Gazdasági válság

Ciprus kirablása az EU és az IMF által

Forrás: Zerohedge.com

Egész hétvégén figyeltem a ciprusi helyzetről érkező cikkeket, amik csaknem annyira dühítőek, mint maga a helyzet. (Például: link) Az emberek a szakadék szélén táncolnak, miközben az európai propagandagépezet ontja magából a szokásos szemetet.

Mielőtt nekilátunk, néhány dolgot érdemes tisztázni. A ciprusi betéteket korábban nem adóztatták meg. Jelenleg sincs ilyen adó, mivel a ciprusi parlament nem fogadott el ilyet. Erre csak a mai nap folyamán kerülhet sor, tehát bármi történik is, azt visszamenőleg kell érvényesíteni.

(Időkjelei: A ciprusiak már szombaton sem férhettek hozzá betéteikhez. Semmilyen lekötött betét fölött nem rendelkezhettek, csupán az ATM-ekből lehetett pénzt kivenni, amíg állítólag össze nem omlott a hálózat.)

A következő fontos pont: az intézkedést nem Ciprus hozta. Nicosia népe jelen sem volt az EU csúcson és még véletlenül sem kérte, hogy országának bankszámláit tizedeljék meg, hogy ezzel segítsenek kifizetni adósságukat. Egyes európai országok, Németország, Franciaország, Hollandia és még néhányan követelték, hogy ez történjen, mondta Ciprus elnöke. Tehát világosan fogalmazva az Európai Unió elkobozta a ciprusiak magántulajdonát, előzetes tárgyalás, erre vonatkozó hatályos törvény vagy parlamenti hozzájárulás nélkül.

Egy bankszámla nem ugyanaz, mint egy kötvény, részvény vagy bármilyen befektetés. Ezt sokan nem fogják fel. Egy bankszámla nem egyéb, mint egy magánember vagy cég, nem pedig a kormány személyes tulajdona, legalábbis az európaiak eddig ezt feltételezték.

A betétekre létezik biztosítás Európában. Ez országonként eltérő, de létezik. Általában százezer euró értékig biztosítja az állampolgárok betéteit. Most láthattuk mennyit ér ez a garancia a ciprusiak és így minden európai számára. Semmit. Ha az EU önkényesen feloldhatja ezt a garanciát Cipruson, akkor bármelyik országban megtehetik kényük kedvük szerint.

A ciprusi kormány betétekre vonatkozó garanciája a következőképpen néz ki:

?A betétekre vonatkozó biztosítás (DPS) valamennyi, a Ciprusi Központi Bank által engedélyezett bank számára kötelező, beleértve ezen bankok külföldön működő fiókjait is. A biztosítás nem vonatkozik más EU tagállamokban alapított bankok ciprusi fiókjaira, hiszen azokat az ő saját országukban érvényes biztosítás védi.

A DPS akkor kerül aktiválásra, amikor döntés születik arról, hogy egy tagbank nem képes kifizetni a nála elhelyezett betéteket, illetve amennyiben egy bírósági határozat a bank felszámolásáról dönt.

A kompenzáció maximum mértéke betétenként 100.000 euró bankonként.?

Tehát szombatig minden betétest biztosítás védett százezer euró mértékéig minden bankban. Szombaton azonban ezt az állami ígéretet megszegték és kiderült, hogy mi is volt valójában: egy hazugság. Ennél azonban még sokkal rosszabb és ijesztőbb, hogy ez Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF nemcsak megengedte a betéti biztosítás megszegését, hanem egyenesen követelte. Egy dolog biztos: amennyiben megtehetik, hogy semmissé nyilvánítsák a betéti garanciákat Cipruson, bármelyik európai országban megtehetik. Továbbá, amennyiben semmissé nyilváníthatják a betéti garanciákat, ugyanezzel az erővel semmissé nyilváníthatják a kötvényszerződéseket egyetlen tollvonással. Semmi sincs biztonságban.

A lényeg: Az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF támogatja a magántulajdon elkobzását. Egy bankszámla nem számít értékpapírnak vagy befektetésnek. Pont olyan magántulajdon, mint egy autó vagy ingatlan. Németország és Franciaország tulajdonképpen kijelentették: ?Ezt akarjuk és el is vesszük, mert a mi kormányaink számára ez szükséges.? Egyelőre nem saját állampolgáraiktól, hanem a ciprusiaktól követelték a Ciprus számára nyújtandó pénzek fejében. Ez nem egy Európai Unió, hanem az Európai Negyedik Birodalom.

?Amikor a társadalomba beférkőzik az elv, hogy a magántulajdon nem egy istenadta törvény és a törvény ereje valamint az igazságszolgáltatás nem védelmezi többé, elindul az anarchia és az önkényuralom.? ? John Adams

Előző posztKövetkező poszt

27 hozzászólás

 1. egytlen útja van Ciprusnak: az Izlandi!

  emlékeztek? 2008-ban 3 országot szedtek szét az eus médiában: Izland, Magyarország, Görögország…

  a Görögök lefeküdtek, oda adták mindenüket, beleértve unokáik jövőjét is……no comment

  Magyarország megpróbált előre menekülni a saját lábán, de ezt nem igazán akarják hagyni se az eu felől se a belső hazaárulók igen “áldásos” tevékenységének köszönhetően sem, de talán mégis sikerülhet valahogy egy kezelhető szintre tornászni…..

  az Izlandiak beintettek! letartóztatási parancs az IMF és a koruupt poitikusokra (azóta is kerülik az országot) és azonnali új alkotmány(!) és a nem a nép által okozott adósság megtagadása….ma Izland szárnyal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  JA, HOGY KÖZBEN A “SZABAD MÉDIA”-BAN EGY KUKKOT NEM HALLANI ERRŐL? (itt most ügye a mainstream médiáról van szó ami az emberek 99%-át ámítja)

  Ciprusnak KÖVETNIE KELL Izlandot….el kell induljon a dominó!!!!!

  1. Próbáljunk egy kicsit nem elvarázsolva gondolkodni.
   OV. 1987-ben lediplomázik az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudomány Karán. Néhány hónap munka és továbbképzés után, 1988 áprilisától a SOROS ALAPÍTVÁNY támogatásával működő Közép-Európa kutatócsoport munkatársa volt. 1989 szeptemberétől a SOROS ALAPÍTVÁNY ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia tanulmányozta, de!!!!!!!!!!! tanulmányait az 1990-es magyarországi országgyűlési választás miatt félbeszakította(????).
   Ott hagy csapot papot, pontosabban, minden egyetemista nagy álmát csak azért, hogy részt vehessen a Mo.-i választásokon, ahol normális körülmények között, még az is előfordulhat, hogy az illető ne szerepel jól és így nem lesz megválasztva annak amit szeretne.
   Gyerekek, nekem úgy tűnik, hogy ez az ember előre tudta miért megy haza, miért érdemes otthagyni egy ilyen Oxfordi ösztöndíjas lehetőséget. Lehet nincs igazam, de szerintem akkor se stimmel valami ebben a történetben, nem életszerű.
   Aztán megtörténnek a demokratikus választások és emberünkből tényleg országgyűlési képviselő lesz. A történet továbbit részét már talán mindenki ismeri.
   Kérdés. Ez az az ember az, aki szembefordult akárkikkel is, és aki harcol az ország szabadságáért?
   Hát, hogy is mondjam,….nem kevés naivitás kell ahhoz, hogy ezt valaki elhiggye, mármint a szabadságharcos szerepet, de ezek szerint akadnak elegen. És annak, aki még nem vette volna észre, az “ellenfél”, avagy a baloldal, pont azon dolgozik, hogy a választásokig minél több darabra feldarabolja saját magát. Miért is?
   Gondolom, ha helyettük lennél, te is így szeretnéd megnyerni a választásokat OV. elöl, hogy minél jobban megosztód a biztos szavazó bázist,…logikus. Na akkor milyen szabadságharcosról és milyen ellenzékről is beszélnek itt az emberek?
   Kösz, de én nem kérek sem az ilyen kormányból sem az ilyen ellenzékből, ide egyszerű emberekre lenne szükségünk, és nem ilyen felépített hazaárulókra.
   A színpadod és a hozzávaló oldalakat, szereplőket már rég kiválasztották. Nem hiszel nekem? Akkor nézd meg ezt a videót, ahol valaki nagyon ismeri már a jövőt, meg a szereplőket, már akkor amikor még demokratikus politikáról és még nagyon politikusokról se nagyon beszélhettünk. És miért volt abban olyan biztos ez a fiatalember, hogy azok akik addig KISZ keretein belül politizáltak, a továbbiakban is a politikával akarnak, tudnak foglalkozni? Netán tisztában volt már azzal, hogy kiknek osztottak lapot?
   http://www.youtube.com/watch?v=1fVIWQNlavI

   Ne marakodjunk már hol mi illúziókon, mert ezzel csak azoknak teszünk szívességet, akiket folyton blamálunk.

   Ps. “To bad that all the people who know how to run the country are busy driving taxicab and cutting hair”
   Geoge Burns

  2. Vagy egy masik domino indul el. Pont olyan, amilyet ok akarnak. En ezt tartom valoszinunek.

   Epp most nyilatkozott az EKB (Europai Kozponti Bank !!!!!), hogy a ciprusi bankokat zarva tartjak a het vegeig.
   Nagy lehet a gond, ha mar csak idot huzni lehet…

  3. Ez az ujsagiroi mondat jol mutatja, mire is szamithatunk a valosagban:

   Hadiállapotok uralkodnak

   Mindeközben a ciprusi kormány közép-európai idő szerint negyed hattól válságtanácskozást tart, ahol a helyi média értesülése szerint a tőkekiáramlást gátoló jogszabálytervezetek is napirenden vannak. Emellett a bankok szanálására kidolgozott intézkedéscsomagról is tárgyal a kabinet. A bankzár egyébként súlyosan érinti a ciprusi lakosságot. Eleddig egyedül a bankautomatákból lehetett készpénzhez jutni, de sok helyen már kiapadtak a pénzkészletek. Egyes benzinkutakon és boltokban ? a befagyasztott pénzpiacok miatt ? már bankkártyával, illetve csekkel sem lehet fizetni. Nikosz Anasztasziadisz köztársasági elnök csütörtök reggelre egyeztetésre hívta a parlamenti pártok vezetőit.

   MNO.hu

 2. Kedves Kalap,

  Te lehet,hogy jó motoros vagy de most úgy néz ki hogy fordítva ülsz a motoron, vagy a bukósisak van a fejeden fordítva!!
  Ilyen esetekben az ember nem látsz csak nézel.
  Krisztián

 3. Csak kapkodtam a fejem a sok ferdítés és félreértés miatt! Nem tudtam eldönteni hogy szándékosan hazudsz(bocs “ferdítesz”) vagy csak rosszul vagy informálva…
  Nem veszik el az emberek pénzét hanem csak megadóztatják!
  Valamint van választása Ciprusnak és az embereknek! Hagyják bedőlni az egész rendszert és akkor 100.000 euro-ig mindenki megkapja a pénzét de az ország bedől, fizetések elakadnak, elszámolások megszünnek és végtelen a sor! Mert hogy a garancia bankcsőd esetén érvényes és nem arra ha adót vetnek ki rá!
  Nálunk sem érdekel senkit a 100.000-es EU-s garancia amikor a tranzakciós adóról beszélünk vagy amikor a 16%-os tőkenövekmény adóról…
  Másfelől a jelenlegi állás szerint a 20.000 euro alatti pénzekre már biztos nem lesz semmi adó, azt mindenki visszakapja adómentesen maradéktalanul!
  Jelenleg azon megy a vita hogy a 20.000-100.000 terjedö összegrészre legyen-e egy alacsonyabb, kb 5%-os adó vagy csak a 100.000 felettiekre! Vagyis akinek van mondjuk 80.000 euroja(24millió forintnyi összeg) a bankban az fizessen-e 3000 eurot amivel így marad 77.000 euroja amit maradéktalanul megkaphat!
  Azt meg bárki tudhatja hogy Ciprus egy adóparadicsom és az ott lévő pénzek 90%-a kb csak az adóelkerülés miatt van ott! Hiszen a bankbetétek összege az ország GDP-jének több mint 800%-a és ennek az összegnek a 20-50%-a az orosz milliárdosok pénze akik pénzmosásra használták az országot! Nem mellesleg több ciprusi cég nyert el magyar közbeszerzéseket amiknek tulajdonosi szerkezetét nem ismerjük az ottani eltitkolós szabályok miatt! Legutóbb most 2013 februárban nyert el egy ciprusi cég egy 12 milliárdos állami beruházást a szélessávú internet kiépítésre! Ezen kívól 1500 cég tevékenykedik nálunk ciprusi cégen keresztül, többek között a Dunaferrben,Hungary-Meat-ben, SMR-ben stb.
  Tájékozódjunk emberek és ne higgyünk el mindent…
  Bár nem tudom mennyi sansza van az írásom megjelenésének… :)))

  1. Igazán kár volt a fáradtságért, mert hasonló sorokat bármelyik fővonalas hírportálon olvashatunk. Elég lett volna a link. 😀

   Szerintem a történetben a legfontosabb, hogy egy maroknyi vezető eldöntötte, hogy az ?A? halmazban található pénz X százalékát odaadja néhány banknak, akik a rossz döntéseikkel csődközeli állapotba jutottak a kormánnyal egyetemben. Teljesen mindegy, hogy ebben a halmazban esetleg adókerülő milliomosok vagy egyszerű munkavállalók vannak. Ez a szerinted teljesen elfogadható döntés egy precedens értékű lépés a Jelenések 13-ban olvasható gazdasági rendszer felé. A ciprusi eset csak az első lépés egy nagyon csúszós lejtőn…

   És milyen választásról beszélsz? Hol dönthetik el a ciprusiak, hogy hagyják-e bedőlni az országot vagy sem? Ki kérdezte meg őket?

   1. Csak akkor végeredményben nem arról vitatkozunk hogy igaz-e a cikk mert tudjuk hogy nem az…
    Ezen felül beszélhetünk persze az esetről és annak jogosságáról!
    A gond az hogy a ciprusi vezetőknek most dönteniük kell két rossz közül! vagyis ne tegyünk eleve úgy mintha lehetne abszolút jó döntés!
    – A lehetőségek a ciprusi kormány számára egyfelől a csőd amiben vélhetőleg az oroszok elég kemény nyomást gyakorolnának a kis ciprusra hogy nekik mindent fizessenek ki aztán a többit oldják meg. Nincs kétségem hogy a többi milliárdos is ki tudná ezt kényszeríteni! És ott maradna a kisember aki a pár ezer vagy pár tízezer euroval megszívta és nem kapja soha vissza!
    – Másik lehetőség hogy elfogadják az EU-IMF ajánlatát amivel a kisemberek megmenekülnek, nekik nem kerül semmibe és minden pénzüket megkapják míg a gazdagok szívnak és fizetik az adót! Nem többet mint az EUban bárhol máshol fizettek volna ha ott gazdagodnak… És ez a pénz nem az EU-hoz megy hanem az adósságot csökkentik vele! magyarán a pénzmosó milliárdosok fizetik ki ciprus adósságát és nem hitelből kell finanszírozni!!

    Szerintem nem kétséges hogy most az EU-IMF igenis a kisembereknek jó volt és a gazdagok szívtak ami teljesen korrekt! Pár nap és a kisember kiveheti a pénzét és onnantól neki mindegy a gazdagok mit mérgeskednek!

    Persze van harmadik verzió de annak komoly következményei vannak!:
    – Ha egyeztetnek Putyinnal és így esélyt adnak hogy az oroszok kimenekítsék a vagyonukat! Utána viszont nem marad más csak a tiszta hitelfelvétel vagy a cipruson maradt pénz megadóztatása amiben a sok tízmilliárdnyi orosz dollár és euro már nem lenne benne.

    De ha van sokkal jobb ötleted ami a gyakorlatban(!!!) is kivitelezhető, én nyitottan várom!

    1. Az általad vázolt képpel az a baj, hogy a valóságban nincsenek szépen elkülöníthető kategóriák: “kisemberek”, “pénzmosók”, stb.
     Ma ezt a pénzt veszik el, holnap a tiédet. Ha körülnézel az oldalon, talán jobban megérted miről beszélünk.
     Hazugságok alatt nem tudom mit értesz, legalább egy konkrétum jó lett volna. A fenti cikk egyébként két napja jelent meg a zerohedge-en, tehát az akkori állapotot tükrözi.
     A te olvasatod szerinti “jó” megoldás gondolom nincs, de ha választani kéne, az én cseppet sem szakértői magánvéleményem, hogy a csőd a legjobb, de ezt soha nem fogják hagyni. Minden egyes eddigi mentőcsomag arról szólt, hogy az emberek (legyen német vagy orosz) pénzéből a bankokat mentik ki.

     Talán ez a cikk tükrözi a legjobban a felállást: http://idokjelei.hu/2012/03/globalis-penzugyek-a-shylock-modell/
     Ezt is ajánlom: http://idokjelei.hu/2011/12/az-euro-hanyatlasa-egy-hosszu-tavu-vilaguralmi-terv-resze/

    2. A csőd miért lenne jó? Akkorvalóban az erősebb kutya… ühüm… “szexel” elve érvényesül és akkor garantálom hogy a nagytőkések kimenekítik a pénzüket az országból és marad a romok alatt Ciprus népe…
     De egyenlőre a te verziód felé haladunk mivel a cipruso képviselőház elutasította hogy bármit is megadóztassanak!
     Az adóztatásban viszont nincs túl som szokatlan!
     Gondolj csak a bankadóra vagy a saját adódra, netán a visszamenőlegesen kivetett adóra amit a fidesz alkalmazott!.

     De lehetne a legális úton is haladni ahol a ciprusi állam kiveti a vagyonadót amire már van precedens a világon. Aztán ezt behajtják. Hogy egy hasonlatot mondjak tőlünk: fizeted a gépjárműadot csak azért mert neked van gépjárműved és semmi másért… Ez esetben cipruson azért fizetnél adót mert neked 100.000-nél nagyobb vagyonod van készpénzben(értsd, ha állampapírban lenne akkor azt nem adóztatnák meg). Ami a szokatlan nyugaton hogy ezt csak bejelentik és megcsinálják! Nálunk ez ugye még durvábban megjelent a visszamenőleges 98%-os adóval a jutalmakra!(hogy mi lett a vége az más kérdés).

     Néha azt kívánom hogy legyen úgy ahogy ti akarjátok és legyen már egy precedens az államcsődre és akkor látnátok hogy milyen pusztító a hatása! Nem csak arról szól hogy onnantól nem fizeti ki a külföldnek, belföldnek a hiteleit hanem nem tud a piacról hitelhez jutni ami fedezi a bevételek és kiadások közötti átmeneti időt! ha ő nem tud fizetni az állami beszálíltóknak és a munkatársainak akkor azok drasztikusan kevesebbet vásárolnak vagy csődbe is mehetnek, a tartalékaik felélésével. Ha kevesebbet fogyasztanak és nincs finanszírozás akkor a bankok által biztosított beruházási hitelek mind megszünnek vagyis leállnak a gyárak, építkezések és minden beruházás. Akik ott dolgoztak építőként, mérnökként stb azok szintén nem kapnak pénzt és nem vásárolnak csak keveset a tartalékaik felélésével szintén! Minden ami import volt az akadozik vagy leáll, úgy mint benzin, élelmiszerek, gépek stb.
     Jó válságkezeléssel persze ezen sokat lehet tompítani de egy olyan kormány ami ódzkodik meghozni népszerűtlen intézkedéseket, vélhetően semmit nem hoz meg…
     Szóval néha úgy érzem jó lenne ha látnák az emberek hogy mit jelent egy komoly csőd de vélhetően akik a bankvilágot okolják mindenért azok a megmentésnél is a bankvilágot okolnák és a csődnél is. Az emberek viszont az egyiknél kicsit vesztenek, a másiknál meg sokat vagy mindent…

    3. A két linkelt cikk elég jól összefoglalja, hogy mit gondolok. Sajnos a helyzet az általad leírtnál sokkal rosszabb (lesz), mert ezt az egész helyzetet szándékosan alakították így a teljes hatalom megszerzéséért és ebben a bankvilág is csak eszköz.
     Az általad említett példák pedig nem mentik fel az erkölcstelen lépéseket. Két erkölcstelen tettet összeadva, nem kapsz egy erkölcsöset. Ha érdekel, hogy én hogyan látom a helyzetet nézz szét az oldalon, mert különben nehéz lesz a párbeszéd.

    4. Az általad linkelt időkjele cikkeket majd elolvasom. Az oldal szerintem érdekes, még ha kicsit elfogultnak is tartom
     A cikkben meg amit hazugságnak vélek(bocsi, erre eddig elfelejtettem válaszolni) az az hogy a ciprusiakat senki nem kérdezte meg és hogy a betéteik védelmét elvették. Előbbinél véleményem szerint a ciprusi embereket valóban senki nem kérdezte meg de a ciprusi parlament szabadon dönthet! Az más kérdés hogy véleményem szerint a válság óta beleestek ugyan abba a csapdába mint sokan az EU déli és keleti részén! Vagyis elhittek mindent a politikai erőknek és sikerült megint költekező pártot választaniuk aki a “nem fog fájni” tipusú ígérettel sokakat elkábított.
     Ciprus nemrég ugye az oroszoktól kapott hitelt és nem hallgatott sokakra hogy ne hitelt vegyen fel hanem szüntesse meg az adóparadicsomi adómentességet és tegye rendbe a költségvetését. Ha csak pár százalékkal növeli az adót a cégekre már elkerülhető lett volna mindez! De a politikának kellett a rengeteg befolyó pénz… És az emberek szívták meg…

     A betétek védelme meg ugye nem szünt meg hisz az hivatalosan is egy bank csődje esetén érvényes. De ha a bank fizetni fog, amint dönt a parlament az adóztatásról akkor nem csődről beszélünk.

    5. Friss hír: “Ciprus nem sarcolja meg a bankbetéteket – A hírre a (határidős) részvényindexek egy pillanatra estek, majd emelkedni kezdtek, piaci értelemben pozitív, hogy a jelek szerint nem fog sérülni a betétek biztonsága az eurózónában, illetve a biztosítási garancia intézménye az eurózónában, írja a Portfolio.hu.”
     http://index.hu/gazdasag/2013/03/19/ciprus_nem_sarcolja_meg_a_bankbeteteket/
     Úgy tűnik nem vagyunk egyedül ezzel a véleménnyel…

  2. Egyetlen kormany, vagy hivatalnok, vagy burokrata (vagy ezek csoportja) sem donthet ugy, hogy az 50 vagy 15ezer, vagy 100ezer eurombol hip-hop elvesz 1 vagy 5 vagy 10 vagy 78 szazalekot, mert neki eppen ugy van kedve, vagy mert o eppen igy latja megoldhatonak a bankok valsagat, vagy a kismohacsi utcak takaritasat.
   Azt hiszem ebben a valaszban benne van minden…

   1. Kicsit anarchista érzetű a válaszod 🙂
    Hisz mindig is fizettél a bankban lévő pénzed után amikor az akár csak egy fillért is kamatozott. Most is fizetsz amikor átutalod valahova.
    Sőt, mondok jobbat! Mi lenne ha együtt dolgoznánk de én adómentesen kapnám meg a pénzem te meg az 50-60%-nyi adóval csökkentve?
    Gondolom ki lennél akadva!
    És amikor ciprusi(értsd, magyar emberek ciprusban alapított cégei) cégek százmilliárdokat kapnak a magyar államtól azért hogy elvégezzenek munkákat és azután ők nem adóznak de innen megy a pénz a te adódból az mennyire fair szerinted? Ha itteni cég lenne, visszafolyna több tízmilliárd a költségvetésbe de így se a ciprusi kormányé se a magyaré nem lesz csak a cég tulajáé, adómentesen…
    Jelenleg ezek a pénzek lesznek megadóztatva!
    A kisemberek meg nagyon jól járnak mert ezek az adóelkerülők fizetik ki a ciprusi adósság egy részét és nem az adófizetők!
    ha meg elfogadnák a 100.000 haárt akkor azt hiszem nemhogy a kisemberek de még a ciprusi középosztály sem bánkódhatna!

    Az IMF és EU sok mindent kihasznált vagy tönkretett de ha egyszer végre valamit tisztességesen oldanak meg akkor ne ferdítsük már el az igazságot úgy mint a cikkben, csak azért mert menőbb útálni ezt a két intézményt!

 4. Aha, szoval az EU kirabolta Ciprust.

  Nem tudom, hogy feltunt-e, hogy az EU nem azt mondta, hogy ‘vegyetek el a betetesek penzet’. Azt mondta, hogy ‘akkor adunk nektek egy rakas penzt, ha ti is beleraktok valahonnan, peldaul a betetesek penzebol’.

  Es Ciprus kormanya ugy dontott, hogy belemennek. Nem eroszak a disznotor, kerem.

  1. nem tudom, hogy feltűnt-e, hogy Merkel azt mondta, hogy ha nem fogadják el, akkor akár soha nem is fognak kinyitni a bankok….ez ultimátum és a történelemben ilyenekért akár háború volt a válasz!

   amit megengednek maguknak a németek/franciák az a totális diktatórikus birodalom építés, kizárólag a német/francia érdekek mentén!

   ürömben az üröm,hogy mi velük vagyunk (sajnos) és mikor ténylegesen ki fog borulni a nagy világbili kakija és a földrészek mennek egymásnak, akkor jusson eszükbe: a magyarok mindig a vesztesek oldalán voltak…..

 5. Ez a cikk megint egy hangzatos ‘utáljuk az IMF-et’ mert az most divat.
  1. Ciprus egy offshore paradicsom
  2. A bankbetétek 99%-a nem ciprusi lakosok pénze, hanem orosz, britt, stb nemzetek oligarcháinak a betétjei.
  3. Ciprus ezeknek a pénzeknek egy részévől görög állampapirokat vásárolt, amik mára a felét sem érik, kvázi elherdálták a fehérgalléros bűnözők pénzét.
  4. Ha az EU a mi adóforintjainkb?l meg akarná menteni egy ország gazdaságát vajon nem jogos feltevés, h azt a pénzt vhogy vissza is szeretné kapni?
  5. Mivel ciprusnak semmi komolyabb bevétele nincs (az olaj/gáz kitermelés még nem müxik), csupán az ingyenes bankbetétekből az országba áramlott milliárdok befektetéséből létrejött extra profit… Így vajon miből fizesse vissza a kölcsönt?
  6. Putyin felháborodása érthető, hisz a cimbijei pénzét nyúlná le az EU
  7. Ez a meccs még nincs lejátszva, a ruszkik nem fogják hagyni.
  Ne legyetek már kommunisták, nincs ingyenebéd.

  1. a buta propagandisztikus kérdéseidben ott a válasz is:

   nincs még kitermelés? hát lesz kitermelés, csak már nem a ciprusi tulajdon! mennek levesbe mint a görögök……

  2. Azert ez erdekes:

   Sinclair: ?Well, it should have frightened many of the players involved, and served as a wake-up call. There was a great miscalculation made with regards to Cyprus, and the situation has quickly turned into a catastrophe. There was no real understanding of the entities that were behind the Russian corporations which have money in Cyprus, and the effect of what is in reality the confiscation of Russian ex-KGB money.

   The people at the IMF, which have spearheaded this disaster, never expected the ?Cyprus Solution? to blow up in their face the way it has?.

   ?This has quickly turned into a PR nightmare because it is not a ?tax,? but instead a ?confiscation.? They have stolen KGB money in order to meet the liabilities of the banks. Up to this point, bank depositors have been held whole in this most serious Western, and by consequence international financial meltdown.

   Up to now the psychology has been that if you have money in the bank you really don?t have to worry too much. This represents a complete change in the strategy that has existed up to the present time, which has been crucial in holding together the financial world after the meltdown of the over-the-counter derivative has done so much damage.?

   forras:
   http://beforeitsnews.com/economy/2013/03/sinclair-all-hell-is-breaking-loose-after-cyprus-catastrophe-2501146.html

 6. …esetleg ez nem lehet egy burkolt hadüzenet Oroszország felé? Ugyanis, másfél éve az oroszok segítették Ciprust kölcsönnel, rengeteg orosz bankbetét volt Cipruson, ráadásul most közölte Oroszország, hogy állandó hadihajó flották kíván állomásoztatni a Földközi-tengeren….? Egyébként olyan hír is megjelent, hogy Oroszország most is segítene Ciprusnak,
  – ha cserébe megkapná a szigetország teljes földgáz kitermelésének felügyeletét…

  1. Többek között az is. Az oroszokat ott próbálja szivatni az atlanti-tömb ahol csak tudja. Oroszország az egyetlen komoly ellenfél aki a cion-imperialista tömb világuralmi terveinek útjában áll, bárki mást – Kínát is – megennék reggelire.
   Mivel a tömegpusztító fegyverarzenál miatt a nyílt konfrontáció gyakorlatilag lehetetlen, minden egyéb létező lehetőséget kihasználnak,- érdekszféra gyengítése, baráti országok tönkretétele – többek között ezért járt úgy ahogy Líbia és Szíria is, ezért céltábla Irán, Venezuela, Fehéroroszország és más “lator” államok.
   Mindemelett természetesen minden lehetséges politikai-pénzügyi eszközt bevetnek amivel keresztbetehetnek Oroszországnak, ide sorolhatóak a mostani ciprusi események is.
   A politikai ellentétek mellett az sem elhanyagolható tényező, hogy az atlanti szövetségnek gyakorlatilag létszükséglete a túléléshez a hatalmas Oroszország (és szövetségeseinek) ásvány – és egyéb természeti kincseinek megszerzése vagy legalábbis erős kontroll alá vonása ami manapság már a klasszikus “black ops” politikai -katonai műveletekkel egyre nehezebb, szinte lehetetlen.
   Semmi jel nem utal arra hogy a nyugat az ezirányú terveit bármely okból hajlandó lenne feladni, és csendben összeroskadni a saját működésképtelen gazdasaságának és társadalompolitikai helyzetének súlya alatt.
   A kérdés az, hogy az orosz vezetés mikor fogja azt érezni hogy az ország léte és fennmaradása valóban veszélybe kerülhet, mert akkor kénytelenek lesznek radikális megelőző lépéseket végrehajtani, és az szinte biztosra vehető hogy az nem egy “korlátozott” ellenintézkedés lesz.

   1. Én is így látom!
    Az orosz nem egy hódító nép, de ha egyszer beindul, akkor új értelmet fog nyerni a “gőzhenger” kifejezés….

 7. Kedves Idők Jelei olvasók!
  Nemrégen blogot készítettem, ahol vallási és világi dolgokkal foglalkozom.
  http://korunktortenesei.blogspot.hu/
  Kedves Idők Jelei szerkeztője:THEA
  Dícséret illet azért, amit ezen az oldalon csinálsz, megemlékeztem rólad a blogom elindulásánál, kérlek ajánld, ha elolvastad a blogomat az embereknek.
  Köszönettel: Schwaben

  1. Köszönöm, és sok sikert a munkához. Remélem sok hasznos írást teszel közzé. Isten áldjon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend