Nagytestvér

Véleménytisztogatás a YouTube háza táján

youtubepurgeEgyre többen állítják, hogy az Internet vezető portáljai, élükön a Google tulajdonában lévő YouTube-bal, a Facebookkal és Twitterrel, az általuk konzervatívnak vélt hangok blokkolásába kezdett.

A cenzúra fogalma bizonyára senki számára sem újdonságság, de most valami egészen másról van szó. Mintha egy átfogó tisztogatás indult volna.1

Az InfoWars.com alapító Alex Jones nevéről valószínűleg mindenki hallott már valamilyen formában. Az alternatív portált és Jones személyét sokan sokféleképpen szemlélik. Talán hasonló számban lehetnek kedvelői és azok, akik ki nem állhatják, de egy biztos, az általa közzétett anyagok sokakat késztetnek gondolkodásra vagy legalábbis reakcióra, és ez nagyrészt az összesen 2,2 millió YouTube követővel rendelkező és 33 000 videót tartalmazó YouTube csatornájának köszönhető.

Alex Jones néhány napja bejelentette, hogy nem tudnak élő videókat közzétenni a YouTube-on, illetve, hogy egy hét alatt három alkalommal fagyasztották be csatornáját. A CBS News megkeresésére a YouTube azt közölte, hogy számos reklámcég hirdetéseit blokkolják a csatornán, de „egyelőre nem tervezik” a csatorna teljes törlését.

Az eset azután következett be, hogy a YouTube tízezer új moderátor alkalmazását jelentette be még 2017 decemberében, akiknek egyetlen feladata, hogy a nem kívánatos tartalmakat megjelölje, amit azóta is hihetetlen buzgósággal és ütemben folytatnak.

Azóta a Youtube moderátorainak keze egy egész sor csatornát ért el, köztük például a NaturalNews-zal vagy Dr. Jerome Corsi oldalával. A törlések sok esetben minden előzetes figyelmeztetés vagy utólagos magyarázat nélkül történnek. Bizonyos esetekben a közfelháborodás, vagyis más csatornákon közzétett tiltakozó videók és kommentek eredményeként a törölt csatornákat visszaállítják.

Akit egyébként érdekel, ezen a linken megnézheti, hogy az elmúlt hetekben mely csatornákat érintett a törlési hullám (az áthúzott nevek azokat a csatornákat jelölik, amelyeket időközben visszaállítottak), a listát nem frissítik napi szinten, így előfordul, hogy közben egy-egy csatorna helyzete változott: LINK

A The Verge megkeresésére a YouTube jelezte, hogy

„a platform jelentős mértékben megerősítette emberi erőforrás alapú moderálási erőfeszítéseit, így az új moderátorok tévesen jelölhettek meg egyes jobboldali videókat és csatornákat”.

A Bloomberg is hasonló információkat közölt a YouTube egyik szóvivőjének nyilatkozatára hivatkozva:

„mivel 2018 folyamán igen gyors ütemben bővítjük emberi erőforrásainkat és próbáljuk betartatni irányelveinket, előfordul, hogy az új munkatársak tévesen alkalmazzák a szabályokat és így tévedésből törölnek.”

A YouTube szerint irányelveik nem változtak, és minden tévedésből törölt csatornát visszaállítnak.

Ebből egy dolog világos: nem összeesküvés elméletről van szó.

Az is elég egyértelmű, hogy ezek az „emberi erőforrások” „jobboldali” vagy „konzervatív” tartalmakat töröltek, mert ezt maga a YouTube állítja.

Jól szemlélteti a moderálás egyoldalúságát, hogy törölték Mike Cernovich 30 másodperes, kommentár nélküli, egy Antifa tüntetésről készített videóját is, amin a tüntetők halálos fenyegetéseket kántálnak, azzal, hogy a tüntetők szóhasználata ellenkezik a YouTube irányelveivel. Nem ezt hívják véletlenül hírközlésnek?

Mike Adams, a NaturalNews.com alapítója pedig pár napja ezt írta:

„A YouTube a teljes Health Ranger csatornánkat törölte, az ott található 1700 videóval együtt, amik a helyes táplálkozással, természetes gyógymódokkal, történelmi és tudományos kérdésekkel és napi eseményekkel foglalkoztak.”

A helyzet viszonylag egyszerűen körvonalazható. A szóban forgó platformok minden olyan hangot próbálnak kiszorítani, ami nem egyezik saját ideológiájukkal. Nemcsak a jobb, de a baloldalon is. Mindent, ami nem része a hatalomnak. A folyamat persze nem új, csak most a közösséginek gondolt platformokat is elérte, amiknek manapság a hagyományos médiumokhoz képest sokkal komolyabb hatása van a közvéleményre.

A YouTube saját állítása szerint „küldetésének tekinti, hogy mindenki számára biztosítsa a lehetőséget a hangadásra és megmutassa az embereknek a világot”. Az igazság azonban az, hogy nem ezt teszi.

A probléma abban áll, hogy a hangadás valaki más platformján történik, a tulajdonosoknak pedig jogában áll befolyásolni, hogy milyen véleményeknek adnak helyet és milyeneknek nem. Ezért fontos a decentralizáció. Persze eljön az idő, amikor az alternatív alternatívák sem jelentenek majd megoldást, de addig is jó irányvonalnak tűnik a blockchain technológián alapuló újabb platformok, mint a Dtube és a Steemit használata. Ezeken is tudni kell majd szűrni a tartalmakat, de egyelőre ezt ki-ki megteheti saját maga és nem a platform rágja meg neki előre a digitális felhozatalt. Még az a helyzet is előállhat, hogy az új tisztogatással a YouTube, Facebook és Twitter a saját sírját ássa meg, mert a kiszorított hangok az új platformokat fogják erősíteni.

Én mindenesetre mostantól minden videót legalább két helyre fogok feltölteni. Az első tesztelendő alternatíva pedig valószínűleg a d.tube lesz, remélhetőleg hamarosan…

  1. Zárójelben fontos megjegyezni, hogy ez a tisztogatás vagy éppen a cenzúra nem egyenlő a moderálással, amire sajnos minden olyan oldalnak szüksége van, ahol az olvasóknak lehetősége van kommentálni a tartalmakat, hogy a tartalmas párbeszédre vagy akár értelmes vitára vágyókat megóvjuk a trolloktól és az olyan hangoktól, akik saját céljaikra akarják kisajátítani az ilyen felületeket. []
Előző posztKövetkező poszt

9 hozzászólás

  1. Engem most 30 napra tiltott le a fakebook a “buzi” szó használata miatt.
    Először hét napra és utána amikor letelt akkor másnap előhoztak egy másik régi posztomat amiért kaptam a 30 napot. Az érdekessége a dolognak, hogy a hét nap után semmit nem poszoltam mégis előszedtek egy régi poszomat, hogy újra letilthassanak harminc napra. Szerintem tomegesen át kellene menni a VK-hoz.

  2. Szerintetek hol van most Stephen Hawking?
    Tudom nem a témába vág, de érdekelne egy-két válasz, vélemény…

    1. Én is gondoltam erre. Szerintem nagy meglepetés érte és örül neki azért, mert egy becsületes tudós soha nem elégszik meg azzal, amit tud. Ahogy egy felfedezés hatalmas öröm, ez volt/lehetett “csúcsra járatva” 🙂

    2. Isten ugyanis haragját nyilatkoztatja ki a mennyből az emberek minden hitetlensége és gonoszsága ellen, azok ellen, akik gonoszságukkal feltartóztatják az igazságot. 19Mert ami megismerhető az Istenből, az nyilvánvaló előttük, mivel Isten nyilvánvalóvá tette számukra. 20Ami ugyanis nem látható belőle: az ő örök hatalma és istensége, az a világ teremtésétől fogva alkotásainak értelmes vizsgálata révén meglátható. Ennélfogva nincs mentségük, 21hiszen megismerték Istent, mégsem dicsőítették vagy áldották Istenként, hanem hiábavalóságokra jutottak gondolkodásukban, és értetlen szívük elsötétedett.

      Szerintem Hawking nincs jó helyzetben, végeredményben súlyosabb a bune, mint egy paráznának, gyilkosnak. Sokat kapott az Istentől, mégis arra használta fel a tudását, hogy az Istent tagadja. Kozszereplő lévén nagyon sok embert megvezetett, ezért súlyosabb ítélet alá esik.

      Természetesen Isten fog ítélni, de ki kell mondani, hogy Hawking nem egy ártatlan bárányka, sőt gőgjében (vagy betegsége miatt bosszúból) talán átlépett egy olyan határt, ahonnan már nincs visszaút.

  3. Én a saját példámat hozva, nem a Youtube, hanem a Facebook cenzúráját éltem meg. Az iszlámot kritizáló kommentjeim miatt eddig háromszor tiltottak le 1-7 napra. De tudok olyan korrekt iszlámkritikus oldalt (Dzsihadfigyelő) is, amit szó nélkül töröltek. Nem lehet kétséges, az összes piacot uraló nagy internetes közösségi portált a NWO féle háttérhatalom illetve ennek ideológiája uralja, befolyásolja, és határozza meg, hogy mely tartalmak jelentenek veszélyt rájuk, melyek ellen határozott cenzúrával lépnek fel. Ezek első sorban az igazság, tematikusan a konzervatív, keresztény tartalmak és a konkrét terveikkel szembe menő dolgok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend