Természeti katasztrófák

A fukusimai erőmű egyik alvállalkozója utasította embereit a sugárzásadatok meghamisítására

Forrás: RT.com

A fukusimai atomerőmű fertőtlenítésével megbízott cég arra bíztatta alkalmazottait, hogy csökkentsék a mért sugárzásértékeket, oly módon, hogy a mérőműszereket ólommal borították be, hallható egy belső ülésről készült kiszivárgott felvételen.

Az atomerőművek dolgozóit évente maximum 50 millisievert sugárzás érheti. A sugárszennyezett víz kiszivattyúzásához használt csövek szigetelőanyagát szállító Build-up nevű cég vezetői úgy gondolták, hogy a leolvadt erőműben mért sugárzási értékek mellett a munkások igen hamar elérnék a megengedett értéket.

Az egyik rangidős ügyvezető ólomdobozokkal látta el embereit, azzal az utasítással, hogy készítsenek védőpajzsot a sugárzásmérők számára. Mint ismeretes, az ólom jelentősen leárnyékolja a radioaktív sugarakat, így használatukkal a műszerek sokkal kisebb értékeket mutatnak.

Amikor néhány alkalmazott megtagadta az utasítás teljesítését, a vezetők gyűlést hívtak össze.

?Ha elérik az adagot nem lesz munkájuk,? próbálta győzködni az ügyvezető a munkásokat, hallható a felvételen, amit a gyűlés egyik résztvevője juttatott el az Asahi Shimbun újságnak.

?Szerintem ez majdnem bűn,? vágott vissza az egyik munkás.

Ezen a ponton vita tört ki és miközben az ügyvezető azt hangoztatta, hogy a döntés önkéntes, retorikája egyre fenyegetőbb lett. ?Lehet, hogy maguk nem arra termettek, hogy atomerőműben dolgozzanak,? mondta. ?Menjenek vissza a saját városukba és keressenek más munkát.?

Három munkás azonnal felmondott, míg legalább kilencen beleegyeztek az ólompajzsok használatába.

A súlyosan sérült fukusimai erőmű három reaktora teljesen leolvadt, időnként, illetve helyenként halálos adag sugárzást bocsátva a környezetbe, ami a normál értékek ezerszeresét is meghaladja.

A hivatalos listák szerint az egyik munkás, aki beleegyezett a védőpajzs használatába, a legtöbb sugárzásnak kitett 5000 eltakarító munkás között szerepel. Az őt ért valós sugárzásmennyiség valószínűleg a dokumentumokban szereplő érték sokszorosa lehet.

A Build-up cég 2011 novemberétől 2012 márciusáig dolgozott az erőmű területén és elismerte, hogy az ólomborítást legalább egy alkalommal használták.

A kormány megígérte, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Az erőművet üzemeltető és a Build-up céget szerződtető TEPCO elismerte, hogy tudtak a cég által alkalmazott védőborításokról, de úgy tudták, hogy a munkások soha nem alkalmazták őket. Azt nem tudni, hogy más alvállalkozók használtak-e ilyen pajzsot.

Az egyik parlamenti vizsgálat az atomenergia történelmének legsúlyosabb szerencsétlenségét ?alapvetően az ember által előidézett katasztrófának? nevezte, amit ?a kormány, a szabályozó szervek és a TEPCO összejátszása és a megfelelő felügyelet hiánya idézett elő.?

A Standford Egyetem frissen közzétett tanulmánya szerint 15 és 1300 között lehet a fukusimából eredő sugárzás okozta közvetlen halálesetek száma.

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

 1. Azt már Csernobil óta tudjuk, hogy ilyen katasztrófáknál a közzétett adatokat “meg kell szorozni kettővel”. Sőt, ha atomról van szó akkor már Hiroshima óta. Ott sem a valós sugárzási stb adatokat hozták nyilvánosságra.
  Mondjuk a két világháborús atombombának kicsit durvább a története, mint amit mindenki ismer. Nem az volt a fő cél, hogy hamarabb befejezzék a háborút. Tesztelték a bombák hatását az embereken és a környezeten, erre utal az is, hogy a két robbanás után szinte ellepték japánt az Amcsi tudósok akik kegyetlenül vizsgálták az amúgy is meggyötört embereket.

  1. annyira, hogy pl az akkor katonai hiradósként szolgáló a filmes részlegen ügyködő Ronald Reagen volt az egyik dokumentáló csapatban!

   amúgy a Hirosimai szörnyüségben egy dolog ami “érdekes” az, hogy az a két bomba volt a világ 2 lehgyengébb bombája…..

   az összes utána lévők már 10-es nem sokkal utána több 100-as szorzójuak…. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend