Gazdasági válság

A Fed már a csődre készül

Forrás: Zero Hedge

A Federal Reserve épülete Washingtonban

Az az állandó duruzsolás és zümmögés, amit hallunk a Fed alagsorából nem más, mint a nyomtatók feltöltésének és bemelegítésének hangja, mivel Charles Plosser, a Federal Reserve philadelphiai fiókjának elnöke szerint a Fed teljes erejével az Egyesült Államok várható csődjére készül. Ez kizárólag egy dolgot jelenthet: a kormány bármikor kiadhatja a parancsot, hogy az Egyesült Államok minden egyes állampolgárára ismét sok millió darab százdolláros téglát dobjanak. Egy dolgot mindenesetre biztosan tudhatunk, mivel maga Timothy Geithner biztosította az embereket, hogy az Egyesült Államok kormánya semmilyen vészforgatókönyvvel nem rendelkezik. Eggyel sem.

A Reuters cikke szerint:

Charles Plosser, a Federal Reserve philadelphiai fiókjának elnöke elmondta, hogy a Fed több hónapja szoros együttműködésben dolgozik az Amerikai Államkincstárral, hogy kidolgozzák mi a teendő, ha a világ legnagyobb gazdasága kifogy a készpénzből augusztus 2-án.

?Az eshetőségekre szeretnénk felkészülni,? nyilatkozta Plosser a Reutersnek, a regionális központi bank philadelphiai székhelyén adott interjúban. ?Mindannyian ezen dolgozunk? Nagyon aktív folyamatról van szó.?

Plosser lelke mélyén úgy érzi, hogy Barack Obama és a kongresszus végül megállapodásra jut, és időben sikerül megemelni az államkincstár számára jelenleg engedélyezett hitelkeretet, a csőd elkerülése érdekében.

A nyomtatók előkészítésén kívül a Fed azért mással is készül:

A Fed tulajdonképpen az Amerikai Államkincstár bankjának szerepét tölti be, kiegyenlíti a kormány csekkjeit, legyen szó társadalombiztosítási követelésekről vagy a kormánytisztviselők béréről.

?Olyan folyamatok és eljárások kidolgozásán tevékenykedünk, melyek segítségével az Államkincstár kommunikálni tudja felénk mit tegyünk,? mondta Plosser, hozzátéve, hogy megbirkóznak a feladattal. ?Hogyan fogja a Fed kiegyenlíteni a kormány számláit? Milyen számlákat fogadhatunk el? Melyeket leszünk kénytelenek visszautasítani??

?Nagyon sok ember dolgozik azon, hogy egyértelműen tudjuk mi a dolgunk és azt mi módon kell elvégezni,? mondta Plosser, hozzátéve, hogy néhány nehéz kérdés a Fed számára is sok fejtörést okoz.

A Fed árengedménnyel ad hitelt a bankoknak, ha megfelelő biztosítékot tudnak felmutatni, de mi történik akkor, ha az amerikai kincstárjegyek ennek a követelménynek nem felelnek meg többé?

?Tekintsük úgy, mintha nem váltak volna fizetésképtelenné, azt tettetve, hogy meg sem történt a csőd? Vagy kezeljük a valós állapotnak megfelelően ezeket a csekkeket és ne adjunk hitelt rájuk?? magyarázta Plosser. ?Ezek irányelvi kérdések.?

Kérjük az adócsalásügyi államtitkárt, hogy fogadjon el egy-két jó tanácsot államkincstárbéli felebarátaitól és kezdjen el a ?B? terven dolgozni, mert a döntés órája már nincs messze, megegyezésről pedig egyelőre semmi hír.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend