csillagok, azok felperzselnének minket, ha nem a teljes naprendszer megsemmisülésévével járnának. Tehát máris egy absztrakcióval találkozunk. 🙂
        Bontsuk ki:
        “a nap elsötétedik” = az egyiptomiakról is tudjuk, hogy “Ré”-t a napistent imádták, a fáraó pedig a “fia” volt, manapság már nem igazán találkozni olyan emberrel, akit ha megkérdezel, hogy isten-e a nap nem fog furán nézni rád. Viszont a jele megmaradt, amiért István mártírhalált is halt. (Remphan)
        “hold nem fénylik” – ezen még nem gondolkoztam,
        “a csillagok az égről lehullnak” = Lucifer követői, akik ki lettek űzve a mennyből

        Nagyjából itt tartok. Úgy tudom rész szerint van az igazság. 🙂

        1. Bruno, amit Jézus mondott, az nem prófécia hanem Istennek kijelentése. Ő meg tudta teremteni a teljes világunkat csillagrendszerestől, mindenestől, akkor megteheti hogy megtörténjen hogy egy időpontban: “a mindenség összetartó erői megrendülnek”. Lehet egyébként valami kisbolygó becsapódás is, ami számunkra ezt fogja jelenteni, nem tudjuk, csak azt, hogy a jelek egyértelműek, és a JELEK előre le is lettek írva …

        2. Miért ne lenne prófécia? János jelenései is Jézustól származó próféciák. Hagyjuk a kisbolygó becsapódást, különben gyorsan fizikai magyarázatot keresünk arra, hogy hogyan is lehetséges a vízen járás. 🙂

        3. “Mert mint leszáll az eső és a hó,és oda vissza nem tér,hanem megöntözi a földet,és termővé és gyümölcsözővé teszi azt,és magot ád a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek; ÍGY LESZ AZ ÉN BESZÉDEM,amely a számból kimegy,nem tér hozzám üresen,hanem megcselekszi,amit akarok,és szerencsés lesz ott,ahová küldöttem.Mert örömben jöttök ki,és békességben vezéreltettek; a hegyek és halmok ujjongva énekelnek tielőttetek,és a mező minden fái tapsolnak.A tövis helyén cziprus nevekedik,és lesz ez az Úrnak dicsőségül,és ÖRÖK JEGYÜL,AMELY EL NEM TÖRÖLTETIK.” (Ésaiás 55:10-13)

        4. Ne szaladj úgy előre Oszkár! Előtte jön még a kis nyomorúság a közepes nyomorúság a nagy nyomorúság. Elkezdett füstölni az Etna is, ami egy jel, hogy már az utolsó időkben élünk! ;-D

  5. Argentínában már láthattunk egy összeomlást élőben…. Pedig hányan elmondták, hogy az az ország többre hivatott, és több is volt, a 2. világháborúig. Venezuelában egy exportcikkre alapozták a gazdaságot, az olajra. Amiből jelenleg az USA nem sokat lát. Plusz a venezuelaiak feszítik a húrt, hogy hajlandóak a petrodolláron kívül is kereskedni más pénznemekben. Nem véletlen az sem, ami Brazíliában történik – az elnökasszony eltávolítása. Az USA érdekszféráját, és pénzének mindenható szerepét meg akarja őrizni a világon, és aki ez ellen tesz, számítson embargóra és felforgatásra. Amúgy pedig, még a szaúdi-orosz olajárháború előtt, amikor még 100 dollár és afölött volt egy hordó olaj Chavez nagyon sok pénzt áldozott szociális kiadásokra – ezzel is csak enyhíteni tudta a nyomort. Ma pedig, amikor az ország költségvetésének kevesebb, mint feléből kell gazdálkodni a korábbi időkhöz képest, a nyomor és nélkülözés óriási méreteket ölt. Tetszik, nem tetszik, ez akkor is így lenne, ha USA által támogatott vezetője lenne ennek a szerencsétlen országnak. Azzal a módosítással, hogy ha az olajárak mégis növekedésnek indulnának, jóval kevesebb bevételt realizálhatna az ország költségvetése, mert az olajcégek többsége minden bizonnyal már privatizált lenne…….

  6. A szocializmus vagy a kommunizmus alapjában véve nem lenne rossz! Az meg megint más dolog hogy néhány korrupt pszichopata szocializmus címszó alatt szétlop egy országot. Ez mindig is így lessz addig amíg az emberiség nem lép be az értelem korába….

    1. A szocializmus és a kommunizmus rossz. Aki nem hiszi, olvasson Marxot!
      Minden olyan rendszer rossz, amely a demos-nak, a tömegnek hatalmat ad. A kommunizmus elvetett mindent, ami szent, ami nemes, a legaljának, a prolinak emelt diadalívet… végkifejlete törvényszerű volt.
      Marx egyébként – a közhiedelemmel ellentétben – nem ateista volt, hanem sátánista.

  7. “Ha kezedben az olaj, akkor tiéd az ország. A népet viszont csak akkor uralod, ha az élelmiszert is megszerzed!”
    Henry Kissinger
    NWO forgatókönyv szerint…

  8. Mondjuk nem csodalkozom azon, hogy nincs mar penz penzet nyomtatni, amikor ha ott elmesz ebedelni fizetes fejeben 1 vagy 2 arasznyi penz koteget kell at adnod a concerned. “You Won’t Believe What We Saw In Socialist Venezuela/WeAreChange/YouTube/11:55 perc

  9. Érdemes elgondolkodni, hogy mennyire reálisak ezek a hírek, tudva azt, hogy világrendőrt játszó Usa már több puccsot szervezett az országban és a környéken, illetve aktívan igyekszik az ellenzék jogait védeni. Valahol már láttunk ilyet… Persze bosszúról is szól ez, mert Chavez államosította az olajipart, ezzel megduplázva az ország GDP-jét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend