Háborúk

Irán a Hormuz-szoros lezárását gyakorolja

Forrás: Infowars.com

Az iráni nemzetvédelmi bizottság egyik tagja szerint Irán katonai gyakorló hadműveletet indít a Hormuz-szoros lezárásának gyakorlására. Egy ilyen lépés szinte teljesen megbénítaná a világnak ezen a pontján áthaladó olajkereskedelmet.

Parviz Sarvari, az iráni parlament egyik tagja, az ISNA hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, ?Hamarosan katonai gyakorlatot tartunk a Hormuz-szoros lezárásához használható manőverek kialakítására. Amennyiben a világ bizonytalanságot akar kialakítani ebben a térségben, mi elhozzuk ezt a bizonytalanságot,? jelentette a Reuters.

A legkeskenyebb szakaszán mindössze 34 mérföld széles Hormuz-szoros kulcsfontosságú átkelőhely a Perzsa-öböl olajexportőr országai számáa. Naponta 15,5 millió hordó, a világ vízi úton szállított olajmennyiségének 33%-a halad itt át.

Az iráni hadsereg nem volt hajlandó kommentálni a jelentést, de azt tudjuk, hogy nem ez az első alkalom, amikor Irán a szoros lezárásával fenyegetőzött egy izraeli-amerikai támadás, vagy háborús agressziónak számító művelet esetén.

Az iráni olajkereskedelem ellen kilátásba helyezett szankciókra reagálva Ramin Mehmanparast, külügyi szóvivő elmondta, hogy egy ilyen lépés hatására az olaj ára hordónként 250 dollár fölé is emelkedhet.

Válaszul Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter kijelentette, ?a Perzsa-öböl olajkereskedelmének akadályoztatása nagyon komoly fenyegetés ránk nézve, az Egyesült Államok szemében ez a bizonyos vörös vonal, amit nem tanácsos átlépni.?

Egyes szakértők szerint a Hormuz-szoros 30 napra történő lezárása 3-500 dolláros magasságokba repítené az olajárakat, azonnali gazdasági bizonytalanságot idézve elő, az Egyesült Államoknak pedig 75 milliárd dollár veszteséget jelentene.

Ahogyan arról a múlt héten is szó esett, az Egyesült Államok összesen három hadihajót, és további kisebb támadó hajókat küldött a közel-keletre.

A USS John C. Stennis már egy ideje az iráni vizek közelében horgonyzik, miközben a USS Abraham Lincoln és a USS Carl Vinson hamarosan csatlakoznak hozzá.

Az Egyesült Államok jelenleg öt fő repülőgép anyahajót állomásoztat a világ különböző pontjain. Ugyanannyit, mint az iraki megszállást megelelőzően, 2003 elején.

Előző posztKövetkező poszt

7 hozzászólás

  1. Ezzel is találkoztam régebben,….nézzétek meg http://www.youtube.com/watch?v=SXS3vW47mOE

    nem tudom mennyire lehet hiteles amit mond de én valamiért hiszek ebben vagy valami hasonló akkori tervbe az Egyessült Államok irányítói részéről,…persze ezek súlyos vádak is egyben, Gen.Wesley Clar részéről és ha egy kicsit visszatérünk a hiteles-nem hiteles kérdéshez,…. nehezen képzelek el egy ilyen múltú, boldog nyugdíjas éveit töltő urat ilyenekről beszélni tudván, hogy hasonlókért már haltak meg emberek.
    A pasas egyébként Clinton(ék) támogató volt tehát valószínűleg valami piszkos, vagy előre kitalált, kamu hatalmi harc része lehetett az egész, amiért nem lesz bántódása senkinek, sőt inkább egy jó kis 6 számjegyes beválthatós check a JP MORGAN CHASE-nél,…..ez az egyik legg jobb bank…nem tudtátok?…bizony,….. itt talált mellékállást magának részmunkaidőben Tony Blair mint tanácsadó……annyira jó a pasi a tanácsadasban hogy évi 1.000.000 USD-t adnak neki…….Az múltban jól végzett munkáért fizetés is jár, arról is beszélnek a rossz nyelvek, hogy volt miniszterelnök úr a politikai pálya után elkezdet hirtelen meggazdagodni,…..vajon ez csak mind alaptalan pletyka ?

  2. Obama 2009-ben már dicsekedett, hogy mennyi fegyvert tud eladni Szaúd-Arábiának, ami nagyon jót tesz az amerikai iparnak. Csak azt nem mondta, hogy azok a fegyverek azt a kőolaj vezetéket kell védelmezzék, amit nagy csendben épitettek ki az Arab félszigeten keresztül pont a fent leirtak kivédésére. Ezért van olyan nagy barátság a szaúdiak és az amik között. Az oroszok már cikkeztek erről egy-két évvel ezelőtt.

  3. Egyszerű ésszel írom, a laikusok egyszerűségével. Odamegy egy csomó hajó, nekem van egy csomó bazi gyors rakétám. Sokkal több, mint ahány hajó van. Flotta nélkül pedig nehéz végezni ezt az áldozatos tevékenységet, amit a világ jobbá tételéért tesznek/játszani a nagyfiút a világtengereken (kívánt rész értendő) és a hegyi terep se fekszik annyira egy gyalogsági előrenyomulás esetén. Ez olyan, mint a pókerasztalnál. Lassan ki kell jönnie valakinek a lapokkal. Most kiderül, ki blöfföl és hogy.

    1. Egyet értek! arra is emlékszek, hogy az amcsiknak/NATO-nak már több évtizede nem volt egy igazi ellenfele, ezzel nem azt mondom hogy Irán egy igazi ellenfél lenne de ne felejtsük el, hogy Kína és Oroszország már fenyegetőzött arra az esetre ha háborút indít nyugat Irán ellen,……..a Szíria esetében is elhangzottak hasonló dolgok, de arra tippelek. hogy mégis magára fogják hagyni, az oroszok adtak a szíriaiaknak elég komoly rakétavédelmi-támadó rendszert aztán meg viszlát, magukra hagyják őket,…jöhet az Allah Akbar! Irán esetében még nem jött el az ideje, még meg kell várni az oroszországi elnökválasztásokat, hátha sikerül nekik hogy ne Putyn kerüljön vissza az elnöki székben, mert ha ez sikerül akkor tejesen más a helyzet,….akkor már csak Kína marad, nekik meg adnak egy kis földrengéses-áradásos házimunkát a ma már közismert technológiával azt jó napot.

  4. ezt egy másik oldalon néztem:

    Amerika már három repülőgép-hordózót és vele néhány rombolót is tart a környéken növelve a feszültséget a Közel Keleten. A USS John C. Stennis már ott van, a USS Abraham Lincoln és a USS Carl Vinson még úton van. Összesen öt ilyen hajó van világszerte bevetésre készen, úgy mint a 2003-as iraki invázió előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend