Háborúk, Izrael

Az izraeli titkosszolgálat magas rangú tisztjei az Irán elleni támadást akarják megakadályozni

Forrás: Inforwars.com

Az Irán megtámadására való készülődésről szóló hírözön az izraeli titkosszolgálat két korábbi, magas rangú tisztje által kiszivárogtatott információkon alapul. A jelentések szerint a két tiszt célja az izraeli támadás megakadályozása és Benjamin Netanyahu elmozdítása a miniszterelnöki székből.

A kuvaiti al-Jarida napilap szerint Netanjahu utasítást adott Yoram Cohen-nek a Shin Bet (belbiztonsági hivatal) vezetőjének a kiszivárogtatás azonnali kivizsgálására, attól tartva, hogy a katonai akciót körülvevő nagy publicitás miatt meghiúsulhat az iráni nukleáris létesítmények ellen tervezett támadás.

?A jelentés szerint Meir Dagan, a Mossad korábbi vezetője és Yuval Diskin, a Shin Bet volt feje felelősek az Irán elleni támadásra vonatkozó információk kiszivárogtatásért,? írja a Haaretz.com.

A lap izraeli forrása szerint a két volt titkosszolgálati vezető célja Netanjahu és Ehud Barak, védelmi miniszter diszkreditálása, egyrészt politikai leszámolásként másrészt a katonai offenzíva megakadályozása céljából.

Egy esetleges Irán ellen indított izraeli támadásról egész nyáron keringtek a hírek, de a helyzet Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter október 3-i Tel-avivi látogatásával vált igazán komollyá, mivel a hírek szerint Panetta, izraeli nyomásra, zöld utat adott a támadásnak. Mindössze tíz nappal később érkezett a hír a rendkívül gyanús összeesküvésről a szaúdi nagykövet ellen, amit az Egyesült Államok megpróbált Iránra kenni.

Ekkor lépett a képbe Dagan és Diskin és döntött az ?információk kiszivárogtatása? mellett ?a támadás meghiúsítása érdekében.?

A Haaretz arról is beszámol, hogy a kiszivárogtatóknak sikerült Tzipi Livni-t, az ellenzék vezetőjét is megnyerni céljuknak, hogy Netanjahu-t és Barak-ot az ország érdekeit sértő intézkedések meghozatalával vádolhassák.

Ahogyan arról korábban írtunk már, egy esetleges Irán elleni támadás előkészületei nagyon előrehaladott szakaszban járnak. Ma több forrásból is érkezett hír arról, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia új tervvel álltak elő az Irán elleni támadásban való részvételüket illetően.

?A brit védelmi minisztérium úgy gondolja, az USA könnyen az iráni létesítmények elleni célzott rakétatámadások előrehozatala mellett dönthet. A brit politikusok kijelentették, amennyiben Washington a támadás mellett dönt, számíthat az Egyesült Királyság katonai támogatására,? írja a London Guardian.

A feszültség szerdán tovább erősödött, miután Izrael nukleáris töltet szállítására és Iráni célpontok elérésére is alkalmas tesztrakétát lőtt ki.

A megbízható információforrásként ismert izraeli titkosszolgálati szervezet, a DebkaFile, ami a líbiai konfliktus végét is pontosan megjósolta, azt jelentette, hogy amennyiben az USA, Anglia, Franciaország, Olaszország és Németország a NATO zászlaja alatt megtámadja Iránt, Izrael inkább félreáll az útból.

?A DebkaFile katonai forrásai jelentették, hogy amennyiben az USA, Anglia és egyéb NATO országok, mint Franciaország, Olaszország és Németország részt vesznek a támadásban, Izrael inkább távol marad és légierejét valamint tengerészetét az ország védelmére és Irán szövetségeseinek kiiktatására veti be, hogy azok ne tudják hátulról támadni a NATO erőket,? áll a DebkaFile jelentésben.

A jelentés nem tartja valószínűnek, hogy az Obama kormány éppen a választások előtt ilyen komoly támadást akarna indítani, ugyanakkor éppen ma érkeztek hírek arról, szintén a DebkaFile-tól, miszerint Obama elnök röviddel a líbiai harcok vége után, a hét elején megígérte legfőbb szövetségeseinek, hogy amennyiben Irán nem hagy fel atomprogramjával még 2012 ősze előtt megtámadja az országot.

Amennyiben a hír igaz, az időzítés arra enged következtetni, hogy Barack Obama hajlandó a háborút is eszközként használni újraválasztási kampányához.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend