Háborúk, Izrael

Az Irán elleni támadást korábban ellenző izraeli miniszterek megváltoztatták álláspontjukat

Forrás: DebkaFile.com

Az izraeli hadsereg által néhány napja kilőtt tesztrakéta füstje, ahogyan azt Yavne városából látták

Amerikai források a Fox csatornának november 6-án nyilatkozva elmondták, hogy azok az izraeli miniszterek, akik eddig ellenezték az iráni nukleáris létesítmények elleni támadást megváltoztatták véleményüket, miután tájékoztatást kaptak Irán titkos atomprogramjának előrehaladott állapotáról. A szóban forgó információ a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legújabb jelentésének november 8-i nyilvánosságra hozatalával publikussá válik. A miniszterek elmondása szerint azért változtatták meg hozzáállásukat, mivel úgy gondolják, az Irán ellen tervezett új szankciók nem lesznek elég kemények, így az iraki nukleáris reaktor elleni 1981-es precedens értékű rakétatámadáshoz hasonló helyzet megismétlődhet.

A DebkaFile washingtoni forrásai szerint az Obama kormány úgy tudja, a miniszterek azért változtatták meg véleményüket, mivel ráébredtek, hogy Irán már rendelkezik atomfegyverrel.

Tehát tíz nappal az elkerülhetetlennek látszó támadásról szóló, meg nem erősített izraeli hírek felröppenése után a kormány bizonyos következtetésekre jutott: Izrael nem áll el az Irán elleni támadásra vonatkozó tervétől, míg Washington a ?diplomáciai stratégiát? hangsúlyozza.

A ?diplomáciai stratégia? új keletű kifejezés washingtoni körökben az iráni konfliktusra vonatkozóan és nem zárja ki a katonai eszközöket. Nyilvánosan november 3-án hallhattuk először Ben Rhodes, az amerikai kormány biztonsági tanácsadójának szájából, aki a Cannes-i G-20-as csúcstalálkozóra is elkísérte Barack Obamát.

Mindent összevetve az amerikai kormány legutóbbi nyilvános reakciói az Irán elleni izraeli támadást illetően igen visszafogottak voltak.

November 4-én a CNN ?az amerikai hadsereg egyik magas rangú tisztjét? idézte, aki szerint már nem biztos, hogy Izrael előzetes értesítést adna Washingtonnak a támadásról.

Bár kihangsúlyozta az éberség fontosságát mind Irán, mind pedig Izrael tekintetében, a tiszt nyilatkozata nem volt kritikus hangvételű Izrael irányába, annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahu korábban elvileg biztosította Barack Obamát, hogy Washington tájékoztatása nélkül nem támadják meg Iránt. Az amerikai hadsereg egy másik tisztje pedig úgy nyilatkozott, hogy jelenleg Irán jelenti a legnagyobb veszélyt a közel-keleten az Egyesült Államok számára.

Úgy tűnik, a nyilatkozatokkal a tisztek azt az üzenetet közvetítik Irán felé, hogy az iráni atomfegyver előállítási program előrehaladott volta miatt, az USA már nem képes visszatartani Izraelt a támadástól.

Az Irán elleni izraeli támadásokra vonatkozó hivatalos amerikai nyilatkozatok hangvétele jelentős változáson ment keresztül a napokban.

Manapság, de leginkább Leon Panetta múlt havi izraeli látogatása óta, már nem hallani a korábbi washingtoni magyarázkodást miszerint a) Izrael nem hajtana végre magányos támadást Irán ellen, azonkívül b) egy ilyen támadás amúgy is csak korlátozott hatással lenne az iráni atomprogramra, mivel legjobb esetben is csak négy évvel tudná visszavetni a munkát.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend