Tudomány és technika

A Microsoft Skinput kezünket és karunkat gombokká változtatja

Atalanta, Georgia (CNN) ? Chris Harrison ideális világában a mobiltelefonok gyufaskatulya méretűek lennének, teljes billentyűzettel, Internet böngészővel és video lejátszóval.

Ami a legfontosabb azonban: soha nem kellene hozzáérnünk.

Túl nagy igény? Talán nem.

A Carnegie Mellon Egyetemen végzett Chris Harrison, aki egyébként a Microsoft Kutatórészlegénél töltötte gyakornoki idejét, elkészült az általa megálmodott és ?Skinput?-nak (szójáték: input helyett ?skinput?, azaz bőrőn át történő input) keresztelt rendszer prototípusával, melynek segítségével a felhasználó keze és alkarja billentyűzetté és kijelzővé alakul.

?Az emberek nem szeretik az iPhone billentyűzetet. Használják, de nem szeretik,? mondta Chris Harrison egy nemrégiben tartott Számítógép-Ember Közreműködés konferencián. ?Hatalmas dolog lenne, ha az iPhone billentyűzete akkora lehetne, mint egy kar.?

A Skinput segítségével az ember a hüvelyk és mutatóujj összeütésével fogadná a hívásokat, a felkar érintésével lépne tovább a zenelejátszóban, vagy a tenyér közepének megpöckölésével nyitna meg egy menüpontot.

Ezek a jelbeszédszerű mozdulatok természetesen mind testre szabhatóak lesznek és a felhasználó zsebében lapuló apró eszközt kontrolálnák Bluetooth kapcsolaton keresztül.

Egy pico-projektorral ellátva a Skinput rendszer egy digitális billentyűzetet vetítene az ember karjára, így karunkat nyomkodva küldhetnénk szöveges üzenetet a telefon elővétele nélkül.

?Tulajdonképpen szinte minden meg tudunk majd csinálni, amit egy iPhone-nal,? magyarázza Chris Harrison, aki szerint a Skinput olyan lesz, ?mintha a tenyerünk lenne az iPhone.?

Dan Morris, a Microsoft kutatója szerint, aki nyolc hónapja dolgozik Harrisonnal a rendszer fejlesztésén, a Skinput még 2-7 évig nem lesz elérhető a nagyközönség számára.

Mielőtt ez megtörténhet, a Skinput érzékelőinek pontosabban kell működniük. Egy 13 fős kísérlet során a Skinput 96%-os pontosságot eredményezett, igaz, csak öt gombot használtak a tesztre. Céljuk, hogy teljes billentyűzetre is kiterjesszék a rendszert.

[vsw id=”HEK-FNNilyU” source=”youtube” width=”610″ height=”377″ autoplay=”no”]

Teljes cikk angol nyelven

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend