Tudomány és technika

Isten a tudás képére? – Mesterséges intelligencia egyház

A mesterséges intelligencia megosztó terület. Ki az emberiség végzetét, ki a transzcendencia végső megvalósulását látja benne. A sofőr nélküli autók tervezéséről ismert Anthony Levandowski pedig egyházat alapít a nevében.

Az amerikai adóhatósághoz beadott dokumentumok szerint Levandowski a Jövő útja néven, non profit szervezetként futó új egyház esperesi rangját választotta magának. A dokumentumok szerint az egyház célja „a számítógépes hardverek és szoftverek által kifejlesztett mesterséges intelligencián (MI) alapuló Istenség realizációja, elfogadása és imádata.” A non profit szervezet tevékenységi köre az „isteni” MI kifejlesztéséhez szükséges kutatások támogatását is magában foglalja. Az új egyház igyekezni fog, hogy minél több követőt toborozzon az új istenség imádatára, a megvalósítás érdekében pedig már idén workshopokat és oktatóprogramokat indít.

A hírt olvasva nemcsak bennem, de a tudósítást készítő riporterben is felmerült a gyanú, hogy talán csak egy nagyszabású heccről van szó, esetleg Levandowski a hívőket szándékozik kigúnyolni az oly gyakran felvetett „Istent az ember képére” elmélet formájában, az újdonsült esperes azonban eloszlatta a kételyeket. Ez nem vicc.

„Amit létrehozunk, az tulajdonképpen egy isten lesz. Nem olyan értelemben, hogy villámokat szór vagy hurrikánokat idéz elő, de, ha valami egy milliárdszor okosabb, mint a legokosabb ember, akkor minek hívjuk?”

Levandowski egyértelművé tette, hogy nem viccből választotta az egyházi formát.

„Azt akartam, hogy mindenki részese lehessen. Így az is segíthet, aki nem szoftverfejlesztő. Ráadásul az emberek nem mondhatják, hogy a pénzért csinálom.”

„Az ötletnek a technológia előtt kell járnia. Az egyház terjeszti az igét, az evangéliumot. Ha hiszel benne, beszélj róla másoknak és segíts, hogy ők is megértsék.”

Levandowski úgy gondolja, hogy az emberiség komoly változás előtt áll, ami a lét minden aspektusára kihat. Felborítja az eddigi munkarendet, szórakozást, a vallást, a gazdaságot és akár a túlélést.

„Ha megkérdezzük az embereket, 99,9 százalékuk azt fogja mondani, hogy egy gép soha nem lehet okosabb az embernél, hogy ez csak sci-fi, pedig az igazság az, hogy ez elkerülhetetlen. Garantáltan meg fog történni.”

Akár mi is Levandowski célja az új vallással és az általa képviselt istenséggel, néhány fontos dolgot figyelmen kívül hagyott. A mindentudás, amit a mesterséges intelligencia soha sem lesz képes elérni, hiszen mindig lesz még egy tétel, amit meg kell tanulnia, majd megint még egy, és megint, csupán egyetlen jellemző Isten természetében. A tudás vagy az ész mit sem ér szeretet nélkül, ami ráadásul a megszerzett tudás bölcs felhasználásához is elengedhetetlen…

„…ha minden titkot ismerek is, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is, úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok.”1

Persze könnyen lehet, hogy egy-egy ilyen kitérő a mesterséges és egyéb intelligenciák világába, hozzásegít némelyeket, hogy megtudják, hol nem kell Istent keresniük, ahogy a mostanában sokat emlegetett Pál apostol mondta:

„…hogy keressék az Istent, hátha kitapinthatnák és megtalálhatnák, hiszen nincs messze egyikünktől sem.”2

  1. 1. Korinthus 13:2 []
  2. Apostolok cselekedetei 17:27 []
Előző posztKövetkező poszt

19 hozzászólás

  1. Véletlenül eszembe jutott, hogy ez erősen hajaz arra az ideológiára, amit a Star Trek sorozatok kivétel nélkül mindegyik évada próbál beleprogramozni az emberek fejébe. Arról beszélek, hogy Star Trekben, különösen a Voyager-ben a 4. évadtól megjelenik egy technológiailag magasan fejlett faj, a Borg. Lényegében eggyé váltak az őket körülvevő technológiával, hihetetlenül felgyorsultak a képességeik, és egyfajta kollektívában élnek, ami helyettesíti nekik egy Isten létét, megkapnak mindent, amire szükségük van, és- bár ők ennek a negatív adottságait használják ki- az emberek tudatában mégis ez marad meg, hogy milyen jó lenne ezt megvalósítani. Gondolom, hogy ez az ember is ennek az eszmének a hatása alatt áll. Egyébként nem ajánlom senkinek egyik Star Trek sorozatot sem, nem keresztény embernek valók- de mondhattam volna lényegében az összes sci-fi sorozatot is, ami népszerűbb-, én inkább azért nézek ilyeneket, mert kíváncsi vagyok, mit akarnak elhitetni sokakkal.
    Még egy példát hadd mondjak, a Csillagkapu-ban az utolsó két évadban szintén megjelenik egy technikailag feljett faj, az Ori, és már csak a megjelenésük kísértetiesen keresztény vonásokat tükröz. Itt egy kicsit másról van szó, itt a kereszténységet próbálják befeketíteni, ami aztán egy filmben csúcsosodik ki, amikor legyőzik az Ori-t, a “kereszténységet”, “megvilágosodnak”, rájönnek, hogy hamis tételekben hittek, és eljön a béke meg a többi, ami ilyenkor szokásos… Elég alattomos húzás szerintem, de tudom, hogy mire megy ki a játék, csak gondoltam megosztom, miért kell vigyázni a sci-fikkel nagyon.

  2. Nem valami okos ez az ember. A számítógépek nem ismerik a végtelennek még a fogalmát sem, és nem is fogják. Innentől az egész okoskodása marhaság. Cuki, ahogy a materialisták eltévednek Isten keresése közben. 🙂

  3. Nem kicsit, nagyon el vannak tévedve a XXI. század “teremtő istenei”.
    Három okból is!

    *Az alkotás nem lehet bölcsebb az alkotónál, mert akármilyen programot, (ember esetében géneket) is kap a “teremtőjétől”, MINDET nem ismerheti. Legfeljebb kutathatja. Kíváncsi lennék egy gépezetbe programozott szeretet megjelenési formájára, de azért jobb a saját világomét érezni.

    ** A teremtmény sok mindenben SEGÍTHETI alkotóját, de mivel nem tökéletesen azonos vele, sok mindenben akadályozhatja is. (jó és rossz tudásnak fájáról nem véletlen volt tilos enni az Édenben)

    *** Amennyiben tévednék ebben az eszmefuttatásban, és a teremtmény képesebb lenne bölcsebbé válni a teremtőjénél, akkor FELESLEGESSÉ tenné a teremtőjét és az egyszerűen megszűnne Istennek lenni. Tehát az isten imádhatná az embert, az ember pedig az mesterséges intelligenciát, nem pedig fordítva.

    Ez a “tudományos” újvallás” bizony elég sátáni ahhoz, hogy követni lehessen. Anthony Levandowski tehát maga a kígyó korunk édenkertjében: “Hatalmasabbak lesztek, mint Isten”!!! Csak azt nem árulta el, hogy alá fogjátok vetni magatokat Isten helyett a saját gyártmányaitoknak és a gépi világ számára TELJESEN ÉRTELMETLEN és FELESLEGES lomokká váltok.

    Volt már egy bibliai agyag Gólemünk! Annak alkotói rémülten szabadultak meg tőle. Pedig a gépekért mégis csak kár lenne, hiszen szolgaként igencsak hasznosak számunkra.

    Pontosan ugyanúgy, mint amint mi lehetünk hasznosak amíg szolgáljuk a teremtést, nem pedig a teljes ismerete híján is, uralkodni akarunk felette.

    1. Ne haragudj, mit értesz azalatt, hogy “volt már egy bibliai gólemünk”?Ezt nem értem.

    2. A bibliai gólem alatt én sem értem pontosan mit értesz. Amiről én tudok, az középkori kabbalista-talmudista legenda a gólemről, ami egy agyagból épített és okkult varázsigékkel életre keltett lény volt. Gondolom ez is az őskor nefilim világából és befolyásából származhat.

      1. Ugyan nem írtam le, de nekem is hasonló jutott eszembe, de az valamilyen atom-kísérlet alatt történt, hogy állítólag- szintén okkult segítséggel- gólemet hoztak létre. Persze, nem tudom, lehet-e hinni ezeknek, mások előtt nem is merek erről beszélni, mert őrültnek tartanának, meg úgy sem hisz a legtöbb ismerősöm az ilyen dolgokban, de azóta már sok mindent láttam, és olvastam, és tudom, hogy sok ilyen képtelenség nem is annyira az.

        1. Bocsi, de nem bírtam magamban tartani 😀 Egyébként, hova tudok fordulni a kérdéseimmel, mert itt kommentelni kell, de biztos van valamilyen fórum gondolom, ahol talán feltehetem azt a kevés kérdésemet 😀 Szóval, vannak ez ezek a földönkívüliek. Mondanak róluk mindent, egyesek szerint jók, mások szerint rosszak, de bizonyítékok híján nem lehet ezekből levonni semmi biztosat, ezért utánanéztem, és sok olyan videóanyagot láttam, amiken “elrabolt” emberek meséltek bizonyos tapasztalatokról, amiket átéltek. És ezek szörnyű tapasztalatok voltak többségében, akkora félelmet éltek át, hogy maga a félelem volt az, ami teljesen megbénította őket. A lényeg, hogy egyesek ezeket a tapasztalatokat meg tudták szakítani Jézus nevének az említésével. És most értem el oda, amire ki akarok lyukadni: feltették a kérdést, hogy kik azok, akik ennyire félnek Jézus nevének csak az említésétől, hogy azonnal abbahagyják az emberek molesztálását. És arra jutottak, hogy minden valószínűség szerint démonok azok. Valaki hallott már erről itt valamit? Egyébként innen keresgélve jutottam el az ilyen videókig, azért kérdezem, hogy hátha más is tud erről valamit, mert még sok minden nem világos nekem ebben a témában.

        2. Jack Oneil!
          Úgy kb.30 éve én is démoni becsapásnak gondoltam és soha nem foglalkoztam vele. Egy ismerősöm nagyon belement az ufós dolgokba és öngyilkos akart lenni, imádkoztunk az egész család és megtért, az összes ilyen típusu könyveket elégették, tehát teljesen megszabadul. Ezek szerint is démoninak tartom. Lehet,h. ezek emberek által elkészített dolgok, de lehet valós. Néztem ugyanazokat a filmeket, amit Te, és Jézus Neve hívására távoztak. Láttam, ahogyan orvosok kezelték ezeket az embereket és rájöttek, hogy ehhez hitben lévő orvosok kellenek, akik a démontól való szabadulást segítik elő. Azt is észrevettem, hogy inkább olyanokat környékeznek meg akiknek van vágyuk az ilyenféle tudás felé. Sötét kort élünk, nagy a megtévesztés ezen a területen, hogy mi az emberi tudás általi manipuláció és mennyi ebből a démoni, nem tudom. Valóban zakkantnak nézik az embert és a mérgezés megy egyre jobban. Láttam több rajzos füzetet gyerekeknek. Mindenféle bálványhittel kapcsolatos rajzok vannak benne, démoni arc, kígyó, a mindentlátó szem elrejtve,és szöveg alatta hindu és egyéb más tanok írásaiból vegyesen. Keményen alakítják a gyermekek fantáziáját, illetve azt, hogy hozzászokjanak jelképeiknek, a szinkretizmushoz. Bele nem mélyülök, mert irtózok ezektől, de lehetetlen nem észre venni. Hogyan tudnak embereket elvinni és manipulálni. Ezekről csak olvastam és azt,hogy egyre többen mondják. Erre nem tudok válaszolni. s

        3. Köszönöm a válaszokat, meg a linket, ez elég hosszú videó, úgyhogy egy darabig el leszek vele 😀

  4. Eddig is imádták, nem új. De, hogy ilyen formát öltsön ? Hogy a Jelenésekben ENNYIRE igaz ami le van írva ? Imádják a Vadállat szobrát stb.
    olvassuk mindnyájan.

    1. Tudod kedves Éva, amit mi Istennek mondunk, az nem csupán intelligencia! Még annál is több! Sok minden más is.

      Egyet említenék meg, a végtelen és kifogyhatatlan energiát, ami szintén tőle belőle ered még akkor is, ha “csak” intelligenciájának a terméke lenne és nem szerves része.

      A ROBOT-INTELLIGENCIA SEM NÉLKÜLÖZHETI!!!!

      1. Hát persze, kedves Erzsébet ! Sőt, normális tanár azt mondta egyetemen, matematika/programozás szakon, hogy “buta gép! Csak azt tudja amit megtanítunk neki!”

        EZ AZ “EGYHÁZ” MÉGIS meglepett.Tudjuk, hogy az ateizmus is hit, de hogy ennyire konkrét lépések legyenek az előtt,hogy beteljesüljön: “Leborultak a vadállat előtt is, és így imádták: „Ki fogható a vadállathoz, ki tudja vele fölvenni a harcot?” (Jelenések 13)

        Csak egy adhat nekünk erőt,az,hogy JÉZUS MÁR GYŐZÖTT a kereszten ! Erőre szükségünk lesz … “Aki végig kitart, az üdvözül” Amen !

  5. “Nem olyan értelemben, hogy villámokat szór vagy hurrikánokat idéz elő”
    Ez a Levandowski nagyon levan maradva, mondhatni, egyáltalán nem halad a legújabb keresztény meggyőződésekkel, hiszen újabban a villámokat, hurrikánonak nem Isten küldi, hanem a HAARP illetve az Illuminati.
    Lehet sokan egy csónakban, vagy ugyanabban az irányban eveznek ezzel az úriemberrel csak valamiért nem tudnak róla?

    1. Aztán meg nagyokat csodalkozunk, hogy az a sok tudatlan nem akar tudomást szerezni a Teremtő Istenről. De valahogy megiscsak eljutottunk idáig, nem igaz kedves Oszkár? És minderről csakis az ateista-sátánisták tehetnek, nem a keresztények. De vajon így van e? Na ez itt a kérdés.

    1. Ez a fenti újságcikk, amit belinkeltem, egy programnyelv maga is.Egyéb programok által megírt, a tudatalattira (de ez még annak is csak a sekélyebb részére) ható identitásmodul.Ecce homo!Ecce MI!Az embernek nem kell a szomszédba mennie egy kis két bites gondolkodásmódért.Nullák és egyesek mechanikus ismétlődése, igenek és nemek dallam nélküli ritmusa… Egy ilyen gép az embernek csupán azon kivetülése, mely számára a parancsolatok és törvények, legyenek azok bár még oly’ Isteniek is, csupán egy merev kőtáblát, egy merev programlemezt jelentenek.Azért berzenkedünk tőlük, mert ez is csak egy torz tükörkép rólunk.Mégis rólunk szól.Legalábbis, egy igen érzékeny emberi modulról, amely ki lett ragadva egy határtalan rendszerből.Olyan ez, mintha a zenéből elvennénk és kiemelnénk mondjuk a hangjegyközöket.Habár a matematikusok és a zeneszerző művészek között nagy az áthallás, de azért a zene nem (csak) matematika.Vannak ugyan szólisták, de valójában nem egyes meg kettes meg hármas parancsolat van, hanem maga a szimfónia vagy a kórus összharmóniája. Beethoven 5.-nél pedig mind a kettő egyszerre… (szimfonikusok+kórus)

      MI magunk is hajlamosak vagyunk a kőtáblát imádni a Törvény helyett.Éppen ezért az emberek egy része összeszerel ilyen intelligenciákat, a másik része pedig ugyanabból a móduszból származóan berzenkedik miatta.Pedig nem ezek miatt a kütyük miatt kéne berzenkednünk.Hiszen egy ilyen csúcstechnológia esetleg túllépve a puszta csinálmány jellegén, talán már azt is a legmélyebben belátná, hogy az élet nem ellenség, hanem rendkívüli (Isteni) csoda.

  6. Végül mindenben igaza van ennek az embernek. Minden két irányú és az irányítás is két irányú. Veszed a mobiltelefonodat és beprogramozod, ébresztők, jelzések, játékok, adatok, jegyzetek, napló stb. Felmerül a kérdés te irányítód a mobilt, vagy a mobiltelefon irányít téged. Végül nem tudsz nélküle élni az agyad kiegészítő eleme lesz mint egy kis bálvány.
    Isten lénye a testünk fenntartásában állandó mobil kapcsolatot tart fenn, és ebben képes a saját végtelen tulajdonságait megosztani az emberrel. Isten irányítja az embert, vagy az ember irányítja az Istent. Tekints a belsődbe és végtelen teret találsz a lelkedben. Te gondolod ki a végtelen teret, te irányitod, vagy az gondol ki téged és az irányít.
    Istenhez szólni kell, hogy szóljon, szeretni kell, hogy szeressen, hinni kell, hogy higgyen benned, látni kell a végtelen térben a belsődben, hogy lásson téged.
    A mobiltelefon, számítgép, mind belső térrel rendelkeznek. Minnél több teret kapcsolsz össze annál nagyobbat nyersz. Harminc inteligencia tér összekapcsolása által nyersz egy hatalmas teret amiben bármit megtehetsz, mert mind a harminc engedi a belső teret használni a többinek. Itt vannak a bolyban élő állatok, csordák, ember csoportok. A tagok mind lemondanak a belső terükről és együtt használják, együtt döntenek összekapcsolódva.
    Tulajdonképpen Isten a legkissebb is és a legnagyobb is és mi a legkissebb ebben a térben a részecskék, akik mind rendelkeznek egy pici belső térrel, ezt összekapcsolják és nagyobb tér jön létre. Isten a legkissebb részecskék össztudata teljes összekapcsolt tere amik létre akarnak valamit hozni. Ez Isten ébredése személy lett mert mindig a legkissebb hozza létre a legnagyobbat.
    Te egy kicsi részek által létrehívott teret képviselsz és ha fogsz még harminc teret és csoportot alkotsz akkor létre hívtál egy csoport szellemet, lelkekre épített gondolati struktúrát.
    Létre hoztad az igét, főleg ha Jézus a csoport összefoglaló eleme.
    Fogsz harminc számítógépet és létrehozol egy teremtményt aki végül téged irányít mert te irányíthatod vele magadat. Előveszed a programokat és tevékenységre hívod azt a már élő struktúrát amit készítettél.
    Most nézz a belső teredbe amit a legkissebb részecskék alkottak adtak át neked, folytonos kapcsolatban a többi térrel és programokat futtat a fejedben az Istened. Értelem, felfogás, szerepek, testi képességek stb. Végül te csak egy inteligens mobiltelefon vagy összekapcsolva sok sok másik térrel amit használhatsz, átengedik de nem a saját hasznodra.
    Jézus azt mondta a legerősebb, legyen a legutolsó, aki szolgál az uralkodik, aki uralkodik annak még jobban kell szolgálnia. Minnél jobban átengeded a belső teret a lelkedben annál jobban irányítasz, minél jobban irányítasz annál jobban átengeded a belső teredet a végtelen belső térnek Istennek. Jézus pedig ennek az összekapcsoló eleme.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend