Gazdasági válság

A harmadik legnagyobb brit bank azt tanácsolja befektetőinek, hogy mindent adjanak el

Az elmúlt néhány napban alig akadt olyan weboldal, legyen alternatív vagy fővonalas, ami ne írt volna a Royal Bank of Scotland figyelmeztetéséről, amelyben arra buzdítja ügyfeleit, hogy ?adjanak el mindent?.

Talán észrevettétek, hogy mostanában ritkábban kerül fel a sokak szerint várható összeomlással vagy gazdasági resettel kapcsolatos poszt az oldalra, részben azért, mert az ilyen jellegű híreket könnyen figyelemkeltésnek lehet értelmezni. Ugyanakkor egy 700 fiókkal rendelkező kereskedelmi banktól az ügyfeleknek hivatalosan kiküldött figyelmeztető levél önmagában is érdekes hír, amit érdemes megvizsgálni, függetlenül attól, hogy az abban leírt tanács helyes-e vagy sem. Nézzük meg tehát, hogy mi lehetett a kommunikáció mögötti szándék vagy egyáltalán érdemes-e foglalkozni a kérdéssel.

A hír lényege tehát, hogy a Royal Bank of Scotland (RBS) a következőt tanácsolta ügyfeleinek emailben kiküldött kommünikéjében:

?A jó minőségű kötvények kivételével mindent adjanak el. Itt most a tőke visszatérítéséről, nem pedig a tőke megtérüléséről van szó. Egy zsúfolt előtérben minden kijárat kicsinek bizonyul.?

Emellett azt jósolja, hogy a befektetők ?katasztrofális évnek néznek elébe?, amely során a tőzsdék akár 20 százalékkal is eshetnek, az olaj hordónkénti ára pedig 16 dollárig csökkenhet. A levél szerint a helyzet a 2008-as eseményeket idézi, amikor a Lehman Brothers összeomlása végül egy globális válsághoz vezetett és most Kína lehet a válság kirobbantója.

A bank tehát azt javasolja megoldásként, hogy befektetői ügyfelei mindent adjanak el és ezzel a tanáccsal nincs egyedül. A JP Morgan Chase, az Egyesült Államok legnagyobb bankja, hasonló hangvételben kommunikált befektetőivel, azt javasolva nekik, hogy ?minden apró jel esetén lássanak hozzá az eladásnak?.

Bár az amerikai tőzsde a Nagy Gazdasági Világválság óta eltelt idő legrosszabb évkezdését tudhatja maga mögött, amit múlthét pénteken megtetézett egy újabb óriási zuhanással, a CNN szerint nincs ok a pánikra:

?Pánikoljunk? Még véletlenül se.

Számos okunk van arra, hogy megnyugodjunk, és ez különösen igaz az amerikai befektetők számára.

A két legfontosabb ok:

  1. Az amerikai gazdaság még mindig jó formában van.
  2. Megéri részvényben tartani a pénzünket. A II. Világháború óta, azok a befektetők, akik legalább 15 évig megtartották részvényeiket, kerestek ezen.

?

Az amerikai gazdaság növekszik. Nem szupersebességgel, de az évi 2-2,5% is jó, a Fed pedig nagyon óvatos.

Azonkívül a vállalkozások még mindig vesznek fel új munkaerőt. Tavaly 2,3 millió új munkahely jött létre.

Arról persze nem tesznek említést, hogy a múlt hét során egyetlen teherszállító hajó sem szállított árut a Dél-Kínai tengeren, ami még soha sem fordult elő a történelem folyamán. Soha. Ahogyan arról sem sokat hallani, hogy a legnagyobb kiskereskedelmi láncok, mint a Walmart vagy a Macy?s olyan rossz karácsonyi szezont zártak, hogy több tízezer alkalmazott elbocsátására készülnek. A jól bevált, de 1994 óta nem használt statisztikai képletek alapján a munkanélküliségi ráta 23 százalék lenne. Ezzel szemben a hivatalos adatok szerint számítva az amerikaiak 95 százalékának van munkája.

Azt se felejtsük el, hogy bár a kormány adatain alapuló hivatalos számítások szerint az amerikai gazdaság 2,5 százalékkal nőtt, ezek a számítások nem veszik figyelembe az inflációt, ami a Shadow Stats szerint 4%. Ezzel számolva szintén 2 százalékos növekedést kapunk, csakhogy negatív előjellel.

A helyzet olyannyira ?rózsás?, hogy 45 millió amerikai részesül állami élelmiszertámogatásban.

Ismerve az emberiség történelmének utolsói éveire vonatkozó bibliai próféciákat, tudjuk, hogy a jelenleg tapasztalt zűrzavar egyre erősödik majd, aminek a hamis megváltó vet véget átmenetileg, megoldást kínálva azokra a problémákra, amiknek javarészét ő maga és követői okoznak, megtetézve persze az emberi kapzsisággal és rossz döntéseinkkel. Bár a Biblia nem beszél egyértelműen gazdasági összeomlásról, utalást azért találunk erre, például a Jelenések 6-ban, ami szerint ?egy mérce búza egy dénár, és három mérce árpa egy dénár?1 lesz, ami a korabeli értékekkel számolva a normális ár 10-12-szeresét jelenti, tehát úgy tűnik, a fekete lovas súlyos inflációt és ezen keresztül éhínséget hoz a földre, amire maga Jézus is figyelmeztetett2.

Bár az időzítést nem ismerjük, aggódnunk természetesen nem szükséges, hiszen függetlenül attól, hogy a Royal Bank of Scotland figyelmeztetése jogos-e vagy sem, a mi Istenünk ?az Ő gazdagsága szerint?3, nem pedig a tőzsde aktuális helyzete alapján látja el minden szükségletünket.

Források: The Guardian, The Economic Collapse, RT.com, shtfplan.com

  1. ?Amikor felnyitotta a harmadik pecsétet, hallottam, hogy a harmadik élőlény ezt mondta: Jöjj! És láttam, íme, egy fekete ló, és a rajta ülőnek egy mérleg volt a kezében. És a négy élőlény között egy hangot hallottam, amely ezt mondta: Egy mérce búza egy dénár, és három mérce árpa egy dénár, de az olajat és a bort ne bántsd.? ? Jelenések 6:5-6 []
  2. Máté 24:7 []
  3. ?Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban.? ? Filippi 4:19 []
Előző posztKövetkező poszt

14 hozzászólás

  1. És hallottam, hogy egy hang szól a négy élőlény között a középen: ?Egy mérce búza egy dénár, és három mérce árpa egy dénár, de az olajat és a bort ne bántsd?.
    Így szól a teljes szöveg.
    Mi értelme van azon gondolkodni,hogy mi lesz?
    Hiszen tudjuk a fővonalas médiából.”Biblia”.
    Mit és kinek számít a többi?
    Mert akinek minden kis apró részlet ilyen kínlódást okoz mit okoz a teljes Jelenések könyve?
    Tegyük rendbe az életünket testvérek.Ne a világ dolgaival foglalkozzunk.
    Máté 6:25-34.
    „Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál?
    Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk?
    Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is?
    Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak,
    de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is.
    Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti az Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?”
    „Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? – vagy: Mit igyunk? – vagy: Mit öltsünk magunkra?
    Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre.
    De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.
    Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.”

  2. Kedves Eva. Mond ezt egy Havanna lakotelepi panelben lako csaladnak. Szerintem fogalmad sincs mit jelent onellatonak lenni. Lehetetlenseg. Regen mindent az emberek, a mesteremberek keszitettek helyben, vagy majdnem helyben es minden amilyuk volt, ami kellett az onellato eletvitelhez, a gazdalkodashoz, az sokszor egy elet munkajabol keletkezett, amit jo esetben, a kovetkezo generacio orokolt. Onellato nem lehet egy-ket vagy tiz csalad onmagaban. Regen tobb falu is tartotta egymasal a kereskedelmi kapcsolatot es meg ugy is voltak nehezsegek az emberek, csaladok, egy-egy falu eleteben. A videki elet regen sosem volt konnyu, de azt a szulok tudtak es ereztek meg igazabol. Az eletet ugy probalni megelni mint amilyen az a valosagban lenni tud, esetleg menetkozben feldobni a bakkancsot, vagy csak arrol egy monitor elol okosakat elmelkedni, ket kulon mufaj.

    1. Régen készülnek tervek, élhető példák vannak, nem a lakótelepi család fogja MAGÁTÓL megoldani. Évek óta ezzel foglalkozom komolyan, nem a levegőbe beszélek.
      Üdvözlet szeretettel.

    1. Legalább a visegrádi államoknak nem kell külön szervezkedni, ha úgyis “kiutálnak”‘ 🙂 Sokan látják úgy, hogy négyek váljanak le … így lehet, gyorsabban megy 😀

    1. Kérdés, mennyire inflálódik: UGYANARRÓL van szó, a pénz értékéről. Szüleim meséltek milpengőkről, a hiperinflációról, arról, hogy délelőtt még egy millióért lehetett venni valamit, délután már semmit.
      A tíz-tizenkétszeres nagyon erős. Tényleg, vegyük már komolyan az önellátást!

        1. Szia Géza!
          Legyél találékony!Rengeteg füves terület van és a háztetők.Amúgy meg mindig a lelkiismereted után menj,hogy Isten mit üzen.A másik,hogy kövesd Krisztus útját.Ebben a világban a lemondás számít,egyik oldal a hatalomról,másik oldal a sok testi kívánságról,a léleknek élj inkább.
          Előbb-utóbb úgyis,amelyik oldal uralkodott,az szolgál egy duális világban,Istenhez pedig remélhetőleg minél közelebb kerülünk.

        2. István
          Városok mindig arra épültek hogy a falu látja el őket.Városok mindig alkalmatlanok voltak önellátásra.Kis konyhakerttel max kiegészítheted a betevőt, feltéve ha van rá lehetőség, és nem lopja el a jószomszéd, de összességében kereskedelemre vagy utalva,plusz az árutőzsdére (megfizethetőség). Ezt hozta a globalizáció ami már épül évtizedek óta, plusz az EU-ba belépés erősítette.
          Persze ha valódi és hosszantartó crach beüt,akkor létre fognak jönni ezek a közösségek, Mo alapvetően jó esélyei vannak, sok potenciális mezőgazdasági terület.Ám ehhez évek kellenek.
          Látom valami álomvilágban élsz, de azért a való világgal is érdemes foglalkozni…

        3. Néhány éve egy cigányok lakta ormánsági faluból hoztak élelmiszert az ünnepek előtt a budapesti nyóckerbe.
          Egy házikertből háromésfél családot elláttak, amikor még ezer négyzetmétert vásárolt hozzá a kertész, már otthagyhatta a munkahelyét, mert akkor még négyet. Ez a közösségi mezőgazdálkodás. Már sokan kiszálltak a “mókuskerékből” https://www.youtube.com/watch?v=tAKC5KEFwh4
          A háború alatt MINDEN városi talpalattnyi helyet felástak, lásd “győzelmi kertek”, a háború után megtanították az embereknek, hogy is kell télre tartósítani … Terjed a “városi kert” mozgalom, újra kezdték a földet szeretni 🙂 http://kozossegikertek.hu/kertek/

  3. Valsag lesz ujra velemenyem szerint, nem azert mert azt mondta a bank, hanem mert a bank mindenkire raijeszt ,hogy ne fektessenek be tartsak meg a penzt, menekitsek ki , es ez eredmenyezi a valsagot, a penz az emberek zsebeben marad a valsagtol felve… nem koltenek, csak nagyon minimalisat… csokken a kereslet, es ez mindennek az okozoja..

    1. Kínában is az okozza a tözsdék zuhanását, hogy a sok amatőr befektető bepánikolt…

    2. M.SZATHMARI! Pontosan! A válság oka a megtakarítás és a hitelezés leállása. Ilyenkor rohamtempóban dolgozik a pénzmultiplikátor visszafelé és rengeteg pénz szűnik meg/csökken a pénzmennyiség. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt árukban és szolgáltatásokban nem lehet a hasznot és a jövedelmet realizálni, mert nincs pénz a javak elfogyasztásához. Erre volt jó példa 1933 utáni időszak, amikor az állam a saját jegybankjától vett fel hitelt és elkezdett beruházni. A beruházás és a friss pénz egyáltalán nem okozott inflációt. Infláció akkor alakul ki amikor teljesítmény nélkül, szó szerint teherautón (ez volt Németországban) szállítják a pénzt. A mai helyzetre az a jellemző, hogy iszonyatos pénzmennyiség van a rendszerben, de csak nagyon kevesek birtokolják azt. Az ellentmondást feloldani pedig úgy lehet, hogy: vagy elköltik -nem fogják- vagy lassan! elinflálják a megtakarításokat. “Jobb a járadékosok (pénzfelhalmozók) lassú eutanáziája, mint a defláció okozta tömeges munkanélküliség” J. M. Keynes (ebben az idézetben benne van a rendszer lényege és ellentmondása).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend