Háborúk

Egy izraeli-iráni konfliktus 3-500 dolláros magasságba repítheti az olaj árát

Forrás: Infowars.com

A Perzsa-öbölben és a Hormuz-szorosnál 2010. április 10-én végrehajtott hadgyakorlatban kisebb iráni hajók is részt vettek

A Brent nyersolaj hordónkénti ára 1,17 dolláros emelkedés után jelenleg kéthavi rekordnak számító 115,73 dolláron áll, miután egyre több hír röppen fel egy esetleges izraeli támadásról Irán nukleáris létesítményei ellen.

Ez azonban semmi ahhoz képest, ami akkor várható, ha Izrael beváltja fenyegetését. 2006-ban, amikor az Egyesült Államok és Izrael először kezdte meresztgetni karmait Irán atomprogramja ellen, az Iráni Forradalmi Gárda a tengerfenékhez rögzített aknákkal rakta tele a Hormuz-szorost egy dezertőr szerint.

?A cél a kereskedelem megbénítása,? mondta a forrás a Newsmax online csatornának. A világ tengeri olajszállítmányainak egyharmada a Hormuz-szoroson halad át.

Az aknák bevetését az iráni tengerészet Stratégiai Kutatóközpontjának 2005-ben készült terve is említi. A terv egy összevont hadműveleti főhadiszállás felállításáról is ír, ami a Forradalmi Gárda rakétaegységeit, a vadászrepülőket, a felszíni és víz alatti járműveket, a kínaiaktól kapott C-801-es és C-802-es tengerészeti rakétákat, aknákat és a parti tüzérséget felügyelné az iráni hadügyminisztérium egyik titkosszolgálati tisztje szerint.

A Forradalmi Gárda rakétaegységei összesen ?több mint 100 célpontot azonosítottak be, köztük szaúdi olajtermelő és exportáló központokat,? mondja a dezertőr. ?Több mint 45-50 Shahab-3 és Shahab-4 rakéta áll készenlétben, kilövésre várva? szaúdi és izraeli célpontok ellen, tette hozzá.

A CIA szerint Hamid Reza Zakeri információi nem megbízhatóak. A fent felsorolt fegyverek mellett Zakeri elmondta, hogy Irán biológiai és atomfegyverek bevetésére is készen áll, amennyiben megtámadják az országot.

2009-ben Irán tesztkilövéseket hajtott végre néhány újgenerációs rakétával, köztük a Fateh-110 rövid hatótávolságú szárazföldi és a Tondar-69 szintén rövid hatótávolságú haditengerészeti rakétával. Izrael mindenesetre komolyan veszi a válaszcsapások lehetőségét Irán részéről. A múlt hét során hadgyakorlatot tartott egy esetleges rakétatámadás szimulálására az ország középső része ellen. A Reuters híradása szerint a hadgyakorlatban a vészhelyzet elhárító és mentő egységek is részt vettek, vegyi támadás ellen védelmet nyújtó felszerelésben.

November 1-én egy 13 amerikai tábornok által összeállított jelentés készült, ami arra figyelmeztet, hogy bármilyen ?hosszú távú fennakadás? az olajszállítmányok mozgásában ?rendkívül negatív hatással lenne az országra, megbénítva a szabad közlekedést.? Az ?Amerika szabad mozgásának biztosítása, avagy az olajfüggőség csökkentésének szükségessége nemzetbiztonsági szempontból? elnevezést kapott jelentést a San Franciscói Energia Alapítvány szponzorálta.

?A jelentésben feltételezett legrosszabb forgatókönyv esetén a Hormuz-szoros 30 napon keresztül lenne hajózhatatlan, ami 75 milliárd dollár GDP kiesést jelentene az Egyesült Államok számára,? jelenti a National Defence Magazine.

A múlt héten a Rapidan Group 175 dolláros hordónkénti olajárat jósolt Irán megtámadásának esetére. A csoport olajipari szakértői által végzett felmérés szerint az olajárak 23%-kal emelkednének a támadás első néhány órája alatt.

Arnaud de Borchgrave, a UPI-nak írva azt feltételezi, hogy az olajárak ennél sokkal jelentősebb mértékben emelkednének. ?Egyetlen Iránra ledobott bomba és az olajárak 3-500 dolláros magasságba repülhetnek hordónként,? írja. ?Az Omán és Irán között található Hormuz-szoros az olaj szempontjából a legfontosabb szűkület a világon, amin naponta 16 millió hordó, a világ tengeri olajszállítmányainak 33%-a illetve a teljes olajkereskedelem 17%-a halad át.?

?A legtöbb szakértő egyetért, hogy egy Irán ellen végrehajtott támadás esetén az olaj ára legalább 2-300 dollárra emelkedne hordónként, a legoptimistább előrejelzés szerint viszont csak 175 dollárt kellene fizetni egy hordó olajért, akkor is, ha a Hormuz-szoros hajózhatatlanná válik,? jelenti Irán hivatalos hírügynöksége a Fars.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Send this to a friend