Háborúk

Az EU megszavazta a központi hadsereg felállítását és először Irakba küldik

Forrás: Activist Post

Az Európai Parlament elfogadta azt a határozatot, ami felszólítja a tagállamokat, hogy saját GBP-jük 2 százalékával támogassák egy önálló uniós hadsereg felállítását Európai Védelmi Unió néven (European Defense Union), az EU hivatalos sajtóközleménye szerint.

A jelek szerint Nagy-Britannia kivonulása az Unióból komoly katonai erőhiányt teremtett. Ez lesz az Unió történelmének első saját költségvetéssel rendelkező, több országot védeni hivatott hadserege.

A sajtóközlemény tételesen felsorolja, hogy milyen tényezők indokolták a hadsereg létrehozását:

„A terrorizmus, a hibrid veszélyek, valamint a kiber- és energiabizonytalanság elleni harc rákényszeríti az EU tagállamokat, hogy megerősítsék biztonsági és védelmi együttműködési kísérleteiket, megalapozva az utat az Európai Védelmi Unió létrehozása előtt.”

Itt érdemes megjegyezni, hogy amikor 2001. szeptember 11 után az Egyesült Államok megkezdte a “terrorizmus elleni harcot”, a harctérül szolgáló országokban matematikailag szinte kifejezhetetlen mértékben megnőtt a terrorista támadások száma, vagyis nulláról több száz, egyes országokban, mint például Irakban, több ezerre nőtt. Az amerikai kormány saját adatai szerint a terrorizmusból eredő halálesetek száma a közel-keleten 2002 és 2014 között 4500 százalékkal nőtt. Más szóval az elmúlt másfél évszázadban tapasztaltak szerint a “terrorizmus elleni harc” eredménye a terrorizmus erősödése volt. Vajon Európában más eredményre számítanak a honatyák?

A képviselők javaslata szerint minden tagállam saját GDP-jének 2 százalékával támogatná “a multinacionális erők és egy uniós központ felállítását valamint a válságkezelő műveletek vezetését, lehetővé téve az EU számára, hogy cselekedjen ott, ahol a NATO erre nem hajlandó.”

Ez egy komoly kijelentés, hiszen a tagállamok mindegyike rendelkezik már saját hadsereggel, most azonban elvileg egy nagyobb erővel és kiterjedtebb fennhatósággal bíró védelmi és támadó erőt akarnak felállítani központi irányítással. Elképzelhető, hogy a határozatot részben Donald Trump bizonyos kampánykijelentéseire szánták válaszként, amelyekben arra utalt, hogy megválasztása esetén országa kilép a NATO-ból.

Az 1949-ben alapított, jelenleg 28 tagú szövetségben mindössze három ország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Görögország költi nemzeti össztermékének 2 százalékát honvédelemre. Márciusban Trump azt nyilatkozta a Washington Postnak, hogy az USA “ezt nem engedheti meg magának”.

„A NATO egy vagyonba kerül nekünk és igen, a NATO Európát védi, de nagyon sok pénzt költünk rá,” mondta.

Vajon az EU komolyan vette Trump kijelentéseit és ez a válasz?

A sajtónyilatkozat kitér arra is, hogy

„a tagállamok közösen szerezzék be a szükséges védelmi forrásokat és közösen használják a halált nem okozó felszereléseket, mint például a szállítójárműveket vagy repülőket.”

Lehetséges, hogy ez az első lépés a katonai szuperhatalommá válás felé? Franciaország, Németország, Olaszország, Törökország, Belgium és Hollandia már rendelkezik nukleáris fegyverekkel és a legmodernebb katonai eszközökkel. Vajon egy ilyen központi parancsnokság felállítása azt is jelenti, hogy vészhelyzet esetén hatalmában áll majd utasítani az ilyen fegyverek bevetését? Ezek fontos kérdések.

Az európai képviselők közül 369-en szavaztak a határozat mellett, 255-en ellene, 70-en pedig tartózkodtak, ami azt is jelentheti, hogy egyes tagállamok Nagy-Britanniához hasonlóan inkább távolodni akarnak az ilyen központi kezdeményezésektől és a központi hatalomtól.

Érdemes megemlíteni még, hogy a határozat egy uniós védelmi miniszter kinevezését is célul tűzte és azt javasolja, hogy az új hadsereg Irakban kezdje meg tevékenységét:

„[Az EU hadsereg] kiképző programot indít Irakban, hogy ezzel támogassa a Daesh elleni koalícióban résztvevő tagállamokat.”

Vajon ki lesz az a személy, akit az Unió ilyen komoly hatalommal ruház fel és miért Irak az első állomáshely, ahol az új csapatokat bevetik? Ezekre a kérdésekre sokan szeretnék tudni a választ.

Előző posztKövetkező poszt

14 hozzászólás

  1. A technikai problémák miatt törlődött hozzászólások ömlesztve:

    Arpiel:
    Ha ez igaz, és új vizsgálatokat is elrendel Trump, nem csak szavakat hajigál az éterbe, akkor nagy borulás lehet még a 911-es biliből !

    Pokolra veluk:
    Csak hát ugye ettöl függetlenül Betsy DeVos, Erik Prince leánytestvére, Donald Trump oktatásügyi minisztere lesz, a Blackwater igazgatótanácsában pedig, melyet Prince “eladott”, olyan nevek szerepelnek továbbra is mint John Ashcroft, George Bush volt igazságügyi minisztere meg hasonlók. A Blackwaterrel csak annyi történt, hogy Obamáék kicsit szárnyát szegték, s át lett nevezve Academinak. Trump éppúgy jóbarátja Netanjahunak mint Prince, vagy az al-kaidás terrorimus mögött álló arab emirátusi és szaúdi sejkek. Mivel az USA-ban a Blackwaternek szárnyát szegték Obamáék, Prince azóta az emirátusokba tette át székhelyét, s ott építgeti martalóc-seregeit, Trump elnökké választása után a befolyása ismét a régi lesz a CIA-ban is. Olyan sok minden nem változott, csak arra kényszerültek rá, hogy a dolgokat kicsit átnevezzék és átszervezzék..

    Arpiel:
    Van egy csúnya szakmai csúsztatás a cikkben. Ezt nem tudom ki írta, de nem kellett volna így: “Franciaország, Németország, Olaszország, Törökország, Belgium és Hollandia már rendelkezik nukleáris fegyverekkel”. Ez pont úgy hangzik, mintha ők fejlesztették volna. Ez természetesen butaság. Amerikai atomtöltetek vannak ezen országokban, kivétel Franciaország, mert ők tényleg saját erőből fejlesztettek atomfegyvereket. A lista azért is rossz, mert Nagy Britanniát kihagyta, nekik is van saját atomfegyverük.

    Arpiel:
    Nem provokálsz ! Csak hangosan gondolkodsz. 🙂 Ha megtudnánk mi minden történt a 6000 évvel ezelőtti helyreállítási teremtés előtt, sokan kitérnének a hitükből (majdnem). 😉

    Thea:
    Nem gondolod, hogy arról van szó, hogy a háttérhatalom merre helyezi át a hangsúlyt? Tényleg az számít, hogy fizikailag honnan szerezték be a fegyvereket? Mivel Nagy-Britannia éppen kilépett az EU-ból, furcsa lenne, ha az EU atomhatalmai közé sorolná a cikk.

    Thea:
    Ezt most rosszul gondolod (de mivel katonapolitikai-haditechnikai kérdés, nem baj). Az hogy egy országban saját fejlesztésű vagy megengedett módon, stratégiai okokból más nagyhatalom nukleáris fegyver van, nagyon nem mindegy. Magyarországon is volt atomfegyver (szovjet), de hogy nézett volna ki, ha mi próbálunk fejleszteni saját atomfegyvert. Viccnek is rossz. Nemrég a törököktől vitték ki az amerikaiak az atomfegyvereiket és helyezték el Romániában (jó pénzért). Egy ország erőfölényét és katonai potenciálját az atomfegyverei minősége és mennyisége jellemzi a legjobban. De ez a megalázó nagyhatalmak (USA, RU) fegyvereinek tárolása, egész más. Az EU pedig (egyenlőre) nem katonai rendszer, ilyen tekintetben sokkal inkább a NATO számít, ott pedig N.B. nagyon is játékos, a saját atomfegyvereivel. Ha meg is alakul egy ilyen katonai EU-s szövetség, abban nem hiszem, hogy atomfegyverek szerepelni fognak.

    Thea:
    Köszi, így már jobban értem.

    Egyember:
    NEM mindegy ki lesz az az ember akit ennek az uj uniónak az élére állítanak?:)

    rdos:
    Nem olvastam az eredeti – angol forrást (gúglitrenszlét jobban ért angolul mint én). A GDP arányos 2%-os tervezett Eu-s katonai kiadás az a NATO által elvárt 2% feletti újabb 2%? Jól értem, megduplázzuk a katonai kiadásainkat, lesznek NATO csapatok és Eu-s csapatok? Kicsit katyvaszosnak tűnik a dolog.

    Nem inkább “csak” arról van szó hogy mindenki szíveskedjen az elvárt 2%-ot a seregére fordítani?

    Thea:
    Szó szerint az áll benne, hogy “az EU tagállamoknak a GDP 2 százalékát kellene költeni honvédelemre…” vagyis eszerint nem újabb 2%-ról van szó.

    “EU member states should aim to spend 2% of GDP on defence.”

    rdos:
    Köszönöm a pontos fordítást. Már most akkor ez eddig nem más, mint a NATO vállalás teljesítése (elvileg mi is ennyit vállaltunk de soha sem költöttünk vitézeinkre ennyit). Ebből ugyan miért következik önálló Eu-s haderő? Ez eddig “csak” az, amit az eu-s NATO tagoknak kellett volna eddig is fizetni.

  2. Hogy lett a húsz hsz-ből kilenc? Semmi gond. Többet nem kommentelek. Nem olvaslak. Azt hittem ez egy kicsit másabb felület mint a fősodrat. 🙁 Bárki hibázhat. A hitelességhez az kell, hogy ha hibáztam, beismerem. Szerintem. De a Te weblapod, a Te (új) felületed, a Te dolgod.

    Örültem, hogy megismerhettelek. Kedves THEA.

    1. Lacika71 az már egy lerágott csont, még hány megmondóember kerül elő, akik annak idején meg sem mertek szólalni? Annyi s annyi olyan esemény van, amelyről fogalmad sincsen, például itt vannak a bécsújhelyi események, egyszer értesültem róla, valós esemény, mégis oly szépen eltitkolták, Sőt amikor feltettem az internetre, mennyi idő alatt szedték le szerinted? Aztán a soproni, kőszegi, sümegi eseménysorozat, melyről a médiában nem szerezhettél tudomást, de ha elmennél oda, akkor talán megértenéd, miért kellene azonnyomban megépíteni az Engesztelők kápolnáját, s megértenéd, amit annyiszor megtapasztalni lehet, ha az álkeresztényekre figyelsz, akik farizeusi lelkületüek, az igazságot lehetetlenség feltartóztatni végleg, mert egyetlen igazság van, az Megváltó Urunk Jézus Krisztus, egyetlen élet van az öröklétbe az Oltalmazó Szabadítónk Jézus Krisztuson keresztül, a többi csak körítés, amely oly sokakat megtéveszt, ha nem kérte a megkülönböztetés kegyelmi ajándékát. A többi csak körítés, mert a harc már háborúvá szélesedett, a háború pedig már világháborúvá.

      A Trump javára meghamisított elnökválasztás szavazatainak újraszámlálása egyes államokban nem alulról (a Demokrata Párton belülröl) jövö kezdeményezés, hanem minden jel szerint a háttérhatalom legfelsöbb szintjei állnak mögötte, s forgatókönyv szerint zajlik. Ez akkor vált világossá, amikor Jill Stein, a Zöldek Pátjának vezetöje csodálatos módon dollármilliókat gyüjtött össze a semmiböl 1-2 nap leforgása alatt a szavazatok újraszámlálására, és ö állt a kezdeményezés élére:

      USA: a szavazatok újraszámlálásra gyűjt pénzt a Zöldek elnökjelöltje

      http://mandiner.hu/cikk/20161124_usa_a_szavazatok_ujra

      Jill Stein NWO-s háttérhatalmi bábu, aki szemlátomást mozgatva van. Az elnökválasztást esélye sincs megnyerni, így teljesen értelmetlen, miért ö állt a kezdeményezés élére egy demokrata párti politikus helyett. A játék minden jel szerint Obama idö elötti “kilövésére” megy ki az elnöki székböl, hogy aztán Trumpék ideiglenesen odaültethessék az atomgombot megnyomni hajlandó figurájukat. Pár nap múlva valószínüleg bejelentik a médiumokban, hogy a szavazás meg lett hamisítva (ami igaz), s Clintonné az elnök, ezt viszont a Trump tábor “liberális hatalmi puccsként” fogja értelmezni, s azonnali hatállyal katonai ellenpuccsot kísérelnek meg a Fehér Ház ellen. Trump az oktatásügyi miniszternek Betsy DeVos-t nevezte ki, aki viszont nem más, mint a világ legnagyobb (fasiszta) magánhadseregét, a Blackwater-t tulajdonló Erik Princenek a leánytestvére …

      http://www.pokolraveluk.com/content/index.php?option=com_content&view=article&id=195:2016-06-24-05-12-59&catid=21:kuelfoeld&Itemid=58#comments

      1. A pszichopata romai katolikus pszeudokeresztény Erik Prince (Legio Christi támogató) még 2010-ben eladta a Blackwater-t. Azóta dolgozott a Közel-Keleten az EAE-ban, jelenleg meg Afrikában “vállalkozik” kínai hátszéllel, mint az ottani kínai érdekeltségek őrző-védőjeként. Amerikában szövetségi vizsgálatot indítottak ellene. Szóval a mostani Trump történethez hozzáadni Erik Prince nevét nem más mint bulvár.

      2. Érdekelne, hogy itt konkrétan milyen eseményekre utalsz? Valamint, hogy ha nem számol be a média róla, akkor te honnan tudod ezeket?

    2. RDOS, ne hisztizz mán ! Főleg a férfi vagy ! Itt egy rendszerösszeomlás történt, feltörték a honlapot, nem Thea szórakozott önszántából a te bosszantásodra. Ez most valami ideiglenes állapot.

  3. sziasztok
    Napjainkban mindent terrorizmusnak mondanak, divatos kifejezés lett a terrorizmus szó.
    Idén találkoztam strassburgban az európai parlament ill. az európa tanács épületei környékén kurd emberekkel, akik 24 órás folyamatos jelenlétükkel tartanak tüntetést-egyébbként teljesen normális emberek- hogy ne tekintsék őket terroristáknak és engedjék ki Öcalan nevű vezetőjüket a törökországi börtönből, ahol fogva tartják.
    Utána olvastam az egész kurd mozgalomnak-wikipédián- ill. a strassburgban lévő kurd emberekkel beszélgetve kiváncsi voltam, hogy valójában most ki hazudik.
    Néha a magyar médiában is beszélnek a kurdokról, akiket teljesen hülyének néz a nyugati világ. Ugyan is felhasználják őket az Iísis elleni harchoz, de mivel a kurdok függetlenségi törekvéseikkel irán, törökország és még más ország területeiből lecsippentve akarják megalakitani a független Kurdisztánt, ezért a nyugati világ nem támogatja őket, sőt vannak nyugati országok, akik a kurdokat is terroristának tartják, de érdekes módon az ISIS elleni terrorháborúban mégis segítségként használják őket.
    Arra a következtetésre jutottam, hogy egy függetlenségi harcot vívó kurdok-saját hazát szeretnének, mint más nemzet is kiharcolta függetlenségét a történelem folyamán- a terroristákkal vannak együtt emlegetve.
    Hát ilyen alapon a magyar emberek -amikor elszakadt az Osztrák-Magyar Monarchiától anno harcok árán- is terroristák voltak.
    Ez az egész terrorizmus szerintem egy mesterségesen keltett jelenség, amire hivatkozva bizonyos eseményeket, ill. változtatásokat végre hajtanak a hatalmi pozicióban lévők.
    Akire akarják, ráhúzzák a terrorista leplet, aztán az “igazságos ítélet ” szerint elintézik őket.
    Csaló, manipulált egy világ a mostani.

    1. Nagyon fontos kutatásod volt ez, és köszönet azért, hogy az eredményét megosztottad!

      Annyira manipulált a világ, és a tömeg egy irányba halad, és mindenki “azt hisz amit akar, minden “jó”! De, már tudjuk hogy akinek egyáltalán HATÁROZOTT VÉLEMÉNYE van/lesz valamiről, meggyőződése Jézusról, a bűnről, a megváltásról és az örök életről, az szintén t.errorista lesz: a magánvélemény/a hit a szétkent információk özönében – és már elhangzott – mikroterror !

  4. Igaz, hogy Neverend itt ebben a szaki, de amennyire én tudom, a történelem kereke jelenleg úgy áll, hogy az emberi civilizáció Irakban kezdődött.Ami viszont biztos, hogy ezen a világon, a közhellyel ellentétben, semmi sem politika.Hiszen ez inkább csak egy brutális, virtuális színház… Annak ellenére, hogy azt véljük látni, hogy a rend két fő tartóoszlopa a politika és a hadászat, azért a létező világ még mindig szellemi.Mondhatni, Isteni, azaz, Istentől eredő.Persze, attól még azt képzelhetünk bele, amit csak akarunk… 🙂 Akár elképzelhetjük a békét is.Hiszen VAN, Aki békességet adott nekünk.És nem úgy adta, ahogyan ez a világ akarja láttatni.De különben is!Isten még ezt a világot is annyira szerette, hogy az Ő Egyszülöttjét adta ezért a világért…

    1. Jó, ha nem is Irakban, de azon a területen, ahol ma Irak van.
      A Tigris és az Eufrátesz mentén.Ahogy tanultuk is, ugye…
      😳

      1. ?Amikor a királyság alászállt az égből, Eridu városban volt a királyság? , az ott van. Az özönvíz előtt, szerintük…de lehet, hogy Atlantiszon ;-). Nem akarom ezzel provokálni a 6000 éves föld elméletesek, de ezen a bolygón azt gondolom nagyon sok minden történt már az évezredek során, aminek, ahogy mondod a szellemiségét hordozzuk magunkban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend