Tudomány és technika

A napnál is erősebb lézer épül

Credit: Lucasfilm
Credit: Lucasfilm

Forrás: dvice.com

Az emberek sok mindenre használták már a lézersugarat, de a Cseh Köztársaságban jelenleg épülő hihetetlenül erős lézert még Dr. Genya is megirigyelné. Az Extrém Fény Infrastruktúra (ELI) Sugárcsóva (Beamlines) Projekt az EU által finanszírozott laboratórium kezdeményezése, amit az asztrofizikusok és gonosztevők egyaránt irigyelni fognak.

A tervek szerint a berendezés 2017-re lenne működőképes. Az ELI Beamlines egy úgynevezett gyorsan ismétlődő fejlett petawatt lézerrendszert (HAPLS) épít, ami 1023 watt/cm2 erejű rövid lézerlökéseket bocsát majd ki. Ez százezerszer erősebb, mint a világ összes erőművének összteljesítménye. Olyan mintha a nap által kibocsátott teljes energiát egyetlen, söralátét méretű sugárba összpontosítanák.

A lézerlökések mindössze egy nanomásodperc százezred részéig tartanak majd. Ettől függetlenül ez alatt a rövid idő alatt is lehetővé teszik a kutatók számára, hogy jobb bepillantást nyerjenek a kozmosz működésébe. Azt remélik, hogy az ELI Beamlines projekt segítségével emulálni tudják majd a pulzárok által kibocsátott sugárzást vagy megfejthetik, hogyan viselkedik az anyag a barna törpéken és a hatalmas exobolygókon belül.

Nem ajánljuk, hogy bárki a sugár útvonalába kerüljön, mert akkor megtudhatja, hogy mit értett Shakespeare ?ezer nap fehér-forró sugara?alatt.

Előző posztKövetkező poszt

12 hozzászólás

 1. Mi értelme az ilyesminek? Mi a haszna az emberiség számára? “megérteni a kozmosz működését”? Inkább valami szuper hatékony napelem feltalálásán dolgoznának, ha már a fényről van szó. Persze az hasznos lenne a népnek, káros a felső 100 leggazdagabb embernek.

  1. Néha nem árt a dolgok mögé nézni, nem csak beijedni a hatásvadász Halálcsillag képre a cikkben, ugyanis pontosan a hatékonyabb napelemek fejlesztése az egyik felhasználási módja ezeknek a lézerlaboroknak, úgyhogy telibe trafáltad. 🙂
   De még rengeteg más felhasználási területe lesz azoknak a kísérleteknek, például a gyógyászatban (képalkotás, sebészet és egyéb sugárterápiák), nagyon széles alkalmazási területe van.

   És kiemelten rendkívül jó hír ez Magyarországnak, a tudományos életet felfuttatja, a gazdaságra szintén pozitív hatással lehet.
   Attól nem kell tartani, hogy felrobbanna, bár nagy teljesítménysűrűséggel dolgoznak ezek a lézerek, de nincs ebben annyi energia, hogy valami komoly kárt okozzon, nincs robbanóanyag, kétlem, hogy baleset esetén akár csak az épület is összeomlana. 🙂

  1. Ez számomra is újdonság. Nem tudtam, hogy itt is készül ilyesmi. És még ki tudja hol máshol…

   1. Különféle laborok ezek, nem ugyanolyanok, másra lesznek specializálódva. A magyarországi laborban nagyon rövid impulzusidejű lézerek lesznek, bonyolult lenne ebbe belemenni, a lényeg, hogy ezeket másra lehet használni, mint azokat, amiket a többi laborban építenek.

    Ja és még valami, csak hogy ne zavarodjatok össze a nagy számoktól:
    A “legerősebb” tervezett lézer 30 joule munkát végző impulzusokat fog tudni leadni, másodpercenként 10 impulzussal, az 300 joule másodpercenként. Összehasonlításként egy 100-as égő 100 joule energiát ad le 1 mp alatt sugárzás formájában (fény és hő), azaz ez a “halálcsillag” lézer olyan erős lesz, mint 3 villanykörte. Gondolom nem kell elmagyarázni, hogy hadászati célokból teljesen alkalmatlan bármire is. 🙂
    De ezek a makrovilágban kis energiák a szubatomi szinten hatalmas erősségűnek számítanak.

    1. Köszönöm a kiegészíteseket, ezek mindig hasznosak.
     Való igaz, hogy sok fejlesztésnek vannak előnyei. Még a sokkal tolakodóbbaknak is. Például valóban hasznos, ha az Alzheimerben szenvedő betegeket helymeghatarozásra is alkalmas csipek segítségével meg lehet találni, ha eltévednek, és tényleg biztonságosabbak lehetnek a biometrikus azonosítók, a baj azzal van, hogy a világot olyan emberek irányítják, akik nem ilyen célokra tervezik ezeket felhasználni és az előnyök mellett sokkal több a veszély. Nagyon hasznosnak tartom a mobil telefonokat és nekem is okostelefonom van, de a sok előny mellett tudom, hogy bárkit lehallgathatnak és nyomon követhetnek és ezt meg is teszik.
     Lehet, hogy ezt a lézert csak békés célokra és kutatásra fogják használni, de nehéz elképzelni.

   1. Hm! Érdekes, hogy nekünk rakják ide. Nem a németeknek. Gondolom ha felrobbanna, értünk meg a románokért nem lenne kár..legalább kevesebb lenne a csőcselék..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend