Háborúk

Líbia megszállása az arany dinár bevezetése ellen irányulhatott

Forrás: The Daily Bell

A ?polgári lakosság védelmének? ürügyén az Egyesült Államok és a NATO megtámadta Líbiát és minden erejével azon van, hogy az ország vezetőjét eltávolítsa pozíciójából. Természetesen merő véletlenségből, Líbia az egyik legnagyobb olajtermelő hatalom Afrikában. Azt talán nem mindeni tudja viszont, hogy nem sokkal a támadás megkezdése előtt Kadhafi elhatározta az arany dinár, azaz egy egységes afrikai valuta bevezetését, ami helyettesítette volna a dollárt és lehetővé tette volna Afrika nemzetei számára, hogy nagyobb részt szerezzenek a világ vagyonából. Nehéz lenne a véletlen számlájára írni, hogy Saddam Hussein, Irak volt vezetője ugyanezt akarta véghezvinni, mielőtt az Egyesült Államok lerohanta volna országát tömegpusztító fegyverek után kutatva.

Még egyszerűbben fogalmazva, ha olajban gazdag országok úgy határoznak, hogy dollár helyett egy másik valutában kívánnak kereskedni, azzal lecsökkentik a dollár iránti keresletet és veszélybe sodorják annak tartalékvaluta szerepét. Sok szakértő gondolja, hogy ez a dollár gyors halálához vezetne, amit ma már egyébként is csak az emberek hite tart életben. Az emberek hite egy olyan kormányban, amely évenként 1500 milliárd dolláros deficitet termel.

A dollár napjai meg vannak számlálva és a legtöbb előrelátó befektető az aranyba és egyéb nemesfémekbe, azaz olyan valutákba menti dollárbefektetéseit, amit nem lehet a semmiből előállítani vagy büntetlenül, a teljes elértéktelenedésig nyomtatni. Ez nem egy újabb hisztéria vagy nemesfém lufi. Az arany rendületlenül halad az 1800 dolláros az ezüst pedig az 50 dolláros árfolyam felé, ráadásul az ezüst hiánycikk is.

Van, aki úgy gondolja, hogy a NATO katonák a polgári lakosok védelméért harcolnak, van, aki szerint az olajért megy a harc, megint mások azt feltételezik, hogy az egész hadjárat annak érdekében indult, hogy megakadályozzák Kadhafit az arany dinár, az egységes afrikai valuta bevezetésében.

?Ez egy olyan dolog, amit szinte csak titokban lehetne véghezvinni, mert amint valaki kimondja, hogy át akar állni a dollárról valami más valutára, azonnal célponttá válik,? mondta Dr. James Thring, a Béke Minisztériuma (Ministry of Peace) alapítója. ?Kadhafi két konferenciát is szervezett ezzel kapcsolatban, egyet 1986-ban, a következőt pedig 2000-ben. Mindenkit érdekelt a dolog és a legtöbb afrikai ország nagyon lelkesen fogadta a kezdeményezést.?

Kadhafi nem adta fel. A megszállás előtti hónapokban többször is megkereste az afrikai és muzulmán nemzeteket, hogy összefogva létrehozzák a dollárral és az euróval is versenyre kelő egységes valutát. Azt tervezték, hogy ezentúl csak arany dinárban lennének hajlandók kereskedni.

Egy ilyen kezdeményezés átrendezné a világ gazdasági erőviszonyait.

Onnantól kezdve egy ország vagyona attól függne, hogy mennyi arannyal rendelkezik, nem pedig attól, hogy mekkora volumenben kereskedik dollárral. Líbiának 144 tonna aranya van. Az Egyesült Királyság például kétszer ekkora aranykészlettel rendelkezik, az ország lakossága azonban Líbiáénak a tízszerese.

?A központi bankokat irányító hatalmi elit semmiképpen sem nézné jó szemmel, ha Kadhafi dollár helyett más valutában, mondjuk arany dinárban kezdené árulni az ország olajkészletét és egyéb forrásait,? mondta Anthony Wile, a Daily Bell alapító-főszerkesztője.

?Igen, egy ilyen lépés mindenképpen szükségessé tenné az elit számára Kadhafi elmozdítását az ország éléről, valami mondva csinált ürügy alapján.?

Korábban is láthattunk erre példát.

2000-ben Saddam Hussein bejelentette, hogy dollár helyett euróban kíván kereskedni. Egyesek úgy gondolják, hogy a szankciók bevezetésére, majd Irak megszállására azért került sor, hogy az Egyesült Államok megakadályozza a dollárról euróra történő átállást az OPEC országokban.

Az arany dinár bevezetése mindenképpen komoly hatással lenne a világgazdaságra, azonkívül nagyobb hatalmat biztosítana Afrikai népeinek, amit az aktivisták szerint az USA minden erejével szeretne megakadályozni.

Az Egyesült Királyság aranykészletét valahol az ország mélyén, egy szigorúan őrzött páncélteremben tárolják. Mint a legtöbb fejlett országban, Angliában sem áll a keresletnek megfelelő mennyiségű arany az emberek rendelkezésére.

A Líbiához hasonló országokban és az öböl-menti államokban azonban más a helyzet. Az arany dinár lehetővé tette volna az olajban gazdag afrikai és közel-keleti országok számára, hogy energiaforrásokra éhes ügyfeleiknek azt mondhassák: ?Sajnáljuk! Az árak felmentek és mi aranyat akarunk!?

Egyesek úgy gondolják, hogy az Egyesült Államok és NATO szövetségesei ezt nem engedhették megtörténni.

Előző posztKövetkező poszt

7 hozzászólás

 1. Végül sajnos sikerült elérniük amit akartak. Átvették a líbiai dinár fölött az irányítást.
  Egészen pontosan 2011. dec. 30-án.
  Erről bárki könnyedén meggyőződhet, csak meg kell nézni a LYD/USD (líbiai dinár/USA dollár) grafikont. Látható, hogy az EU terrortámadásai ellenére Dec. 30-ig erősen tartja magát a LYD. A terrorakció megkezdésétől (2011. márc. közepe) zuhan a LYD májusig.
  Aztán a csodával határos módon ismét emelkedik. Ez az aranyfedezetnek köszönhető. Elvégre a LYD = arany. Májustól szárnyal dec.30-ig. Aztán dec 30-tól egy teljesen manipulatív, minden természeti törvényt (kereslet-kínálat) figyelmen kívül hagyó kereskedés folyik. Innentől likvidálták a terroristák megbízói a líbiai nemzeti bankot.
  grafikon: http://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=LYD&view=1M

  1. Semmi kapcsolatom az oldallal vagy a staff-al de jó lenne, ha minél több embernek ajánlanád ezt az oldalt, ahogyan én is teszem,…sokat számítana, ha minél többen rájönnének, hogy létezik egy másik “párhozamos” világ is itt földön….és az a világ hamarosan megmutatkozik mindenkinek,..attól tartok, hogy az információk megértése és a változás nélkül akkora már túl késő lesz a legtöbb ember számára,…..ne legyen igazam!

   Légy jó!

   Bocsánatot kérek, ha úgy gondolja valaki, hogy ma már túl sokat beszéltem…most tényleg befogom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend