Gazdasági válság

Az USA pénzügyi gondjai vetekszenek Görögország gazdasági problémáival

Forrás: The Australian

Az Egyesült Államok majdnem olyan súlyos helyzetben van, mint az Euró zóna legnagyobb gondokkal küzdő nemzetei, állítja több közgazdász, kiemelve, hogy Washingtonnak minél előbb megállapodásra kell jutnia a deficitspirál csökkentését célzó tervekről

A görög válság megérkezik Amerikába

A Deutsche Bank közgazdászai által összeállított, 14 fejlett országot felsoroló táblázat szerint az Egyesült Államok szorosan követi Görögországot, Portugáliát és Írországot a szuverén nemzeti adósságból eredő kockázatok tekintetében.

A Peter Hooper közgazdász vezetésével készített jelentés szerint komoly deficitcsökkentő politika hiányában ?a kötvénypiaci válság kockázata jelentősen nőhet.?

A figyelmeztetés néhány nappal a Standard & Poor?s nyilatkozata után készült, ami szerint fennáll az Egyesült Államok leminősítésének veszélye, a jelenlegi AAA besorolásról.

A hétvége során George Papandreou, görög miniszterelnök éles kritikával illette a hitelminősítő intézeteket, kijelentve, hogy ?sorsunk irányítójává és gyermekeink jövőjének alakítójává akarnak válni.?

Görögország csupán egy aprócska tényező a szuverén adósságokból eredő aggodalmak tengerében, ami mára teljesen körbezárta az Egyesült Államokat, a világ legnagyobb gazdaságát.

Washington jelenleg minden figyelmét arra a politikai csatározásra összpontosítja, ami azt hivatott eldönteni, vajon megemeljék-e a jelenlegi 14.300 milliárd dolláros adósságplafont, amit várhatóan napokon belül átlép az ország.

Az adósságplafon elérése egyet jelentene a csőddel.

A Deutsche Bank elemzése szerint a pénzpiacokon az USA adósságából eredő kockázat nem túl magas, amit az ország szerény hitelkamatlába is tanúsít.  Ez részben annak köszönhető, hogy egyelőre még mindig az amerikai dollár tekinthető a világ legfőbb tartalékvalutájának.

Azonban, figyelmeztet a jelentés ?a tartalékvaluta státuszt és az azzal járó hírnevet el lehet veszíteni, és amennyiben az amerikai pénzügyi politika nem tér le a jelenlegi fenntarthatatlan irányvonalról, a kockázat jelentősen nőhet.?

George Osborne, Nagy-Britannia pénzügyminisztere üdvözölte, hogy Washington minden jel szerint keményebb eszközökhöz folyamodik a deficit lefaragása érdekében.

Egyelőre azonban a demokrata és republikánus politikusok a deficitplafon megemelésének kérdése miatti sárdobálásnál tartanak.

A fehérház azzal vádolja a republikánus képviselőket, hogy az adósságplafon megemelésének megakadályozásával újabb globális válság kirobbantását kockáztatják. A republikánusok a kormánykiadások jelentős csökkentését akarják az adósságplafon megemeléséért cserébe.

Sajnos, az Egyesült Államok hosszú távú pénzügyi problémáin egy esetleges megegyezés sem segítene már.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend