Tudomány és technika

Újabb tudományos felfedezés erősíti az özönvíz bibliai elbeszélését

Nem ez az első alkalom, hogy egy tudományos felfedezés alátámasztja a Bibliában leírtakat és természetesen nem az első, hogy a felfedezésnek erről az aspektusáról keveset, vagy szinte semmit sem hallani a médiában. Remélhetőleg ez a rövid ismertető némileg javít majd ezen a statisztikán.

Arról a hírről van szó, miszerint tudósok első alkalommal találtak kézzel fogható bizonyítékot arra, hogy a földköpeny alatt óceán kiterjedésű vizek találhatók, ugyanis egy vulkánkitörés során felszínre került gyémántban olyan ásványokat találtak, amelyek eddig ismeretlen, vizet adó kristály létezéséről tanúskodnak.

Ez a különleges, föld mélyén rejtőző kristály a feltételezések szerint annyi vizet zár magába, mint a föld felszínén lévő összes óceán, írja a BBC.

Miközben az ékszeriparban bármilyen külső anyagot, szennyeződést tartalmazó drágakő veszít az értékéből, a tudósok számára ez a felszínre került gyémánt felbecsülhetetlen kincsnek számít, és közelebb viheti őket a Föld belső szerkezetének megismeréséhez.

Oliver Tschauner, a Nevada Egyetem geológia professzora, Kínában, Dél-Afrikában és Botswanában is hasonló kövekre bukkant, ami jelzi, hogy nem egyedi, hanem globális jelenségről van szó.

A tudósok úgy gondolják, hogy ezek a kövek a Föld tömegének 80%-át kitevő földköpenyben, 500 °C hőmérsékleten keletkeznek.1 A tudósok egészen a közelmúltig kételkedtek abban, hogy valaha vízre bukkanjanak itt.

„Ezek a felfedezések nagyban hozzájárulnak, hogy megértsük, milyen szerepet játszanak a Föld belsejének vízben gazdag régiói a globális vízháztartásban és a hő termelő radioaktív elemek mozgásában. Leegyszerűsítve a kirakós újabb darabjára bukkantunk, ami közelebb visz, hogy jobban megismerjük bolygónkat,” mondta Tschauner.

A dél-afrikai Cullinan bányából felszínre került egyik vizet tartalmazó gyémánt
A dél-afrikai Cullinan bányából felszínre került egyik vizet tartalmazó gyémánt

Érdekes módon Tschauner és kollégái nem víz után kutattak. A többi tudóshoz hasonlóan ők is széndioxidot kerestek, abból a feltételezésből kiindulva, hogy a széndioxid felel a globális klímaváltozásért. Széndioxidot nem találtak.

Vízre viszont még soha nem bukkantak ilyen mélységben. Egy másik, 2014-es kutatás szerint, ami a Föld keringésében tapasztalt ingadozásokat és egyéb kapcsolódó jelenségeket vizsgált, a földköpenyben akár a felszíni óceánok tömegét meghaladó mennyiségű víz is lehet. Ezt egy másik 2014-es és egy 2017-es kutatás is megerősítette.

Most, hogy a kutatásokat kézzelfogható bizonyítékok is alátámasztják, érdemes fontolóra venni néhány igen fontos kérdést:

– Ellentétben a mostanáig feltételezett korlátozott vízháztartással, ami egyesek szerint alig tudja majd kielégíteni a Föld növekvő lakosságának igényeit, valójában sokkal több ivóvíz található bolygónkon.

– A tudósok talán így már megengedhetik maguknak, hogy kevesebb figyelmet fordítsanak a víz utáni kutatásra más bolygókon.

– Remélhetőleg sokan más fényben szemlélik majd a Biblia első könyvében leírtakat, ahol azt olvassuk, hogy „felfakadtak ezen a napon a nagy mélység minden forrásai, és az ég csatornái megnyíltak”. Sok tudós eleve kizárja egy globális özönvíz lehetőségét, függetlenül attól az egyszerű ténytől, hogy bolygónk felszínének 71%-át ma is víz borítja.

– Talán egyesek feladják azt az igencsak elterjedt elméletet, ami szerint a Földön található víztömeg a Földön kívüli források, üstökösök és aszteroidák által került ide.

„Ironikus módon a nem hívő tudósok még mindig azt kutatják, hogy honnan került víz a Földre,” mondja Andrew Snelling ausztrál geológus, az Answers in Genesis kutatási igazgatója.

„Sok éve próbálják betömni az elméletükben tátongó lyukakat azzal kapcsolatban, hogy miként vált élhetővé a Föld, annak feltételezett sok milliárd éves története során. A világi tudósok úgy gondolják, hogy a Föld a hozzávetőleg 4,56 milliárd évvel ezelőtt szétszóródott anyagból tömörült össze, vagyis eredetileg forró és képlékeny volt és csak fokozatosan hűlt le. Az egyik elmélet szerint a víz a fokozatosan hűlő Föld belsejéből eredt, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megtöltse a mai óceánokat, így egykor népszerű volt az elmélet, ami szerint a víz nagy része a Földbe becsapódó üstökösökből, amik tulajdonképpen hatalmas hógolyók, származott.”

Ebbe az elméletbe persze nem fértek volna bele a Föld mélyén lévő vizek. Az új felfedezés új elméletet kíván.

„Természetesen ugyanezek a szkeptikus tudósok, a 2. Péter 3:3-6-ban leírtakkal összhangban azt állítják, hogy soha nem volt globális özönvíz a Földön, pedig bolygónk felszínének 70%-át ma is víz borítja, átlag 3 kilométeres mélységgel.

Ironikus módon ugyanezek a tudósok azt is mondják, hogy a Mars bolygó felszínén megfigyelhető, komoly vízerózióra utaló jelek azt mutatják, hogy a Marson bibliai léptékű özönvíz lehetett, pedig a bolygó felszíne ma teljesen száraz.”

Andrew Snelling is úgy gondolja, hogy az új bizonyíték a bibliai özönvizet támasztja alá.

„A világi tudósok legújabb felfedezése megerősíti az eseménynek a Bibliából ismert leírását,” írja. „Tehát a Föld mélyéből felfakadó vizek, a felszínen található, teremtett vizekkel együtt, a Teremtés könyvében leírt özönvizet eredményezték.”

Ray Comfort, számos keresztény dokumentumfilm készítője, aki szolgálatát is arról a bizonyos „élő vízről” nevezte el, szintén kommentálta az új felfedezést.

„Sokan intellektuális büszkeségből nem hisznek semmilyen eseményben, amit a Biblia ír le. Talán azért, mert Isten az Ő bölcsességében bolondságok által szégyeníti meg a bölcseket. A Bibliában számos történetet olvashatunk, ami sértésnek számít egy büszke ember számára, Isten pedig ellenáll a büszkéknek, de az alázatosoknak kegyelmet ad. A megváltás ajtaja nem véletlenül alacsony.”

„Fontos persze hozzátenni, hogy rengeteg bizonyítékot találunk a globális özönvízre, csak sokan nem hajlandók észrevenni a fától az erdőt.” (Ray Comfort filmje az özönvízről, magyar felirattal ITT megtekinthető)

Bill Cloud, az Esau rising szerzője pedig azt mondta, hogy hívőként természetesen nem lepik meg az ilyen felfedezések.

„Nemcsak megerősíti, hogy a Bibliába vetett hitem helyes, de azt is megmutatja, hogy Isten a létezésében kétkedőket is arra használja, hogy bebizonyítsa létezését. Ezt a Példabeszédek 25:2-ben olvasható elv írja le a legjobban: „Isten dicsősége az, hogy a dolgokat elrejti, a királyok tisztessége pedig, hogy a dolgokat kikutatják.”

Más szóval Isten időnként bújócskázik és a teremtését kutatók a hunyók. Ha nem adják fel a kutatást, egyik ámulatból a másikba esnek majd a felfedezéseik által.”

 1. földköpeny a Föld egy közel 2900 km vastag szilárd halmazállapotú burka, mely a bolygó vasban gazdag magjátburkolja be.

  A földköpeny határfelületeit, akárcsak a többi földburok esetében, a Föld belsejében terjedő földrengések okozta hullámok vizsgálata segítségével állapították meg. Ezek a hullámok mintegy átvilágítják a Földet. Az anyag hirtelen halmazállapot-, szerkezet, sűrűségváltozási felületein sebességük és irányuk megváltozik, részben visszaverődnek.

  A földrengéshullámok igen éles határt jeleznek 2900 km mélységben. Ezt nevezik Gutenberg-Wiechert felületnek, mely a földköpenyt határolja el a földmagtól. A földköpeny és földkéreg közötti határfelületet Mohorovičić-felületnek (vagy röviden Moho) nevezik. Ez átlag 30–40 km mélységben húzódik a felszín alatt. []

Előző posztKövetkező poszt

11 hozzászólás

 1. A Naprendszerben van még víz bőven a Föld vízkincsén kívül.Holdakon.A Jupiter Európa nevű holdján rengeteg víz van a felszíni, fagyott jégpáncél alatt.Még ennél is meglepőbb az, hogy az egész Naprendszer egybefüggő legnagyobb víz óceánja nem bolygónkon található, hanem a Szaturnusz Titan nevű holdján.A hold felszíne alatt, szintén.Némi ammónia mindig keveredve van ezekhez a vizekhez, melyekben az élet valamilyen mikro formáját is valószínűsítik.Ilyen a Szaturnusz Enceladus nevű holdja is.

  A csodálatos Föld felszíne alatti világ is bizonyára bő vízkészlettel bír.Más kérdés, hogy ebből valakik az ún. özönvízre jutnak következtetéseikben… 🙂 Szerény véleményem az, hogy soxor minél inkább bizonygatunk valamit, az annál inkább elveszíti jelentőségét és értelmét, és egy másfajta óceánba, a szavak és érzékek óceánjának mélyére vész.Ahonnan majd megint elő kell bányászni… Ilyen az általam előbb említett földönkívüli élet ezen lehetősége, ahogy az ún. özönvíz empirikus tudományokkal való….izé…..kimutatása is.

 2. Nemcsak a Bibliai özönvíz történetet támasztja alá, hanem a sumer, kínai , észak-amerikai, indiai népek özönvíz történetét is, amik nagyon hasonlítanak egymáshoz vagy a Noé történetre. Ebből az következik, hogy nem Noé volt az egyetlen bárka építő. rdos hozzászólásában említett vízszintnövekedés, a 10500-10000 évvel ezelőtti lehetett az a bizonyos Özönvíz.

  1. Szia Neverend!
   Ismerem a többi özönvíz leírást és szerintem (illetve sok ezzel foglalkozó kutató szerint), a többi ókori leírás ugyanazt az eseményt, és ugyanannak a nyolc embernek a történetét írja le. Ha belegondolsz, ez elég logikus, hiszen tőlük származik az összes ókori nép, tehát a saját őseik történetét őrizték meg és adták tovább szájról szájra.

  2. Szimpla viszszint növekedés nem hoz létre több kilométernyi vastagságú üledékes mészkövet, homokkövet se pedig hatalmas szén és kőolaj mezőket, a megkövült milliárdos nagyságrendü fossziliákról pedig ne is beszéljünk-melyek szerte a világunkban megtalálhatóak. Ócska és erőltetett belemagyarázás csupán vizszintemelkedéssel magyarázni egy globális özönvizet, melynek tragikus emléke olyan mély nyomott hagyott az emberiség emlékezetében… Az a baj, hogy sok keresztény is inkább hisz az evolúciós meséket terjesztő tudósok Özönviz-értelmezésének, semmint a Biblia vagy más nagy ősi eposzok egyszerü és értelmes beszámolójának e hallatlan tragédiáról.

 3. Igen ez egy izgalmas téma, sokkal kevésbé ismerjük a Föld mélyét mint bármi mást ezen a bolygón, és még talán azon kívül is. De azért ezt nem úgy kell elképzelni, hogy jó mélyen ott vannak ezek az óceánok, és azt kinyerve ivóvizet is kapunk. Egyrészt ezek a víztartalmak különböző ásványokban és vegyületekben vannak kötve, nem olyan óriási egybefüggő terekben mint az óceánokban, másrészt 400-500 km mélyen, ahol legalább ugyanennyi Celsius fok és a földfelszíni nyomásnak a több százszorosa van, technikailag reménytelenül elérhetetlen módon. Az ószövetségben szereplő mélységek (Tehom avagy Abyss) vizei is ide vonatkozhatnak, bizonyos karizmatikus keresztények úgy magyarázzák, hogy ezek azok a föld alatti vizek, óceánok amikről ír az ige több helyen is, de szerintem inkább szellemi értelemben (szellemvilágban) létező helyek kvázi a Föld belsejében. Persze ettől még létezhetnek ilyen óriási föld alatti óceánok, bár azok vizei igen forrók lehetnek és más kémiájúak mint egy sima tiszta víz. Amely lények a mélységből kijönnek majd (“sáskákhoz hasonló” lények és az elengedett egykor a Földre eljött 200 “vigyázó” bukott angyal is) mind szellemi létben voltak, nem hiszek a nyakatekert és ellentmondásos (Hit gyüli hangoztatja főleg) Föld közepében lévő fizikai pokolban. Hogy lehet fizikai létező hely az otthona szellemi lényeknek (és szerintük a meghalt emberek szellemeinek is) ? Sehogy. Ami szellemi az szellemi, ami testi az testi. Nem lehet szellemi helyen egy test és fordítva sem, ha itt akar lenni egy angyal, ahhoz materializálódnia (testet felvennie) kell.

 4. A kulcsszó a kristályvíz, ami sem nem új és sem nem ismeretlen fogalom az ásványtanban. Direkt régi ásványtan könyvet ajánlok (a kristályvizet már ekkor is ismerték).

  http://mek.oszk.hu/04700/04799/pdf/asvanytan1.pdf

  Globális óceáni vízszint ingadozások (özönvizek) pedig régen ismertek, az utolsó nagy óceáni vízszint emelkedés úgy 1o5oo évvel ezelőtt volt (8o-12o m vízszint emelkedéssel). Ez annyira közismert hogy linket nem is adok.

  A földi víz eredete valóban nem lezárt téma, ugyanis a hidroszféra vizének a stabil izotóp összetétele kicsit más mint pl. az üstökösöké. A Föld (kérgében ezt még karistoljuk is valamennyire), de főleg a köpenyében lévő víz stabil izotóp összetételének a megismerését kissé nehezíti hogy nagyon kevés bolygatatlan (kőzet, vagy ásvány) minta áll a rendelkezésünkre, egyszerűen azért mert nagyon mélyen van. Föld kéreg vastagsága 2o-7o km, a köpeny ez alatt van, fúrással pedig olyan 1o-12 km-ig tudunk – tudtunk eddig lehatolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend