Elmélkedések

Húsvét: A halál halála

Forrás: wnd.com, Greg Laurie írása alapján

A vasárnapi iskolában a gyerekek Jézus feltámadásáról tanultak. A tanár elmagyarázta, hogy bár Jézust sírba fektették, Ő mégis feltámadt. Amikor megkérdezte őket, hogy szerintük mik voltak Jézus első szavai miután kijött a sírból, egy kislány rávágta: “Tá-ráá!”

Amikor Jézus meghalt a kereszten, legyőzte a bűnt, feltámadásával azonban a halál felett is győzedelmeskedett.

Sokan nem szívesen beszélnek a halálról, pedig a Húsvét a halál haláláról szól.

Egyesek azzal vádolják a keresztényeket, hogy nem akarnak szembenézni a valósággal, pedig pontosan ezt teszik, mégpedig sokkal direktebb és őszintébb módon, mint nem hívő társaik. Beszélünk róla, megküzdünk vele, és rájövünk, hogy nincs mitől tartani, mert a győzelmet már kivívták helyettünk.

Sokan még a halál szótól is félnek és inkább azt mondják, hogy ‘elment’ vagy esetleg kényszeredetten viccelődve kijelentik, hogy ‘feldobta a talpát’. A halál nehéz téma számukra.

Édesapja haláláról reflektálva Bradley Cooper színész egy interjú során ezt mondta:

“Hirtelen megértettem, hogy tényleg, én is meg fogok halni egy napon. Itt van. Nem egy könyvben olvasok róla, nem egy filmen látom. Meghal valaki előtted, akit nagyon szeretsz. Azt mondtam magamban, hogy “Igen. Ez a halál.” És egy napon ez velem is meg fog történni.”

A halálozási statisztikákat érdemes figyelembe venni. Tízből tíz ember meghal. Azért fontos ezzel szembenézni, mert csak azok tudnak igazán élni, akik készek a halálra.

Az élet nagyon gyorsan elmúlik. Megfigyeltem, hogy az évek előrehaladtával az idő múlása felgyorsulni látszik. Egy nemrég megjelent cikkben azt olvastam, hogy ez azért van, mert az emberek a legtöbb fontos tapasztalaton fiatal korukban mennek keresztül, később pedig a napok csak úgy rutinszerűen pörögnek tovább. Mivel egyre kevesebb az új tapasztalat, az élet múlása felgyorsulni látszik. A cikk azt tanácsolta, hogy ennek elkerülése érdekében szerezzünk új tapasztalatokat. Csakhogy a legtöbb ember szívesebben vesz délutáni sziesztát és csak kényszerhelyzetben lép ki komfortzónájából. Az élet így elsuhan mellettük.

A népességrobbanás korosztálya a fiatalságot ünnepelte. Egyik kedvenc daluk a Forever Young, az Örök Fiatalság volt. Hihetetlen, de a Rolling Stones még mindig turnézik. Az idő azonban nem az ő oldalukon áll. A 60-as évek fiatalsága “sex, drugs and rock ‘n’ roll” helyett a zsírleszívás, ráncfelvarrás és a Botox híve lett. Ahelyett, hogy szembenéznének a valósággal, úgy tesznek, mintha semmi sem változott volna. Pedig tényleg lehetnének örök fiatalok

Húsvét a halál halálának évfordulója. A halál meghalt, amikor Jézus feltámadt.

“Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha. Hiszed-e ezt?” – János 11:25-26

A háziméh csak egyszer csíp. Miután fullánkját beledöfte egy emberbe, percei meg vannak számlálva. Amikor megpróbálja kihúzni a bőrből, a fullánk kiszakad, és viszi magával a bélrendszer egy részét is. Ez okozza pusztulását.

Hasonló módon, amikor Jézus meghalt a kereszten, Sátán azt gondolta, hogy terve sikerrel járt. Azt gondolta, hogy halálra döfte Jézust. A halál fullánkja azonban Sátán vereségét hozta.

“Teljes a diadal a halál fölött! Halál, hol a te diadalod? Halál, hol a te fullánkod?” – 1. Korinthus 15:54-55

A hívő számára a halál fullánkja kiszakadt, mert Jézus felvitte a keresztre. Persze az ember teste még mindig meghal és azzal is tisztában vagyok, hogy sok szörnyűség történik a világban. Én magam néhány nap múlva fogok megemlékezni saját fiam haláláról. 41 éves lenne. Értem, hogy az életünk a Földön véges, de azt is tudom, hogy a halál nem a végállomás. Bár testünk a földbe kerül, tudjuk, hogy fel is támad. A halál nem az út vége, csupán egy kanyar. Amikor Jézus meghalt és feltámadt, elvette a halál erejét. Ez volt a halál halála.

Előző posztKövetkező poszt

20 hozzászólás

 1. Én nem tolnám túl, szimplán szeretni kell.
  A maga teljességében. Lehet ezt magyarázni akármelyik oldalról, hogy érthetőbb legyen, de én speciel nem akarom.
  Szeretni kell az Urat (~mindent, ami hozzá tartozik és tőle ered) és ennyi.

 2. Ahogy Jézus mondta:”aki hisz én bennem, ha meghal is, él; És a ki csak él és hisz én bennem, soha meg nem hal.” Jn 11:25

 3. Mit üzensz kedves Adrián a ma “élő keresztény” testvéreidnek, akik gyülekezetekben, egyházakban, vallásokban vannak?
  Hol rontották el szerinted? Miért ennyire langyos “ez”, mint egy kihűlni látszó radiátor?
  Kérlek mondj terveket, hogyan tovább, mit kell tenniük!

  1. Hogy hányszor rontottuk el, számolni nem lehet – bocs, hogy írok erre kedves Blaze – viszont az Úr hatalmasan hozta helyre mindig. Egyénenként, többször is aztán kitöltötte Szentlelkét ahogy megígérte: “Aztán pedig kiárasztom lelkemet minden emberre, és prófétálni fognak fiaitok és leányaitok, álmokat álmodnak a vének és látomásokat az ifjak. Sőt szolgáimra és szolgálóimra is kiárasztom azokban a napokban lelkemet. És csodálatos jeleket idézek elő az égen és a földön:… mielőtt eljön az Úr nagy és rettenetes napja.” Joel 3.1-5

   1. Nem haragszom, szabad véleménynyilvánítás van itt. A többivel gőzöm sincs mit kezdhetnék.

  2. Kedves Blaze,
   A mai alapotokat elnezve azt uzennem azoknak a keresztenyeknek, hogy ha mar egyszer ott vannak, akkor eloszor is legyenek olyanok mint az Apcsel 17- ben emlitett bereai zsidok, azaz vizsgaljanak meg minden ott elhangzottat az Iras tukreben. Ha olyant hallanak ami szembe megy az Irassal, akkor merjenek batrak lenni kiallni az igazsag mellett. Eloszor szigoruan negyszemkozt, hiszen akarhogy is nezzuk, megis csak egy szellemi vezetorol van szo, aki vezeti a nyajjat es akire felneznek az ottan osszegyultek. Kar lenne kellemetlen helyzetben hozni a tobbiek elott igy mindjart az elso ilyen alkalommal, mert ez szerintem inkabb rontana a helyzeten, mint hogy segitsen. De az igazag az, hogy ok sem tevedhetetlenek. Ha viszont ezek utan sem tortenik kiigazitas illetve nem valtozik meg a vezeto velemenye, akkor ket lehetosege lehet egy keresztenynek. Vagy kirujak az ott hirdetett igazsagert, vagy ha ez nem megy, mert nem szereti a konfliktust, magatol hagyja el az adott gyulit. Ezt is egy elfogadhato cselekedetnek tartom. Sokkal helyesebb, minthogy nem ertunk ezzel azzal, megis ott maradunk. Vegul, de nem utolso sorban, azt gondolom, hogy sok esetben az ilyen meg olyan keresztenynek mondott gyulekezetek, osszejovetelek egy nagyszeru lehetoseg az igaz evangelium terjesztesere.
   Gyakran Pal apostolnak sem volt igazan sok ideje, elmondania itt-ott, egy-egy varosi helyszinen, vagy zsinagogakban a lenyeget, az udvozito evangeliumot, mert menekulnie kellett el onnan,..megis sikerult neki, megis sikerrel jart. Erdekes nem?
   Lehet a legtobb ilyen helyen, gyulekezetben sok beszednek, sok az alja” kedves Blaze?

   1. Tisztelt Adrián,

    Jó gondolatok, de miért nem működnek globálisan? Újra kérdésekkel foglak bombázni, mert engem a “miértek” érdekelnek.
    Ha a legtöbb ember megkérdőjelezné szépen csendben, diszkréten, hogy “mi a franc folyik itt”, akkor nem lennének tele a “rossz gyülik” batár nagy tömeggel, ennek viszont pont az ellenkezőjét látjuk.
    Hintsük el a hit magjait? Értem én, de a legtöbbet mégis a tövisek elnyomják.
    Hol van Istennek az ereje a munkája a Krisztusnak a testén belül? Miért van az, hogy az igaz eklézsia létszáma egyre csak csökken a sátán serege meg növekszik?
    Hogy lehet az, hogy kinyitja a jóember otthon a Bibliáját és nem tud szöveget értelmezni?
    Hogyan kerülhet egyáltalán olyan helyre, ahol a tanítás ellenkezik, ha nem is teljesen, de sok mindenben Istennek a beszédével?
    Könyörgöm, ha te ,meg rajtad kívül mások képesek racionális, logikus döntéseket hozni, megérteni Isten szavát, akkor annak az óriási emberáradatnak, aki magát kereszténynek nevezi, miért nem megy?
    Különbséget teszel jobb és bal kezed között, azok még annyit sem tudnak?
    Mi lehet itt a baj? A felületesség? Valahova tartozni kell?
    Jobb kimaradni talán és függetlennek lenni, mindenféle állkeresztény szektától, gyülekezettől, egyháztól.
    Szerinted?

    1. Szia Blaze,
     Kezdem a vegevel. Persze, hogy jobb tavol maradni a hamis egyhazaktol, gyuliktol. En arra mutattam ra, hogy milyen kene legyen a kereszteny hozzaallas ugy altalaban. Tisztaban vagyok vele, hogy az esetlegesen “kekeckedoket” eltanacsoljak a tovabbi osszejovetelektol, esetleg exkomunikalnak, LOL. Ennyit errol. Ami pedig a “miert?” es a “mi a franc folyik itt?” jelenseget illetne jelenseg hianyat illeti nagyon egyszeru megmagyarazni. Valaki azt mondta egyszer, hogy a Biblia nem csak a legeladottabb konyv a vilagon, hanem egyben a legkevesbe olvasott konyve is.
     Most tegyuk meg hozza, hogy sajnos az embereket kiskoruktol fogva, arra programozzak, arra kondicionaljak a gondolkodasukat, hogy ne kerdezzenek, ne ellenkezzenek csak magoljanak, ismeteljenek es hallgassak az eppen ugyeletes eloadora, a tevere stb.-it. A programozast egyebkent az ismetlessel hozzak letre.
     Az ovoda, az iskola, ha mar van nem errol, vagy nem csal errol kene szolnia.
     “Az iskolanak az a feladata, hogy a kerdezest termesztes es lekuzdhetetlen szokasunka tegye” mondta Orkeny Istvan
     Tobbnyire mekem is tetszett az iras, amit felrakott Thea.

  3. Kedves Blaze!
   A szívem szerint azt üzenném: Fussatok ki belőle én népem, hogy ne legyetek részesek az ő bűneiben, és ne kapjatok az ő
   csapásaiból./ Jel.18.4.
   És hogy hogyan tovább: Mert ahol ketten vagy hárman egybegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük. Mt 18.20.

    1. Most olvasom a cikket. Nagyon fontosat szeretnék mondani. A kenyér, amely Jézus Teste habár kis darab, VÉGTELENÜL Ő MAGA … és, ha a kenyérdarabot egy pillanatra a borba mártják, a csepp vér valóban megrészegít az Ő szeretetétől alleluja ! Ebben ugyan a vízről van szó https://www.youtube.com/watch?v=C578AtJB6iQ de úgy van: “egészen más emberré leszel”! Ő szeret benned …
     “‘Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, BENNEM MARAD és én őbenne …”

    2. Eva, na ne má! A Biblia sehol sem mondja, hogy részegedjünk meg, ….éppen ellenkezőleg, legyünk mindig éberek.

    3. Adrian, Pünkösdkor is olyanok voltak a tanítványok mintha “berúgtak volna” – mondták is … akik nem AKARTÁK hallani, hogy a saját nyelvükön beszélnek hozzájuk ! Ekkora CSODÁRA nem voltak nyitottak …
     Igen, sokaknak van antropomorf Isten-képük 🙁 … lásd János 6 kafarnaumi beszéd, amikor sokan elhagyták Jézus,mert arról beszélt ami “lehetetlen” …Istennek minden lehetséges 🙂 és embereket használ hozzá. Ne fárassz, elég a vitából, ott az üzenőfalon ami nagyon fontos (és nem katolikus “mindössze” általános, mindenkire vonatkozó).

    4. Én is köszönöm a cikket Thea ! Mélységesen egyetértek a leírtakkal, és látom is megvalósulni. A klasszikus mega-giga-sztárpásztor gyülekezetesdi megbukott, a rövid de annál sűrűbb jövő másmilyen lesz.

   1. Nagy ámen ! Pircsi. Csak hát erősebb a kötelék a kifutási vágynál vagy felismerésnél….:-(

 4. Csak ossze ne tevesszek egyesek azt a kanyart a reinkarnacioval meg a lelekvandorlassal. Azt a halalos kanyart csak Jezus oldalan elhetjuk tul. Ezt fontos lenne eszben tartani azoknak, akik netan Jezus nelkul utaznak meg. Szoval csupa jo hir 🙂
  Jezus ezzel megtette az elso lepest mindannyiunk fele. A tobbi rank van bizva,…mar csak szabad akarat kerdese. Semmi muszaj. Olyan ez mintha en arra figyelmeztetek valakit, hogy nem mennyen tovabb a kodos idoben, mert odebb egy szakadek tatong az ut szelen es biztosan bele fog esni. Azert figyelmeztetem azt az embert, mert jot akarok neki. Mert nem azt akarom, hogy meghaljon, hanem hogy eljen. Miert olyan bonyolult ezt megerteni? Netan tul buszkek vagyunk elfogadni azt a gondolatot, azt a tenyt, hogy valaki jobban tudja nalunk mi az, ami jo nekunk?

  1. ezen én is sokszor gondolkodtam már. Miért utasítják el az emberek az ingyen kegyelmet?
   Egy Krisna tudatú hívő azt mondta nekem, hogy azért mert nem akarja, hogy más bűnhődjön helyette, mert ő maga majd megfizet a tetteiért.
   Sokan nem hiszik el hogy Jézus létezett. Így nincs értelme a kegyelemről gondolkodniuk. Hiszen nincs ítélet sem szerintük.

   Tegnap pedig a Fókuszban egy teológus beszélt arról hogy neki nem kell történelmi bizonyíték mert az megöli a hitet. Szégyen hogy Jézusról egy Rabbi sokkal szebben beszélt mint egy keresztény teológus.
   Szerintem a langyos kereszténység alapja már az oktatástól kezdődik amikor egy pap arról beszél, hogy a bibliát csak jelképesen kell érteni.
   Akkor tényleg Jézus halála is csak jelképes?

   1. Az az érdekes, hogy hol ez jelképes, hol az. Szerintem vannak alapok, jól definiáltan, és ahhoz aztán a részletkérdések.
    De úgyis az dönti el, mennyire lát tisztán egy ember, hogy mennyire SZERETTE MEG Jézust és ugyanakkor mennyire távolodott el az ideig tartóktól. Közrejátszik, hogy mennyire tartja nagyra magát, vagy, hagyta hogy az Úr összetörje kegyelmével (hagyta vagy nem megtörtént ám a következmény nem a dac volt) :
    igaz alázatban minden világossá válik, igen hamar! Ez a feltétel szerintem.

    Vessétek össze, hogy az elején mivel romlott el: “olyanok lesztek mint az Isten…” a sátán kevélysége HATOTT! ezeket a köveket kell kidobálni a hajónkból 🙂

    Elsősorban a vezetőséget kísérti ugyanúgy és sajnos, az istenadta népnek ekkor “annyi” ! vagyis nehéz, nagyon nehéz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend