Tudomány és technika

Az első számítógépes vírusfertőzött ember

Forrás: news.sky.com

A Reading Egyetem egyik kutatója az első olyan személy a világon, akit számítógépes vírus fertőzött meg. Dr. Mark Gasson, a rendszermérnöki kar kutatója, a chip segítségével nyitja ki a laboratórium biztonsági ajtóit és a chip biztosítja, hogy mobiltelefonját csak ő tudja bekapcsolni.

Dr. Gasson, szánt szándékkal fertőzte meg a kezébe ültetett chipet egy számítógépes vírussal az emberi test fejlesztését és a beültethető eszközök potenciális kockázatait vizsgáló kutatás keretében. A vírus ezt követően automatikusan megfertőzte és befolyásolta az intézmény biztonsági rendszerét. ?A fertőzést követően minden egyes személy, aki belépőkártya segítségével lép be az épületben automatikusan megfertőződik,? nyilatkozta a Sky News-nak.

A Dr. Gasson chipjében lévő vírus jóindulatú, de egy rosszindulatú számítógépes vírus képes lenne hozzáférést biztosítani az épülethez a bűnözők számára.

A kísérlet eredményei nagyban befolyásolhatják a beültethető számítógépes eszközök egészségjavító felhasználását. ?A kutatásunkból kiderül, hogy a beültethető eszközök hatalmas mértékben fejlődtek. Ma már képesek kommunikálni, tárolni és manipulálni a tárolt információkat,? magyarázza. ?Ezek az eszközök tulajdonképpen mini számítógépek, és mint ilyenek ki vannak téve a számítógépes vírusok veszélyének. Egy pészméker például egy különleges leolvasó segítségével ma már képes kommunikálni az orvosokkal. Fejlesztenünk kell a technológiát, hogy biztosítsuk az orvosi eszközök biztonságos működését a jövőben.?

Dr. Gasson elmondta, hogy ?az implantátumot hordozó betegekhez hasonlóan, egy év elteltével úgy érzem a chip testem részévé vált. Bár izgalmas dolog elsőként megfertőződni egy számítógépes vírussal, ugyanakkor nagyon sebezhetőnek érzem magam, mintha erőszak áldozata lennék, mivel a chip testem intim részévé vált és még sincs befolyásom felette.?

?Hiszem, hogy az evolúciós fejlődés következő lépéseként muszáj lesz félig-meddig géppé válnunk, hogy fejleszthessük magunkat. Komoly társadalmi nyomással kell majd valószínűleg szembenéznünk, vagy azért mert a beültetés lesz a társadalmilag elfogadott norma, vagy mert a beültetés hiánya hátrányokkal jár majd. Akár hogyan is lesz a benne rejlő veszélyekre mindenképpen figyelnünk kell.?

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend