Hit és vallás

Sir Anthony Hopkins arról, hogy miként vált ateistából hívővé

A 2018-as LEAP konferencián Sir Anthony Hopkins ismét beszélt arról, hogy miként vált hírhedt ateistából és alkoholistából hívővé.

1975-ben az Anonim Alkoholisták egyik összejövetelén egy hölgy megkérdezte tőle, hogy „miért nem bízza magát egyszerűen Istenre?”

A kérdés nem hagyta nyugodni, és eldöntötte, hogy a választ elsősorban saját lelkében kell keresnie. Az őszinte tükörbenézés azonnali eredménnyel járt: az alkohol utáni kielégíthetetlen vágya azonnal megszűnt.

2014-ben a Noé című filmben vállalt matuzsálemi szerepe kapcsán is megkérdezték kereséséről. Akkor azt nyilatkozta, hogy az idő előrehaladtával hite egyre erősödik.

„Ahogy öregszem minden nap érzem, hogy mindez egy csoda… A szívem ver, a tüdőm lélegzik és ez hihetetlen, egy hihetetlen jelenség.”

2011-ben arról beszélt, hogy alkoholfüggősége olyan volt, mint egy démon:

„Robogtam a pusztulás felé. Mintha egy démon szállt volna meg… egy olyan függőség, amitől nem tudtam megszabadulni. Millióan vannak így ezzel, én viszont egy kis segítségért kiáltottam és puff, ennyi volt az egész. Vége.”

Majd ugyanebben az évben egy interjúban azzal egészítette ki keresésének történetét, hogy elmondta, nem tudott többé ateistaként élni:

„Olyan volt, mint egy ablakok nélküli zárt cella.

Borzalmas így élni, nem igaz? Mégis sokan élnek így. Látjuk őket a tévében is. Okos emberek, akik azt állítják, hogy biztosra tudják, Istenben vagy a vallásban hinni őrültség.

Én nem tudtam ezzel a bizonyossággal élni és elgondolkozom azon, hogy ők vajon miért tiltakoznak [a hit ellen] olyan hangosan? Mitől olyan biztosak abban, hogy nincs valami több ennél? Hogyan cáfolhatnám az előttem járó nagy filozófusok és mártírok hitét?”

Sir Anthony bizonyságáról nekem azonnal a Rómabeliekhez írt levél első fejezete jutott eszembe, ahol Pál emlékeztet, a teremtés csodájából minden ember bizonyságot nyerhet Isten léte felől, hiszen „a mi Istenben láthatatlan, tudniillik az ő örökké való hatalma és istensége, a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megértetvén megláttatik,” és ráadásul Anthony Hopkins nem menthetetlen, mert mindezt felismerte már.

Érdekes lesz látni, hogy keresése milyen irányt vesz, főleg ha figyelembe vesszük, hogy következő filmjében XVI. Benedek Pápát játssza majd a Netflix idén elkészülő eredeti alkotásában, amelyben Ferenc Pápa szerepét Jonathan Pryce kapta és amely a Benedek Pápa megválasztása és lemondása körüli eseményeket dolgozza fel.

Bár Ferenc Pápát és a pápaság intézményét mostanában elég sok kritika éri, Anthony Hopkins keresése szempontjából a szerepvállalás igazi telitalálatnak bizonyulhat, mert elképzelhetetlennek tartom, hogy Jézus személyét vagy az evangéliumot elkerülhessék egy ilyen alkotásban, még akkor is, ha bizonyos egyházi körökben ez időnként egész jól sikerül.

Előző posztKövetkező poszt

23 hozzászólás

  1. Nem olvastam és nem hallottam róla,hogy szétosztotta volna vagyonát,vagy elajándékozta volna barmait.

    1. Azért nem kell szetosztani a vagyont ha hívő vagy.Jób is egy gazdag hívő volt ha úgy vesszük.

      1. Az igaz, hogy nem kell megtapsolni valakit, aki megtalálja az örök élet ígéretét, Isten szeretetét … mert az épp neki a legjobb!

        Szerintem II.Oszkár ilyesmire gondolt …

        1. “Ezenképpen, mondom nektek, örvendezés van az Isten angyalainak színe előtt egy bűnös ember megtérésén.”

          “És előhozván a hízott tulkot, vágjátok le, és együnk és vigadjunk.Mert ez az én fiam meghalt, és feltámadott; elveszett, de megtaláltatott.Kezdének azért vigadni.” 🙂 😎

        2. “Menjetek be a ti Uratok örömébe.” (Jézus)

          Én nem azt mondom, hogy Istenországában folyamatosan szól a taps egy megtérő valakiért…
          …de Istenországában folyamatosan szól a taps egy megtérő valakiért. 🙂

          https://data.whicdn.com/images/36470570/original.jpg :mrgreen:

          (Ez ilyen formán azért jutott eszembe, mert ma reggel egy rendes, nyolc órás alvás után az én hajam is pont így nézett ki.Én nem mondom, hogy hordja így mindenki a haját, de… )

        3. Amúgy itt lenne az ideje, hogy kinyilvánítani. Szeretjük Jézust! Ma sokszor kimondtam a nevét. A szó, ha Róla van szó, legyen mögötte érzés. Kimondani a nevét, úgy igazán olyan feeling, hogy átjár a boldogság, mint testbe, mint lélekben. Itt az ideje, hogy dicsőìtsük Jézust. A szeretet járjon át Titeket is. És azt is aki ezt elolvasta.

      2. Nagyon szeretjük a rózsákat Ėva. Sok tő van. Ma amikor rendeztem a kertet még nyìlt egy szép sárgás fehér. Levágtam és bevittem a fürdőszobába és beleraktam egy szép üvegvázába. Azon gondolkodtam, ez nem öntőség? Kb két hetet vettem el a világtól, ami még életért, hónap végéig. Viszont nemsokára újra tavasz lesz és ez a tő megint sok virágot hoz. Szeretem a rózsák minden színét. A töveket takarják be télre és megmaradnak. Az utóbbi egy jótanács, azoknak akik rózsákat ültetnek.

        1. Neverend, csak a hangot nem tudtam átküldeni …SAJNÁLOM hogy arra nem válaszoltál 🙁

  2. Ne feledjük!

    “Menjetek, és tanuljátok meg, mit jelent ez: Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot. Mert nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket.” (Mt 9,13)

    „Mint ahogy az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.” (Mt 20,28)

    „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek; nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.” (Mk 2,17)

    „Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket megtérésre.” (Lk 5,32)

    „Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.” (Lk 19,10)

    „Igaz az a beszéd, és teljes elfogadásra méltó, hogy Krisztus Jézus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse, akik közül az első én vagyok.” (1Tim 1,15)

  3. Sok a szőr. Vannak jó szőrök és kevésbé. Például Connery jópofa szőr. Mccartny aranyos szőr. George Harrison nem lett szőr, sajnos. Érdemes elolvasni az utóbbiról szóló könyvet. Légy boldog cìmmel. Ő tényleg szerette Istent. Thea neked is üzenem, hogy vannak példaértékű emberek, akikről érdemes lenne beszélni. Ebben a Világban nehéz helyretenni az értékrendet, hallgassatok a szìvetekre.

  4. Na és aztán mit tesz az, hogy hisz Isten létezésében? Az Ördög is hiszi, sőt tudja, hogy létezik. Innentől pedig tárgytalan a téma, nem csak Isten létezésében kell hinni, hanem abban is, amit mond és tanit.

    1. Szerintem A bárány sültek hallgatnak. Hopkinsot pedig nem szabad példaként említeni, nem jó ember, mondhatni átjárja az erő sötét oldala. Lényegében gazemberséghez adta a nevét, aminek semmi tanulsága nem lett. Most pedig vénségére nemcsak ostoba, de hanem bután ravasz. Ne dőljünk be ennek, engedjük el. Megteremtette a saját világát és éljen benne. Nincs közünk hozzá. A VS cikke szépen leìrja, hogy miért lett ő Hannibál, mert senki nem vállalta be.

      1. Még utóirat annyit, hogy a biciklis fiatalok jó emberek voltak, Hopkins pedig nem az. Csak az igazság kedvéért…. A gondolatokat, a színjátékot és a valóságot semmi nem választja el. Mert nem is tudja. Hazugság a kálvinista képlet is, ami szerint ez különválasztható. Van egy határ, miután a gondolt is rossz, nemcsak a valóságban történtek. Szóval, ne nézzetek gonosszságot se régimúlt se kortárs statisztákkal, mert árt a lélektanek.

        1. Kedves és jó Neverend.
          Isten az embereket nem a jóságuk alapján fogja megítélni. Ha az alapján tenné senki sem érdemelné ki az örök élet jutalmát, senki sem kerülhetnének el a végső pusztulást.
          Csak Isten tudja igazán ki mennyire jó, vagy mennyire rossz. De ismétlem, nem ez nála a mérce.

        2. Neverend, most mondtál valami fontosat ! Ahogy kiírtam ezt a hülyeséget (mert az volt), Oszkárra tromfolva, már meg is bántam. Igazad van. Nincs olyan, hogy eljátsszunk a gonosszal, és nincs semmi következménye.

    2. Ijesztő ez az ember, főleg ilyen 144-es felbontásban. Pont mint egy flakkás őrült kannibál Hannibál. Evett ő friss meleg agyat is pirítva, hagymával. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend