Gazdasági válság, Globális valuta @hu

Új globális pénzügyi rendszer

Forrás: theTRUMPET.com

Az Európai Unió egy különleges kötvény kibocsátására készül. Azért különleges, mert tulajdonképpen példanélküli. A múltban két alkalommal vett fel az EU kölcsönt úgy, hogy a visszafizetésért ígéretük szerint az összes tagállam felelős.

Amennyiben az eurokötvények az EU szerves részévé válnak a következmények az egész globális pénzügyi rendszerre komoly hatással lesznek. Egy EU kötvénypiac az euro-zóna valamennyi bajbajutott gazdaságát kihúzhatja a gödörből.

Mégsem ez a következmény, ami leginkább említésre méltó. A legfontosabb, hogy a közelmúlt történelmében első alkalommal, az amerikai kincstárjegyek versenytársra találnak. Az eurokötvény végre igazi alternatívát kínál a dollár, mint tartalékvaluta helyett.

A Financial Times szerint az első januári aukción ?elsöprő igény mutatkozott? az eurokötvények iránt az egész világon. A második, márciusi kibocsátás ugyancsak óriási siker volt, az ázsiai és közel-keleti befektetők elkapkodták a kötvényeket. Az eurokötvények értékesítési sikere éles ellentétben áll a legtöbb európai ország küzdelmével, hogy a szükséges pénzforrásokat megszerezze.

Klaus Regling, az eurokötvények értékesítésével megbízott intézet munkatársa szerint a befektetők új ?eszközdiverzifikálási lehetőséget? látnak az eurokötvényekben.

A próbakibocsátás bejelentésekor még csak három aukcióról volt szó. A befolyt összeget Görögország megsegítésére szánták. Az első két aukció sikerén felbuzdulva az EU vezetői úgy döntöttek összesen hét aukciót tartanak idén, de az is lehet, hogy többet.

Ezek a kötvényaukciók igazi próbatételt jelentenek Európa számára, időzítésük pedig tökéletes. Néhány nappal ezelőtt a Standard & Poor?s negatívra rontotta Olaszország hitelminősítését. A bejelentés kihangsúlyozza, milyen komoly nehézségekbe ütköznek Európa országai, ha hitelre van szükségük. Ma már nemcsak kis országokról van szó, mint Görögország vagy Írország.

Egy egész Európán végigsöprő adósságválság köszönthet ránk. Ez pedig azt jelenti, hogy egy egész Európára vonatkozó megoldásra van szükség.

Amennyiben az eurokötvényeknek állandó szerepet szánnak az EU-ban, ahhoz Németország támogatására van szükség. Németország viszont egyelőre nem hajlandó végleges elkötelezettséget vállalni egy állandó közös eurokötvény piacra nézve, legalábbis amíg a költségvetési kötelezettségek betartatásához szükséges, minden tagállamra vonatkozó mechanizmus nem lép életbe.

A bajbajutott országoknak nem nagyon tetszenek a kilátásba helyezett elvárások, mivel elfogadásuk esetén tulajdonképpen az EU hűbéreseivé válnának.

Amennyiben az adósságválság tovább mélyül, néhány országnak, köztük Görögországgal, Portugáliával és Spanyolországgal, nem lesz egyéb választása, mint elfogadni ez eléjük tárt feltételeket, ha el akarják kerülni a teljes gazdasági összeomlást. A felhalmozott adósságokból eredő bajok pedig minden jel szerint sokasodnak. Egy kétéves futamidejű hitelért Görögországnak jelenleg 25% kamatot kell fizetnie.

Az eurokötvényeknek azonban van egy sötét oldala is. Akarva vagy akaratlanul, de nagyon úgy tűnik, hogy a Portugália és Írország megsegítésére irányuló következő aukciók a valóságban csak rontani fogják az adóssággal küzdő országok helyzetét.

Ha egy befektető választhat, hogy egy német támogatású eurokötvénybe vagy pedig mondjuk portugál államkötvénybe fektessen mit fog választani? Ilyen bizonytalan piaci hangulat mellett gondolkodás nélkül az eurokötvény mellett fog dönteni.

Így azonban, ha minden kötvénybefektető megvárja a legközelebbi eurokötvény kibocsátást, ahelyett, hogy közvetlenül egy országtól vásárolna államkötvényt, a bajbajutott országok helyzete még kritikusabbá válhat. A gyenge országok kiszorulhatnak az adósságpiacról.

A befektetők imádják az eurokötvényeket, nyilatkozta egy bankár az Irish Times-nak. ?Ha fennáll a lehetőség az eurokötvény vásárlásra, miért venne bárki is spanyol államkötvényt?? tette fel a kérdést. ?Túl nagy a kockázat.?

Amennyiben a következő eurokötvény aukció sorozat is az elvárásoknak megfelelően alakul, vagy netán további aukciókat iktatnak be, a bajbajutott országok eljuthatnak arra a pontra, hogy feladják költségvetésük szuverenitását egy német támogatású állandó eurokötvénypiac létrehozása fejében. Ahogy John Mauldin írja, nem csupán arról van szó, hogy onnantól kezdve Németország irányítja Görögország költségvetését és szedi be az adót a görögöktől. Szerinte, ha Európa ezt az utat választja, ma Görögország szuverenitása esik áldozatul, de holnap már Portugálián lesz a sor, és ki tudja, ki jön utána.

Az amerikai vezetőknek fontos lenne figyelni a fejleményeket.

A globális piacon az amerikai kincstárjegyeknek nincs riválisa volumen és likviditás tekintetében. Ebből következően ma a dollár a világ tartalékvalutája. Ennek a tartalékvaluta státusznak köszönhetően lehetnek olyan alacsonyak a kamatok az Egyesült Államokban, ezért olyan könnyű hitelhez jutni Amerikában és ezért úszhatja meg a FED, hogy a semmiből állít elő pénzt, hogy a kormány később elkölthesse amivel nem is rendelkezik. Ez az amerikai adósságalapú gazdasági modell és életszínvonal egyik legfontosabb pillére.

A dollár tartalékvaluta státusza azonban veszélyben van. A státuszt ma már tulajdonképpen csak a megszokás tartja életben. Kína, Oroszország, Németország, Brazília és sok más ország nyilvánosan kijelentették, hogy egy új globális tartalékvalutát akarnak, ami nem kötődik a folyamatosan gyengülő dollárhoz. A problémát az jelentette, hogy egészen mostanáig nem igen volt más életképes alternatíva. Ez most megváltozhat.

Az Európai gazdasági válságból egy kész eurokötvénypiac születhet. Ha ez megtörténik a dollár tartalékvaluta szerepének vége.

?Amerika nagy hibát követ el, aminek az emberiség történelmének legnagyobb bukása lesz a vége,? figyelmeztetett Tim Thompson még 2000-ben. ?Amikor Amerika már nem tekinthető biztonságos helynek a külföldi tőke számára, a pénz el fog tűnni. Amikor a külföldi tőke eltűnik, a helyén nem marad más, csak egy óriási, visszafizethetetlen adóssághegy.?

Ma elmondhatjuk, hogy Amerika már nem tekinthető biztonságos piacnak és hamarosan egy új alternatíva áll majd a befektetők rendelkezésére.

Egy új globális pénzügyi rendszer megszületésének vagyunk szemtanúi.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend