Nagytestvér

Amerika után Anglia is az Internet korlátozását akarja

Forrás: Infowars.com

Hétfőn David Cameron egy nemzetközi kiberbiztonsági konferencián beszélt Londonban, kijelentve, hogy ?fontos megtalálni az egyensúlyt az online biztonság és a szólás szabadságának védelme között.?

?Nem engedhetjük meg, hogy az Internet  védtelenül, tárva nyitva állva a terroristák martalékául essen, akik biztonságunkat és jólétünket veszélyeztetik, ugyanakkor nem hozhatunk diktatórikus intézkedéseket sem.?

John Kampfner, az Cenzúra Index (Index on Cencorship) vezetője pontosította Cameron nyilatkozatát:

?Könnyű a fekete-fehér hozzáállás mellett érvelni. Könnyű azt mondani, hogy az emberi jogok állnak szemben a diktatúrákkal a világon. Amint azonban saját nyugati típusú stabilitási modellünket kérdőjelezik meg, a véleménynyilvánítás szabadsága azonnal nélkülözhetővé válik. Ugyanazt a szabály, ugyanazokat az elveket kellene alkalmazni mindenkire, a nyugati államokra nemkülönben.?

Cameron nyilatkozatát sokan a Kínának és Oroszországnak adott válasznak tekintik. Mindkét országban szigorú intézkedéseket hoztak és szorosabb felügyeletet vezettek be az Internetre vonatkozólag, kötelező erejű nemzetközi egyezményeken keresztül.

Az Egyesült Államok kormánya többnyire fantom kibertámadásokra illetve kibertámadás fenyegetettségre hivatkozva próbál drákói szigort és kemény szabályozást bevezetni az Internet feletti hatalomátvételre. Januárban Joseph Lieberman és Susan Collins szenátorok ismételten az ?Internet főkapcsoló? bevezetését követelték, melynek segítségével az Egyesült Államok elnökének hatalma lenne az Internet, illetve annak egyes részeinek lekapcsolására országos vészhelyzet esetén.

A kezdeményezés nagyobb teret nyert, amikor az első komolyabb tüntetések kirobbanásával az egyiptomi kormány lekapcsolta az Internetet az országban. A lépés világosan megmutatta, hogy a kormányok igenis rendelkeznek az Internet lekapcsolásához szükséges technikai feltételekkel politikai válság idején.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend