Tudomány és technika

Már megint Dan Brown

Pár héttel ezelőtt került szóba egy ókori régészeti lelet felbukkanása, ami újabb bizonyítékot szolgáltatott a Biblia amúgy is erős történelmi hitelességéhez. Ezúttal a másik oldalon a sor. Persze nem olyan értelemben, hogy a Biblia hitelességét gyengítő lelet került volna elő. Csupán arról van szó, hogy az Isten nemlétét bizonyítani kívánó egyik kritikus rukkolt elő egy újabb húzással, amihez nem meglepő módon nem társul bizonyíték.

Dan Brown legújabb regényéről van szó. Azok kedvéért, akik esetleg nem hallottak még róla, bár Hollywoodnak és a médiának köszönhetően bizonyára kevesen vannak, annyit érdemes tudni munkásságáról, hogy szívesen nyúl olyan témákhoz, amiknek hol kimondott, hol burkolt célja az istenhit gyengítése. Ebben a kategóriában talán a Da Vinci kód a legismertebb. A minden idők legnagyobb példányszámban eladott regényének szerzője egyebek mellett azt sugallja könyvében, hogy Mária Magdaléna Jézus felesége volt, amit persze a gonosz egyházi erők a gnosztikus evangéliumok elhallgatásával vagy megsemmisítésével próbáltak leplezni. Bár a regény állításai a témát ismerők számára nevetségesek, sajnos sokan kizárólag ebből a műből vagy az abból készült filmből szerezték ismereteiket a kérdésről, és ezzel le is zárták a tudakozódást egy olyan forrással kapcsolatban, ami „örök életre buzgó víznek forrásává”1 válhatna bennük.2

Brown legújabb regénye nem egészen két hete került a boltokba, és azonnal a bestseller listák élére ugrott.

Egyesekben felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme egyáltalán írni erről, főleg, hogy egy regényről van szó, aminek a célja elvileg a szórakoztatás lenne, nem pedig az olvasó ismereteinek elmélyítése. Csakhogy Dan Brownnak mindig sikerül elérnie, hogy az olvasók a műfajtól függetlenül hiteles történelmi vagy tudományos forrásként kezeljék műveit, például azért, mert a történet főszereplője „véletlenül” éppen az adott téma szakértője vagy azért, mert nyilatkozataiban rendre kihangsúlyozza, hogy saját kutatásai alátámasztják, amit ő regény formájában az olvasók elé tár. Lehet, hogy Brown bírálóinak is inkább regényt kellene írni tudományos igényességgel összeállított tanulmányok helyett? Egyszer érdemes lenne kipróbálni.

Az Origin, magyarul ’eredet’ című új regény ezúttal nem közvetlenül Jézust támadja, hanem a vallás és a tudomány között fennálló vélt konfliktust próbálja bemutatni. A Frankfurti könyvvásáron szervezett bemutatón Brown elmondta, hogy legújabb művét az a kérdés inspirálta, hogy „Vajon Isten képes lesz-e a túlélni a tudományt?”

„Vajon vagyunk annyira naivak, hogy elhiggyük, a ma istenei túlélhetik ezt a kort és száz év múlva is itt lesznek?”

Brown azt gondolja, hogy az emberiségnek idővel már nem lesz szüksége Istenre és a hit helyett a technológia, azon belül is a mesterséges intelligencia hozza majd létre azt a kollektív tudatot, ami kielégítheti az ember igényeit egy isteni lény után.

„Lelki tapasztalatainkat egyre inkább az egymással való kapcsolatainkban fogjuk megtalálni.”

Brown ezzel nem sok újat mondott, hiszen az istenné válás nagyon is emberi kísérlete történelmünk első lépése volt, aminek következményeit most is viseljük. Dan Brown nagyjából 200 millió könyvet adott el eddig. Vajon 200 millió olvasójának tudatát összeadva milyen istenpótlót kapnánk?

A legnagyobb probléma Brown logikájával, hogy összekeveri az igazságot az igazság megtalálásának módszerével. Attól ugyanis, hogy valaki hibás módszert alkalmaz, még rátalálhat az igazságra. Más szóval, az igazságot nem befolyásolja, hogy ki hogyan vagy miért talál rá. Ha valaki babonából hisz, vagy mankónak használja Istent, az semmilyen hatással nincs Isten létére. Ez olyan, mintha azt mondanám, 860hogy az általános iskolai matektanárom egy babonás, paranoiás vénasszony volt, ezért a geometriai ismereteim hibásak. A kettőnek nincs, vagy nem feltétlenül van köze egymáshoz. Attól tehát, hogy valaki megkérdőjelezhető indíttatásból hisz Istenben, Isten léte nem kérdőjeleződik meg.

Istent persze sokan sokféleképpen próbálták már eltemetni. A próbálkozók kétféle eredményt értek el eddig. Volt, aki a sírgödör ásása közben életet talált, és a temetésből születés lett. Mások pedig egy igazi sírgödör mélyén várják, hogy az eltemetni kívánt Isten elérkezettnek lássa az ítéletet. Vajon a még mindig versenyben lévő próbálkozók más eredményre számítanak?

Én mindenesetre továbbra is fenntartom, hogy Dan Brown sem lesz képes igazi akadályt gördíteni a keresők elé. Erre tökéletes példa G.K. Chesterton, aki fiatal korában kizárólag agnosztikus és ateista szerzők műveit volt hajlandó olvasni, akik sikeresen ültették el benne a hit magját azáltal, hogy kétségeket támasztottak benne a kétkedés iránt3 . Mindent összevetve azt gondolom, hogy Dan Brown kérdéseit nem lesz nehéz megválaszolni.

  1. Lásd: János 4:14 []
  2. Angolul értőknek ajánlott olvasmány a témában A Da Vinci kód feltörése című könyv Darrell L. Bock Ph.D tollából []
  3. G.K. Chesterton: Igazságot! 65. oldal []
Előző posztKövetkező poszt

14 hozzászólás

  1. Dan Brown nem egy könyvében mond köszönetet szabadkőműves páholyoknak, vagy szabadkőművességhez kötődő szervezeteknek, könyvei tele vannak az ő szimbolikájukkal. Ergo egyértelmű, hogy honnan fúj a szél 🙂

  2. Hát igen.
    Már megint Dan Brown.
    És még mindig nem Zajti Ferenc és még mindig nem Badinyi Jós Ferenc!
    Melyik nézet a károsabb a Vatikánra?
    Melyik nézet érinti közelebbről a magyarságot?
    Ki dönti el, hogy melyik elméletből legyen világszenzáció és melyikből nem lehet még botrány sem?
    Nem lehet, hogy Dan Brown is ismeri a két magyar meghökkentő állításait?
    Nem lehet, hogy Dan Brown ezen állítások semlegesítésére, elfojtására kapott ilyen erős hátszelet?

  3. Sokszor a tudomány sem más, mint sötétben tapogatózás, vagy egyszerűen a tömegek megtévesztése tudomány címszó alatt.
    A legokosabb dolog, ha a legalapvetőbb ismereteinket is megkérdőjelezzük, amit a tudomány címszó alatt akartak nekünk eladni, és nem egyből elfogadjuk, mert azt valaki nagy tekintély mondja, hanem utánakeresünk.
    Ilyen a Gömb Föld elmélet, vagy a kórokozó elmélet többek között.
    Ezzel a két elmélettel sakkban lehet tartani a tudatlan embereket.
    Egy kiszámíthatatlan Univerzumban egy pörgő labdán száguldunk, ahol mindenféle baj érhet minket, tehát jobban tesszük, ha félünk a különféle támadásoktól, meteoroktól, stb.
    A másik pedig hogy csupa ártalmas kórokozókkal vagyunk körülvéve, amik ellen a vakcinák a legjobb megoldás, amit majd mi adunk nektek.
    Mindkét elméletet cáfolták (az elsőt még az 1800-as években, amikor egy ballonnal egy úriember feljutott a sztartoszférába, és nem igazán látott görbületet, csak egy sík földet. A másikat pedig Pasteur kortársa, Bechamp cáfolta, és Pasteur is módosította elméletét ennek fényében a halálos ágyán, valamint napjainkban Dr. Hamer erősítette meg Bechamp állításait, hogy nem a mikroorganizmusok okozzák a betegségeket. Azok már csak a gyógyulási fázisban jelennek meg, kapnak szerepet az agyunk által vezérelten, a helyreállításban segédkeznek.)
    Hát ennyit a holtbiztos tudományról.
    Az pedig, hogy az MI kiszorítja e Istent, emberfüggő lesz.
    Az ember választása lesz.

      1. Nem azt mondta, hanem azt, hogy bebizonyosodott: a LÉLEK betegszik meg, és a betegséget – mely lelki – áttolja a testbe azért, hogy felismerjük (nekem már kb négyszer sikerült durva dolgokból is) ! A hagyományos orvoslásból is, de a pszichiátriából is

        1. … bocsánat, véletlenül elküldtem. Tehát: mindkét irányból ide értek, és itt találkozott a fizikai orvostud.és a pszichiátria! A fizikai – szerv gyógyítással foglalkozó – a lélek gyógyításához, a pszichiáter pedig a testi tünetek gyógyításához. Ez BIZONYÍTÉK hogy a lélek az elsődleges, és a bűn sebez meg …
          De gondolj csak arra, hogy influenzás időszakban – én így vagyok pl. – semmi baj nincs, mindenki majdnem beteg, és egyszer ér valami lelki “támadás” és abban a pillanatban tüsszögök, megy fel a lázam, stb.
          ——————————————————————-

          A ” lapos földdel” meg nincs mit tenni … Nyugat felé repült a nagylányom kb egy órát, és végig látta a naplementét 🙂 nem a “görbületet” 😀 mert nem is kell. De amikor estefelé lemegy a nap, az után hol van? … hogy aztán keletről jöjjön újra ? Ilyen őrületet 🙁
          Nem értem,miért nem kérdezik meg Fa Nándort, mit csinált, mikor a LAP VÉGÉRE ÉRT ? HOGY KERÜLT MÉGIS “India” felől haza egyre nyugatra hajózva ?

          Ez SZÉGYEN, testvérek !!

        1. Erre gondolsz ? A joghurt marketingben vagy érdekelt ? 🙂

          “A jelenleg tán legismertebb tudományoskodó reklámfogás a Danone reklámokban található Bifidus Essensis, Bifidus ActiRegularis, L. casei immunitas. Itt kb. ugyanarról a marketing trükkről van szó, mint a fogkrém esetében, és ugyanaz az alapmechanizmus.

          A francia multicég egyes joghurtjai valóban tartalmaznak ún. Bifido-bakteriumokat, illetve Lactobacillusokat. Ebben hasonlítanak az összes többi(!) élőflórás joghurthoz. Az is „tudományos” tény, hogy a probiotikus savanyú tejtermékek valóban segítik a jobb emésztést és bélműködést.

          Ám innentől kezdve a többi már reklámfogás. A Bifidus Essensis, Bifidus ActiRegularis, L. casei immunitas ugyanis egyszerűen a többi hasonló joghurtban található hatóanyagok tudományos fantázianevekre való lefordítása. Miként a fogkrémnél, itt is arról van szó, hogy maga a cég bejegyezteti és levédeti ezeket a neveket, majd bátran állíthatja, hogy ezt csakis az ő termékei tartalmazzák.

          (Kevesen tudják, hogy a Bifidus ActiRegularis hatóanyaga ugyanaz, mint a Bifidus Essensis-é, csak az a név már marketing szempontból kezdett elfáradni, így kellett egy új. Ugyanezeknek az elnevezéseknek még lokális változatai is vannak. A Danone által lefoglalt DN 173 010 baktériumtörzset az Egyesült Királyságban Bifidus Digestivum néven, Amerikában Bifidus Regularis, Kanadában Bifidobacterium Lactis, Brazíliában DanRegularis néven forgalmazzák.)”

        2. Én àlbacikat idéztem. Ha bélbacit idéztem volna, akkor a “Bifidobacterium animalis DN 173 010” írtam volna le.
          Én nem utazom semmiben, de sokan mások igen. Talán erre próbálta felhívni figyelmünket Tboy is. Lehet nem mindenben van igaza, de abban igen, hogy vannak kitalált halálos vírusok, betegségek stb, melyeket aztán összekapcsolnak különféle félelemkeltő áltörténetekkel, kampányokkal, miknek hatására a legtöbben hinni és félni kezdenek egy hazugságban. És valakik profitálnak belőle. Hiszen könnyű a közpénzből adakozni nem igaz?
          A HIV retrovirus és az AIDS története erre egy igen jó példa.
          Tehát vannak áltudományos dolgok kicsiben is, de nagyban is.

          Ha érdekel a story nézd meg. https://youtu.be/zqjI-YiNliQ

          https://youtu.be/BtGTXM1L-js

          Ps. Egy kicsit hosszú, de tanulságos.

    1. A Germán Medicina sajnos legalább annyi ostoba blődséget állít mint igazságot. Az, hogy tagadja a kórokozó mikróbák létét, hogy a rák betegséget csak és kizárólag mentális eredetűnek mondja stb. Nekem mindig furcsa, mikor egy fura figura felépít egy komplett tudományos igényű világot, látást, mintha ő szülte volna a spanyolviaszt. Legfeljebb rájött valamire (amire pl. a kínaiak már 4000 éve), és ezt alaposan túltolta. Persze az is igaz, hogy a mai hivatalos tudomány meg nyugati orvoslás, úgy romlott, korrupt, hazug, intrikus és elavult ahogy van.

  4. Az a véleményem, hogy kérdezni fontos dolog, de,hogy lehet ilyen hülyeséget kérdezni – Isten túl fogja-e élni a tudományt – ezt nem gondoltam volna 🙁

    Sajnos, ahogy Ádám-Évánál sikere volt a csábítónak, ez folyamatos: miért is kellene bármiről számot adni, miért is lenne felettünk VALAKI – hogy milyen Ő, nem is kérdezik – ha mi így “azt csinálhatunk amit akarunk”? 🙁

  5. Erről a bukásra ítélt törekvésről ez a grafiti jut eszembe: “Isten halott: Nietzsche. Nietzsche halott: Isten” :-D. Komolyabbra fordítva a szót, én azt nem tudom, hogy ki tolja, nyomja Dan Brown-t ennyire, de hogy valaki(k) ott állnak mögötte, az biztos. Meg az is látszik, hogy sajnos termékeny talajra hull ez a sok hazug eszme és cél mag, amiket vet ezen szerző, nagyon jól meg tudta szólaltatni azokat a hangokat, amik beillenek a jelen kori korszellem és fő csapásirány által kitaposott luciferánusi úton. Humanizmus, transzhumanizmus, materialista dialektika, totális relativizmus, liberalizált értékrend, vallás és kereszténység ellenesség. Az ember istenítése és felszabadítása minden alól (leginkább Isten alól), ez maga a luciferizmus zanzája.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend