Egészség

Milyen hatással lesznek a genetikailag módosított gyerekek az emberiségre?

Forrás: Dr. Mercola írása, Mercola.com

Amikor először hallottam arról, hogy genetikailag módosított csecsemők születtek, nem akartam elhinni. Alapos utánajárást követően azonban rá kellett jönnöm, hogy a Daily Mail cikkében leírtak igazak. Tényleg megcsinálták. Olyan emberi teremtményeket hoztak létre, amilyenek maguktól soha nem születtek volna és senki sem tudja, hogy ez milyen következményekkel jár majd.

Ami számomra még megdöbbentőbb, hogy mint kiderült nem új történetről van szó.

A Daily Mail nem datálta információit, de kiderült, hogy az idézett kísérleteket több mint egy évtizede folytatták le, a csecsemők megszületését bejelentő tanulmány pedig 2001-ben került publikálásra.

A cikkben a következőket olvashattuk:

Az információ szerint összesen 30 egészséges baba született az Egyesült Államokban folytatott kísérletek eredményeként, amelyek rengeteg vitát váltottak már ki az eljárás etikusságát illetően.

Tizenöt gyerek született az elmúlt három év során a New Jersey-i Reproductive Medicine and Science programjának eredményeként.

A kísérletben résztvevő nők valamennyien nehezen vagy egyáltalán nem voltak képesek gyereket foganni korábban. A kísérleti alanyok petéjébe női donoroktól vett extra géneket ültettek a megtermékenyítés előtt, hogy ezzel segítsék a fogantatást.

Két egyéves kisgyerek genetikai vizsgálata kimutatta, hogy három felnőtt, két nő és egy férfi DNS-ét is örökölték.

Az emberi gének megváltoztak – Mi következik?

Ma ezek a gyerekek tizenéves koruk kezdetén járnak és bár azt állítják, hogy “ez volt az első alkalom, hogy az emberi gének megváltoztatása normális, egészséges gyerekeket eredményezett,” későbbi tanulmányok vitatják ezt. 2001-ben a kutatók biztosak voltak abban, hogy minden irányításuk alatt áll:

“Ezek az első olyan esetek, ahol az mtDNS (a mitokondrium saját DNS-e) génvonal megváltoztatása kettős mtDNS örökléséhez vezetett. Az mtDNS minták alapján látható, hogy a transzplantált mitokondrium átörökíthető az utódokba, olyan módosított géneket eredményezve, amelyek nem változtatják meg a mitokondrium működését.”

Tehát ezek a gyerekek extra géneket örököltek, két nő és egy férfi génjeit, amit továbbadhatnak utódaiknak. Ami megdöbbentő, hogy az eljárást többször is elvégezték, anélkül, hogy igazából tisztában lettek volna a következményekkel.

A növényi génmódosítással kapcsolatos ismereteim alapján azt gondolom, hogy a következmények messze hatóak, komolyak és váratlanok lehetnek.

Úgy tűnik, hogy a génekkel manipuláló tudósok ritkán rendelkeznek holisztikus szemlélettel az élő organizmusokat illetően, az emberi testet pedig többnyire egy gépnek tekintik. Látva a génmódosított növényekből eredő szerteágazó problémákat, a szupergyomoktól a szuperkártevőkön át a korábban ismeretlen, meddőséget és vetélést okozó organizmusok megjelenéséig, úgy tűnik, hogy ez a szemléletmód rossz következtetésekhez vezet.

Micsoda meglepetés! “Váratlan következményeket” jelentettek

Mint kiderült az ilyen típusú, citoplazmatikus transzfernek nevezett génmódosítás igen forró téma a genetikusok között, de a nyilvánosság csak nagyon ritkán vagy egyáltalán nem hall róla, mint ahogy engem is rendkívül meglepett ez a több mint 10 éves hír.

Számos azóta közzétett jelentés is a módszer sikerét hangoztatja, azonban több olyan is akad (többek között egy Cambridge Press által kiadott könyv), ami az eljárás veszélyeire és rejtett kockázataira hívja fel a figyelmet.

A 2003-as Szülészeti, Nőgyógyászati és Meddőségi Világkonferencián prezentált egyik jelentés például arra hívja fel a figyelmet, hogy kapcsolatot véltek felfedezni az eljárás és bizonyos kromoszóma anomáliák között és a kísérletben résztvevő egyik csecsemőnél az autizmushoz hasonló rendellenességet (PDD) diagnosztizáltak 18 hónapos korban.

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (US FDA) is elkezdte az eljárás etikusságának vizsgálatát, mivel kiderült, hogy az ilyen segítséggel született gyerekeknél gyakoribbak a kromoszóma rendellenességek.

A fent említett jelentés arra is rámutat, hogy az így született gyerekek hosszú távú nyomon követése hiányzik vagy csak nagyon felszínes, így a módszer biztonságának megítélése nagyon nehéz. Úgy tűnik, hogy az emberi génmódosítás a növényekével párhuzamosan folyik, a nyilvánosság tudta nélkül, és lehet, hogy csupán néhány év választ el attól, hogy ezt is nagyüzemi módszerekkel szabadítsák az emberiségre. Az egészségügyi és egyéb kockázatok felmérésének minősége és mélysége már most is a növényi génmódosítással egy szinten van: mondhatni nem létezik.

Szabadalmazott emberek?

Az egészséghez kevésbé kapcsolódó kérdés, hogy vajon az eljárás nem eredményez-e amolyan szülőháborút, ami során a génmódosított emberek szabadalmaztatható tulajdonná válhatnak.

Őrültségnek hangzik?

Egyértelmű, de sajnos nem kizárható. Már javában folyik a vita arról, hogy milyen genetikailag módosított élőlényeket, élő organizmusokat lehet szabadalmaztatni és a biotechnológiai cégek a génmódosított magoktól az állatokig mindenféle élőlényt szabadalmaztattak már, sőt szabadalmazott emberi gének is léteznek.

Az Amerikai Polgárjogi Egyesület (ACLU) a következőkről számol be:

“Az Amerikai Szabadalmi Hivatal (USPTO) több szabadalmat is bejegyzett már emberi génekre, ami azt jelenti, hogy a szabadalom tulajdonosa kizárólagos joggal rendelkezik ezek felett a génszekvenciák, azok használata és kémiai összetétele felett. Tehát a gén engedély nélküli használata a szabadalmi jog megsértésének minősül, amiért az illetéktelen használót be lehet perelni, függetlenül attól, hogy magán vagy üzleti felhasználásról van-e szó. A génszabadalmak, a többi szabadalomhoz hasonlóan, 20 évre szólnak.

Például a Myriad Genetics, egy Utah-i magán biotechnológiai cég a birtokosa a BRCA1 és BRCA2 géneknek (a mell- és a petefészekrákkal összefüggő gének). A szabadalmi bejegyzés miatt a Myriadnak joga van meggátolni, hogy bárki más kísérletezzen, tanulmányozza vagy akár vizsgálja ezeket a géneket. A cégé továbbá ezeknek a géneknek a mutáns változataira vonatkozó minden szabadalom is. Tehát a Myriad engedélye nélkül senki semmit nem tehet, aminek köze van ezekhez a génekhez.

Egy 2005-ös tanulmány szerint az Országos Biotechnológiai Információs Központ adatbázisában szereplő 23.688 emberi gén közül 4.382-re létezik szerzői jogi tulajdonigény. Más szóval az emberi gének 20%-a szabadalmaztatott. A fent említett BRCA gének mellett szabadalmaztatva vannak az Alzheimer-kór, az asztma, a csontvelőrák bizonyos formái, a Canavan-kór, a hemokromatózis és sok más betegség kialakulásáért felelős gének is.”

Ez felháborító és értelmetlen. Az ACLU azt állítja, hogy beperelte az Amerikai Szabadalmi Hivatalt, a törvényellenes szabadalmak bejegyzéséért. A törvény azt mondja, hogy kizárólag találmányokat lehet szabadalmaztatni, az emberi test részei pedig semmiképpen sem mondhatók annak. A már létező szabadalmak azonban precedenst állítottak. Mi tartaná vissza a biotechnológiai cégeket, hogy akár egy teljes embert szabadalmaztassanak?

Emberi klónozás

A Daily Mail cikke szerint:

Az emberi gének megváltoztatása egyet jelent a saját fajunkat meghatározó alapvető jellemzők megváltoztatásával, amit a világ legtöbb tudósa nem tart helyesnek. A genetikusok attól tartanak, hogy a törekvés eredményeként új emberi fajok alakulhatnak ki, akik több, “jobb” vagy megrendelt tulajdonságokkal rendelkezhetnek, mint például a nagyobb erő vagy magasabb intelligencia.

Egyértelmű, hogy a biotechnológia nem fog itt megállni, illetve ki tudja, hogy hol tart már:

Jacques Cohen briliáns, de ellentmondásos személyiségnek számít a szakmában, aki arról híres, hogy folyamatosan a mesterséges megtermékenyítési módszerek határait feszegeti.

A professzor tavaly bejelentette, hogy jelenlegi ismeretei és szaktudása birtokában lehetővé vált, hogy gyerekeket klónozzon. A lehetőség felvetése laikusokból és a szakma legtöbb képviselőjéből elszörnyedést vált ki.

“Egyetlen délután elegendő lenne a feladathoz bármelyik tanítványomnak,” mondja a professzor, hozzátéve, hogy “legalább három személy” kereste már meg azzal a kéréssel, hogy klónozzon gyereket számára. A professzor elutasította a kéréseket.

Ez 12 évvel ezelőtt volt. Csak találgatni tudunk, hogy milyen kísérletek folytak azóta Cohen professzor laboratóriumában.

Előző posztKövetkező poszt

25 hozzászólás

 1. ennek egy kicsit több/nagyobb a jelentősége mint sem gondolnánk….a természetes embert gond nélkül ki lehet irtani, hiszen a georgiai kövön megírták :500 millió ember a kívánatos… kiirtva az emberiség természetes úton fejlődött tagjait, helyettesíthetik a génmódosított egyedekkel…teljes a teremtett rabszolgaság, teljes az uralkodó faj,és teljes a beltenyésztés is, tehát teljes az emberiség pusztulása! …béke porainkra

 2. Igazából sírnom kellene, hogy ilyen fokú tájékozatlanság mellett valaki efféle írásra ragadtatja el magát, de a könnyem csorgott a röhögéstől ennyi sületlenséget olvasva!
  Köszönöm! Igazán jól esett nevetni!
  🙂

  1. Gúnyolódásból 5-ős, érvelésből…….nem is tudom,….ti hányast adnátok neki?
   Én egy jó indulatú 1-est, de csak azért mert jól esett az a tányér szárazbab leves lilahagymával. Ugye ugye? lefogadom azt hittétek csak viccelek, amikor azt mondtam…”most megyek és bekapok valamit”
   De most tényleg, tudsz valami tartalmasabbat is hozzáfűzni előző hsz-hoz vagy könyveljünk úgy el mint egy troll a sok közül?

   1. Reméljük, ha “kiröhögted” magad, tényleg tudsz valami komoly érvet is felhozni!
    Megnyugtatnál vele minket!(?)
    ( Tényleg nagyon finom lehetett a szárazbableves lilahagymával, ha erre az “érvelésre” 1-es adtál!)

 3. Semmi sem kizárt. Az a furcsa, hogy mint már sok dologban, a filmipar valahogy mindig egy lépéssel előbbre jár, megmutatja a közeljövőt. Ez lassan annyira megszokottá válik, hogy amit látsz a futurisztikus filmekben, az hihető, mert valahogy később mind igazzá válik. Amit a Gattaca filmben láttunk, az pont erről szól: génmanipulációval tökéletesített második emberi faj. Megalkotjuk saját magunk konkurenciáját, meg még ki tudja mit…bravo…

 4. Sok éves hívő múltammal, nem sokkal ezelőtt értettem csak meg, hogy “alapjában” két dolog határozza meg az ember gonoszságának mélységeit: a perverzió és homoszexualitás (pl. Szodoma és Gomora), és a démonvilággal való közvetlen kapcsolat, az okkultizmus. Ezek egyre nőnek világunkban, és egy idő be fog telni, és Isten azt mondja: ELÉG.
  Sokáig értetlenül álltam a világháborúk előtt, a hitleri birodalom előtt….ma már értem, hogy csak egy tudatos, okkultizmussal foglalkozó, sőt ördögi emberek kezdték az egészet, olyan nyilvánvaló, mégsem látjuk…..

  http://nyisdkiaszemed2012.blogspot.hu/2012/07/magia-es-okkultizmus-iii-birodalomban.html

  1. Ugyanez megy most is a politika teruleten (marmint az okkultizmus), mint ami anno a naci Nemetorszagot mozgatta. Csak jelen korban ezek az erok meg nem valtak lathatova, nem fedtek fel magukat. Ma mar globalis nagysagrandben gondolkodnak. Es a felfuvalkodottsaguk el fog erni arra a szintre, amikor felfedik magukat, es mesteruket is vilagszerte. Vagy mellejuk alsz, vagy meghalsz. Isten megengedi ezt, de csak abbol a celbol, hogy nyilvanvalova valjon a kulonbseg a buza es a konkoly kozott. O az, aki egy igaz miatt nem pusztitotta el a varost. Es o nem valtozik…

    1. Csak igyekszem informalodni… 🙂

     Egy javaslat a szamodra:

     hirlista.hu

     Itt talalni neha igazi hireket is a mainstream-en kivul. Good luck!

 5. Hát nem tudom. A génekbe belepiszkálni sosem jó dolog. Kicsit olyan mintha visszamennél az időben és megváltoztatnál valamit. Nem tudod, hogy sok idő múlva mekkora lett a változás mértéke ami anno csak egy mikroszkópnyi volt.
  Hagyni kéne az evolúcióra 🙂

  Másfelől viszont miért baj az, ha törekednek a tökéletes ember megteremtésére? Az ember gyengeségeit egyszerűen kidobjuk a kukába. Mondjuk persze ez is csak a gazdagok kiváltsága lenne és a későbbiekben elég durva különbségekhez vezetne. Nagyon összetett a téma és mivel tudjuk, hogy a piramis tetején elmebetegek ülnek/állnak így ez is nagyon veszélyes lehet.

  1. mondjuk Te a Darwini ökörségből indulsz ki (mert ezt tanították Neked), de csak hogy tudd…hatalmas melléfogás ez az “idő alakítja” féle evolúciós dolog.

   1. Hehe, jól van.
    Azt senki nem tudja, hogy az élet hogyan keletkezett, de az 100százalék, hogy az idő alakította olyanná amilyen.

    Mellesleg ezt a lenéző hangnemet abbahagyhatod!

    1. Igen érdekes témát feszeget. Olvasgattam máshol is ezzel kapcsolatban, sőt hallottam már róla, hogy maga Darwin sem hisz az evolúcióban.

     Most akkor legyen a hangsúly Istenen. Ha létezik is egy ilyen dolog az biztos, hogy nem egy szakállas ember aki fehér köpenyben jár. 🙂
     Egy eddig megfogalmazhatatlan valami ami szükséges az élethez.

     Nekem anno iskolában volt hittanórám (lehet, hogy ott utáltatták meg velem ezt az egész keresztény,biblia dolgot 🙂 ) és ott a tanár azt mondta (ha jól emlékszem), hogy istent egy háromszöggel ábrázoljuk.
     Heee? Azt már nem magyarázta el, hogy miért. Három dolog ugrik be a piramisokról: Egyiptom, Maják, és a szabadkőművesek.

    2. Igen érdekes témát feszeget. Olvasgattam máshol is ezzel kapcsolatban, sőt hallottam már róla, hogy maga Darwin sem hisz az evolúcióban, a természetes kiválasztódásban.

     Most akkor legyen a hangsúly Istenen. Ha létezik is egy ilyen dolog az biztos, hogy nem egy szakállas ember aki fehér köpenyben jár. 🙂
     Egy eddig megfogalmazhatatlan valami ami szükséges az élethez.

     Nekem anno iskolában volt hittanórám (lehet, hogy ott utáltatták meg velem ezt az egész keresztény,biblia dolgot 🙂 ) és ott a tanár azt mondta (ha jól emlékszem), hogy istent egy háromszöggel ábrázoljuk.
     Heee? Azt már nem magyarázta el, hogy miért. Három dolog ugrik be a piramisokról: Egyiptom, Maják, és a szabadkőművesek.

  2. Kedves Knowing!

   Az ember Isten által tökéletesre lett teremtve. Minden elkorcsosúlást, genetikai hibát stb a bűn hozott magával. Gondold meg, ( nem tudom, a tudomány éppen most hol tart, de én még úgy tudom, hogy agyunk max. 5%-át használjuk. De ezek a legokosabbak közülünk! Most ezek tervezik a népességcsökkentést, kénpermet kiszórást, a “hülyék”(akik kevesebb %-ban tudják használni agyukat, vagy nem jutottak olyan lehetőséghez, hogy bármiben ellent tudjanak nekik mondani, és tevőlegesen megtudják őket akadályozni bármiben is!) feletti uralkodás megszervezését! Na most gondold meg, ha Isten, annak idején nem zárta volna le a többi 90%-ot! Szerinted hányan lennénk még?
   De, ha 5% agykapacitással( és rengetegen dolgoznak nekik nagyon okos, értelmes emberek, akik, azért mert jóindulatúak, vagy csak becsapottak( hiszen Te is tudod, hogy manapság a nagy kutató cégeknel, egyik csoport nem is tudja, hogy a másik mit csinál, min dolgozik stb. Csak piramis módszerrel egyre feljebb állítják össze a részekből a cuccot. És lehet, hogy neked azt mondják, hogy “csak egy újfajta gumicukorkán dolgozol”, de mire mindenki beleteszi a magáét, és a legfelsőszint összeállítja, addigra, akár egy várost elpusztító akármi is lehet belőle) itt tartunk, akkor gondold meg, ha egyesek agykapacítását megdupláznák?!

   Az a baj ezekkel a dolgokkal, hogy az ember ” minden gondolata gonosz”, amióta elhitte Sátán hazugságát, és engedetlen volt Istennel szemben( és sajnos ezzel át is állt az ő oldalára, még akkor is, ha nem tudunk róla!). És mi ugyan nem látjuk a szellemvilágot, de biztos lehetsz benne, hogy ezekben az emberekben is ő munkálkodik. Szerintem a többség nem is tudja, hogy mit tesz, de ha igen, akkor…..
   Szóval, amig Isten el nem bánik Sátánnal, és a bűnnel, addig nem annyira jó ötlet, ha értelmesebb, okosabb emberek születnek . Az okosság nem jelent egyben nemesebb, tisztább , irgalmasabb, szeretetteljesebb…stb. embereket.
   ( Ezek, mint tudod lelki tulajdonságok, és azt nem lehet genetikailag módosítani .Sőt ehhez most, kizárólag megtérés útján lehet hozzájutni, a Szent Lélek által, a Jézus Krisztusban, az Atya Isten kegyelméből!)

 6. Bár nem a génmódosított, hanem a klónozással kapcsolatos, de mit vártatok?

  Azzal ha egy tudományos dolgot betiltunk az csak azt eredményezi, hogy undergroundba kényszerítik és (fekete) üzleti alapokon fogják művelni, természetesen a gazdagok javára!

  Ha az emberiség értelmes lett volna, akkor a klónkutatást szigorú állami ellenőrzés mellett a nép szolgálatába kellett volna állítani!!!

  És ma már nem lenne hiány a szervekből!!!!! <—– !!!!!!

  De nem….buta primitív módon betiltjuk és mint GATTACA című filmben CSAK A GAZDAGOK részesülhetnek a technológiából.
  Persze nyilván az első időkben teli lesz durva hibákkal, sarlatánokkal…de majd ki fog nevelkedni egy olyan orvostudás ami hihetetlen előnyt jelent majd.
  Ha nem figyelünk tényleg eljön majd egy olyan generáció ami alapból lepipálja tehetségben tudásban egészségben a "sima" embert akik így lassú, de biztos kihalásra lesznek ítélve….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend