Gazdasági válság

9 ok, amiért a mennyiségi enyhítés rossz hatással van az USA gazdaságára

Businessinsider.com
Mennyiségi enyhítés szakértő munka közben

Biztonsági öveket becsatolni! Itt az újabb mennyiségi enyhítés (Quantitative Easing), ami azt jelenti, hogy kemény dolgok jöhetnek az elkövetkezendő néhány hónap során a pénzügyi világban. Sok közgazdász attól tart, hogy a FED ezzel az újabb mennyiségi enyhítéssel átlépi a Rubicont. Hát tényleg ott tartunk már, hogy amikor a FED szerint az USA gazdasága nem növekszik kellő mértékben, egyszerűen beindítják a nyomdákat és készpénzzel árasztják el a rendszert? Ha igen, mit jelent ez az infláció a világ monetáris rendszere és az amerikai dollár számára? A FED terve szerint a bejelentett 600 milliárdos pénzinjekció mellett, további 300 milliárd dollár értékben juttat tőkét az USA gazdaságába a FED saját jelzáloghitel portfoliójának jövedelméből. Ez így összesen már 900 milliárd dollár. Elképzelhető, hogy a FED úgy gondolta ez jobban hangzik, mint az 1 billió. Így vagy úgy, a FED úgy gondolja, hogy a mennyiségi enyhítés ezúttal működni fog. Vajon hihetünk ebben?

Ez nem az első próbálkozás. 2008 novemberében jelentették be az első 600 milliárd dolláros mennyiségi enyhítés programot. Négy hónappal később úgy gondolták, hogy még több pénzre van szükség, így az összeget 1,8 billió dollárra emelték.

Akkor működött a mennyiségi enyhítés?

Nem igazán. Rövidtávon talán stabilizálta egy bizonyos fokig a gazdaságot, de a munkanélküliség még most is hihetetlenül magas szinten van. A lakáseladások még mindig rekord mélységben vannak, a vállalkozások és a háztartások kevesebb hitelt vesznek fel és egyik cég a másik után húzza le a redőnyt.

A FED mindent megpróbál, hogy az USA gazdasági alapját alkotó adósságspirált valahogy felkurblizza. Azt remélik, hogy ha elegendő mennyiségű, szinte ingyen likviditást képesek a bankrendszerbe pumpálni, a bankok egyből elkezdenek hitelezni és az adósságspirál elkezd pörögni, mint régen.

A szomorú igazság az, hogy a FED nem stabil pénzügyi alapokra, hanem újabb adósságokra próbálja építeni a gazdasági helyreállítást.

900 milliárd dollár vajon elég lesz a rendszer újraindításához?

Nem.

Ha 1,8 billió dollár nem volt elég korábban, miből gondolják, hogy most 900 milliárd elég lesz? Az újabb mennyiségi enyhítés újabb inflációt és eszköz-lufikat létrehozó spekulációkat eredményez, de semmi esetre sem lesz képes helyreállítani a gazdaságot. A károk túl nagyok, ahogyan azt Charles Hugh is elmagyarázta pár nappal ezelőtt?

Aki úgy gondolja, hogy egy csekélyke 1-2 billió dolláros tőkeinjekció leküzdheti a 15-20 billió dollárra rugó túlértékelt eszközállományt és a 10 billió dolláros behajthatatlan adósságállományt, az csalódni fog.

Maguk a Goldman Sachs közgazdászai is úgy becsülik, hogy a gazdaság újraindításához minimum 4 billió (4000 milliárd) dolláros mennyiségi enyhítésre lenne szükség.

Természetesen elképzelhető, hogy erre is sor kerül. A 900 milliárd lehet, hogy csak a FED kezdőlépése, amolyan puhatolózás.

Miért érdekel minket ennyire ez a mennyiségi enyhítés? A következő 9 ok elmagyarázza miért rossz ez az intézkedés az USA gazdaságának.

1. A mennyiségi enyhítés rontja a dollár értékét

Minden egyes új dollár hozzáadása a rendszerhez egy kicsit rontja a már meglévő dollárok értékét. A mostani 900 milliárd dollár hatása ennél jóval erősebb lesz. Bill Gross, a világ legnagyobb befektetési alapjának vezetője azt nyilatkozta hétfőn, hogy egy újabb mennyiségi enyhítés akár 20%-kal is ronthatja a dollár értékét.

2. Az infláció érzékenyen fogja érinteni a már amúgy is küszködő amerikai fogyasztókat

A befektetők eddig is próbáltak megszabadulni dollárjuktól és inkább áruba, nemesfémekbe és olajba fektetik tőkéjüket. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerárak emelkedni fognak, az üzemanyagárak emelkedni fognak és az amerikai családok azt fogják tapasztalni, hogy költségvetésük egyre kevésbé lesz képes fedezni kiadásaikat.

3. Ha az inflációspirál egyszer beindul nehéz megállítani

A FED igen veszélyes játékot űz, amikor az inflációval flörtöl. Ha egyszer beindul az inflációspirál nagyon nehéz megállítani. Kérdezzünk meg bárkit, aki élt a Weimar Köztársaság idején, de bármelyik zimbabwei is megmondhatja. Amennyiben a FED 100 milliárdokat pumpál a rendszerbe, valahányszor a gazdaság bajban van, előbb-utóbb elszabadul az inflációs pokol.

4. Az infláció olyan, mint egy rejtett adó valamennyi állampolgár számára

Sok tíz millió amerikai keményen dolgozott egy kis megtakarításért, annak reményében, hogy ebből otthont vásárolhat, békében élhet nyugdíjas éveiben vagy taníttatja gyerekeit. Az infláció rejtett adóként sarcolja meg ezeket a megtakarításokat. Van már elég adó, nincs szükség arra, hogy a FED burkolt adóját is a nyakunkon viseljük.

5. Az ingatlanpiaci lufi megoldása nem egy másik ingatlanpiaci lufi

A becslések szerint ma az amerikai ingatlanok egyharmadánál a tartozás értéke magasabb, mint az ingatlan piaci értéke. Minden jel arra mutat, hogy a FED szerint a gazdaság készpénzzel történő elárasztása arra ösztönzi majd a bankokat, hogy újból kezdjenek el őrült módjára lakáshiteleket adni és az ingatlanárak majd jelentősen emelkedni fognak, véget vetve a negatív tulajdonrészeknek.

Az ingatlanpiaci lufi megoldása azonban nem egy másik ingatlanpiaci lufi. Az évtized közepére jellemző őrült lakáshiteleket nem kellene visszahozni. Lehetőséget kellene adni a piaci erőknek, hogy olyan egyensúlyt teremtsenek a gazdaságban, melyben a hétköznapi emberek valóban megengedhetik maguknak, hogy saját otthont vásároljanak. A rendszer azonban sajnos már nem így működik. Ma már mindent manipulálni kell.

6. Az újabb mennyiségi enyhítés destabilizálhatja a globális pénzügyi rendszert

A világ pénzügyi helyzete eleve bizonytalan, a FED mostani lépése ezen csak tovább ronthat, ha további százmilliókat hoz a játékba. Az elmúlt két évtized során egyik lufi a másik után okozott nagyobbnál nagyobb problémákat, és ez a tőkeinjekció semmi másra nem jó, mint, hogy egy újabb lufit, vagy lufikat hozzon létre. A pénzintézetek és befektetők már eddig is tőkeáttétes befektetési lufikat hoztak létre, valutaspekulációs ügyletekben vettek rész valamint nevetséges mértékben felverték az árakat az árutőzsdén.

7. A mennyiségi enyhítés agresszív lépésnek számít egy olyan világban, amit valutaháború fenyeget

A mennyiségi enyhítés valószínűleg segíteni fog az amerikai exportőröknek a dollár leértékelődése miatt. Ez a pozitívum azonban a külföldiek pénztárcáját terheli. A játék végén a nyereség nulla lesz. Azok az export országok, akik már eleve dühösek Amerikára még dühösebbek lesznek, ha a dollár értéke tovább csökken. Lehet, hogy az első globális valutaháború szemtanúi leszünk 2011 során?

8. A mennyiségi enyhítés veszélybe sodorja a dollár tartalékvaluta szerepét

Miközben a FED játszadozik a dollárral, egyre több ország fontolgatja, hogy a dollár helyett más valutában kereskedjen, illetve más valutában tartsa pénztartalékait.

A Market Oracle weboldal erről közölt cikket:

Szeptemberben Kína támogatta azt az orosz kezdeményezést, hogy közvetlen kereskedéseiket ezentúl jüanban vagy rubelben bonyolítsák. Ezt követően Kína hasonló megállapodást kötött Brazíliával is. A washingtoni IMF csúcstalálkozóra menet Wen miniszterelnök gyors látogatást tett Isztanbulban, ahol megállapodott a török miniszterelnökkel, hogy mostantól saját valutáikban kereskednek egymással, kihagyva a dollárt az elkövetkező öt évre tervezett 50 milliárd dollár értékű kínai-török kereskedésből.

9. A hitel drágulni fog az amerikai kormány számára

Eddig az amerikai kormány nevetségesen alacsony kamatra tudott hitelhez jutni. Azonban ahogy a FED további százmilliárdokért vásárol amerikai kincstárjegyet a világ többi országának előbb-utóbb elege lesz a piramisjátékból és kiszáll.

Peter Schiff, az Euro Pacific Capital elnök-vezérigazgatója azt mondja, hogy az újabb mennyiségi enyhítésre azért kerül sor, mert az USA egyre nehezebben talál hitelezőket:

A nap végén mindenki rájön, hogy ez a sok duma a deflációról, csak eltérítő hadművelet. Az újabb mennyiségi enyhítés igazi célja, hogy leplezze azt a tényt, hogy az USA egyre inkább képtelen kincstárjegyekkel fedezni adósságait. Ahogy a dollárértékű adósság iránti kereslet egyre inkább csökken, a FED ürügyet keres, hogy átvegye ezt a szerepet. A mennyiségi enyhítés bejelentésével tulajdonképpen a kormány adósságát próbálja pénzesíteni, anélkül, hogy a piac rájönne, hogy finanszírozási problémáról van szó.

A külföldiek azonban nem hülyék. Képesek felismerni az itt a piros hol a piros játékot. Amint azt Bill Gross is megjegyezte hétfőn, az amerikai kormány adóssága egyre kevésbé vonzó a külföldi befektetők számára:

A második mennyiségi enyhítés nemcsak több dollárt állít elő, hanem csökkenti a hozamot, amit a befektetők nyernek rajta, így a jelenlegi formában, illetve értéken a külföldiek, akik a valuták kulcsfontosságú láncszemei, kevésbé lesznek hajlandók dollárban tartani a pénzüket.

A külföldi felháborodás erősödésével a kormány vagy kénytelen lesz magasabb kamatot fizetni adóssága után, hogy jobban vonzza a befektetőket, vagy a FED lesz kénytelen levetni az álarcot és felvásárolni az adósság nagy részét. Bármelyik eset következik is be, ha egyszer az emberek elvesztik bizalmukat az amerikai kincstárjegyek iránt a világ soha nem lesz ugyanaz többé.

A legtöbb embernek fogalma sincs arról, milyen sérülékeny állapotban van a világ pénzrendszere. Amint a világ elveszti hitét a dollárban és az amerikai kincstárjegyekben az egész rendszer gyors ütemben összeomolhat.

A Federal Reserve nagyon veszélyes játékot űz. Nyílt hadat üzent a világ pénzrendszerének törékeny egyensúlya ellen.

Ha egyszer kinyomják a fogkrémet a tubusból, nehéz lesz visszapasszírozni. Jó lesz kapaszkodni, mert rögös utak várnak ránk.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

  1. Végtelen mennyiségű pénz sem lenne elég, ugyanis erőforrásból/nyersanyagból nincs elég.
    Emiatt nagyon durva világ van készülőben. És a folyamat már elkezdődött… Részletesen erről itt egy videó: http://goo.gl/So0GA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend