Nagytestvér

A Google állami cenzúrával kiegészített keresőmotort gyárt Kínának

google-china-rip

Az elmúlt években elég sok szó esett arról, hogy a Google a saját szája íze szerint szűri és alakítja a keresésekre adott találatokat. Háttérbe szorítva például az összeesküvés elméletnek vagy alternatív véleménynek minősített cikkeket, mindezt persze azzal az ürüggyel, hogy kiszűrje a hamis híreket. A probléma ezzel csupán annyi, hogy az igazság időnként, bizonyos témákban pedig elég gyakran, a kisebbségi véleményekben keresendő.

Mindehhez adjuk hozzá, hogy a kínai megrendelésre készülő új keresőmotor bizonyos témákat vagy oldalakat eleve tiltólistára tesz, így ezek meg sem jelennek a találatok között, ráadásul minden egyes keresést a felhasználó telefonszámához kapcsol és az állambiztonság számára visszakereshetővé tesz.

Az Intercept cikke szerint a Dragonfly néven futó keresőben olyan kifejezések is feketelistán lesznek, mint a „demokrácia”, az „emberi jogok”, a „békés tüntetés” vagy a „szólás szabadsága”, így a keresőóriás maga is hozzájárul majd az emberi jogok további sérüléséhez Kínában.

Képzeljük el, mennyire félhetnek az igazságtól a világ legnépesebb országában, ha ilyen komoly akadályokat igyekeznek gördíteni állampolgáraik és a szűretlen információk közé.

Hasonlóan komoly, bár lényegesen véresebb akadályokat próbáltak állítani a kínai nép és a nagybetűs Igazság közé. Próbálkozásaik látszólag sikerrel jártak. Olyannyira, hogy 1958-ban Mao felesége, Csiang Csing, kijelentette, hogy

„Kínában a kereszténység már csak a múzeumok történelmi részlegében lelhető fel. Meghalt és eltemettük.”

Csiang Csing tévedett. Bár erőfeszítései milliók életébe kerültek, az Igazságot kereső és megtaláló emberek száma minden képzeletet felülmúl Kínában, és bár megbízható adatok érthető módon nem állnak rendelkezésre, egyes becslések szerint kétszázezernél is több gyakorló keresztény lehet az országban.

Az Igazságot nem kell félteni. Megtalálja az utat. Sokszor úgy is, ha nem keressük, de ha mégis, akkor végképp semmi sem állíthatja meg. A Google és a kínai állam sem.

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

  1. Amúgy itt lenne az ideje minnél több embernek kinyilvánítani: Hiszem, hogy bűnös ember vagyok és tudom, hogy szükségem van Jézusra, Isten Fiára, aki 2000 évvel ezelőtt az életet, a drága vérét adta az világ az emberek bűneiért miközben Ő sosem követet el egy darab bűnt sem. Hiszem, hogy meghalt, eltemettetett és hogy feltámadt a harmadik napon, az írások szerint. Hiszem, hogy magam részéről semmit sem tehetek, semmit sem kell tennem a megváltásért, mert hogy Isten ajándéka az. Mert kegyelemből üdvözülünk és a Jézusban vetett hit által.

  2. Kína ennyire egy komoly gazdasági ellensége Amerikának. Legalább is ezt szeretné a fősodrású média elhitetni az emberekkel. Mondjuk a legtöbben el is hiszik.

    UI. Jézust magam is szeretem, de ez egymagában a megváltás megszerzéséhez még édes kevés. A muszlimok, a buddhisták, a mormonok, a Jehovások stb.ik is nagyon szeretik Jézust.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Send this to friend