Gazdasági válság

Az elemzők szerint a Dow Jones idei legnagyobb esése után egy igazi válság jöhet

Forrás: Dailymail.co.uk

  • A termelői árindex 60,4-ről 53,5-re esett áprilisban
  • A munkahelyek száma mindössze 38 ezerrel nőtt a magáncégeknél májusban
  • A Dow Jones több mint 2%-kal, azaz 280 ponttal esett, lenullázva az egész idei növekedést
  • A republikánus párt egyre keményebben követeli a kiadások csökkentésére vonatkozó részletes tervet Barack Obama elnöktől

Az Egyesült Államok gazdasági összeomlásának közeledtével jobb, ha mindenki erősen kapaszkodik.

?Egy igazán nagy gazdasági válság előtt állunk,? hangzott Peter Yastrow, a Yastrow Origer piaci elemzőjének kemény jóslata az CNBC csatornán, a gazdaság által elszenvedett hármas csapást elemezve.

A munkahelyek növekedési ütemében és a termelői ágazatban mutatkozó jelentős lassulás a Dow Jones Ipari Átlagának egész évi növekedését lenullázta egyetlen nap alatt.

Az index 280 pontot, több mint 2%-ot esett, miközben a republikánus párt képviselői egyre keményebben követelik Obama elnöktől, hogy álljon elő a költségvetési kiadások csökkentésére vonatkozó részletes tervvel.

A 2,2%-os esés a legnagyobb pontban mért esés az elmúlt négy évben és a legnagyobb százalékban mért esés tavaly augusztus óta.

Peter Yastrow szerint a tőzsdén pánik közeli hangalut alakult ki, a kereskedők pedig óvakodnak a kiszámíthatatlan áruktól.

?A kamatok hihetetlenül alacsonyak és Ben Bernanke-nek köszönhetően ez mindre kihat.? nyilatkozta a CNBC-nek. ?Egy igazi, komoly összeomlás előtt állunk. A Federal Reserve tisztában van ezzel.?

Egy nappal korábban a Capital Economics azzal döbbentette meg a piacot, hogy elmondta, az első negyedév során az ingatlanárak nagyobb mértékben estek, mint a Nagy Gazdasági Világválság idején.

A gazdaság erejével kapcsolatos egyre erősödő kételyeket néhány fontos, a vártnál gyengébb képet mutató jelentés még inkább megalapozta.

Ehhez adjuk hozzá, hogy májusban összesen 38 ezerrel növekedett a munkahelyek száma, a várt 180 és az áprilisi 177 ezerhez képest.

Szinte minden jelentős részvény árfolyama esett, a Standard & Poor?s 500-as indexét kitevő mind a tíz ipari csoport veszített pozíciójából.

?Az amerikai gazdaság egészségére vonatkozó szinte minden adat elmaradt a várakozásoktól,? nyilatkozta egy alapkezelő.

Mike Riddel, a londoni M&G Investment-től a CNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy ?a helyzet majdnem olyan kétségbeejtő, mint a Lehman Brothers összeomlását megelőzően három évvel ezelőtt. Az ingatlanárak, a munkanélküliségi ráta alakulása, az első negyedéves GDP és a termelői árindex mind csalódást hoztak.?

?Azt ajánlom a befektetőknek, hogy legyenek nagyon óvatosak, mert minden hozam relatív,? figyelmeztetett Peter Yastrow.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend