Gazdasági válság, Globális valuta @hu

Soros György globális ?valutaháborúra? figyelmezteti Kínát

Soros György arra figyelmeztetett, hogy a Kínát a világ többi országával szembeállító ?valutaháború? a világgazdaság összeomlásához vezethet

Soros György, aki 1992-ben ?megtörte a Bank of England-ot?, amikor 1 milliárd dollárt tett a font zuhanására az azóta fekete szerdának keresztelt napon, azt nyilatkozta, hogy Kína egy ?kiegyensúlyozatlan valutarendszert? hozott létre. Erős kritikával illette Kínát, amiért az ázsiai ország, az olcsó export érdekében mesterségesen alacsonyan tartja a jüan értékét, súlyos veszteséget okozva ezzel amerikai versenytársainak.

A BBC Rádió 4-nek nyilatkozva elmondta, hogy Kína azzal a hatalmas előnnyel rendelkezik a nemzetközi versenytársakkal szemben, hogy saját maga irányítja nemzeti valutájának értékét.

Soros szerint Kína, ?krónikus kereskedelmi többletének köszönhetően? más valuták értékét is képes befolyásolni, ami azt jelenti, hogy Kína sok külföldi valutával rendelkezik. ?Nem csak saját valutájukat, hanem az egész világ valutarendszerét befolyásuk alatt tartják,? mondta.

A Financial Timesnak nyilatkozva pedig hozzátette, ?akár tudatában van ennek, akár nem, Kína a világ irányítójává lépett elő. Amennyiben nem képes felelősségteljesen ellátni ezt a kényes pozíciót, a világ valutarendszere könnyen összeomolhat, magával rántva az egész világgazdaságot.?

Zhou Xiaochuan, Kína központi bankjának első embere azonban védelmébe vette a világ második legnagyobb gazdaságát. ?Már jó ideje elindítottuk az árfolyamreformot? ez azonban csak fokozatosan hajtható végre? máskülönben egy ilyen hatalmas gazdaság számára veszélyes lenne,? nyilatkozta a BBC-nek a Nemzetközi Valutaalap e heti washingtoni összejövetele alatt.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Oke…legyek en az elso hozzaszolo? nagyszeru akkor szoritkozok a lenyegre miszerint arra lennek kivancsi hogyan lehet valamit atmenetileg veglegessen ideiglenesiteni folyamat megszakitast elkerulve hogy az ideiglenesites folyamata veglegesitve athidalja az atmenetileg veglegesitett folyamatot… igen azt hiszem eleg konkretan utaltam a lenyegre hogy ertheto legyen a hianyos ismereteimre utalo kerdesem.. nagyon szepen koszike az aprolekos es a lenyegre fokuszolo valszt…
    Tisztelettel…VizElek

    1. Micsoda?….elolvastam egyszer, kétszer…sőt harmadszor is…….mondom magamban “Hej ha! ez az Elek tényleg jól beszéli a nyelvünket….ez nem mindennapi fogalmazás,….össze kell szednem magam”…… felálltam kikapcsoltam a TV-t becsuktam az szoba ajtót…..”most egy kicsit jobb”,…elolvastam még 2X….”a leborult szivar végét!” mondom,…felállók és becsukom az szoba ablakát is(jöttek mentek az autók, érted? már zavart az utca zaja is)….vettem három mély levegőt és mondom “gyerünk képes vagy rá, meg tudod csinálni, koncentrálj!” Elolvastam mér 3X, de megint semmi…….végül feladtam. Hát így jár az, kérem szépen, aki egy percig se járt magyar iskolába, nem értheti a magyar nyelv rejtélyeit(tisztelet a kivétel)…..viszont ez a “…hogyan lehet valamit átmenetileg véglegesen ideiglenesiteni folyamat megszakítást elkerülve, hogy…blá..blá.” eszembe juttatta az egyik kedvenc paradoxom-at…idézem…”éberaltatás”(relatíve új fogászati terminológia) mindig meg mosolyogtat 🙂 Ide figyelj Víz Elek ! nagyon haragszok rád, elloptál 1/2 órát az életemből egy értelmetlen, egymásnak ellentmondó fogalmazással,…azt hiszed jó pofa vagy? Beszélni fogok a szüleiddel, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő! Értve vagyok? 🙁 Irgum burgum gyerekek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend