Elmélkedések, seasonal

“Feltámadt” – Egy hitetlen találkozása az üres sírral

Forrás: breakpoint.org

A keresztény nézők több bibliai témájú filmben is csalódtak mostanában, ezt azonban egyetlen jó alkotás is gyorsan feledtetheti.

Ben Hur, A köpönyeg, Tízparancsolat, Quo Vadis? – Valószínűleg mindenki emlékszik ezekre a címekre a bibliai filmek aranykorából. 2016-ból nézve azonban az 50-es évek elérhetetlenül messzinek tűnnek.

Sajnos a bibliai témákat feldolgozó filmekből gyakran éppen a lényeg hiányzik és még egy kis jóindulattal sem mondhatók inspiráltnak (pontosabban a megfelelő lélek által inspiráltnak). A forgatókönyvírók és rendezők igen szabadon alakítják a forrásanyagokat, hol kihagyva a legfontosabb részeket, hol bizarr elemekkel tarkítva a történetet.

Idén úgy tűnik, ismét reményekkel telve ülhetünk be a mozikba, mert az Egyesült Államokban ezen a héten bemutatásra kerülő film akár a Ben Hurral is versenyre kelhet.

A Kevin Reynolds rendezésében és Joseph Fiennes főszereplésével készült film a Jézus Krisztus teste utáni vadászat történetét meséli el. Spoiler figyelmeztetés: nem találják meg.

Joseph Fiennes egy Clavius nevű római tribunust alakít, akit Poncius Pilátus azzal a feladattal bíz meg, hogy feszítse keresztre a magukat messiásnak hirdető zsidó bajkeverőket. A probléma csupán annyi, hogy egyikük tényleg a Messiás.

A Rómához hű és igazi katona Clavius azonban nem hagyja magát befolyásolni. Jézus által sem. Amikor századosa a Golgotán állva kijelenti, hogy “Valóban Isten Fia volt ez!” – Clavius nem fogja vissza magát.

Megmutatja, hogy őt más fából faragták. Rajta nem fognak a zsidó babonák. Legalábbis vasárnap reggelig. Ez az a pillanat ugynais, amikor Clavius számára elszabadul a pokol.

A sír üres, az őrök nem beszélnek, Jézus tanítványai pedig azt a hír viszik szét, hogy Jézus feltámadt. A főpap arra figyelmezteti Claviust, hogy ha nem vet gátat a feltámadásról keringő híreknek, népfelkelésre számíthat. Pilátus tehát hátborzongató, CSI stílusú vadászatra küldi, hogy megtalálja Krisztus testét.

FiennesKüldetése során a tribunus olyan dolgokat tapasztal, amik alapjaiban rengetik meg pogány világnézetét.

“Két egymással összeegyeztethetetlen dolgot láttam,” mondja. “Egy embert, aki kétségkívül halott volt, és ugyanazt az embert ismét az élők között.”

A film hűen követi az Evangéliumok beszámolóit és csodálatos képet fest arról a hitbeli válságról, amit egy nem hívő tapasztal, amikor szembekerül a feltámadt Jézussal.

Húsvéthoz közeledve a film eszünkbe juttatja, hogy a keresztény üzenet saját kételyeik megkérdőjelezésére kényszeríti a hitet keresőket.

Az üres sír a történelem legmegdöbbentőbb ténye. Egy olyan tény, amit a szkeptikusok két évezrede próbálnak kimagyarázni. Sikertelenül. A bizonyítékok túlságosan erősek, a “Feltámadt” pedig egy jó nyomozóhoz hasonlóan követi ezeket.

Például Róma képviselőinek és a zsidó vezetőknek minden okuk megvolt arra, hogy előálljanak a testtel, mégsem voltak rá képesek. Jézus tanítványai pedig nemhogy semmit sem nyertek volna azzal, ha hazudnak Jézus feltámadásáról, de mindent elvesztettek volna. Gyávaságuk azonban egy pillanat alatt elillant és immár igazi lelki hódítókként tettek bizonyságot arról, hogy a Joseph Fiennes által alakított filmbeli alakhoz hasonlóan valóban láttak valamit, pontosabban Valakit, aki alapjaiban változtatta meg életüket és a körülöttük lévő világot.

Joseph Fiennes szerint a film különleges módon beszél a nézőkhöz, arra ösztönözve őket, hogy egy nem hívő szemén keresztül nézve vizsgálják újra a szóban forgó eseményeket.

Reméljük, hogy a Feltámadt a szilárd bibliai alapú filmek reneszánszát indítja el, de ami ennél is fontosabb, Clavius-szal együtt szembesíti a nézőket azzal a kérdéssel, ami a mai napig ellenáll a kétkedők támadásainak: Ha Jézus meghalt, hol a teste?

Nézzétek meg a filmet és vigyetek magatokkal néhány nem hívő barátot!

Előző posztKövetkező poszt

29 hozzászólás

 1. Én csak most néztem meg a filmet! Örültem neki hogy lefordították!
  a film eleje nagyon jó! Mondhatnám, HOGY SZINTE TÖKÉLETES, egészen addig a jelenetig amíg a főszereplőnk találkozik a tanítványokkal a felső szobában.
  Onnantól kezdve átmegy egyfajta nyálas és idegen mesterséges érzelmi reakciókba.. Valahogy hiteltelenné válik. Gondolok itt a tanítványok reakcióira az egész csapatos vonulásra ..
  Egyetlen jelenetet emelnék ki, azt mikor Jézussal beszélget a sziklán, a többi mind túl mesterkélt..
  pedig előtte nagyon jó volt!.

 2. Érdekes idöket élünk. Kétezer év után, már az izraeli kisiskolások azt tanulják, hogy “Jézus nem hozzánk tartozott”. Pedig eddig minden erövel azt a látszatot igyekeztek kelteni, s mintha egy szokásos zsidó emberáldozat lett volna (holokauszt) amit a saját istenük felé szoktak végezni. Most ezzel a kijelentéssel okafogyott lett a Bibliában az ó-szövetségi rész.

 3. Ma néztem meg a filmet, és egyszerűen megrázó alkotás. Egy hitetlen szemszögéből végigkövetve Jézus Krisztus kereszthalálát, majd feltámadását, vagyis Nagypéntektől Húsvétig terjedő időszakot. Annyira emberi, tiszta, és egyszerű, a film a hitről, a kereséséről beszél, és arról, hogy amikor megismered Jézust, már nem lehetsz ugyanaz, aki addig voltál.

 4. “A keresztény nézők több bibliai témájú filmben is csalódtak mostanában, ezt azonban egyetlen jó alkotás is gyorsan feledtetheti.”
  “Joseph Fiennes egy Clavius nevű római tribunust alakít, akit Poncius Pilátus azzal a feladattal bíz meg, hogy feszítse keresztre a magukat messiásnak hirdető zsidó bajkeverőket. A probléma csupán annyi, hogy egyikük tényleg a Messiás.”
  ” A film hűen követi az Evangéliumok beszámolóit és csodálatos képet fest arról a hitbeli válságról, amit egy nem hívő tapasztal, amikor szembekerül a feltámadt Jézussal.”
  Na itt van az óriási csúsztatás!
  Ki olvasott a szentirásban arról, hogy Pilátus olyan rendeletet adott ki valakinek, hogy feszitse keresztre a magukat Messiásnak hirdető zsidó bajkeverőket? Hányan voltak akik messiásnak mondták magukat? Hol voltak ezek keresztre feszitve Jézuson kivűl? Pilátus mit mondott amikor Jézust kihallgatta?
  Most már ezek szerint kiderűl, hogy Jézus kinszenvedése, keresztre feszitése és halála a Római Birodalom bűne, és a római katonák kiabálták, hogy feszitsétek meg, az ő vére mi rajtunk és a mi fiainkon.
  Na mármost ezek után mivel a katólikusok és protestánsok (mivel ők is a római katólikus katólikus vallásból váltak ki) akik római katólikusoknak nevezik magukat a hibások Jézus Krisztus keresztrefeszitéséért és haláláért. Nem fúrcsa ez egy kicsit?

  1. Kedves Józsi!
   Nagyon sok bibliai vagy egyéb történelmi témájú film van, ami kitalált emberek történetének segítségével mutat be egy-egy fontos témát. Ilyen a Ben Hur, A Köpönyeg, vagy a Quo Vadis? is. Attól még ezeknek a filmeknek a bibliai alapja követheti hűen a Biblia tanítását.
   Tehát szó sincs csúsztatásról.

   A hozzászólásod második felét pedig nem értem.

   Egy dolgot azért fontosnak tartok megemlíteni: Jézust a mi bűneinkért feszítették keresztre. Az én bűneimért, a te bűneidért, mindenkiért, és ha te lettél volna az egyetlen bűnös, akkor is megtette volna, úgyhogy ahelyett, hogy bűnbakot keresel, inkább legyél hálás, hogy ennyire szeret minket!

   1. Kedves Thea !
    Köszönöm a magyarázatot. Így van ahogy a válaszod utolsó mondatában leírtad.
    Lehet, hogy érthetetlen az írásom második része, de én azt tartottam csúztatásnak, hogy Pilátus azzal bízott meg valakit, hogy feszítse fel a magukat messiásnak hirdető bajkeverő zsidókat. Én ilyet nem olvastam sehol a bibliában. Nem tudom kik voltak ezek és hányan voltak. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy Pilátus és a Római Birodalom a felelős Jézus Krisztus szenvedéséért és kereszthaláláért ami természetesen nem igaz, de akkor miért lett a filmnek egyik vezérfonala. Azért azonosítottam a római katolikusokkal, mert ők is Rómához tartoznak. Igaz, hogy a Római birodalom már nem létezik de lehet, hogy valamikor így fogják beállítani.

    1. Kedves Józsi,
     Nekem úgy tűnik, hogy téged nagyon felháborít Urunk Jézus Krisztus kereszthalála és emiatt a felelősöket kereset.

    2. A Vatikán állam szerintem egy összezsugorodott Római Birodalom ugyanis a császárságba “bement” az Egyház … SAJNOS! Olvastam arról, hogy a birodalom bukását épp az államvallás okozhatta … nagyon rossz hatással voltak egymásra 🙁

     Többször írtam már, örülhettek az üldözött keresztények, hogy “vége, megtért a császár” … és vége lett az üldözésnek. Dehogy láthatták előre, hogy mit jelent ez a fajta hatalom, mi lesz ebből!

  2. Kedves Józsi!
   Több olyan a Római Birodalom ellen lázadó csoport volt, ahonnan kerültek ki álmessiások (álmegmentők, álmegváltók – értsd: az idegen uralomtól), pl. zeloták, szikáriusok, őket megemlíti a Biblia, de nem foglalkozik túl sokat velük, mert nincs jelentősége. Jézusról azért mondta Pilátus, amit mondott, mert ő soha nem beszélt a Római Birodalom ellen.

   “Sok álmessiás élt, akiről azt hitték hogy ő a Megváltó. Ilyen volt például egy felkelést vezető zelóta, Bar Kohba.” https://hu.wikipedia.org/wiki/Messi%C3%A1s

 5. Ki van felejtve, vagy le van húzva a Passió, pedig az ismert ferdítései ellenére azon is volt kenet.

  1. A Passió nagy vihart kavart, sokan szembefordultak Mel Gibsonnal különböző okok miatt, nagyon brutálisnak is tartják, pedig Jézus megnyilatkozása alapján a valóságban sokkal durvább volt.
   Külön megrendítő, hogy a főszereplő Caviezel majdnem belehalt a forgatásba.

  1. Nem tudod véletlenül, lesz e magyar filmbemutató és hogy mikor? Elmennénk a gyülivel. Klassz lett volna idén Húsvétra, de ahogy nézem a neten, alig irnak róla valamit.

 6. Mindig meglepődnek azok akiknek kijelentem, hogy “én nem hiszek Istenben”. Kis csend után folytatom: Megtapasztaltam hogy Ő van. Számomra a léte nem kérdés. Így hinnem sem kell, ahogy anyámban sem kell hinnem, hogy létezik ( most épp diót tör a konyhában)

  Viszont a tagadók gyakran találkozhatnak olyan emberekkel akik úgy “hisznek” a levegőbe…
  Mindenféle valós kapcsolat nélkül, hisznek a “Jóistenben”

  Így Neverend kissé érthetetlen vagy inkább kifacsart logikája ebből táplálkozik.

  Amúgy a Jézus dosszié jó könyv, egy oknyomozó újságíró aki bűnügyek megfejtésénél is dolgozott, fekszik neki a témának. Még mint őszinte hitetlen.

  Jézusról a biblián kívül is számtalan forrás áll rendelkezésre.
  De eleve a kereszténység létrejötte lehetetlen Jézus feltámadása nélkül. Simán elhalt volna mint megannyi szekta. Feledésbe merült volna mint sok tanító, ráadásul egy “hazug” mester aki azt ígéri, hogy feltámad és mégsem teszi aligha jellemeznének olyan tanítások mint Jézust!

  1. Szia Shanza,
   “Jézusról a biblián kívül is számtalan forrás áll rendelkezésre.” Felsorolnál párat? És mit értesz a “Jézusról” alatt?

   1. Flavius írásai, korabeli őskeresztények levelei. A Wikipédia is felsorol párat..
    Római helytartók jelentései. Van egy csomó de most lusta vagyok utána keresni
    ajánlom a Wikipédiát elsőre,

   2. A “rengeteg” túlzás kifejezés. A “Jézusról” ugyancsak. Amit a Bibliából tudhatunk meg Jézusról annak igazából nincs párja. A többi forrás, e tekintetben, nagyon de nagyon hiányos és max. említést tesznek Jézus személyéról, mint egy valóban létező személy,…..szóval mi se essünk túlzásokban, főleg akkor, amikor az ellenség is fel/kihasználja Jézus nevét, szerepét,…..persze közel sem biblikusan.

  2. Bárcsak igazad lenne !
   Minden este imádkozok azért, hogy legyen Isten ! De annyi a gonoszság
   a világban, hogy képtelen vagyok elhinni azt hogy ha van Isten ezt eltűrné
   ami ebben a világban folyik !

   1. Kedves Sarolta!

    Igaza van! Kérlek ne add fel a keresést. Sok évvel ezelőtt én sem tudtam, hogy van-e Isten, de ha keresed, meg fogod találni.
    A dilemmád lényege, hogy a világban folyó rosszat Isten számlájára írod, de ha belegondolsz, ez nem állja meg a helyét. Ha azt követeljük Istentől, hogy állítsa meg a gonoszt, hol húzod meg a határt? Bizonyára szeretnéd, ha nem lennének gyilkosok, de vajon azt is megállítsa, aki szíven döfne a szavaival?
    Isten szabad akaratot adott az embernek. Szabadon eldöntheted, hogy Isten útját követed, vagyis szeretetben élsz Istennel és a többi emberrel, vagy követed a saját fejed, aminek soha sincs jó vége. Ha Isten megállítaná a gonoszt, kezdhette volna Ádámmal és Évával, vagy kezdhetné velem is, mert én is hozok rossz döntéseket, amikkel például megbántok másokat.

    Ha tényleg szeretnéd tudni az igazságot, fordulj Istenhez bizalommal, mert Ő megígérte, hogy válaszol. Azt üzeni neked, hogy a szíved ajtaja előtt áll és arra vár, hogy beengedd: “Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.” Jelenések 3:20

    http://idokjelei.hu/2012/01/a-legjobb-felkeszules-a-jovore/
    http://idokjelei.hu/2015/10/mi-a-megvaltas-mas-szoval-ujjaszuletes-es-miert-van-ra-szukseg/

   2. Csak annyit akarnék hozzátenni hogy ha olvasod a bibliát és nyitott szemmel jársz akkor észreveszed hogy nem isten teszi a rosszat csak a hitetlenségből és a sátán imádatából fakadó “gondok” eredményét hadja megtörténni. A világunk annyira elfajzott hogy már neki egyenlőre semmit sem kell tennie a “büntetés” érdekében hiszen saját magunk okozzuk magunk büntetését. Ezeket a gondolatokat nem én találtam ki nem vagyok bölcs sem próféta, de megérintett, és megértettem.

 7. Az is lehet, hogy meg sem halt. “Éli, Éli lama sabraktáni” Isten(?) emeld fel a sebesültet az örökkévalóság honába. Kimentették mielőtt meghal, meggyógyítják és visszajön megmutatni magát. Úgy, mint a Star Trekben Kirk kapitányék a fejletlenebb bolygókon. .
  Ez egyébként a keresztények egyik legnagyobb hibája, hogy az igazság (a tanításokra értem) önmagában nem elég, fontos, hogy valami természetfeletti mondja, valami istenség akit lehet imádni. Erre már Jézus is célzott: “János megmondta az igazságot, de ti nem hittetek neki”.
  Jön a húsvét legalább ilyenkor érdemes egy kis önkritika, ezért ha ma filmajánlós nap van, én az Agora című filmet javaslom. Történetileg hiteles, megfigyelhető, hogy a kereszténység már milyen korán elindult a rossz úton.

  1. Neverend, beszélsz angolul? Nem te vagy az első, aki ezt felvetette. Annak ellenére, hogy logikusan vizsgálva is értelmetlen, elég sokan leírták már részletesen, hogy miért.

   Mert amúgy a tanításaiban hiszel? 😀

   “Ekkor Jézus azt mondta: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él, és mindenki, aki él, és hisz énbennem, soha meg nem hal. Hiszed-e ezt?” János 11:25-26

   “Ettől fogva kezdte Jézus jelenteni tanítványainak, hogy neki Jeruzsálembe kell mennie, és sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, és meg kell öletnie, és harmadnapon feltámadnia.” Máté 16:21

   “mert tanította tanítványait, és azt mondta nekik: Az Emberfia az emberek kezébe adatik, és megölik, de miután megölték, harmadnapra feltámad.” Márk 9:31

   Ha pedig nem beszélsz angolul, ezt ajánlom magyarul: http://www.libri.hu/konyv/a-jezus-dosszie.html

   1. Ha megkérdeznéd, hogy minek alapján dönti el azt, hogy mi igaz és mi nem a Bibliában illetve Jézus tanításaiban, merthogy gyakran idéznek belőle, nagy bajban lenne,……ahogyannagy bajban voltak mindazok, akiket eddig megkérdeztem erről. Válasz helyett nagy csend következett. Ennyit erről…….és ezekről.

  2. Az önkritikára való célzást nem is értem. Nekem pl már nem hitem van, hanem meggyőződésem csalódások ellenére, szellemileg, lelkileg, testben is … többféleképpen.
   Elég ostoba megközelítés, hogy valamiben “hinni kell” és akkor az ember “teremt magának egy igazságot”. Az igaz, hogy VAN HELY a szellemünkben Valaki – esetleg valami 🙁 – számára, és ha nem a Teremtő, az Igaz, akkor oda valamit betömnek: ez a bálvány.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Send this to friend