Gazdasági válság

Az ENSZ aggódik a dollár iránti bizalom elvesztése miatt

Forrás: Financial Post

Az ENSZ szerdán a dollár iránti bizalom elvesztésére, sőt egyenesen az amerikai fizetőeszköz összeomlására figyelmeztetett, ha a dollár más valutákkal szembeni gyengülése folytatódik.

A világgazdaság félévi értékelésének részeként az ENSZ gazdasági osztálya közölte, hogy egy ilyen, a külföldi dollárbefektetések értékvesztéséből eredő fejlemény az egész globális pénzügyi rendszert veszélybe sodorhatja.

Az először decemberben kiadott ?Világgazdasági Helyzet és Kilátások 2011? elnevezésű jelentés frissített változata megjegyzi, hogy a dollár árfolyama a kulcsfontosságú valutákkal szemben 1970 óta nem volt ilyen gyenge.

A trend részben az Egyesült Államok és más nagy gazdaságok irányadó kamatai közötti különbségnek köszönhető, amely tovább erősíti az USA államadósságának fenntarthatatlansága miatti aggodalmakat, melynek jelentős része egyébként is külföldi tulajdonban van.

?Ennek eredményeként az óriási külföldi tartalékok könyvszerinti értéke tovább csökkenhet, ami tovább rontja a dollár, mint tartalékvaluta iránti bizalmat, veszélybe sodorva az egész globális pénzügyi rendszert,? áll a jelentésben.

A 17-oldalas jelentés kétszer is említést tesz ?az amerikai dollár összeomlásának egyre növekvő veszélyéről.?

Rob Vos, az ENSZ vezető közgazdásza és a jelentés egyik készítője elmondta, hogyha a feltörekvő piacok ?tömegesen elkezdenek megszabadulni dollártartalékaiktól, fennáll egy jelentős értékvesztés veszélye.?

?Nem azt állítjuk, hogy az összeomlás elkerülhetetlen, de egyre több tényező mutat afelé, hogy ez nagyon hirtelen bekövetkezhet, ha a helyzet a többi fronton nem kezd el javulni. Gondolok itt például arra, hogy az USA nem tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit,? nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek.

Az ENSZ közgazdászai között már jó ideje folyik a tanácskozás arról, hogy vajon továbbra is dollár maradjon-e a világ egyetlen tartalékvalutája. Természetesen az USA pénzügyei miatti aggodalmat sok más szakember és intézmény is osztja.

Április 18-án a Standard & Poor?s figyelmeztetett, hogy az USA elveszítheti AAA hitelminősítését, amennyiben az Obama kormány és a kongresszus nem talál módot a költségvetés csökkentésére két éven belül.

A hitelminősítés lerontásának eredményeként az USA elveszítheti szuperhatalmi státuszát, a dollár pedig vezető tartalékvaluta szerepét.

Timothy Geithner pénzügyminiszter szerdán azt nyilatkozta, hogy ?az USA soha nem fogja elmulasztani fizetési kötelezettségeinek teljesítését.?

ESZKÖZ LUFIK

A globális gazdaság egészét értékelve az ENSZ jelentés elmondja, hogy a 2008-as pénzügyi válságból való kilábalást továbbra is Kína, India és Brazília vezeti, de az erre vonatkozó kilátások sem túl rózsásak a helyileg kialakult eszköz lufik és az inflációs félelmek miatt.

A jelentés némiképp pozitívabban értékelte a globális növekedési kilátásokat, hat hónappal korábbi álláspontjához képest, 3,3%-os növekedést prognosztizálva az idei és 3,6%-ot a 2012-es évre, az előző 3,1 és 3,5% helyett.

Az ENSZ másfajta árfolyam számítási képletet használ, mint az IMF és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), így eszerint a globális növekedési adatok kicsit alacsonyabb értéket mutatnak.

Az USA 2012-es GDP növekedésére az előző 2,2 helyett 2,6%-ot prognosztizál, de a következő évre vonatkozó 2,8% nem változott.

A márciusi földrengés következményeként Japán növekedési kilátásait 0,7%-kal csökkentette, az országot ért károkat pedig 25 ezer milliárd jenre (58 ezer milliárd forintra), azaz Japán GDP-jének 5%-ára értékelte.

Az olajárak mostani emelkedése ellenére, a jelentés szerint átlag 99 dollárt várhatunk hordónként az idei évben, feltéve persze, hogy a közel-keleti események jelentős eldurvulása nem szól közbe.

Az élelmiszerárak is jelentős emelkedésnek indultak, de a jelentés úgy számol, hogy az idei jó termés ezt képes lesz ellensúlyozni az év második felében.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend