Elmélkedések

Nem is haragszol Istenre

Forrás: what-I-stand-for.com

Az Igazság érdekes dolog. Mi az igazság? Pontosabban mi az igazság a te felfogásod szerint?

Merthogy ez a két dolog szöges ellentétben is állhat egymással.

Az ember általában nem gondolja, hogy nincs igaza. Sőt, inkább úgy gondoljuk, hogy a legtöbb dologban igazunk van. Istennel kapcsolatban azért kicsit más a helyzet. Ez alatt azt értem, hogy tényleg nagyon jól kell Őt ismerni ahhoz, hogy tudjuk, milyen is valójában.

Ki merem jelenteni, hogy a legtöbb ember nem gyakran elmélkedik igazán mélyen Istenről, ugyanakkor, ha megkérdezik, hogy miért nem hisz Benne, mégis nagyon biztos a válaszban. Nem ellentmondás ez?

Az ember hajlamos a gyors ítélkezésre vagy véleménynyilvánításra, anélkül, hogy igazán mélyen elgondolkozna a dolgokról. A világ felgyorsult. Nincs idő gondolkozni.

A XX. század elején egy prédikátort meghívtak az Egyesült Államokba, hogy Istenről beszéljen. Hónapokra előre be volt táblázva minden napja az amerikai tartózkodás alatt. Amikor hajója befutott New Yorkba, szokásához híven először magányos sétára indult, hogy megismerje a helyet. Néhány óra barangolás után, látva a nyüzsgő várost kijelentette, hogy “Ezek az emberek soha nem fognak figyelni Istenre,” majd felszállt a hajóra és elment. Ez a XX. század elején történt. Jól tudjuk, hogy a helyzet azóta sokkal rosszabb.

Mindezzel azt akarom kifejezni, hogy amikor valaki azt mondja, hogy nem hisz Istenben, ez alatt leginkább azt érti, hogy nem hisz abban, amit ő maga Istennek gondol.

Amikor valaki azt mondja, hogy dühös Istenre, akkor általában egy olyan tett vagy esemény miatt dühös, amit tévesen Isten számlájára írt. Azt gondolom, hogy a legtöbb ember fejében él egyfajta kép Istenről, függetlenül attól, hogy hisz-e Benne vagy sem. Ez az ateistákra is igaz. Előbb utóbb kiderül róluk, hogy neheztelnek valami miatt, amit szerintük Isten tett vagy mondott, pedig igazából a legtöbben nem is ismerik Őt. A legtöbb ellenvetés, amit Istennel kapcsolatban hallani nem Isten hibája.

Számos oka lehet annak, amiért téves kép alakul ki bennünk Istennel kapcsolatban.

Az egyik legfontosabb, hogy az Övéi nem megfelelően képviselik, és sajnos ez az összes ok közül a legszomorúbb. A vallás egy igen összetett téma, ami egy külön posztot érdemelne, így most ebbe nem megyek bele részletesen, azt mindenesetre fontos kijelenteni, hogy a helytelen Istenkép sok szempontból a szervezett egyház hibája. Az Istenről kialakult képünket leginkább Isten tetteinek helytelen értelmezése okozza és sok esetben éppen saját hívei festik Róla ezt a téves képet.

Nyilván számos apró vagy komoly dolog lehet, ami megbotránkoztathat valakit az Istennek tulajdonított vagy éppen hiányolt tettek terén. Fontos lenne azonban felismerni, hogy Istennek egyáltalán nem biztos, hogy köze volt ezekhez. Istent sok mindennel vádolják, amihez nincs köze.

Ha eddig nem kerested Istent az életedben vagy éppenséggel nincs meghitt kapcsolatod Vele, nagyon valószínű, hogy Isten nem az, Akinek te gondolod. Ahhoz, hogy valakit igazán megismerj, időt kell töltened vele.

A Biblia azt mondja, hogy “Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség”1. Minden jó Istentől származik, ami pedig nem jó, abban biztos lehetsz, hogy nem Tőle van. Ez egy annyira egyszerű szabály, a legtöbb ember még sincs tisztában vele. Ismerd fel, hogy Isten mélységes szeretettel szeret téged és jót akar neked!

  1. “Ez pedig az az üzenet, amelyet tőle hallottunk, és hirdetünk nektek, hogy Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség.” – 1. János 1:5 []
Előző posztKövetkező poszt

135 hozzászólás

  1. Engem mindig elgondolkodtat János apostol ezzel: “…ha szívünk nem vádol minket, bizodalmunk van az Istenhez.” Szerintem ez egy megfelelően kellő alap a helyes döntéshez.Minden helyzetben.Amikor a szíve szerint dönt valaki, az már művészet.Még ha esetleg itt vagy bárhol másutt nem is feltétlenül osztja meg.Se hosszú lére eresztve, se kurtán.Az Isten keresése nagyon úgy tűnik, egész embert kíván.És ha valaki bárhogyan is, akár kommentelgetve vagy anélkül, önmaga teljes valóját neki szánja ennek, az már művészet.Vagyis, szívünk szerint való.Érdekes, hogy egy benső hang ad jelzést arról, hogy bizodalmunk van az Istenhez, pedig ezt a hangot és jelzést sokszor inkább magunk körül keressük.Még ha nem is értek egyet hozzászólásokkal, de azért azt meg kell hagyni, hogy nem semmi istenkereső emberek jöttek itt össze. 🙂 Jó, hogy vannak olyanok, akiknek a dolgok menete nem mindegy… Istent keresni a szívünk szerint való döntések folyamatossága, ami a Példabeszédek 8-ban “a megfontolás tudományaként” van jegyezve.(8:12) Mindehhez tényleg idő kell.Muszáj ehhez időt adnunk magunknak és egymásnak.

    https://pbs.twimg.com/media/Be4daOECUAEbeu5.jpg

    1. Megnéztem. Érdekességére rádob, hogy a biológiai lét halott, csak a spirituális élet számít, de képzeletben enni nem lehet (adj pénzt – magyarul).

  2. Kedves Thea! (amúgy furcsa, hogy mindenkinek lehet válaszolni, de pont a te írásodra nem)
    Ismét csak a véleményedet közvetíted igeként álcázva, de igazi érveket nem hozol, csak olyan igéket, amiket kiragadva tényleg igazoltnak tűnik a verziód. De amint látom nem is értetted meg, hogy mit képviselek, csak az instant sablonjaid közül rám húztál egyet, ami közelinek tűnt. Tudod, azért használok ilyen formabontó kifejezéseket, mint hogy kegyetlen Isten, hogy leessen az embereknek, hogy egy álomvilágban élnek, és kizárják belőle néha még az Istent is, mert az ő istenük jobb, humánusabb, mint a Teremtő. És jobb ha tudod, hogy Isten nem esik zavarba a szavaimtól, mert tudja mi van a szívemben.

    Én azt találtam, hogy a Bibliából kb. mindenféle izmust és teológiát, de az ellentettjét is be lehet bizonyítani, ha valakinek van hozzá agya és motivációja. Egy-két kiragadott igével nem fogsz te engem meggyőzni. Ha az én általam említett problémás igéket is bepasszírozod a világképedbe megalkuvás nélkül, majd akkor finomítom a szavaimat irányodban.
    Az érveidhez:
    1. Milyen volt Jézus? Igen, olyan is, de az ő kezébe van/lesz átadva a hatalom és ahogy idéztem, ő is lesz a kivégző. Ez hol van a te Jézus képedben?
    2. Istenre rossz jelzőt mondani az kb. értelmetlenség (mert ő a jóság maga, és ha egy ember még azt is ítélné, hogy az Isten önző, vagy kegyetlen, az akkor se lehetne igaz, mert Isten a viszonyítási pont, az origó, és ő nem tud hibázni), de az is, hogy az én számba akarod adni, hogy én negatívan szólok Istenről, mert azt nem tettem, és ezt Ő tudja.
    3. Isten kiválaszthat valakit? Jobb, ha tudod, hogy csak(!) az Ő kiválasztása útján van út a mennybe. János 6:65 ?Senki sem mehet az Atyához, ha nem adta meg ezt neki az Atya?. Ha érdekel, megkínálhatlak még több tucat igével, amiket nem lehet sehova tenni, ha nagyon ragaszkodunk a szabad akarat szentségéhez. De csak ha feltételezed, hogy még nem a tökéletes tudás birtokában vagy, mert ebben az esetben a mostani írásom is időpazarlás.
    4. Sault kiválasztotta Isten, utána viszont az Isten választásánál magasabb hatalomként szereplő szabad akarat felülírta? Ez a gondolatmenet is a nem egzakt érvelés jele, hiszen olyan kiindulásból érvelsz, ami amúgy nincs bebizonyítva. Miért korlátozzuk be a kiválasztás hatáskörét arra a szűk időablakra, amikor Saul meg lett koronázva, és még nem bukott el? Isten számára vajon az ő életének csak ez az 1 év számított, a többi nem volt benne a tervben? Isten nem tudta talán, hogy Saul valójában méltatlan lesz? Képtelenség, különben Istent egy jóakaratú de szeleburdi kóklernek tartjuk. Én azt mondanám, hogy Isten számítási kapacitása több a mienknél és neki nem nagy probléma, hogy összekombinálja az emberek életeit, eseményeit, hogy az előre megírt forgatókönyv takkra megvalósuljon, miközben minden véletlennek tűnik és szabad akaratnak (főleg, ha nem tudunk Isten létéről). Az, hogy egy történetmesélő Saul sztorijából csak az 1 évet írja meg, és azt is csak butított verzióban pár mondatban, az nem érv arra, hogy szabad akarat übereli a tervet. Nem vagyunk azon a szinten, hogy Isten rendszerfenntartó intelligenciáját átlássuk, se az nem várható el, hogy az ő tervéből nekünk megvillanó részletek alapján azt gondoljuk, hogy az egészet láttuk, és az az egész pont úgy kell hogy kinézzen, ahogy a mi 2 mondatos igazságunk kötelezi (miszerint Saul ki lett választva az egyik mondatban, egy másikban meg meg lett bánva). Szerintem a kevesebb intelligenciára tekintettel könnyebb érthetőség miatt van sok dolog úgy fogalmazva, ahogy.
    5. Szerinted a sátánt ki teremtette? Mert ha Isten minden teremtménye jó, akkor az ő létezése se hiba, vagy ha azt pedzegetnéd, hogy ő fellázadt, Isten hatásköréből kijött, Isten ellen szabadon garázdálkodik, akkor az arra utalna, hogy Istennel pariban van, de minimum azt, hogy nem uralkodik rajta Isten, vagy azt, hogy a sátán mindig borsot tör a szerencsétlen Isten orra alá, akinek ezek láttán mindig újra kell terveznie a történelmet. Ez bizony Isten tökéletlenségébe, illetve a sátán nagyságába vetett hitnek a jele.
    6. A szabad akarat fensége mellett azt is kérdezném, vajon hogyan tud egy tökéletes és mindent tudó Isten a világ végét (de a folyamatát is) illető beton biztos próféciákat bemondani, ha amúgy szabad akaratból következő véletlenek igazgatják a valóságot??? Ez egy logikai bukfenc. Ő csak passzív, tehetetlen kívülállóként tudhat a jövőről? Ez megint az identitásának mondana ellen. Nem műkszik ez a világkép. Vagy okosíts, ha tudsz. Lehet vakon hinni akármiben, de én azt látom, hogy a nagybetűs valósághoz kötődő hitnek van csak értelme. (ez a valóság nem csak a láthatóra vonatkozik, hanem a láthatatlan is, és egyszerű jellemzője az, hogy megtörtént, vagy meg fog történni)

    1. Fec, pont azért az enyémre nem, mert éppen az én hozzászólásom lett az első 5. szintű hozzászólás. Ilyenkor megkeresed felfelé ez első válaszgombot, és voilá, máris válaszolhatsz.

      A lényeg: azt hittem, hogy beszélgetünk, de ezek szerint tévedtem. És valóban felesleges, főleg, ha úgyis előre el van döntve, hogy mi lesz.

      Csak a 6. kérdésedre válaszolnék, mert az gondolom másokat is érdekel és kapcsolódik az idők jeleihez, a többire a legtöbb hívő olvasó tudja a választ és nem akarlak untatni, győzködni meg végképp nem, illetve úgy érzem nem is nagyon érdekel a véleményem, bocsánat “sablonom”.
      Szóval véleményem szerint azért tudja, hogy mi fog történni és pontos próféciákat adni, mert Isten nem időben él, mint mi, így számára a mi történetünk egy egyszerre látható egész. Amit itt írok éppúgy a jelen számára, mint Ábrahám születése vagy az Antikrisztus színre lépése.

      Azzal zárnám, hogy ha semmit nem értünk meg a Bibliából, de fel tudjuk fogni Isten feltétel nélküli szeretetét irántunk és ezt tükrözzük mások felé, akkor tettük a legtöbbet. Nem véletlenül az 1. Korinthus 13 az egyik legfontosabb fejezet számomra. Ha történetesen te leszel az első ember a földön, aki tökéletes teológiával távozik majd ebből a világból, de nem szerettél…

      1. JÉZUS VOLT MÁR A BŐRÖDBEN – Bármiben is vagy,bármi is vesz körül,Jézus volt már ebben a helyzetben,és a lehető legjobban jött ki belőle.Jézus volt már a bőrödben,és most is ott van Benned,és innen ered minden bölcsességed is.Ő Benned él. (Pajó)
        (L)

      2. Beszélgethetünk. 🙂
        De nem vállalkozol rá ahogy látom. Nekem se küldetésem a szájba rágás, mert felnőttnek tekintem az embereket, akiknek 1x közlés után nyitott fül mellett átmegy az infó. Ha az Úr is akarja. És pont akkor. (igen, ez is el van döntve 🙂 bár attól nekünk még a misztikus jövő része). Én is fogok még tanulni, hiszen már eddig is sokat változtam, cseréltem le elavult gondolatokat egy fejlettebb javára.
        Isten idő felettiségének elismerése már közeledés az én elveimhez. Ha ugyanis Isten időn kívül van, az ugyanazt jelenti, hogy mindent lát egyben és előre. Ha ehhez hozzáadjuk a számtalan befejezett jövő idejű kijelentést az igéből, meg a terv, kiválasztás, elhívás és ezekhez hasonló szavakat, akkor szerintem nem lehet máshova kilyukadni, mint az elrendeléshez. Ahogy írtam, Isten passzivitása, távolságtartása, vagy a véletlen-istennek a Teremtő fölötti tekintélye lehetne még talán az egyetlen elmélet, amiben az Ő jövő tudását össze lehet egyeztetni a nem tervezés tényével. Ez meg megint gondokat okoz, mivel Isten nem ment szabira, sőt lehet vele kapcsolatot is ápolni. De az is probléma, hogy azt feltételezzük, hogy Isten létrehoz egy nagy játszóteret és tőle független jogokat ad a játékosoknak, közben előre tudja, hogy mi lesz a játék menete és vége is, és mi azt a képet akarjuk erőltetni, hogy a játékhoz és a menetéhez valójában semmi köze Istennek? Ha létrehozunk valamit, és tudjuk előre, hogy mi lesz az eredménye, akkor vajon mennyire reális és értelmes magunk helyett a véletlenre fogni a kimenetelt? De ha megnézzük őt nem is zavarja, ha ráfogják a felelősséget és a dicsőséget a világ apró -cseprő dolgaiért. Hogy is mondja? “Ha az úr akarja és élünk” Vagy a “legyen meg a Te akaratod”. Isten rendszerében, szemében még a véletlen szónak sincs értelme. Mi hogyan és miért akarjuk ráerőltetni mégis ezt az ő világára? A szabad akarat felmagasztalása amúgy egyenes úton vezethet oda, hogy nem kegyelemből vannak az illető dolgai, hanem kiérdemelten, a saját döntések és dicsőségszerző cselekedetek jutalmaként, ahol így már nincs is igazából szükség Jézusra.
        Az említett mumus szavak (terv, elrendelés, elhívás, kiválasztás, stb.) kerülgetése sokkal nagyobb hitet és energiát igényel, mint amit én javaslok. Az ősrobbanás hite vs. teremtés hite párhuzam jut eszembe ennek kapcsán.
        Azt se mondd, hogy nem szeretlek, csak mert keményen vitázok. Gondolatokat nem kímélek, ha azok mulandó értékűeknek tűnnek, de az alázatot nagyra értékelem, ha azzal találkozok. És amúgy osztogatom időnként a cikkeidet, és nem csak kritizálni tudok. De azt hiszem eleget osztottam most már az eszet a témában. Ha majd mégis érdekel, küldhetem majd az igegyűjteményemet.

        1. Fec,végül sikerült meggyőznöd magadat?Ha már ennyire keményen törekedtél rá… 🙂

        2. Szia Fec!

          Én úgy gondolom, hogy a helyzet Isten mindentudásával, beleértve a jövő ismeretét is, ennél sokkal egyszerűbb, persze a mi halandó agyunk számára még így is felfoghatatlan bizonyos szempontból. Szerintem arról van szó, hogy Isten nem determinálja, hogy mi fog történni, hanem lévén Ő teljesen időn kívüli, egyszerűen látja. Az, hogy látok valamit megtörténni nem egyenlő azzal, hogy én okozom.
          Amikor én látom, hogy valaki hasra fog esni, mert olyan pozícióban vagyok, hogy nála jobb a rálátásom, nem én idéztem elő az esését, csak előre láttam, hogy nagy valószínűséggel ez fog történni. Képzeld el, hogy egy hajó egy kanyonban tekergő folyón halad. A hajóban ülők nem látnak a következő kanyaron túlra. Ha nem ismerik a terepet (a hasonlat szempontjából a jövőt), akkor nem tudják, hogy a folyó szűkülni vagy szélesedni fog, hogy hány kanyar vagy esetleg vízesés áll még előttük. Aki ellenben felülről nézi őket, például egy helikopterről, mindezt látja. Nem ő dönti el, hogy a hajó mit fog csinálni, de látja, hogy ha nem fordulnak meg vagy szállnak ki, akkor milyen akadályok állnak előttük. Isten rálátása ennél persze enyhén szólva tökéletesebb, de a mi halandó, négydimenziós szintünkön nehéz lenne tökéletes illusztrációt találni. 🙂
          És persze ott van még az ima, amikor Isten a mi kérésünk igenis közbeavatkozik, de nem bábokként kezel bennünket, mert ezzel az erővel robotokat is teremthetett volna.

        3. Üdv, Thea!
          A párhuzamod nem jó, mivel az az ember, aki nézi a kanyont, az nem rajzolta a kanyon vonalát, se a hidrodinamikát, se a gravitációt, se a csónakban ülők képességeit, és hajlamait nem ő tervezte. Ha viszont egy szuper képességű játéktervezőről van szó, aki szabadon tervezhet bármilyen játékot, és előre tudja, hogy folyik le a játék az adott keretek között, akkor abban az esetben furcsa, ha az illetőről azt állítják, hogy nincs köze a játék folyamatához, ellenben a résztvevőké minden felelősség.
          Az ima működőképessége szintén nem zárja ki a tervezés tényét, hiszen az ima elhangzása is tervezhető, még ha emberi nézőpontból önálló döntésnek tűnik.
          Legalább már eljutottunk oda, hogy véleménnyé alakult a kijelentés. A robotság gondolata nagyon lealacsonyító a felvilágosult világunkban, de bibliai elődeink szavajárásában az Istentől függésnek akár ilyen formája is megfigyelhető. Lehet vitázni a szabad akarat határairól, mert akadnak nem annyira egyértelmű igék, de ahhoz el kell ismerni, hogy a totális szabad akarat elve nem áll meg a teljes igét nézve.
          még egy-két ige a korábban említett sorból: Péld. 16:4. Róma 9:11-13, de az egész fejezet igazából. II Tim. 2:25, Jeremiás 10:23

        4. Szia Fec!
          Mint írtam is, tökéletes párhuzam nincs. Istent nem tudjuk egy képletként felírni és bekategorizálva a polcra tenni, mint egy könyvet. Nemrég olvastam egy kérdést, ami nagyon tetszett. Hogyan tudnád egyetlen szóval jellemezni Istent? Kíváncsi vagyok neked mi lenne az a szó. 🙂
          Ha nem bánod, megosztanék veled egy írást, ami nagyon jól összefoglalja az eleve elrendeléssel kapcsolatos kérdéseket. Ez nem jelenti azt, hogy nem akarok beszélgetni a témáról, csak ennek elolvasása után szerintem könnyebben menne.
          Íme: http://www.keresztenyek.hu/eleve-elrendeles/#Roma_level_9

        5. Szia Fec!
          Azt szeretnem megkerdezi toled, hogy anno ott az Edenbe Adammal es Evaval valojaban mi tortent es miert?

        6. Fec, az összes mondatod a gyűjteményedből olyan EMBEREK írásai akiknél NEM VOLTAK MEG fogalmilag ami Istenben megvan: a nekünk ellentmondásnak látszó dolgok. Nemhogy nem kell, nem SZABAD választanunk elrendelés és szabad akarat között. Izaiás 55-ből:” 8Hiszen az én gondolataim nem a ti gondolataitok, és az én útjaim nem a ti útjaitok ? mondja az Úr. 9Igen, amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál, az én gondolataim ? a ti gondolataitoknál.”
          Szerintem aki nem képes belátni, hogy a Teremtő MÁS DIMENZIÓBAN él, még abban is felfoghatatlanul, hogy mennyire magasabban és ugyanakkor “alacsonyabban”mert itt lakhat bennünk, a szívünkben – nekünk “ki kell békítenünk” egymásnak (látszólag) ellentmondó fogalmakat – az NEM TUD imában Őhozzá fordulni, imaélete nem lehet olyan, mint amit Ő elvár, és szerintem a hite sem.
          Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni.

        7. Húúú Thea,ezen a kérdésen már én is sokat gondolkodtam! 🙂 Egyetlen szóval?Egyetlen szóval,vagy a legegyszerűbben?Csak mert nem biztos,hogy a kettő ugyanaz.Az egyszerűségre való törekvésnél nincs is fontosabb.De azért van ennek egy határa.Két idézet jutott eszembe Einsteintől.

          1. Amit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni,azt nem is érted igazán.
          2. Csinálj mindent a legegyszerűbben,de azért már annál egyszerűbben ne.

          Szóval,a rövid tömörség nem mindig a legegyszerűbb forma.Ez lehet akár fordítottan aranyos is. 🙂 Minél inkább lerövidítek valamit,annál inkább bonyolítom.Persze,ez sem törvényszerű.
          Einsteinnek a híres képlete E=m c2 a lehető legrövidebb leírása a relativitás elméletnek,de mégsem a legegyszerűbb.Hiszen olyan rendkívül összetett matematika áll mögötte,hogy ezt -tömörsége ellenére / vagy hát inkább éppen azért- maradéktalanul csak egy maroknyi ember érti a világon.
          Meg lehet fogni egyszerűbben is ezt az elméletet,de ebbe most nem érdemes belemenni,és abban sem vagyok biztos,hogy igazából szükséges-e a világ megértéséhez ezt az elméletet tanulmányoznia bárkinek is.Én úgy gondolom,hogy ez a képlet csak bonyolítja a világról alkotható képet,és nem egyszerűsíti.

          Az Isten szellem,az Isten lélek; nem pedig betű.(Szegény kabbalisták….! 🙂 ) Talán minél inkább gondolkodom a betűk általi leegyszerűsítésén,annál inkább válok a saját ellenségemmé,hiszen a betű megöl.Persze,valójában hajunk szála sem fog görbülni,az embert pedig úgy sem lehet leszoktatni a gondolkodásról. :))))

          Ha lenne ilyen egyetlen szó,Jézus már megmondta volna nekünk,azt hiszem.De még Ő sem tudott ilyen szóról.32-33 év volt szükséges ahhoz,hogy a világ legegyszerűbb módján kifejezze Istent -Önmagát- ezen a világon.Maradék nélkül.Nem elszavalta az életet,hanem eljátszotta ezen a Nagy Színpadon.Megélte.És még így is mennyi a kétely máig…! Még a halottak feltámasztásának sem hitt minden szemtanú.Pedig az egyszerűbb minden minden szónál…

          Ezt mindenki kedves figyelmébe ajánlom.Itt ízekre van szedve ez a téma 😉 :

          https://www.youtube.com/watch?v=gcQbEIGgjhY

        8. Persze,Thea…!De ez itt csak egy betűhalmaz.Nem minden,aki azt mondja,hogy Uram,Uram vagy hogy Jézus,Jézus…. Mit jelent ez?Ennek lelke van,szelleme van.Vannak helyzetek,amikor ennek a szónak a kimondása a leghelyénvalóbb,amit tehetünk.Máskor pedig csak olaj lehet a tűzre,és egy öleléssel,egy pillantással,vagy éppen pusztán csak a részvétteljes de néma,és minden mozdulatot nélkülöző jelenlétünkkel többet mondunk,minthogy ezt a pár betűt így rakjuk sorba,hogy ez a szó jöjjön ki belőle.Ami ráadásul más népek nyelvén nem is így néz ki.Sem leírva,sem kimondva.

          Végeredményül: senki sem mondhatja meg senkinek,hogy mi az a szó.Egy,mert nem feltétlenül van ilyen szó,kettő,pedig mindenki maga tudja a legjobban azt a…….kifejezést,kifejeződést.Senki sem mondhatja meg senkinek,csak annak a terhe mellett,hogy vallást terjeszt és nem pedig reményt.

        9. Adrián:
          Édenben az történt, amit olvasunk, vagyis engedetlenség, kapcsolatvesztés, halandóság (emberi, szabad akaratos nézetből).
          Hogy az eleve rendelésben hogy lehetett ez, arra az az én tippem (szóval nem tuti), hogy Isten valahogy át akarta vinni a csapatát egy kemény kiképzésen, ami mélyre merüléssel kezdődik, és benne van a Fia megváltóként, beugróként, de a végén felemelkedik a csapat, kipróbálttá válik és értékeli azt, amije van. Jób is ilyenen ment át, és olyat tanult meg, amit nem tudhatott, pedig minta ember volt, és más módon ezek szerint nem volt lehetséges bele plántálni a tananyagot.
          Azt is mondhatnánk, hogy ugyan miért nem teremtette úgy az egészet, hogy mint a mézga családban, csak egy csövön szívják le ugyanazt a tudást, amit Jób a szenvedés után kapott, de hát a Főnök (Fazekas) tervez, az Ő hatásköre az egész.

        10. Kedves Thea!

          Nekem több szavam van Istenre. Szeretet, Igazság, Legfelső Úr, Valóság és végül a Kegyelem

          A link tanítása már tartalmaz érveket, de a többség elég gyengusz.
          A reakcióim:
          Előre tudás elmélete:
          Mert akiket eleve kiválasztott (ismert ? Károli Gáspár fordítás), azokról eleve el is rendelte, hogy hasonlókká legyenek Fia képéhez, hogy ő legyen az elsőszülött sok testvér között. Akikről pedig ezt eleve elrendelte, azokat el is hívta, és akiket elhívott, azokat meg is igazította, akiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette. (Róma levél 8:29?30)

          ?A 29. vers azt fejezi ki, hogy Isten előre tudásának megfelelően választ ki, ami azt jelenti, hogy nem önkényesen, hanem az ember döntése alapján, amit Ő már előre tud.?

          Hoppá itt kezdődik a ferdítés. Hol írja itt, hogy előre tudja, és ez az első lépés a sorban? A cselekvések sorrendje elég egzakt: 1. kiválasztás 2. rendelés 3. hívás 4. igazítás 5. megdicsőítés. Szóval ez az előre tudás, mint okozó elv csak egy elképzelés. Egyik itteni igénél sincs olyan infó, ami ezt közvetlenül igazolná. Szóval jól hangzik, csak a mondatokban nincs benne ez az infó, csak belesejtik az érdekeltek. Én vagyok annyira kocka, hogy ha igemagyarázást imitálunk, akkor ahhoz az igét használjuk alapanyagul, ne pedig a fantáziánkat, mert az más műfaj (ami még lehet jó attól).
          1 Tim 2:3?4 2 Péter 3:9 úgy látszik, hogy ütné a dolgot, de mivel képtelenség, hogy üres legyen a pokol sok más ige alapján, ezért azt kell gondolnom, hogy ezek a mondatok nem 100% pontosságú leírásai a világnak, és egy fő üzenetük van, ami nem a mindenki szó. És logikusan csak a hívőkre vonatkozik (ilyen egyszerűsítés máshol is előfordul).
          Lukács 7:30 ?a farizeusok és a törvénytudók azonban elvetették Isten akaratát?
          Egy újabb ellentmondás jelenik meg, amit valami módosítással lehet szerintem csak feloldani, mint pl. azzal, hogy az itteni akarat az nem Isten történelemre vonatkozó pontos tervének az önkényes, és nagy hatalmú kikerülése, hanem az általános, személytelen parancsának a megszegése.

          2.1 fejezet:
          ?Isten sohasem akarta, hogy az emberek vétkezzenek. Teljesen ellenkezik az Ő tervével, hogy az emberek engedetlenek voltak, és vétkeztek Isten ellen. Az eredeti cél az volt, hogy az embernek kapcsolata legyen a Teremtővel.?
          A második mondat üzenete egy vélemény, de ott bukik, hogy Ádám és Éva jó kapcsolatban volt Istennel még a bűnbeesés előtt, tehát pusztán ezért nem volt értelme a további eseményeknek. A János 17:3-at ugyanide citálja, de ez előtt megint ott van egy hidegzuhanyos mondat a 17:2-ben, miszerint a mindenki le van szűkítve azokra, akiket neki adott az Atya.
          Ezékiel 18:23.31?32 nagyon szuper ige, és én is részben ezért szeretem Istent, de itt is az egyéb tények és Isten képességjelzői okoznak konfliktust, amit szerintem nem lehet úgy elkerülni, hogy a pokol üres lesz és Isten még a sátánnak is megbocsát a végén (mert ezt nem írja). Másrészt a korábban általam említett butított, emberi szabad akaratos nézetben ez a mondat teljesen helytálló.
          Az is a gyanúm, hogy nagyrészt affinitás kérdése is, hogy ki melyik elméletre szavaz, bár a gyenge ellenérvek és a logika szerint esélyesebbnek tartom, hogy Isten keményen büntet is, és nem csak egy nagy erejű (szolga) dzsinn a csodalámpából, aki csak tud, de nem tervez és nem dönt.
          Az ?Isten nem teremtett robotokat? elterjedt aximómának tűnik, ha önmagukban nézzük a törvényadós, választós, feltételes igéket (pl. 5 Mózes 30:19?20), de itt megint az a problémám, hogy a szabad akaratos világkép nem foglalkozik a problémás igék integrálásával, illetve sokkal foltozottabb és mellébeszélősebb, mint a másik.

          A 3. fejezet nagy része már nem az én asztalom, mert elég elborult következtetései, és állításai vannak. Ezeket védje az, aki ezeket vallja. ?
          De mivel az is látható, hogy milyen irányban elfogult szerző értelezik a vitáról magát elfogulatlannak álcázva, én is linkelnék egy most talált anyagot, amivel viszont meglepő módon egyet tudok érteni, és nekem is hasonló igék gyűltek össze az évek során a magam útján.
          http://www.bibliaszov.hu/aktualis/fontos-kerdesek/68-akarhatja-e-isten-a-gonoszt

          A láthatatlan egyház létéhez meg annyit, hogy ilyet pedzeget a Galata 2:4 is, de a Máté 7:21-23 is. Az vigyázzon inkább, aki szerint ilyenek nem léteznek.
          A 4. fejezet az ügyvédi szóbűvölés magasiskolája. A hangsúlyeltolás erőltetésével egyáltalán nincs bizonyítva, hogy a 3x előforduló tervezésre utaló igék az nem azt jelentik, amit első értelmükben jelentenek. Az érvelés további részének meg semmi köze az adott igéhez, szóval olyan, mintha egy buszmegálló színéből akarná levezetni ugyanezt. Ha még az első mondat alapján még lehetne azt erőltetni, hogy nem hangsúlyos a kiválasztás, de akkor vajon miért ismétlődik az infó???
          A Filippi 2 kapcsán is olyan, mintha egy politikai szóvivőt olvasnék, annyira nem a tárgyról beszél.
          A János 6:44 kapcsán is a szöveg kiforgatásával jut el egy neki kedves értelmezéshez. ?nem jelenti azt, hogy Isten nem kész minden embert vonzani, aki kész lenne követni őt.? Ez nem következik a mondatból, csak belemagyarázza, mert a fő infó az, hogy Atyai vonzás kell a megtéréshez, anélkül nincs beutaló. Az, hogy kap-e mindenki ilyen vonzást, azt egyéb igék alapján lehet megtippelni. Én azt látom, hogy nem kap mindenki, úgyhogy sorry, de ez az érv se +győző.

        11. A vége lemaradt:
          Ott van a Jn 6:65 is, ahol más szavakkal ugyanezt a felülről rendeltséget ismétli Jézus. És az egyik első jelentős elpártolási hullám is véletlenül pont ekkor történik, talán mert akkoriban se komálták, ha nem demokratikus és humánus az Isten.
          A róma 9 is szemellenzős ?magyarázás?. Legalább a 9:11-re sikerült elismernie, hogy a születésük sorrendjét még meg volt szabad terveznie Istennek. ? öngól 1
          A 9:13 érvelése még viszonylag rendben van, de itt is elkerüli a figyelmét, hogy közben azt is sikerült kijelentenie, hogy népek sorsát viszont megtervezheti Isten előre. ? öngól 2
          14-16: el van ismerve, hogy Isten választ
          A továbbiakban se sikerült értelmes érvet hozni a 9:17-29-re vonatkozóan. Az még rendben, hogy a díszes és közönséges edények azok lehetnek csak képek ,és hogy a közönséges edények nem mennek a kukába, de utána átvált egy másik képre, ahol már egyértelműen vannak pusztulásra rendelt ?harag eszközök?. Hogy mik az eszközök, az a következő mondatból derül ki, amikor az irgalom eszközeivel azonosítja a hívőket. A fazekasos képnek is az az üzenete – ahogy helyesen zárja – hogy Isten felsége és tisztelete a lényeg, más szóval nem lehet őt kritizálni azzal, hogy miért tettél engem ilyenné (azaz gonosszá).

        12. Kedves Thea!Semmi esetre sem fárasztanálak ezzel tovább,de közben én ráizgultam erre a témára. 🙂 Amit felvetettél,azt én nagyon fontosnak tartom.Azért tartom ilyen nagyon fontosnak,mert elvezethet odáig,hogy a számunkra legfontosabbat kifejezhessük a legtisztábban,legegyszerűbben,legérthetőbben.Hiszen ez a portál is ezért jött létre… 🙂 De ez most leginkább csak hangos gondolkodás itt a részemről.
          Úgy gondolom,hogy mindig a helyes kérdés megválasztásával és feltevésével indul mindez.Különben a válasz mindig ugyanaz marad: 42. 🙂

          Szóval,ez egy nagyon fontos dolog.És gyanítom,hogy ez esetben a kérdés,a kérdésfeltevés sokkal fontosabb magánál a válasznál.Úgy tűnik,hogy a kérdezés leghelyesebb módja a leghelyesebb válasz is egyben.

        13. Szia Oszkár!
          Nem fárasztasz, szerintem is megkapó kérdés, ahogy írtam is.
          Amit pedig előtte írtál, szerintem részben igaz.
          Jézus neve valóban lehet csak egy betűhalmaz azok számára, akik számára Ő csak egy betűhalmaz, de számunkra Isten Igéje, akinek Isten “olyan nevet ajándékozott, amely minden név fölött való” (Fil. 2:9).
          A különbséget jól demonstrálja az Apostolok Cselekedetei 19-ben olvasható történet:
          “Néhányan a kóborló zsidó ördögűzők közül is megpróbálták az Úr Jézus nevét hívni azokra, akikben gonosz lelkek voltak, és azt mondták: Esküvel kényszerítünk titeket a Jézusra, akit Pál hirdet. Egy Szkéva nevű zsidó főpap hét fia is ezt tette. A gonosz lélek pedig így válaszolt: Jézust ismerem, Pálról is tudok, de ti kik vagytok? És az az ember, akiben a gonosz lélek volt, nekik esett, leteperte őket, és annyira erőt vett rajtuk, hogy meztelenül és megsebesülve szaladtak ki abból a házból.”

          Mivel Ő maga az Élő Ige is, szerintem elég találó, hogy a neve magában foglalja az egész írást, arról nem beszélve, hogy Jézus azért jött, hogy megmutassa nekünk az Atyát, ezért is gondolom, hogy ha egyetlen szóval kell jellemeznünk Istent, akkor Jézus nevénél jobbat nem találunk. A tettei megmutatták az Atyát, amiről az Ige minden szava bizonyságot tesz, ami megint csak Ő maga. 🙂

        14. Thea,teljesen egyet értve veled azt tenném hozzá,hogy szerintem ha valaki ilyen “muszáj helyzet” elé állítana bárkit is,hogy egyetlen szóval kelljen jellemeznie Istent,az a kérdező,vagy hát inkább ez esetben vallató,úgy sem értené meg.
          Szóval,szerintem Istent végül is nem kell egyetlen szóval jellemezni,de érdemes elgondolkodni rajta és beszélni róla.Én szeretem a “mi lenne,ha…?” kezdetű kérdéseket. 🙂

          Egy két napos csecsemő,aki még nem tudja ki mondani ezt a szót,nevet -Jézus-,ő is hatással tud lenni minden mennyei,földi vagy föld alatt való térdre,csak pusztán egyetlen szívdobbanásával.Persze!Ugyanazt mondjuk,ugyanarról beszélünk,csak éppen a nyelvezet más. 🙂 De az,hogy JÉZUS,ehhez kétség sem férhet.

        15. Thea, még gondolkodtam az előre tudás elméletén, és ki kell egészítenem magamat egy dologban, illetve van pár további probléma.

          Az előre tudás alapján választáshoz hozzá kell tennem, hogy az előre tudás ténye nem vitatott, mert Isten identitásából fakad. A probléma még ettől fennáll, hogy nem rémlik olyan ige, ami szigorúan véve az azért választalak, mert majd később jól fogsz dönteni elképzelést igazolja. Ha viszont ezt el is fogadjuk, három probléma megmarad. Egyik az, hogy ha szigorúan csak előzetesen választana és hívna Isten és ez csak a kiinduló állapotot tudná befolyásolni, de menet közben már nem, akkor miért használ mégis olyan szavakat több helyen, hogy tervez készít, rendel.
          Másik az, hogy ha elfogadjuk, hogy a jókat eleve azért engedi be a világába, mert előre tudja, hogy jól döntenek majd, és ő a jó döntéseket díjazza, és csak jót tesz és jól dönt, akkor a ?nem nyert? csapat kapcsán kikerülhetetlen az is, hogy velük a jó és tökéletes Isten eleve selejtet teremtett és hibázott (adott nekik szabad akaratot, és tudja róluk előre, hogy maguknak és mindenkinek csak ártani fognak). Megéri Isten tökéletességének a tényét lerombolni azért, hogy a másik oldalon szebbnek, humánusabban tűnhessen?
          A harmadik is elég súlyos ügy: Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy az emberek független lények, akik Istennél magasabb rendű szabad akaratukkal irányítják az életüket, akkor a kegyelem szónak nem sok pálya marad, hiszen aki mindentől függetlenül, önálló akaratból maga dönt Isten mellett, annak teljesen a saját dicsősége a megtérése, és Isten&Jézus igazából csak mellékszereplők, mivel ők csak a játék keretrendszerét, a feltételeket biztosítják, emellett valójában passzívak és tök egyenlő esélyeket adnak mindenkinek, mert ha nem ezt tennék, akkor visszajönne a képbe a nem szabad akarat ténye és a nem egyenlő esélyek is.
          “Mert sokan vannak az elhívottak, de kevesen a választottak.?
          A róma 9:11-ben is van egy olyan szókapcsolat, amit nem is vesézett ki a szaki úr, pedig megdöbbentő: céllal kiválasztás (eklogén prothesis). Azért döntött előre Jákob és Ézsau sorsáról előre, hogy Isten kiválasztáson alapuló elhatározása érvényesüljön, NE A CSELEKEDETEK ALAPJÁN, HANEM AZ ELHÍVÓ AKARATA SZERINT. Hát aki ebbe belemagyarázza, hogy valójában a jövőből visszafelé ható módon a későbbi cselekvés (a jó döntés) miatt és kötelezően, törvényszerűen választattak a jók, akkor ezt a mondatot nem olvasta el, és a kegyelmet kizárja Isten eszköztárából.

        16. Érdekes Fec, nekem pont az ellenkezője következik Isten tökéletességéből és a kegyelemből.
          Írod: “Megéri Isten tökéletességének a tényét lerombolni…”
          Hogyan rombolja le Isten tökéletességét az, hogy a teremtményei nem rendelkeznek isteni tökéletességgel? Ez teljesen értelmetlen. Ha rendelkeznénk vele, nem lenne szükségünk megváltóra.
          Írod: “akik Istennél magasabb rendű szabad akaratukkal irányítják az életüket”
          Milyen módon magasabb rendű az embernek Isten által adott szabad akarat Istennél?
          A kegyelem lényege pedig éppen az, hogy a döntésünkön kívül semmi érdemünk benne. Mindent Isten végzett el helyettünk, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint elfogadni az ajándékot.
          “Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék.” Efézus 2:8-9
          A szabad akaratunkból hozott rossz döntések például éppen hogy tükröt tartanak elénk és megmutatják tökéletlenségünket. Nem Isten tökéletlenségét, hanem a sajátunkat.

          Furcsa, hogy ezt te pont fordítva látod.
          Egy utolsó gondolat az eleve elrendelésről: mi értelme ezen az egészen rágódni, ha eleve el van rendelve a végkimenetelünk?
          Az eleve elrendelés szerint egyetlen dolga van egy hívőnek, megtudni, hogy melyik csapatba szánták. Vannak, akiknek ez a tan megnyomorította az életét. Lásd a Wesley testvéreket, akik csak azután ismerhették meg a megváltást, miután rájöttek, hogy milyen tévedésben éltek előtte. Addig azon agonizáltak, hogy vajon kiválasztotta-e őket Isten.

        17. Thea, nem vetted végig amiket írtam, csak belekapaszkodtál valamibe. Úgy tűnik, nem érted a gondolatmeneteket, amiket vezetek. Mondjuk nekem is bonyolult időnként így kianalizálni bit szintig, hogy mi a logikai térkép, mik a feltételek, mik a változók stb. Nem a teremtmények tökéletlensége utal Isten tökéletlenségére, hanem csak abban a gondolatkörben igaz ez, ami szerint Isten nem tesz ?rosszat?, mert ott tökéletlenségnek számít a rosszak léte.
          Isten identitását vagy aláaknázza valamelyik oldalról a szabad akarat tan, vagy önellentmondásba jut.
          A tan azt mondja, hogy Isten csak ?jót? tesz, és ezen a jón ugye azt értjük, hogy csak pozitív, kellemes dolgot ad, olyat sosem, ami fáj, vagy kellemetlen. A jók kapcsán még érthető, hogy a szabad akaratukat jól használva előre ki vannak választva a későbbi döntésük miatt, de ebből következik a gonoszokra vonatkozó hasonló eljárás is, miszerint Isten előre tudja a gonoszok döntését is, mégis megteremti őket szabad akarattal, közben szétbarmolnak mindent a világban, végül mennek a pokolba a kisfőnökükkel együtt.
          Ez a kettő állítás együtt bajokat generál, hiszen ebben a felfogásban hibának számít a gonoszok megteremtése is, ahogy a tevékenységük is (az okozójuk simán választhatta volna, hogy nem is engedi őket létezni, megelőzve a bajt, amit okoznak, hiszen Ő ?jót? akar). Az ellentmondás csak valamelyik állítás törlésével orvosolható:
          – Vagy Isten nem jó, vagy
          – Isten nem tökéletes (rosszul tervez, vagy nem is tudja valóban mi lesz a teremtésből), vagy
          – nem is ő teremtett, stb., vagy,
          – a gonoszok teremtése és tevékenysége nem hiba, tehát kitágítjuk a jó fogalmát a nekünk rövid távon kellemestől sokkal nagyobbra.
          Ezektől kiegyenesedne az említett ellentmondás, sőt ebbe még belefér az is, hogy Isten előre tudja csupán a történelmet, de nem tervezte.

          Innentől a vita szubjektív, lehet szavazni, hogy az, aki azt mondja magáról, hogy teremt és jót teremt, és tudja előre a program futását is, és képes kell, hogy legyen a program tervezésre is, és bármilyen rendszert és programot tervezhetne, az tervezi-e is a programot is, illetve van-e felelőssége a programot illetően, vagy csak tőle független hatalomra, a szabad akaratra bízta, vagy pörgette a végtelen sok szabad akaratos verziót míg talált egyet, és azt jóváhagyta teremtésre.
          Egy párhuzam erre: Egy szerencsejátékosnak van hatféle cinkelt kockája, és az épp következő dobásához pont azt veszi elő, ami a hatos felé húz, mert azzal megnyerné a játszmát. Ekkor eldobja a választott kockát, és mit ad Isten, hatos jön ki. Vajon a játékosunk csak előre tudta, hogy hatos fog dobni, vagy tervezte is, hogy hatos legyen?

          A szabad akarat a tanból következően azért kell, hogy Isten fölötti hatalommal bírjon a szabad akarat, mert végső soron ez dönti el a dolgaikat (a saját életük nézetében mindenképpen), nem pedig Isten, még akkor is, ha Ő amúgy tudta előre, hogy mi lesz. Utóbbi csak a díszleteket adja, és figyel, hiszen ő nem tervezhette a programot.
          Fontos kérdés végül az, hogy kin múlnak a dolgok, kit tartunk főnöknek. Ha mindent felülíró szabad akaratot állítunk, akkor miénk a jutalom és a büntetés is. Te is azt írod, hogy a dicsőség addig a tiéd, hogy te hoztad a megtérő döntésedet, onnantól viszont Istené, mert adott erre egy keretrendszert, (de ez amúgy demokratikus kellett, hogy legyen, különben befolyásolásnak számítana, amiben az Ő dicsősége levonna az ember dicsőségéből). Én Páltól nem olvasom, hogy saját dicsőségnek tartaná a megtérést, sőt ezerrel megy az ilyen dicsőséggyűjtések ellen. Karizmatikus körökben mozogva tízenéve nem példa nélkülinek látom, hogy keresztények valójában dicsekednek a megtérésükkel, mintha szóra érdemes mértékben az övék lenne az érdem ezért. Ahogy a rézkígyózást is sikerült félrevinni emberi módon, ugyanúgy lehetséges újszövetségi díszletekben, és szófordulatokkal ószövetségi világot kialakítani.
          Ha viszont elfogadjuk, hogy tervezve van a program is, akkor tényleg a tervezőé minden dicsőség, még a mi döntéseinkért is (erre is voltak idézve igék). Az persze igazságtalannak tűnik, hogy nem döntőképes alanyok mégis saját maguk aratják a büntetésüket, de a Róma 9:19-től pont ebbe a vitába szállunk bele, és Isten megválaszolja. Nem azt mondja, hogy tényleg igazságtalan, (amit az emberi gondolkodók és a szabad akarat tanosok is mondanának), hanem hogy az igazságot nem az ember, hanem Isten definiálja, Ő a Főnök, illetve azt, hogy az egésznek mégis a fő célja az irgalom, és annak tárgyai. Amióta a demokrácia, és a felvilágosult egyenlősdi beette magát az emberek fejébe, azóta nehéz befogadni, hogy Istennél nincs ilyen egyenlősdi (csak annyira, hogy mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, de ő bármikor számon kérhetetlenül kiemelhet tagokat a bíróságról, halál sorról).
          Hogy mi az értelme van ennek a vitának? Nem feltétlenül sok, mert aki kap beutalót, az úgyis tudja, aki meg nem, annak mindegy és amúgy sem szükséges érteni a világot ahhoz, hogy valakivel az történjen, ami történik. Elég tudás adódik az alaptanításokból a törvényt, a megtérést és a hitet illetően. Vannak persze kíváncsi emberek, akiknek nem elég az instant kaja amit tanításokból be lehet szerezni, és nincs is baj azzal, ha valaki használja a kapacitásait és mélyebb megértéseket keres, vagy lebuktatja a távtanításokat. De itt te is ugyanúgy képviselsz egy állítást, ahogy én. Most az a baj, hogy konkurens ideák vannak jelen, vagy tényleg rájöttél, hogy nem fontos a vita, mert utóbbi csak akkor autentikus, ha a saját érveidet és eddigi erőfeszítéseidet is leértékeled, nem csak az enyémeket. (nem sértene, ha így lenne)
          Azt nem én mondom, hogy az eleve elrendelés szerint csak a tagságról való tudásig kell eljutni, és onnan hawai. Az idézett tanításod szerint is valószínűleg sokféle vadhajtása van a dolognak, de ezek nem az enyémek. És tényleg, sokaknak szerintem is jobb, ha félreteszik ezt a kérdéskört, amíg nem lesznek stabilak a hitükben, és nem szereznek átfogó igeismeretet, mert beviszi őket a málnásba a sok meredek téma.
          Wesley-éket nem ismerem. Én addig amíg féltem Istentől és a haláltól/pokoltól, addig az üdvösséget, és az igazságot kerestem, és nem érdekelt, hogy elrendelésből, vagy akárhogyan kapom majd meg, de kellett. Mákom volt. De lehet, hogy bajban lettem volna, ha Isten elé saját dicsőségszerző céllal mentem volna, ahelyett, hogy megsemmisülve, bűnösen ott állva kimondtam Jézus nevét.

        18. Szia Fec!

          Igazán örömteli látni, hogy így beleásod magad ebbe a témába. Sok jó dolgot írsz. Arra azért figyelj, hogy a szürke területeket ne lásd feketén-fehéren. Példa: “A tan azt mondja, hogy Isten csak ?jót? tesz, és ezen a jón ugye azt értjük, hogy csak pozitív, kellemes dolgot ad, olyat sosem, ami fáj, vagy kellemetlen.” – írod.
          Nem tudom ki mondja ezt, de nyilvánvaló, hogy ez semmilyen megközelítésből sem igaz. Amikor kioperálok egy szálkát a gyerekem ujjából az nyilván fáj neki, de tudja, hogy a javát szolgálja. A fizikai fájdalom egyik funkciója, hogy figyelmeztessen bennünket. Például vannak emberek, akik egy rendellenesség miatt nem éreznek fájdalmat, így ha történetesen nem veszik észre, hogy ömlik a vér a testükből egy vágás miatt, nincs fájdalom, ami figyelmeztesse őket, hogy baj van. Amire figyelni kell, hogy Isten nem okoz szándékosan fájdalmat, csak azért, hogy tanítson nekünk valamit, ellenben, ha saját vagy mások hibájából fájdalom ér bennünket, azt is a javunkra fogja fordítani.

          Végül engedd meg, hogy megosszak veled egy gondolatot a szabad akaratról C.S. Lewistól:
          “A keresztények azután azt is hiszik, hogy egy gonosz hatalom tette meg magát egyelőre a világ fejedelmének. Természetesen, ez problémákat vet fel. Összhangban van-e a dolgok ezen állapota Isten akaratával vagy sem? Ha igen, azt fogják mondani, hogy ez egy furcsa Isten; ha pedig nem, akkor hogyan történhet bármi is egy abszolút hatalommal rendelkező lény akaratával szemben?

          De aki volt már hatalmi pozícióban, az tudja, hogyan tud valami egyféleképpen összhangban lenni akaratunkkal és ellentétben valami másféle módon. Egész természetes, ha egy anya így szól a gyermekeihez: “Nem fogom mindig én rendbe tenni esténként a tanulószobátokat. Meg kell tanulnotok, hogy ti magatok csináljatok rendet.” Aztán egyik este felmegy és ott találja a mackót, a tintát s a francia nyelvtankönyvet szanaszét. Ez akarata ellen van. Jobban szeretné, ha a gyerekek rendesek lennének. Másrészt viszont az is az ő akarata, hogy a gyerekeknek módjában álljon rendetlennek lenni. Ugyanez fordul elő bármelyik ezredben, szakszervezetben vagy iskolában is. Valamit önkéntes jellegűvé teszünk, s aztán az érintettek fele nem teszi meg. Ez nem az, amit akartunk, de akaratunk tette lehetővé.

          Valószínűleg ugyanez a helyzet a világgal is. Az Isten olyan lényeket alkotott, akiknek szabad akarata van. Ez olyan teremtményeket jelent, akik mehetnek jó vagy rossz irányban is. Néhányan azt állítják, el tudnak képzelni olyan teremtményt, aki szabad, de nincs lehetősége arra, hogy rossz útra térjen; én nem tudok ilyet elképzelni. Ha valaki szabadon lehet jó, az is szabadságában áll, hogy rossz legyen. S a szabad akarat az, ami a rosszat lehetővé teszi. De hát akkor miért adott Isten nekik szabad akaratot? Azért, mert a szabad akarat, bár a rosszat lehetővé teszi, egyúttal az egyedüli dolog, mely lehetővé tesz bármilyen szeretetet, jóságot és örömöt, aminek egyáltalán értéke van. Egy automata világ, gépszerűen cselekvő teremtményekkel, aligha volna érdemes a teremtésre. Az a boldogság, amelyet Isten magasabb teremtményeinek szán, abban áll, hogy szabadon és önszántunkból egyesüljünk Vele és egymással a szeretet és az öröm olyan elragadtatásában, amelyhez viszonyítva még a legmámorosabb földi szerelem is csak unalmas szentimentalizmus. — S ehhez kell a szabad akarat.”

        19. Üdv, Thea!

          Ha nem rád vonatkozik az “Isten csak jót ad és fájdalmasat sosem” gondolatvilág, akkor örüljünk neki, bár én eleve azért kezdtem hozzászólni, mert a cikked utolsó mondata nagyon erre utal, illetve a válaszaid alapján is ez derengett. Na, de tovább olvasva kiderül, hogy mégiscsak ezt vallod, hiszen “Isten sosem okoz szándékosan fájdalmat”. Akkor talán ügyetlen amikor mégis ezt teszi? 🙂 Számtalan példát tudok hozni, de most csak egyet idézek, ami ma jött elém:
          Jer 31:11-14
          11Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek. 12Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket. 13Megtaláltok engem, ha kerestek és teljes szívvel folyamodtok hozzám. 14Megtaláltok engem – így szól az ÚR -, jóra fordítom sorsotokat, összegyűjtlek benneteket minden nép közül és minden helyről, ahová szétszórtalak – így szól az ÚR -, és visszahozlak erre a helyre, ahonnan fogságba vitettelek benneteket. 15Hiába mondtátok, hogy támasztott nektek az ÚR prófétákat Babilóniában is! 16Ezt mondja az ÚR a királynak, aki Dávid trónján ül, és az egész népnek, amely ebben a városban lakik, honfitársaitoknak, akik nem mentek veletek fogságba: 17Így szól a Seregek URa: Fegyvert, éhséget és dögvészt bocsátok rájuk, és olyanná teszem őket, mint a rothadt fügék, amelyek ehetetlenül rosszak. 18Üldözni fogom őket fegyverrel, éhséggel és dögvésszel, elrettentő példává teszem őket a föld minden országának: átkozni fogják őket, és borzadnak tőlük, fölszisszennek láttukra, és gyalázzák őket mindazok a népek, amelyek közé szétszórtam őket. 19Mert nem hallgattak beszédemre – így szól az ÚR -, pedig üzentem nekik szolgáim, a próféták által, méghozzá idejében üzentem, de nem engedelmeskedtek – így szól az ÚR.

          Ha fogjuk ezt a szöveget és elképzeljük, hogy 2 fél között zajlik épp ez a kommunikáció, akkor azt némi átfogalamzással többféleképpen is lehetne interpretálni: 1. ?Bízz bennem, mert én tudom Rólad, hogy TE mindig jól fogsz dönteni, ezért jó lesz a sorod. A gyakorlatban ez úgy fog megvalósulni, úgy fog tűnni, hogy Te hívsz, és én meg megsegítelek.?
          Ha ez a valóság, és ez lenne Isten felfogása is a világról, akkor kb. megvezetésként vannak benne (ahogy minden más előfordulás esetén) a terv és adok szavak, mivel a jelentést csak torzítják, és direkt félrevezetik a szerencsétlen olvasót., ami vajon terve-e Istennek)
          2. ?bízz Bennem, mert Én vagyok az, aki egy jó tervet talált ki, ami meghatározza az életmenetedet. Csak Én vagyok aki tervezett, nincs más, aki beleszólhatna, se olyan, aki minden részletéről tudna. Ehhez az is kell majd, hogy segítségül hívjál majd a bajban, és Én erre reagálni fogok, de ismétlem ne aggódj, mert a terv az jó.?
          Itt is van ugyan kettősség, mivel a segítségül hívás szabad akaratot feltételez, de erre mondtam, hogy ez szerintem az emberi szempontból felfogása annak a világnak, ami Isteni szempontból eleve rendelt. Más feloldást én nem tudok a szövegekben levő ellentétekre. Ha viszont valaki tud, az szóljon.

          Lewis idézete jól hangzik, de nem definiálja Istent, csak egy kitalált verzió, egy vélemény. Ott sántít erősen, hogy Isten képességeit erősen degradálja azzal, hogy akaratát leviszi egy tökéletlen vágyakozó, de jó szándékú szülő akaratának szintjére. Isten (ide vonatkozó, és nem az általános) akarata viszont teremtő erejű, és egyszerűen arról lehet megismerni, hogy amit akar és mond az meglesz, nem csak vágyik rá. Azt már írtam, hogy vannak olyan mondatok, ahol egy Isteni irányelv is akaratként szerepel (azokban az esetekben, amikor Isten látszólag megváltoztatta az akaratát) de mivel ezek nem midig valósulnak már meg, ezért mondanám, hogy ezek nem a tervező akarat részei, ezért nem kell őket egy kalap alá venni. Ez a nem tervező akarat szerintem is úgy fogalmazható meg, ahogy Lewis is írta, de ez nem mutatja be a teljes egészet, csak egy kis szeletét, ezért nem ellenérv a tervezés ellen.
          Az utolsó bekezdéseddel követed a klasszikus szabad akaratos hitelveket, látszik, hogy egyik érvem se hatott, pedig nem velük volt probléma. Van ilyen, boniem. 🙂
          Én erre azt tudom mondani, hogy mivel emberi szinten és nézetben teljesen szabadnak tűnik az életünk és döntéseink, ezért jogosnak tűnik ebben a nézetben a saját döntésekért felelés, és a jó, vagy rossz választásának az illúziója. De az miért evidens amúgy, hogy a jó, vagy a rossz cselekvése az csak szabad akaratból származhat? Hol állítja ezt Isten? Miért ne lehetnének tervezettek, ha már amúgy is tele van szórva a Biblia ezekkel a tervezős, elhívós, választós szavakkal valamilyen furcsa okból kifolyólag? Most jut eszembe, hogy ez a vita már igazából csak azok számára értelmes, akik szerint Isten létezik, és akik szerint Isten jó. Akiket féltünk az Isten rosszaságától, vagy kegyetlenségétől, azok számára értelmetlen az egész, hiszen egy nem létező alanynak a tulajdonságai is irrelevánsak.

          Azt csak emberek mondják, hogy egy valójában automata világ érdemtelen a teremtésre, pedig Isten ezt az állítást nem írta le, csak feltételezés. A szeretet kapcsán is szerintem csak a mi korlátainkhoz ragaszkodás mellett kizárt, hogy tervezett legyen.

        20. Szia Fec!

          Egy kérdés.
          Ebben az Igében Isten akaratáról olvasunk:
          “Nem késik az ígérettel az Úr, még ha némelyek késedelemnek tartják is, hanem hosszútűrő irántatok, nem akarva, hogy némelyek elvesszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson.” 2. Péter 3:9

          Meg fog valósulni? Minden ember megtér? Nem csapdának szánom a kérdést, hanem érdekel a válaszod.

        21. Thea
          Korábban már volt ebben a komment sorban is erről szó az 1 Tim 2:3-al együtt, mert az idézett szaki tanításod is hozta és válaszoltam rá. Nem olvastad talán? 🙂 Ezt a mondatot külön nézve (tehát akár kiragadva) totál igazat ad neked, de ha mellé vesszük az egyéb megkérdőjelezhetetlen infókat, miszerint lesznek pokolban sütögetettek, akkor itt is valami feloldást kell találni, ami minimális, vagy jelentős tagadásokkal, vagy az első jelentéstől való eltéréssel fog járni a szó szerint vett bibliai szöveghez képest. Feloldhatjuk úgy, hogy a pokol valójában üres lesz, és csak pedagógiai céllal beszél róla Isten. Ez ellen sokkal több szól, mint mellette, szóval én elvetném, bár Isten dolga, hogy ha esetleg a maximális kegyelme révén mégis így tenne, és én se bánnám, hiszen amit Ő tesz, az csak jó. De az igei ismereteink alapján ez nem reális. Feloldhatjuk úgy, hogy a némelyek és mindenki itt csak az elhívottakra vonatkozik (hiszen az irántatok is ott van a mondatban), mert amúgy sokszor van ilyen üzenete a bibliai szövegnek, mintha Isten valójában a sajátjaira koncentrálna csak, a többiek csak ott vannak (bár azok is szeretve vannak, hiszen a gonoszokra is ad esőt). Nekem ez kereknek tűnik. De lehet olyan feloldás is, hogy Isten félrebeszél, kókler, vagy zavaros a Biblia, ezért nekünk szelektálnunk kell benne.
          Ja, és ismétlem sokadszorra, hogy az én világképemben Isten szuper jó, szent, tökéletes, hatalmas, szerető, kegyelmes, Atya és mellesleg bíró is.

        22. Kedves Fec!
          Most megint van néhány percem, így leírom a véleményem a Jeremiásból idézett részről.
          Azt gondolom, hogy mint minden fontos kérdést, ezt is az emberiség történetének, illetve Isten üdvtervének (igen, egyetértek, hogy van ilyen) egészének tükrében kell nézni.
          Isten örök szövetséget kötött Ábrahámmal, hogy az ő magján, vagyis Jézuson keresztül áldja meg az egész világot. Ezért is mondja Pál, hogy Krisztuson keresztül Ábrahám magja vagyunk. Ennek tükrében Isten Izraellel, mint gyermekeivel bánik. Az pedig, hogy ez szeretetben, nem pedig szándékos bántásból történik egyértelmű az Igéből.
          Egyrészt, ha mi gonosz létünkre tudunk a gyerekeinknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad a mennyei Atyánk jókat azoknak, akik kérnek Tőle. (Máté 7:11)
          A Jeremiás 29-ből idézett részben egy visszatérő üzenetet olvasunk, ami az V. Mózes 28-29-30-ból gondolom sokaknak ismerős, ahol azt is hozzáteszi az áldások és átkok felsorolásakor, hogy ?az életet és a halált adtam előtökbe, az áldást és az átkot: válaszd azért az életet, hogy élhess mind te, mind a te magod?
          Vagyis a két teljesen ellentétes kimenetel az ő választásukon múlik, Isten szándéka pedig mindig jó. Tehát nem arról van szó, hogy Isten ki akart szúrni ezekkel az emberekkel, hanem ők választották ezt az utat, az Isten nélküli utat, aminek leírja a következményeit. Isten ennek ellenére jó szülő marad, hiszen ?a kit szeret az Úr, megdorgálja, és pedig mint az atya az ő fiát, a kit kedvel.? (Példabeszédek 3:12)
          Vagyis a szeretet motiválja és nem fájdalmat akar okozni.

          Az utolsó hozzászólásodra:
          A felsorolásból kimaradt: vagy Isten akarata megengedi, hogy mindenki a saját választása szerinti sorsot kapja… Bár Ő gyermekeként szeret mindenkit, senkit sem fog arra kényszeríteni, hogy Vele töltse az örökkévalóságot.

        23. Üdv, Thea!
          Tényleg totál értelmetlen ez az eszmecsere, bár nekem legalább annyi haszna volt, hogy közben több körben magamnak is rendszereztem, tovább csiszoltam, logikailag elemeztem, hogy mit is hiszek, mit látok az igében.
          Az első részre nem is nagyon válaszolok, mert amúgy ezeket vallom, bár te időnként ezeket az igéket mellékvágányra teszed a világodban. Ott a félreértés, hogy azt hiszed, hogy én azt hiszem, hogy Isten szadista is, és önkényesen okoz rosszat is, minden cél nélkül, és mivel én is perverz vagyok, nekem bejön ez a szitu. Sarkítottam, de jól hangzik. Nem ezt vallom, hanem azt, hogy Isten amit okoz annak mind jó oka van, mindent jól tesz, max mi nem értjük.
          A végén nem kóser amit be akarsz szúrni, mert ez az állítás tök idegen és irreleváns abban a mondatban, ami felől kérdeztél, ezért amit írtál, az nem old fel semmit az említett ellentmondásból. Itt arról van szó ugye, hogy Istennek van ígérete, hosszan tűr, van akarata, ami az, hogy ti (némelyek, mindenki) megtérjetek, ne vesszetek el. A probléma a mindenki szó körül volt és nem a mi akaratunkról szól az ige, hanem Istenéről. Ha ez alapján a megtérés hátterére való utalást is akarunk találni ebben az igében, akkor is a tervezés az erősebb, hiszen ide vonatkozóan az ígéret és (Isteni) akarat szavak szerepelnek, amikhez erős belemagyarázás kell, hogy én döntésem és én akaratom legyen belőlük.
          Jókat akarsz te, Thea, csak az eszközeidet válogasd meg jobban, illetve feküdj rá a logikus érvelésre, ha érvelőset játszol, mert hit ellenében nem lehet vitázni, és a hit nem pótolja vitában az érveket, ellenben megöli a vitát (amiből amúgy tanulni is lehetne). Írtam már, hogy a buszmegálló színe nem érv determinizmus ellen, bár attól lehet szép a színe, szerethetjük is, és mindenképpen az Istent dicsőíti.
          Hagyjuk abba szerintem.

        24. Rendben. Egy utolsó észrevételt, azért hadd tegyek. Én logikus gondolkodású embernek tartom magam és igen sajnálatos, hogy ez a terület egyre inkább háttérbe szorul az oktatásban és a világban. Ehhez kapcsolódik az a szerintem Istentől való jelenség/elv, hogy egy-egy fontos kérdésben többnyire a legegyszerűbb magyarázat találtatik igaznak. Ez szerintem az eleve elrendelés kontra szabad akarat kérdésére is igaz. Amikor egy elmélet egyre több ellentmondást és megmagyarázandó kérdést vet fel, szerintem érdemes elgondolkodni, hogy vajon nem az elmélettel van-e baj?
          Szerintem ennyire egyszerű a történetünk: “Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” 🙂

        25. Az egyszerűségről annyit, hogy sokkal egyszerűbb dolog a rengeteg tervezős, kiválasztós, rendelős kifejezést és az Isten által végrehajtott szenvedő igeszerkezeteket nyugodtan szó szerint venni, és azokat az említett mindenki szavakat helyretenni, mint egy irreális (az Istenénél is ?jobb?) és zavaros világképet erőltetni.
          Másik meg az, hogy a világba beleszülető, Istenről nem tudó hitetlen agyában vajon az-e az original tudás és hit, hogy ő a szabad akaratával a dolgok irányítója, vagy az, hogy van egy nála nagyobb hatalom, aki mindent a kezében tart, és ezért tőle függ mindene, még a sorsa is?
          További jót!

        26. Kedves Fec!
          Ne haragudj, hogy hozzászólok, de fontolj meg egy két dolgot.
          Ez megint az időtől indult. Isten dolgaiból sok mindent meg lehet érteni, de még többet nem. Az életünk nagyon rövid ahhoz, hogy belemenjünk olyan dolgokba, ami az értelmünket birizgálja.
          Könnyen mondom így utólag, mert én ezeken keresztül mentem, mert nem voltam hajlandó elfogadni valamit, hogy így van és kész. Isten ebben is segít, ha a hitünk erősíti.
          Van azonban egy nagyon fontos dolog. Most már tudom, ha választani kell inkább azt választom, hogy olyan közel kerüljek Istenhez, hogy az idő tényező akár meg is szűnhet, átélhetem a közelségét és ez sokkal fontosabb, mint értelmemmel fogjam fel az idő nélküliséget.
          Élned kell az ötödik dimenzióban erről már beszéltem, az imaélet is ott zajlik, de a gonosz is ott tevékenykedik. Tapasztalnod kell, hogy akkor is történnek események sorjában, ha nem telik el idő. Az idő nekünk fontos általában, de nem értjük egy kegyelem faktor, hogy még van. Ha már nem lesz, már nem tudsz változni.
          Vannak dolgok, amik fixek a Teremtésben , melyek megtörténnek és bizonyos személyek, de általánosságban nincs eleve elrendelés.
          Mindig dönthetsz szabadon, mondj olyant aki nem,( néhány speciális eset kivéve) Olyannal sem találkoztam, aki örömmel kerülne a pokol állapotába, pedig tudná, hogy szörnyű. Nem így vagyunk megteremtve. A hálád, szereteted Krisztus felé mindig tőled függ.
          Ezt most nem fogod érteni a változásod a jelenben változtatja a jövődet. Ha elbúcsúzol a földi élettől, már nem tudsz változni csak másképp.
          Ugyan így lesz, ha a földön megszűnik az idő a bűnt nem viheted magaddal már csak jó és jó között választasz. Ez a Mennyország előszobája, de ez csak a maradékkal történik majd.
          Ádám és Éva is ilyen volt először . A szabad akarat nem a jó és rossz közötti választást jelenti ez csak a bűnbe esett emberre igaz már, az első ember pár nem ismerte a rosszat előtte.
          Nincs bent a Bibliában előre, hogy el fognak bukni és sok más sincs benne, ha 1% esély is van, hogy nem fog megtörténni.
          Jézus anyja is bűntelen volt és szeretett volna bűnt elkövetni, hogy érezze milyen az, ha Isten megbocsát, de megértette vele az Úr erre nincs szüksége.
          Az ok-okozat törvény is sok dologra választ ad. Nincs bent a Bibliában, hogy Jézus és Mária soha nem voltak betegek, mivel azonban bűntelenek voltak ezért; így történt.
          Jézus akkor is meglátogatta volna a földet, ha Ádám és Éva nem esnek bűnbe és nem kell megváltani az embereket.
          Nincs eleve elrendelés, Jézus mindenkit meg akar menteni, már rég lezárult volna a kegyelmi idő, ha nem így kenne. Jézus anyja nagyon sok időt könyörgött ki és ezáltal sokan megmenekültek. Már nem nagyon van erre lehetősége inkább csak a magyaroknál. Jézus is korlátok közé szorult, amíg majd visszatér. Most már a Mennyei Atya kezében minden döntés. Jézus most márciusban még kért egy lehetőséget, hogy még menthessen lelkeket. Azután lezárul egy korszak jön a próbatétel. Ahogy a bűn súlya húzza le az irgalmas kezét, emeli fel az igazságét.
          Sokan úgy gondolják Isten elnéz mindent, bármikor megbocsát akár mit teszek és olyan állapotba kerül, mint az elkényeztetett gyermek, melynek mindig fájdalmas a vége. A hamis próféta is ezt sugallja és építi a világvallást. Küszöbön most már az antikrisztus megjelenése, neki is van egy ideje, bár sokan azt sem tudják minek jön. Minden elő van készítve, lassan megbolondul a világ használjuk ki még a kegyelmi időt és töltsük fel a lámpásunkat, ha már Jézus nevét ki sem szabad majd ejteni nagy szükség lesz rá.

          Itt van egy dalom már húsz éve írtam, de így is választ ad dolgokra.
          A Kincs

          A KINCS
          1. Ott legbelül, mi csak a tiéd,
          Őrzöl egy hatalmas Kincset,
          Mit nem láthatsz és nem érthetsz meg,
          De ott lakik benned Isten,
          Refrén
          Ki elrejtette Lelkét, hogy Te megtaláld,
          Úgy születsz a földre, hogy Ő rég vár már rád.
          Hív mindig téged, úgy kérlek, válaszolj,
          Nagyon vágyik rád, mert te Hozzá tartozol.

          2. Ó ember, hagyd el a bűnt,
          Mi elválaszt Istenedtől,
          Ne félj, ne kerüld Őt,
          Bízz benne, hisz Ő a teremtőd!
          Ki Refr.

          3. Boldog leszel, oly nagyon könnyen,
          Ha igent mondasz Istenednek,
          Békét érez majd a szíved,
          És ráébredsz, hogy Ki van veled.
          Ki Refr.

          4. Tudja jól, nem könnyű neked,
          Hogy igent mondj Istenednek,
          Naponta harcba kell szállnod,
          Hogy élni tudj a Szeretetnek.
          Ki Refr.

        27. Palas!
          Az, hogy te mit hiszel, az a te dolgod, és engem nem korlátoz, se rosszul nem fogom magam érezni az eltérés miatt. Te is csak a véleményedet osztottad meg, ami nekem nem elég ige nélkül, mivel hiszem, hogy Isten kijelentése és lénye benne van ama könyvben. A könyvön kívül is van Isten, de nem szokása, hogy önmagával ellentétbe kerüljön.
          Az, hogy Mária bűntelen volt, az viszont még jobban kétségbe vonatja velem, hogy te az igaz Istent igazán ismered. Ha jól ismered a Főnököt, akkor lécci tedd rendbe nekem azokat a szavait, amiket ebben a hosszú sorban felemlegettem, illetve az összes többit, ami ezekkel párhuzamos, és nem férnek bele a szabad akarat kizárólagosságának elvébe.
          Mai anyag: Zsoltár 12:7-8 ?Az Úr ígéretei tiszták, olyanok, mint a hétszer tisztított ezüst, melyet földbe vájt formába öntöttek. Uram, Te megtartod ígéreteidet, minket pedig oltalmazol?
          Kérdés: Miért mondja Isten rengeteg esetben, hogy ő az, aki beteljesíti az ígéreteit, ha valójában a valódi cselekvő és valóban felelős alany az az ember, akinek szabad akarata van. Ezzel a jól döntők esetében tulajdonképpen ellopná az embertől a dicsőséget.
          És miért hülyítené az embereket azzal Isten, hogy rendre azt mondja, hogy ő ígér, ő cselekszik, de közben csak látta előre a filmet és ezzel a tudással visszaélve mondja azt, hogy hatalma van a jövőt illetően, mikor valójában nincs, hiszen az emberek kezében van a sors???

        28. Szia Fec te még mindig így teszed fel a kérdést, mintha a merev vagy-vagy volna HOLOTT elmondtuk, hogy Isten gondolatai … LÉTE – melynek részben, részei vagyunk – egyáltalán nem ez a két elkülönült fogalom 🙁 mert Őnála egyszerre történik. Nincs idő, nincs előbb meg utóbb .. még hányszor írjuk le?
          Egyébként az ember dicsősége sem az övé … vmi ilyesmit is írtál, hogy “a jót választottam akkor ezért jár valami” ugyanis a JÓBAN benne van a jutalom. Vö. Lukács 14.7-14
          Csak a “haszontalan szolgák vagyunk, a kötelességünket teljesítettük” áll helyesen, nem pedig bármilyen jutalomért való “jó döntés”…
          Az említett példabeszédben a 14.14 rendkívüli jelentőségű, csak kevesen értik.

        29. Kedves Thea!Láttad már esetleg Cher főszereplésével a MASZK című filmet?Csak azért kérdezem,mert eszembe jutott belőle egy kis részlet.Egyetlen szóval jellemezni Istent?Beszélgettünk itt erről.Nos,ebben a filmben egy vak lány számára kellett jellemezni a vörös/piros színt.Ez sem gyenge kihívás… 🙂 Emberünk,a “maszkos” -aki egy súlyos betegségben szenvedett,aminek során súlyosan torzult az egész feje,innen a “maszk”- fogott egy darab kavicsot,ami a napfényben heverészett addig,és a vak lány kezébe nyomta.A vak lány azonnal eldobta a követ,ugyanis az felforrósodott a napfényben.De azt mondta,ezzel megértette,mi is az a piros szín. 🙂

          Végül én oda lyukadtam ki,hogy értelmetlen dolog egyetlen szóval jellemezni Istent.Akkor inkább ne mondjunk semmit.Ehelyett inkább biztosan van más megoldás is.
          Egyetlen szóval jellemezni Istent?Persze,van ilyen szó!De azt rajtunk kívül senki sem fogja érteni.Amennyiben viszont mi tényleg értjük,nem fog gondot jelenteni másvalakivel is megértetni.Mármint a szó lényegét; szellemét,lelkét.
          Biztosan nincs két egyforma ember,aki ugyanúgy ejtené ki ezt a szót: Jézus.Miközben a lényeg mindenki számára ugyanaz.

          Egyetlen szóval jellemezni Istent?Mivel ez rendkívüli kihívás,végletesen le kell egyszerűsíteni… 🙂 Isten állandó folyamatossággal pontosan és maradék nélkül jellemzi Önmagát.

        30. Oszkár, azt mondtad a betűnek nincs jelentősége. Erről az jutott eszembe, hogy megemlíti a Biblia talán kétszer is, hogy Jézust ír valamit a földre, de azt nem írja, hogy mit. Szerinted minek, lehet ennek valami jelentősége? Pont a homokba, az nem marad meg, akkor miért? Rúna, kabbala, valami szertartás, mágia, mit mondasz?

        31. Szia Neverend!Először is elnézést,hogy eddig nem válaszoltam,de még csak most láttam,hogy írtál.
          Hát,elég jó ez a kérdés!Már engem is elgondolkodtatott… Majd ha valami épkézláb eszembe jut erről,akkor azt leírom.
          Minden esetre,ez a jelenet az egyik leglátványosabb fordulópont a Bibliában.(A Biblia fordulópontok láncolata…) Ha éppenséggel nem a leglátványosabb… Ebben a mozzanatban benne van MINDEN.Alfa és Omega…. Benne van a kezdet és a vég.A keresztre feszítés és a feltámadás is.De hogy ne legyen ennyire dualisztikusan tudathasadásos a dolog,megszületett a Döntés.Ez pedig egyetlen mondat: “Az vesse rá az első követ közületek,aki bűntelen.”

          Micsoda mondat!!!
          Szerintem a világtörténelem leghíresebb mondata.
          Egyetlen mondat,ami nem csak egyetlen életet mentett meg,de minden életet… Micsoda jelentőségű mondat tehát ez!!!Szerintem nincsen még egy ilyen mondat a világon.És mindig,mindenhol ahol élet születik vagy élet kerül megmentésre,ennek a mondatnak a lénye,lényege kerül érvényesülésre.

          Amikor majd te,vagy én ilyen helyzetbe kerülünk mint Jézus akkor,meg fogjuk tudni a választ erre a kérdésre,amit most fel tettél,és ami valójában engem sem hagy hidegen.Sőt,biztos vagyok benne,hogy már tudjuk is a választ.Csak még nem vállaltunk fel ilyen helyzetet.Biztos valamiféle kishitűség az oka részünkről.
          Egy biztos: ezen a kihíváson még Jézus is elgondolkodott egy percre,fél percre… Igaz,aztán egyetlen mondatban összefoglalta az univerzum lényegét. 🙂
          Szerinted?

          http://videa.hu/videok/film-animacio/matrix-ujratoltve-elmekontroll-igazsag-sokkolo-LSGRgT6NzVoq8abk

          😉 😉 😉

        32. Még valami: szerintem a saját nevét (jelét) írta bele a homokba.Hogy milyen formában,azt ne kérdezd… 🙂

        33. 😀 Na,meg még valami: az a jel,név….. nem csak Jézust,hanem téged is,engem is,azt a “parázna” nőt is,meg a lincselőket is külön-külön nevén nevezte…. Ez a kép egy kicsit hasonlít ahhoz a sci-fi-hez amit pár hete beírtál itt valahol,és ami azt a reinkarnációs képet vázolja fel,csak ez életszerűbb.

          Jézus szerintem önmagát írta,rajzolta bele akkor a homokba,egy olyan kép,ábra,jel formájában,ami magába foglal téged is,engem is,bármelyikünket….
          De az is lehet,hogy csak simán beletúrt a homokba,miközben gondolkodott.Az az ábra pedig,amiről most beszélgetünk,abban a bizonyos mondatban rajzolódott ki (nem a homokban,hanem élő szó formájában,és ez a lényeges,de az élet túlélése még ennél is lényegesebb,az ami igazság szerint történt,és ami már öröktől fogva zajlik is),amit fentebb idéztem.
          OK,nem bonyolítom tovább az egyszerűt és alapvetőt… 🙂

        34. A 10 es számú focistát a meccs 2 részének 5. Percében megdobják egy borsodis üveggel, tudom hogy így lesz, viszont nem én manipuláltam hogy így legyen. Van viszont ami eleve el van döntve igen ebben hiszek, mert amit Isten elhatároz az úgy lesz nekünk sorozatos vèletlennek tűnhet de az egészet Ő mozgatja. Viszont hiszek abban is, hogy elénk adta az életet és a halált, azért válasszuk az életet:) Isten áldjon

    2. A nulladik ponthoz írnám, idézem: ‘Én azt találtam, hogy a Bibliából kb. mindenféle izmust és teológiát, de az ellentettjét is be lehet bizonyítani, ha valakinek van hozzá agya és motivációja.” Ez nagyon fontos, mert VAN, van hozzá elég példa, de szerintem Thea nem az az ember, akire ez jellemző volna.
      A praxisában biztos, hogy sokfélét talált: azt szoktam mondani hogy végtelenül sok dimenziós a valóság, viszont van, hogy kétdimenziós, amikor igent vagy nemet kell mondani (sőt, ez esetben egydimenziós). Elvétettem, mert egyikben sem mozgok szívesen, viszont BIZTOS hogy ez utóbbiban részünk lesz, amikor majd megkérdezik: Jézus? IGEN VAGY NEM?! és akkor az életeddel fizetsz, az akárhány dimenzióssal.
      Szerintem Thea olyan sok indítékkal találkozott, ezért röviden ír, de látod, hogy gyönyörűen lehet folytatni? látom ugyanis a többi választ 🙂 még majd a determináltságról lejjebb…

  3. Kedves Éva! Köszönöm a hozzászólásodat, sokat tanultam , elgondolkodtam és hálával köszönöm Istennek a Te és mások hozzászólásait is főleg AAronnak , Adriánnak , Palasnak, Tündének, Fecnek és Theanak is bízva abban hogy Jézus által segítséget nyújthattunk Jánosnak betegségében.

  4. https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/12963539_883548828438593_3569554546485450828_n.jpg?oh=1a5ce974ab07975d289f9c5a4286fd64&oe=577E8914&__gda__=1471784648_db69ec1d608b0890286eb781c69e73a6

    Stephen Hawking fizikus; mozgatóideg-sorvadással él már sok évtizede

    A fent belinkel mém szerint ezt mondja: (ha helytelen a fordítás,köszönet az esetleges helyreigazításért! 🙂 )
    “Fizikus-kozmológus vagyok és egyfajta álmodozó.Habár nem tudok mozdulni sem,és beszélni is csak számítógép segítségével vagyok képes,szabad ember vagyok.”

    Ezt a facebookon találtam,és ez a hozzászólás volt a kép alatt olvasható valaki részéről,aki elsőnek írt mindehhez kommentet:
    “Stephen,lehet,hogy én sosem leszek olyan nagyszerű fizikus,mint ön,de azért próbálkozom.Azonban ön sosem lesz olyan erős Keresztény,mint én,és még ennek a jelentését is kineveti.Szóval,melyikünk a gyengébb?”
    (Stephen,I may never be as great a physicist as you,but I won’t stop trying.You never be as strong Christian as me,and you laugh at the meaning.Who is weaker?)

    Erre a roooooppppant szimpatikus,és mééééég inkááááább bizalomgerjesztő megjegyzésre én a következőt válaszoltam: “Miért ne válhatna ő is ugyanolyan erős kereszténnyé,mint ön vagy bárki más?Soha ne mondd,hogy soha! 🙂 ” (Emberünk lájkolta a hozzászólásomat,úgyhogy azt hiszem,hogy ez még egy gyönyörű barátság kezdete is lehet… 😀 )

    Válasza így hangzott,amit én sajnos nem igazán értek rendesen,mert ez már nekem túl tömény angol,és az automatikus fordító csak inkább ront a megértésen számomra:
    “Because he calls it folly to even entertaint the concept.I’m a physicist and I find myself defending my beliefs.He could help me to if he chooses,to my students,but instead,questions whether I’m their right teacher.That’s why.”

    Ha valaki lenne olyan kedves,hogy kisegítene egy rendes fordítással,talán válaszolnék neki. 🙂 Egyébként lenne valakinek itt válasza ezen úriember felé? 🙂

    1. Szia Oszkár,

      Csak gyorsan a fordítás: “Mert butaságnak tartja még azt is, hogy eljátszadozzon a gondolattal. Én fizikus vagyok, és védem a hitemet. Tudna nekem segíteni, meg a diákjaimnak is ha úgy döntene, de ehelyett inkább azt kérdőjelezi meg, hogy én vagyok-e a megfelelő tanár számukra. Ezért.”

      1. Szia Aaron,köszi szépen!
        Világos lett a kép.Ennek fényében azt tudom mondani,hogy Hawking professzor munkássága szinte másról sem szól,mint hogy ezzel a gondolattal,vagyis Isten gondolatával játszik.Van is egy olyan című könyve,hogy “Einstein álma”,és ez az elméleti fizikában,kozmológiában egy olyan alkímiai kép,mint az “Isten gondolata” a gnoszticizmusban.Maga a bölcsek köve.Ez a vallás,amit Einstein kozmikus vallásosságnak nevezett,az Isten maradéktalan megértését szolgálja.És ezek az emberek olyan rendkívüli tudással rendelkeznek a világegyetemről,amely tudás arra az útra kényszeríti őket,hogy a Mindenséget megérteni akarják.

        Hawking professzor,akinek a régebbi dolgait (2005 előtti) elég jól ismerem,egy nagyon logikus vezérfonál mentén gondolkodva jutott el addig a felvetésig,pontosabban addig a kérdésig,hogy hol van a kozmoszban a Teremtő helye.Tudomásom szerint sosem állította,hogy Isten nincsen.Csak éppen,nem tartja szükségesnek.Senkit sem akar arról meggyőzni,hogy Isten nem létezik,csak a kutatása eredményeit tárja a világ elé.És nincs is abban semmi véletlen,hogy az én hitemet Istenben ez az életmű csak még inkább megalapozta.Hawking viszont,mint a hozzá hasonló rendkívüli agyak,közben egy valamit felejt ki a képletéből: saját magát.
        Pont ez jutott eszembe,amikor néztem a “Mentőexpedíció” című filmet.Az a pár perces jelenet,amikor emberünk (pont miután Istenhez beszélt, *imádkozott*,Róla gondolkodott) gáz elégetésével vizet igyekszik csiholni a Marson a növényei számára.Felrobban,mert a saját maga által kilélegzett gázmennyiséggel egyszerűen elfelejtett számolni.Hahaha!Mintha ő maga nem is létezne… De akkor ki tette fel a kérdést,hogy hol van a Teremtő helye ezen a világon?Mekkora már ez! 😀

        A facebook-os kommentelővel kapcsolatban…
        Meg akarja védeni a hitét?Kitől?Biztos valami templomos lovagnak képzeli magát… 🙂 Miféle hit az,amit meg kell védeni?A hitet,amely védekezésre szorul,egyszerűen csak kételynek hívják.Nem mintha szégyen lenne olykor kételkedni… Megértem.Kelletlenül ismerem el,hogy velem is,mint mindenkivel,olykor előfordul.Sőt,régebben egyenesen hibáztattam is magam emiatt.Amíg fel nem ismertem a nyilvánvalót: nem az én Istenben való hitem számít,hanem pontosan fordítva van ez.Isten hisz bennem.Előbb szeretett engem,mint én őt. Hiszen….”Nem abban van a szeretet,hogy mi szerettük az Istent,hanem hogy Ő szeretett minket….”(János apostol első levele 4:10).

        Isten hisz bennünk.A hit az Övé.Amikor azt mondom,hogy “hiszek”,az éppen akkora hazugság,mint amikor azt mondom,hogy dobogtatom a szívem.De valamennyire még ahhoz is hasonló,amikor azt mondom: lélegzem.Próbálnék csak meg ne lélegezni..!!!Az,hogy lélegzem vagy hogy hiszek,mindez egyáltalán nem erény,semmi dicséretes vagy jutalomra méltó sincsen ebben.Ezek egyszerűen Istentől eredő természetes dolgok.

        Csak egy valaki veszélyeztetheti az én hitemet: saját magam.De valójában még én sem,mert én az Isten bennem való,felém irányuló hitét nem tudom megsérteni.És ez az,ami számít.Isten hite bennem.Ennek csak az egóm (óemberem) nem örül,mert ő nagyon szereti ezt a hit dolgot erőltetni.Isten bennem való hitében kételkedik,ezért akar ő,vagyis az egóm hinni.Pedig nem ő tőle függ,hogy dobog a szívem… És ezt szégyenként éli meg,kudarcnak.
        Úgy látszik,az ateista (kozmikus) vallásosság és az úgy nevezett kereszténység nagyon is egy cipőben jár: arra kényszeríti az embert,hogy megfeledkezzék önmagáról.Bűnös vagy!,vágja hozzám mind kettő.Az egyik a pszichológia nyelvezetét használja,a másik egyenesen a Bibliát… Azt akarják bizonyítani,hogy én és az egóm ugyanaz vagyunk.

        Pedig ez nem igaz.Én az a valaki vagyok és olyan vagyok,amilyennek az Isten lát engem,az a valaki pedig -amint láttuk- igencsak szeretetreméltó. 🙂 Méltó az Ő szeretetére.Akit pedig szeret az Isten,az jobb,ha önmagát is szereti.Az Isten pedig mindenkit szeret,akinek dobog a szíve…

        1. Amikor Hawking elméleteit nézem, mindig kiderül hogy szándékosan kifelejt dolgokat a számításaiból, hogy azt az eredményt kapja miszerint a VILÁGHOZ NEM SZÜKSÉGES EGY TEREMTŐ..
          Az a durva benne hogy bizony még a matematika nyelvén számolva is kell egy külső forrású intelligencia.
          Már eleve a fizikai törvények meglétéhez!
          ERRE SOHA NEM GONDOL A PROFESSZOR?.
          Mivel az anyagnak nincs önszervező képessége, soha nem figyeltük meg és laboratóriumi kísérletekben is csak a termodinamika második főtételét sikerült igazolni. Miszerint az alacsonyabb összetettség és a kiegyenlített energiaszint felé halad minden. Az univerzum is hőhalált fog halni. Hacsak kívülről nem nyúl bele valaki aki nagyobb az univerzumnál.
          Figyeljük meg az óriásmolekulák nem képesek rendbe szerveződni maguktól ahhoz különböző hozzájuk passzoló összeillesztő szintén molekuláris gépezetek kellenek. Ezek működését pedig a DNS tárolja. Ami nem csupán anyag hanem program. Vagyis nem anyagi termék csupán hanem szellemi.
          Csak két területen látjuk azt hogy az élettelen anyag bonyolultabbá válik.
          A DNS-el rendelkező szervezetekben.
          Valamint az emberi és állati alkotásokban.

          Hawkins legyen bármilyen géniusz itt csökkent felfogóképességgel rendelkezik. Szelektál. és nem veszi figyelembe az információ elméletet.
          Amit már gyakorlatban is bizonyítottak. Pont a programozás a számítástechnika kapcsán.

          Milyen érdekes hogy számítógépes vírus soha nem keletkezik magától a gépen. Mivel az információ az alkotó eleme.
          Ugyan így a természetben sem keletkeznek vírusok csak úgy a szerves hulladékból.

        2. Szia Shanza!
          Nekem mindig egy vicces hangvételű meglátás szokott az eszembe jutni azzal kapcsolatban,amit itt most te is megemlítettél.Erre a hőtanos dologra gondolok.Azt hiszem Paul Daviestől származik,akit egy nem sokkal korábbi cikk (Kiváltságos bolygó) kapcsán már bőven emlegettem itt – és aki még mindig nem írt vissza azóta sem.Amit mondott az körülbelül így hangzik.Ha a megfigyeléseid vagy a számításaid eredménye esetleg úgy jön ki,hogy az ellent mond a relativitás elméletnek vagy mondjuk a határozatlansági elvnek,rá se ránts!Úgy kell ennek az Einsteinnek,meg ennek a Heisenbergnek,biztosan benéztek valamit a munkásságuk során.De ha az eredményeid ellentmondanak a termodinamika II. főtételének,akkor egészen biztos lehetsz benne,hogy te tévedtél.
          Vagyis,ez a tétel abszolút,nincs mese…

          Én viszont teljesen másban hiszek,és szerintem ez a fentebbi nézet tévedés.Ezt mindjárt be is fogom bizonyítani,méghozzá a Bibliából,méghozzá Jézus szavain keresztül.Röviden csak annyit leírnék a termodinamika II. főtételéről,hogy ugye,ez jelöli ki a dolgok irányát az időben,megadva a klasszikus okság (kauzalitás,ok-okozatiság) rendes menetét,miszerint az okozat mindig az okra vezethető vissza.Ez OK. 🙂 Így azt is megmondja,hogy az idő iránya mindig a jövő felé mutat,sosem mutathat a múlt felé,tehát mi mindig a múltra emlékezhetünk csak,a jövőre pedig sosem.

          Vagyis: a hőáramlás mindig a melegebb felől irányul a hűvösebb felé,és bármennyire is tekerjük vissza az óránk mutatóit,ez a jelenség nem fog visszafelé lejátszódni; következésképpen,semmi sem fog a világon visszafelé lejátszódni,mint egy visszafelé pergetett filmen.Ez törvény.
          Nos,a Bibliából ismerünk másféle oksági törvényeket is.Szemet szemért,például.

          De most hirtelen az Új Szövetségre ugranék át innen.Adott egy teljesen begazolt,erőszakra éhező tömeg,és nagyon vért akarnak már látni,méghozzá annak a bizonyos parázna nőnek a vérét.De még előtte Jézust is bevonják a dologba,és megkérdezik Őt,hogy szerinte mi legyen,minek kéne most történnie.Képzeld el!Ez a nő a porban,közben lincshangulat.Biztosan izzott a levegő.Ez egy nagyon feszült helyzet lehetett.Évezredek feszültsége gyülemlett itt fel.Évezredes vallási,kulturális,politikai és társadalmi feszültség.Meg még mindenféle elfojtások az emberekben,amit meg már a pszichológia ír le.
          A törvény szerint ennek a nőnek annyi meg egy bambi,meg kell halnia.

          Azonban tudjuk,hogy Jézus hogyan is értelmezte ezt az egészet. “Az vesse rá az első követ közületek,aki teljesen bűntelen.” Senki nem vádolta ezt a nőt ezután.A lincshangulat kénytelen-kelletlen elült,morgás és fenyegetés szerintem még lehetett ezután is néhány hitét és az Istent “féltő” ……izé…..hazafi részéről,nem adták fel csak úgy a dolgot.Évezredek szokásaival nem szakít hipp-hopp módon az ember… A törvényeik Jézus általi értelmezése azonban erősebb törvénynek bizonyult,és az okság iránya megfordult.Ugyan nem előzte meg az okozat az okot így sem,de át lett értelmezve az egész.Mindez Jézusban visszafordult.Ez komolyabb természeti jelenség,mint az az abszolúte lehetetlenség,amikor a hő a hidegebb test felől a melegebb felé kezd áramlani.Jézus ezen mondata egészen biztosan a világtörténelem egyik legerőteljesebb mondata volt,ha nem talán éppen a legerősebb… Egyetlen mondat,ami megváltoztatta a dolgok több évezredes menetét.És ez a mondat viszonylag nem sok gondolkodási idő után született meg,ráadásul eléggé háborús hangulat közepette.De ez a mondat akkor nem csak egyetlen életet mentett meg.Az egész világot megmentette egyben.És a visszájára fordította az idő folyását is… Sőt,sokkal nagyobb dolog történt még ennél is!A régi törvények ugyan szemernyit sem sérültek,valójában nem sérült az okság törvénye sem,nem fordult visszájára idő nyila,és nem sérült a termodinamika ezen bizonyos második főtétele sem.Csak éppen,van egy ennél valóságosabb világ is.Van egy olyan világ,amit ugyan a fenti törvények írnak le,de van abban a világban egy olyan törvény is,ami éppenséggel nem felülírja ezeket,hanem pontosan is hogy lehetővé teszi a természet szerinti érvényesülésüket.És Jézus ismeri azt a világot,és megmutatta mindenkinek,hogy mi pont ebben a világban élünk,és hogy ez a világ a szívünkben van…
          Hogy hogyan fér el egy egész világ egy kis húsdarabban…? Nem az információ elmélet lesz a megoldás. 😀 😉

        3. Hawking gondolkodását hogy “miért szükséges teremtő ha úgyis működik” egy más dimenzióban lehetetlen elfogadni, és őt abba a gondolatkörbe belehelyezni szintén lehetetlennek tűnik.
          HOL van a válasz, hogy végtelenségig kutathatjuk UGYANAZOKAT a természeti törvényeket: A TÖRVÉNYEK FELETTÜNK ÁLLNAK! Az hogy lehet, hogy még véletlenül sem mondott csődöt vagy tartott egy kis szünetet az aerodinamikában érvényes törvény, például, ha felszállt egy repülőgép?
          Hogy lehet a létezés evidencia?

        1. Oszkárnak próbálok válaszolni csak már nem volt válasz gomb a hozzászólása alatt!

          Abszolút értem amit írsz! ez az amikor a szívet érinti meg Isten! És ez a legerősebb erősebb mint amikor az értelmet érinti meg.
          Én arról írtam amikor az értelmet érinti meg. Te pedig arról amikor a szívet.
          azonban nem egy olyan emberről olvastam már akit először az értelmén keresztül szólított meg Isten, főleg őszinte tudósok és kutatók. Akik elhitték az anyagelvűséget, de amikor kezdtek a részletekbe belemenni kutatásuk folyamán akkor rádöbbentek hogy az anyagelvűség egy hitrendszer amit nem támasztanak alá bizonyítékok.
          Innen hova tovább azt viszont már a szív határozza meg.

          Ezért JÉZUS a kulcs, az ő életét tanulmányozva az ő szavait olvasva mozdul meg az emberben valami.
          Nem hiába írja a biblia hogy Őrá nézve lett teremtve minden és hogy mindeneket magához vonz!

  5. Kedves Eva,
    Ha egyetertesz velem abban, hogy meg ma este, vagy akar 5 perc mulva barmelyikunk meghalhatt, akkor melyik sorrend a fontosabb, az enyem, vagy a tied? Ha azt gondolja itt valaki, hogy nem erzek egyutt Janossal, vagy hogy nem szeretnem, ha meggyogyulna, akkor nagyot teved. Egy kicsit faj is, hogy ilyen gonosz embernek kepzelnek egyesek, de reszemrol nincs harag,…igen magas az inger kuszobom.

    1. Kedves Adrián! Igaz hogy nem hozzám szóltál, és nem is akartam ehhez a témához hozzászólni, mert megmondom őszintén hogy engem nagyon irritált János hozzászólása. Még szombaton megnéztem itt a neten a szkerózis multiplex lelki okai- című cikket az otthonigyogymodok weboldalon és teljes mértékben ráismertem János bajára, amit a hozzászólásai is tükröztek. Én mindig azt tartottam helyesnek, ha a lélek beteg, akkor a test is beteg lesz. Szerintem ha a lélek meg nem gyógyul,, kizárt dolog hogy a test egészséges lesz. Ez olyan, mintha lenne egy gyönyörű csillogó fényes alma, de ha kettévágom belül rohadt. Hiába fényesítem tovább és csodálom hogy milyen gyönyörű ,tudom hogy belül nem egészséges. Teljes mértékben egyetértettem a hozzászólásoddal, még akartam is írni, de nagyon késő volt már. Jézus mikor a tíz leprást meggyógyította, vajon nem csak egy ember ment vissza köszönetet mondani? A többieknek olyan hite volt, hogy még ha Jézus ruháját érintették, akkor is hittek a gyógyulásban. Adrián! Szerintem senki sem tart gonosz embernek, sőt! Persze sokan az itteni hozzászólok teljes szívükből szeretnének segíteni Jánosnak , de ez a segítés csak a fizikai testre korlátozódik, ami akárhogyan is nézzük, úgyis elporlad, megsemmisül. Nekünk az örök életet kell nézni, és én is ezt kívánom Jánosnak is, hogy sikerüljön neki alázatban megtérni Jézushoz, hogy boldog élete lehessen ! Köszönöm Adrian a hozzászólásodat mégegyszer is!

      1. Amen! kedves Pircsi es nagyon orulok, hogy hasonlokepen latod a dolgok sorrendjet.
        Az olvastam valahol, hogy napi 10.000 NE D vitamin (D3!) sok esetben segit, igaz nem mindig, a SM betegeknel. Elso hallasra soknak tunhet ez az adag, de a napi javasolt mennyiseg egy baromsag. Honapokon keresztul szedtem napi 6000 nemzetkozi egyseget plussz meg napoztam is mellette, nem is keveset, es “kutya bajom” nem volt tole, nemhogy tuladagolasom. A napozasnal nincs jobb D vitamin “bevitel” a szervezetben.
        Az orvos is kiirja a D3 vitamint, foleg ebben az esetben. Ici-pici gyogyszerszeru tabletta, 1000 NE- kent/tabletta. Amugy nem draga, de talan Janos eseteben meg ingyenes is. Az Isten adta napsutes meg plane 🙂

      2. Amit ajánlottam az Új Germán Medicina pont erről szól, hogy a lélek betegszik meg, , áttolja a testbe, hogy eredményezzen egy tünetet. A tünetről fel lehet ismerni a lelki betegséget. Ezért ajánlottam segítőt is, orvos-természetgyógyászokat, kettőt is, mert ez szerintem nem megy egyedül.
        De úgy sem megy, hogy elítéljük, “miért is vagy te beteg” majdhogy “úgy kell neked”, “te nem akarsz meggyógyulni, pedig lehetne,” sat mert ez egyáltalán nem hasonlít Jézus hozzáállására!
        Pál apostol azt mondta: “ugyanaz az érzület legyen bennetek mint Krisztus Jézusban volt”. Nem volt szeretet, na.
        Ítélkezés annál inkább 🙁

        1. Nem itelkeztem, hanem megiteltem dolgokat. Nagy kulombseg kedves meregkevero. Na tessek, megint kezdem…

        2. Éva Isten látja lelkemet hogy amit ide leírtál -” miért is vagy te beteg” majdhogy ” úgy kell neked”, te nem akarsz meggyógyulni, pedig lehetne,” sat ……… a leghátsóbb gondolatomban sem volt- még ahogy olvastam is beleborzongtam. De János írásaiba is….és tudom, érzem, hogy ilyen lelkülettel nem lehet egészségesen élni, sem meggyógyulni. Ez egy nagyon nagy próbatétel János számára, de Isten útjai kifürkészhetetlenek, lehet hogy eljön az idő hogy hálát ad majd Istennek mindezért, mert lehet hogy ezáltal fog megtérni.
          Éva! Igaz ez nem tartozik a témához, de 4,5 évig ápoltuk a testvéremmel agyi infarktusos
          édesanyánkat- de az életben- még olyan hálát Istennek nem adtunk amilyen kegyelemben minket részesített. Tudod milyen boldogok voltunk amikor nem evett, nem ivott és estére már nem tudtunk mit kitalálni szemcseppentővel egy pár csepp vizet tudtunk vele itatni…..Ó, hogy a többiről nem is beszélek. Ó ha láttad volna azt az angyali mosolyt édesanyánk arcán amikor Jézusról olvastunk, beszéltünk Neki az többet ért minden kincsnél.Tudod Éva, szerintem ha nem rogyunk a földre, akkor nem is tudunk felemelkedni. Istennek hálát adtunk minden napért amit vele tölthettünk ebben a nehéz években-minden gondolatunk, felfogásunk ehhez a földi élethez megváltozott. Nem győztünk betelni Isten szeretetével – minket édesanyánkon keresztül ébresztett fel!
          És most nem mondhatom hogy én sem leszek beteg- mert érzem és tudom hogy az én lelkem is beteg. Beteg attól a sok földi szenvedés láttán amit a világban tapasztalok, látok. Tudom, hogy mindez meg van írva és ennek meg kell lennie, de mégis elfacsarodik a szívem amikor látom az etióp kisgyerekeket felfúvódott hassal, tele léggyel az arcukon, a felrobbantott gyerekeket, embereket, az erőszakot, a késelést, éhezést és nyomort, ugyanúgy amiről írtál- a norvég elszakitott gyerekek a családjuktól- nos én ezektől vagyok beteg.
          Kedves Éva! Bocsáss meg hogy ha untattalak, csak arra szerettem volna kitérni, hogy én már nagyon vigyázok a gondolataimra és hidd el Jánossal kapcsolatban is le voltam döbbenve- de nem elítélve -és még szerintem Adriánt is félreértetted- tudod nem az fertézteti meg az embert ami a száján bemegy – hanem ami a száján kijön – a gondolatai kivetülése az fertézteti meg az embert. Jézus áldását kérem Rád és Jánosra is!

        3. Pircsi, remélem, sok embernek lesznek vigasztalóak a szavaid. Nekem is vannak történeteim, van, amit évtizedek távolságából látok be, hogy az úgy volt jó, pedig “összeomlott a világ” olyan súlya volt a történetnek.
          Az anyagi nehézségek is ilyenek: nem tudnánk mennyire PONT AKKOR segít az Úr amikor az utolsó pillanat van, amikor már elveszni látszanak a dolgok… vagy, megvalósulnak, amelyek hihetetlennek tűntek 🙂 Most is ilyenben vagyok, vagyunk néhányan… fejesugrás a hitbe ! nincs más esély.

  6. Eva, miert is vagyok en a szivtelen? mert fontosabbnak es surgosebbnek tartom az illeto udvozuleset a testi egeszsegenel? Ha en ezzel a hozzaallassal szivtelen vagyok te hova tudnad magadat, ezzel a “nagy tudasoddal” besorolni?

    1. Az oké, hogy fontosabbnak tartod, ám az ő állapotát KIHAGYNI nem szabad … Aaronnal értek egyet, sok jót írt itt, alant …

      Az úton lépésről lépésre megyünk… A pincéből, vagyis az elkeseredésből lépcsőfokok kihagyásával rögtön nem léphetünk fel a tetőteraszra …

      Igen, János HARAGSZIK Istenre. Illenék komolyan venni és tisztelni a szenvedését három lépés távolságról legalább. Igen, MINDENT kívánok neki, kiengesztelődést, gyógyulást, és … https://www.youtube.com/watch?v=-qq7Y0Rz_V4 ami ebben a dalban van, neked is kedves Adrian.

      1. Kedves Éva!

        Tudom, hogy személytelen az egész de nagyon jól esik, hogy kvázi kiállsz mellettem.Ugyanakkor most, higgadtabb fejjel megpróbálok Adrián szemszögéből tekinteni a témára, még akkor is, ha úgy érzem, hogy nagyon megmondanám neki a magamét ha találkoznánk.Lehet, hogy a kemény szavak nem nekem, a beteg emberhez szólnak, hanem a “hitetlenhez” azért, hogy üssenek, hogy fájjanak, hogy jobb belátásra bírjanak.

        1. Látom, a fal adta a másikat 🙂 … és mondd, “jó” ha fáj?

          Kérlek, vedd elő az Írást, amit ajánlottam, meg fogsz vigasztalódni.
          Az út nem lesz könnyű de megéri.

  7. Sziasztok, látom több válasz született, megpróbálok egy hozzászólásban reagálni rájuk.

    Éva, nem haragszom, nincs miért dühösnek lennem mert nem tudhattad.A betegségemre azonban nincs gyógymód, csak többé-kevésbé (inkább kevésbé) egy ideig lassítani lehet a progresszióját.A súlyossága egyénenként változik de sajnos viszonylag rövid időn belül súlyos rokkantsághoz vezethet.Szklerózis Multiplex a neve ami a központi idegrendszer degenerációjával jár.A kálváriám nem régen kezdődött, hirtelen és azóta más egészségügyi problémáim is vannak.Folyamatosan romlik az egészségem pedig nagyon egészségesen éltem.Fizikai munkát nem végezhetek, és úgy látom, hogy szellemi munkát sem idővel mert a betegség valószínűleg az idegrendszerem olyan szakaszait is érintette ami a kognitív képességeimért is felelős.Ez az aminek nem látom értelmét.Ha nem istentől ered hanem a sátántól, akkor isten, ha állítólag annyira szeret, miért nem jár közben értem, hogy legalább tanulni tudjak, hogy fenntarthassam magam és ne szoruljak mások segítségére.A leggonoszabb ebben az egészben, hogy ha TELJESEN JOGOSAN megölném magam, hogy véget vessek a szenvedésnek, akkor a pokolra jutnék, míg a másik boldog és egészséges ember NEM.Szóval bőven van alapja, hogy dühös és engesztelhetetlen vagyok.Sajnos egyik hozzászólás sem győzött meg isten jóságáról, sőt, még rosszabbul érzem magam.

    1. Kedves Janos,
      Olyant irok, aminek most meg nem igazan fogsz orulni, igaz, veled egyutt sokan masok sem.
      Az igazsag az, hogy manapsag az un. keresztenyek hajlamosok olyan dolgokat is kiolvasni a Bibliabol, amik nincsenek is benne.
      Ez most komoly, te most az ALLITOLAGOS hiresztelesek alapjan vagy ennyire felhaborodva Istenre?
      Mobd, nem vagy te egy kicsit igazsagtalan?
      Figyelj, 100% hogy nem Isten volt az aki atvert teged, hanem azok az emberek, akiknek vegso elkeseredetsegedben hinni akartal, azok akik kiforgatjak az Irast. Ezt majd meg szivesen kifejtem a napokban neked. De addig is mennyunk egy kicsit vissza es magyarazd el nekem kerlek, hogy mit jelent szamodra egy igazsagos szereto Istennek lenni? Vedd kerlek figyelembe mind azt, amit tudsz es amit latsz a vilagrol. A mult es a jelen alapotokra gondolok. Azt hiszitek olyan konnyu Istennek lenni igaz? Hiszen epp az iment vontad kerdore Ot. Akkor rajta, hadd halljam, te hogyan csinalnad? Es ne felejtsd, nem csak a betegsegek az egyeduli okozoi annak a sok boldogtalansagnak es szenvedesnek, ami korul vesz minket !

      1. Semmi jogod nincs ahhoz, hogy te engem számon kérj.Akkor legyen ilyen nagy a szád ha ÉRDEMTELENÜL kell szenvednek valami miatt, amiből nincs kiút.És kérlek ne hasonlíts egy gyógyíthatatlan betegséget szegénységhez és egyéb, szerinted boldogtalanságot okozó dologhoz mert azok jelentős részéből van kiút.Aki szegény, az kemény munkával, tanulással kitörhet a nyomorból.Aki bűnben él bármikor változtathat rajta.Én ezernyi imát mondtam el, hogy legalább dolgozni bírjak ha már beteg vagyok.A válasz erre további testi romlás volt, ezért feszíteném ezerszer keresztre istent (szigorúan kisbetűvel, már ha egyáltalán létezik), hogy érezze azt a kilátástalanságot amit mi érzünk nap mint nap.Egy igazságos szerető isten tökéletesen arányosan méri a büntetést és a jutalmat is.Minden embert egyenlő esélyekkel indít és az egyén jóra való hajlandóságától teszi azt függővé, hogy az élete során milyen nehézségekkel kell megküzdenie.Primitív példa: Ha valaki dohányzik, igenis kapjon tüdőrákot, mert a cigarettázás jutalma a tüdőbetegség és az ezzel járó szenvedés.Megérdemelten, mert néhány perc örömért, amíg egy cigaretta elszívása tart, feláldozza a jövőjét.Ez hitvány jellemre vall, ennek jól megérdemelt jussa a szenvedés mert az egyén hajlandóságot és akaratot sem mutat annak irányába, hogy küzdjön és legyőzze önmagában a gyengeséget.Ez ismétlem, egy primitív példa de alkalmazható hasonlatként számos más dologra is.Én ezt a betegséget akkor sem érdemeltem meg és ne gyere azzal, hogy ez nem istentől való.Akkor mégis mitől?És mi az, hogy nem teszi lehetővé, hogy eldobjam magamtól az életet amit nem is kértem tőle?Ha szerető isten volna akkor tudomásul venné, hogy NEM akarok létezni.Én lehetővé tettem volna az embernek a teljes megsemmisülés opcióját, az öngyilkosság lehetőségét KÖVETKEZMÉNYEK nélkül, ha már olyan gonosz vagyok, hogy undorító féreg módjára egyiknek lehetővé teszem, hogy dőzsöljön a másikra meg kórságokat zúdítok, vagyis engedek zúdítani ha már annyira kitartatok amellett, hogy ez biztos nem istentől van 🙂

        Végezetül szeretnék egy képet megosztani amihez egy zseniálisan megfogalmazott szövegű összehasonlítást mellékelt a sorok írója.Tökéletesen látja a problémámat, beszéljen hát ő helyettem.Linkelem a képet, de lefordítom magyarra a szöveget, hogy az angolul nem értőkhöz is eljusson az ige 🙂

        https://militantskepticism.files.wordpress.com/2012/04/kim-jong-il-vs-jesus72.png

        Kim Jong Il Jézus
        -Az apja örökre a mennyekben uralkodik -Az apja örökre a mennyekben uralkodik
        -Születése híre előre meg volt jövendölve csodák által – Születése híre előre meg volt jövendölve
        -Mágikus ereje volt csodák által
        -Sok elnevezés szerint volt ismert:Kedves Vezető, -Mágikus ereje volt
        Nagy ember aki a mennyekből ereszkedett alá, -Sok elnevezés szerint volt ismert:Isten Fia,
        Az élet nagy Napja,Védelmező Béke hercege,Messiás,Királyok királya,
        -Egyesült mennybéli atyjával Megváltó
        ENGEDELMESKEDJ ÉS SZOLGÁLJ ENGEM, -Egyesült mennybéli atyjával
        VAGY SZENVEDJ A GULÁGOKBAN. -ENGEDELMESKEDJ ÉS SZOLGÁLJ
        ENGEM,VAGY ÉGJ A POKOLBAN
        Az embernek szabad akarata van.Választhatnak, Az embernek szabad akarata van.
        hogy szolgálják és imádják-e Kim Jong Il-t.Nem Kim Szolgálhatják jézust.Nem jézus küldi az
        Jong Il küldi az embereket a Gulágokba.Az emberek embereket a pokolba hanem saját maguk
        küldik saját magukat oda mert nem imádják Kim Jong Il-t. azzal, hogy nem imádják jézust.

        Ennyit a jóságos istenről.

        1. Szétcsúszott a szöveg.Szóval:

          jézus jellemzői:

          -Az apja örökre a mennyekben uralkodik
          -Születése híre előre meg volt jövendölve
          -Mágikus ereje volt
          -Isten Fia,Béke hercege,Messiás,Királyok királya,Megváltó
          -Egyesült mennybéli atyjával
          -ENGEDELMESKEDJ ÉS SZOLGÁLJ
          ENGEM,VAGY ÉGJ A POKOLBAN.
          -Az embernek szabad akarata van.Szolgálhatják jézust.Nem jézus küldi őket a pokolba hanem saját maguk.

          Kim Jong Il (szigorúan nagybetűvel, mert még őt is többre tartom)
          -Az apja örökre a mennyekben uralkodik
          -Születése híre előre meg volt jövendölve csodák által
          -Mágikus ereje volt
          -Sok elnevezés szerint volt ismert:Kedves Vezető,Nagy ember aki a mennyekből ereszkedett alá,Az élet nagy Napja,Védelmező
          -Egyesült mennybéli atyjával
          -ENGEDELMESKEDJ ÉS SZOLGÁLJ ENGEM,VAGY SZENVEDJ A GULÁGOKBAN
          -Az embernek szabad akarata van.Szolgálhatja Kim Jong Il-t.

          Nem Kim Jong Il küldi az embereket a Gulágokba hanem ők saját maguk azzal, hogy nem imádják Kim Jong Il-t.

        2. Kedves János, tévedsz ebben. NEM azáltal kell Istent szolgálnunk, hogy mindent elfelejtünk egy hatalmaskodó kényúr miatt, és boldogtalanok leszünk, sőt ellenkezőleg!
          1. Ha nézzük a “parancsolatok” névre hallgató sorozatot, és belegondolunk, akkor azt látjuk hogy ez egy működési szabályzat, MERT akkor vagyunk boldogok, ha …
          2. Jézus nem “kedvtelésből” lett emberré, hanem maximálisan kiürítette a szenvedés poharát, már kisbabaként is üldözött volt, szegény volt, nem adtak nekik helyet csak egy istállóban megszületni. “Az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania” miközben mindenhol CSAK JÓT tett! Emberek ezrei követték, később a halálba is (minden apostola mártírhalált halt, egyet kivéve, aki száműzetésben halt meg de mindezért nem “reklamáltak”).
          3. Jézus élete NEM fejeződött be a halállal, egy igazságtalan kivégzés által, hanem igazolhatóan életre támadt úgy, ahogy előre meg is mondta …
          ——————————————-
          Sokakat meggyógyított: sokféle gyógyulás létezik, a legtöbet a mi korunkban ELTITKOLJÁK az emberek előtt.
          Ezért mondom neked, hogy vásárold meg Beata Bishop Gerson terápia c. könyvét, az Egészségforrás Alapítványnál meghalni hazaküldött emberek jönnek össze a Gerson-klubban … RÉGEN nem volnának rákban meghalt gyermekek és SOK KRÓNIKUS betegség sem lenne -többek között a tied! – ha a már közel 100 éve ismert gyógymódot nem tartanák vissza az EMBEREK, mert az egészségben “nincs pénz” ! A betegségben pedig van 🙁
          Egy másik abszolút üldözött (!) feltaláló-orvos,módszere : az Új Germán Medicina, mely a betegség lelki okait keresi – és találja ezzel a megoldást – a betegségeknek, ebben ugyanazt állítja, amit Jézus mondott, hogy a lélek-test betegsége egy és ugyanaz. Miután a Gerson terápia vegyszermentes zöldségeken, méregtelenítésen alapszik, mondhatod azt, hogy “drága, nem engedhetem meg magamnak” ám ez nem így van, mert meg lehet(ne)találni itt is a megoldást, de terapeuta feltétlenül kell melléd. Egyedül nem lehet csinálni, a gyógyulás folyamán olyan reakciók vannak, hogy azt mindenképpen orvosnak kell látni.
          Itt egy természetgyógyász orvos: http://www.i-karesz.hu/ meg egy másik: http://www.empatia-biomed.hu/index.php?p=uj_medicina_gnm Tudni kell, hogy sokan “dolgoztak be” Hämer doktornak, de gondold csak el: ha a gyógyulás azon múlik, hogy TE mit értesz meg a lelki működésedből, és amint megértetted, a gyógyulás útjára léptél, mi van ebben üzlet?! “Azért ” néhány tanácsadót nem lehet kihagyni akik segítenek! Siess, hogy ne rosszabbodjon az állapotod!
          Addig is, bizonyos diéta … http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=lambert&pid=127363 foglalkozz ezzel, keress társakat! Ha kell, mi segítünk 🙂
          A Gerson-könyvben többek között a SM is a gyógyíthatatlannak tartott, de gyógyítható betegségek között van http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=lambert&pid=127363 Kimásolom neked a Gerson terápia c. könyvből az erre vonatkozó két szakaszt:

          “A Gerson-terápiával csak azért nehéz az SM-et kezelni, mert az első hetekben a betegek állapota általában rosszabbodik. Ennek valószínű oka a méregtelenítés, amely eltávolítja a mielin réteg sebeiben összegyűlt fertőző anyagokat. A tisztítási folyamat ideiglenesen súlyosbítja a szigetelés hiányát és ennek következtében a tüneteket is. Érthető módon ez megijeszti a betegeket, akik közül többen abbahagyják a terápiát, mivel tévesen azt hiszik, hogy nem válik be, sőt súlyosbítja a betegséget.

          Ha azonban az SM beteg kitartó, a sebek gyógyulása ? a méregtelenítő és maximálisan tápláló Gerson-program segítségével ? lehetővé teszi a mielin réteg újraképződését, ami bizonyítja, hogy az SM nem gyógyíthatatlan.”

          Mindez azt húzza alá, amit fenn írtam … Nagyon remélem, hogy tudtam bizalmat adni neked abban, hogy lehetséges a gyógyulás!

        3. Ez a szöveg hatékony beutaló ám a pokolba, jobb ha tudod, János. És ott jobban fog fájni, mint most, de nem kötelező ezt elhinni. Ott tartasz, ahova Jób felesége akarta küldeni Jóbot: “átkozd meg Istent és halj meg”.
          Nem nagyon van neked alapod Istent kritizálni, vagy számon kérni. Amíg ilyen büszke és sértődött vagy, addig borítékolom, hogy nem lesz neked semmi javulásod. Ha feladod a jogaidat, elvárásaidat, az életedet, akkor közeledsz Istenhez, és ő garantáltan megsegít, felemel. Akár gyógyulással, akár rövid úttal mennybe. Tényleg érdemes elolvasni a Jób könyvének az utolsó részeit, ahol Isten szól le a hőbörgő Jóbnak, hogy “szakikám, ezeket mind tudod-e, hogy kritizálsz engem?”

      2. Teljesen igazat adok Jánosnak kedves Adrian. Jób próbája is az volt, ez volt a “feladat”: mi lesz, ha majd beteg lesz, minden JÓT elvesz tőle az Isten?! Jób viszont kivételes volt, azt senkin nem szabad számon kérni. Főleg, elméleteket gyártani meg másról írni – ami pl. téged érdekel – amikor SZENVED.
        “Boldogok az irgalmasok, mert ők is irgalmasságot nyernek” talán ez illik ide, nem gondolod? Jézusnak MINDIG megesett a szíve a szenvedőkön! Egyfolytában gyógyított, sőt utána is ment, ha hallott valakinek a betegségéről.

        És még miket tudtam volna írni neked erre, Adrian, de visszafogtam magam …

        1. Kedves Eva,
          Fogalmam sincs minek alapjan hasonlitod ossze Janost forumtarsunkat Jobbal. Job valoban kiveteles szolgalja volt ISTENNEK, (csak igy nagy betuvel), Janosunk meg se nem kiveteles, sem nem szolgalja ISTETTEK, csak egy ketsegbeesett hitetlen., aki elni akar, es aki azt hiszi, hogy mi itt hulyesegeket beszelunk, mert nincs ISTEN, …hiszen, ha lenne valaszolt volna az imaira es meggyogyitotta volna ot. De ha netan megis letezik, akkor az csakis egy szornyeteg, akit szivesen kivegezne meg jo nehanyszor a kereszten.
          En mar veled kapcsolatban Eva semmin sem lepodok meg, meg azon sem, hogy igazat adsz Janosnak.

        2. Csak ismételni tudom magam.Akkor legyen ekkora a szád, ha te is átéled azt amit mi nap mint nap átélünk.Minket ez tesz KIVÉTELESSÉ.Senki sem vagy te, hogy megmondd ki vagy mi vagyok és mit érezzek vagy éljek át és hogyan reagáljam le a saját tragédiámat.Mit képzelsz te magadról?

        3. Kedves Éva, rászánom a ma estét a küldött anyagok átolvasására.Sajnos túl földhözragadt vagyok így nem igazán hiszek ebben a megközelítésben.Nem tudom miért vagyok ilyen.

        4. Jezus azt mondta ne vessuk gyongyeinket a disznok ele, mert………..
          En megis megteszem, hadd lassa mindenki, hogy az Urnak igaza volt.
          Janos, neked most nem egy gyogyito Istenre van mindenekelott nagy szukseged? hanem a Megvaltora, Jezusra, aki tettevel, nem csak a betegsegeket torolte el orokre, hanem a halalt is! En nem azert aggodom, hogy leepulobe vagy a betegseged miatt, hanem azert, hogy akar holnap is meghalhatsz egy gyalogos atjaron,….a Megvaltod nelkul 🙂
          Sajnalom, hogy nem erted a lenyeget.
          Kivanom, hogy legyen Isten hozzad konyoruletes.

        5. Elnezest de 2 elnyomast, elirast is lattam az utolso hsz-nal.
          Az elso, a (?) helyebe egy ( ,) kell elkepzelni.
          A 🙂 hangukat jel helyebe meg egy 🙁 h.jelet.
          Szives megertesuket elore is koszonom. Szep estet.

        6. Én még annyit hozzátennék, hogy ez a földön szenvedéssel eltöltött idő semmi az örökkévalósághoz képest, úgyhogy inkább érdemes arra gyúrni. 🙂 Már amennyiben hiszel benne. Popper Péternek is azt mondta egy indiai tanító miután megkérdezte, hogy mi történik vele a halál után, hogy az amit hiszel. Ha semmiben, akkor eltűnsz, mintha sohasem léteztél vona.

        7. Adrian, Jánosnak igazat ad az ORVOSA aki megadja a diagnózist, meg az aki IGAZÁN sajnálja, vele érez, és szeretne segíteni …
          Te szívtelen vagy, Adrian – hogy lehetsz így az Úr tanítványa?!

          János, erre nem elég egy este … csak szépen nyugodtan 🙂 Egyébként egyik módszert sem könnyű megérteni, a Gerson-könyv van vagy 300 oldal, esetek, stb. És ott a személyes találkozásra lehetőség, a Bp. Ráday utcában, az Egészségforrás Alapítványnál.
          A germán medicina pedig mélyen lelki, azt kibányászni nem lehet egyedül. A bizonyítására egzakt módszerek vannak, abba felesleges belemenni, hacsak nem az érdekesség kedvéért, és azért, hogy ami ennyire igazolva van, az hogy lehet mégis ennyire üldözött … De olvastam mást is a neten, nagyon igyekeznek, lehet, meglepő dolgokat fognak felfedezni.
          Ne csüggedj!

        8. Kedves Fec!

          Írod: “Ez a szöveg hatékony beutaló ám a pokolba, jobb ha tudod, János. És ott jobban fog fájni, mint most, de nem kötelező ezt elhinni. Ott tartasz, ahova Jób felesége akarta küldeni Jóbot: ?átkozd meg Istent és halj meg?.
          Nem nagyon van neked alapod Istent kritizálni, vagy számon kérni. Amíg ilyen büszke és sértődött vagy, addig borítékolom, hogy nem lesz neked semmi javulásod. Ha feladod a jogaidat, elvárásaidat, az életedet, akkor közeledsz Istenhez, és ő garantáltan megsegít, felemel. Akár gyógyulással, akár rövid úttal mennybe. Tényleg érdemes elolvasni a Jób könyvének az utolsó részeit, ahol Isten szól le a hőbörgő Jóbnak, hogy ?szakikám, ezeket mind tudod-e, hogy kritizálsz engem??”

          Látod, pont ez az amit mondok.Ez az amit nem tudok elfogadni.Miért nem törlődök egyszerűen csak ki a létezésből ha nem akarok változtatni?Miért nem teszi ezt lehetővé az embernek Isten?Könyörgöm csak erre válaszoljon valaki.Az ember eleve pokolra ítéltetett?

        9. János, annyira nem a pokolra ítéltetett az ember, hogy JÉZUS aki annyi embert megmentett, feltámasztott a halálból is … ÖNMAGÁT nem mentette meg AZÉRT, hogy minket MEGMENTSEN éppen, a pokoltól! Aki hisz benne, szeretetében, üdvözül, vagyis örök boldogságban fog élni a mennyben! Jézust nem érdekelték a csúfolódók, végigvitte ami ELŐRE MEG VOLT ÍRVA: gúnyolódói kedvéért nem szállt le a keresztről pedig meg tudta volna tenni azt is, mert ISTEN!
          Engem ez győzött meg még az elején, hogy Jézus csodálatos!
          Egyelőre örülj annak hogy vannak itt, akik szeretettel vesznek körül téged és imádkoznak érted, gyógyulásért is, és azért is, hogy megtaláld a lelki békédet a te Teremtődben!
          Végtelen nagy örömre szánt, a nekünk járó büntetést ő szenvedte el a kereszten … nem is értem, hogy jön ide, hogy pokolra AKAR küldeni, oda az ember saját magát taszítja 🙁

    2. Kedves János,

      Emlékszel, felsoroltam különböző emberek neveit akik sikeresen gyógyítanak súlyos betegségekből? Az egyik volt Curry Blake. Az ő csoportjának neve JGLM. Én kapcsolatban vagyok az egyik európai csoportjukkal. Hetente egyszer beszélgetünk Skype-on, és szoktunk imádkozni emberek gyógyulásáért. A jövő héten felvetetlek téged is a listájukra, és fogunk érted rendszeresen imádkozni. Most hogy már tudom a betegség nevét, így könnyebb is lesz. A Biblia azt írja, hogy ?Jézus nevére minden térd meghajoljon?. A betegségednek van egy neve, amely név Jézus neve alatt van, és ezért térdet kell hajtania!

      Már korábban írtam, hogy Isten megtette a maga részét a gyógyítással kapcsolatban azáltal, hogy Jézus kereszthalált halt. Attól a ponttól fogva a hívők feladata, hogy működtessék azt a gyógyító erőt. Ezt igazából csak tudni kell hogyan. Nem nehéz, csak a keresztény egyházak nagytöbbségének fogalma sincs róla, ezért van még ennyi beteg, és ennyi ?megválaszolatlan ima?. Isten nem csinál meg mindent helyettünk, hanem együtt dolgozik az emberrel. Én hiszem, hogy ez a válasz az imáidra, hogy ez a téma felszínre került, és hogy az Éva már ennyi tippet adott neked, és hogy most már ennyien tudunk érted imádkozni.

      1. Igen, hiszem én is 🙂 és azt, hogy ez a vonal a lehető legjobb DE A TÖBBI SEM ROSSZ.
        Én is éltem át JÉZUS közvetlen gyógyítását súlyos betegségemben! És csatlakozom is hozzátok 🙂

      2. Kedves Aaron!

        Sajnos elkerülte a figyelmemet ez a megjegyzés.Először is elnézésedet kérem, hogy a legelső hozzászólásomban szánt szándékkal megakartalak bántani.Szégyellem magam miatta, kiváltképpen azért, mert te ennek ellenére nem rúgtál még egyet belém hanem még ennek ellenére is imádkoznál az érdekemben.Most, higgadtabb fejjel tényleg sajnálom ha megsértettelek.

        Tudod, a diagnózis után azonnal felkerestem egy papot.Nem gyógyulásért fordultam Istenhez, hanem azért, hogy ezt az egészet ép ésszel feldolgozhassam és legyen reményem abban, hogy a halálom után egészséges testben élhetek örökké.Be kell vallanom, hogy ez az önzőnek tűnő vágy hajtott.Kezdetben megnyugvást éreztem, rendszeresen imádkoztam és esküszöm nem azt kértem, hogy pikk-pakk legyek tünetmentes, mindössze annyit, hogy adjon erőt, hogy a hátralevő életemben megtudjak küzdeni ezzel a betegséggel és hogy képes legyek dolgozni és ellátni magamat az életemet megkeserítő tüneteim ellenére is.Ennek ellenére új problémák is megjelentek.De nem is ez idegesített fel leginkább, hanem a betegtársaim értelmetlen szenvedését vagyok képtelen elviselni mert én még hozzájuk képest jól vagyok.Nem tudom ezt magamban feldolgozni és félek, hogy tényleg emiatt fogok elkárhozni.Fogalmam sincs mit kéne tennem, hogy békére leljek.

        1. János, én meg azt nem bírom elviselni, hogy RÉGEN megvannak a gyógyíthatatlannak tartott betegségekre a gyógymódok és ELHALLGATJÁK mert nem éri meg az egészség! Emlékszel, a kopasz gyerekekre, gyűjtenek nekik, gyermek-hospice szolgálatot működtetnek miközben a GYÓGYULÁSUK lehetősége el van hallgatva!
          Ugyanígy kellene látnod, akik rosszabbul vannak – talán ezt – de nem tudok tanácsot adni! Az biztos, hogy nézz utána, mit tehetsz, mert ha meggyógyulsz, akkor már nem magadért fogsz élni.
          Nagyon őszintének és szépnek látom a soraidat … SOKAN küzdöttek ellentmondásokkal, ha akarod a megoldást, meg fogod kapni.
          “Boldogok akik éhezik és szomjazzák az igazságot mert eltelnek vele.” Máté 5.6
          Olvasd az Újszövetséget, de folyamatosan! Kezd János evangéliumánál, aztán elölről 🙂 Pál apostol leveleit, folyamatosan, egyben! És majd meséld el mit üzent neked!

        2. Kedves János,

          Abszolút nem haragszom rád, úgyhogy ez ne bántson. Te se haragudj rám, hogy nem volt semmi empátia az első hozzászólásomban.

          Nem tudom, hogy úgy összességében mit gondolsz a megváltásról és az elkárhozásról, de erről biztosíthatlak, hogy azért amit ide most leírtál, nem fogsz elkárhozni. A Biblia tele van Isten kegyelmével és irgalmával. Az irgalom azt jelenti, hogy nem azt fogod kapni amit megérdemelnél. Én is voltam már nagyon dühös bizonyos szituációk miatt, és tiszán emlékszem amikor szószerint üvöltöttem Istennel, de aztán később rájöttem, hogy ezt csak a tudatlanságom miatt tettem. Nem értettem az Ő bölcsességét abban a helyzetben, mintha valami lepel lett volna a szememen. Na mindegy nem is ez a lényeg, hanem az, hogy habár tudtam, hogy helytelen amit csinálok, emiatt nem fogok elkárhozni. Isten kegyelme sokkal nagyobb mint a miénk. Jézus minden egyes bűnödért meghalt és megbocsátotta, még a mostani haragodért is, meg azért is mert nem tudod feldolgozni éppen mi történik az életedben, és a többi betegtársad életében. Ilyenért nem kárhoztat el Isten, csak az ördög ijesztget ezzel. Minden félelem és önkárhoztató érzés az ördögtől van. Igazából ő az aki vádol téged, és közben azt hazudja, hogy ez Isten.

          Jézus a Békesség Fejedelme, ő minden béke forrása. Csak mondd neki, hogy adjon békét. Most tudom, hogy ez túl egyszerűnek hangzik, de néha nem is kell több egy szónál. Isten úgyis tudja, mielőtt szólnál, hogy mire van szükséged, viszont akkor is ki kell bökni azt a szót, mert ez indítja be Isten munkáját a szívünkben. Mielőtt ezt a kommentet megírtad Isten a szívembe tette, hogy imádkozzak a lelki békédért, úgyhogy ez sem véletlen, hogy szóba hoztad. Isten igen is közbenjár értünk, csak gyakran ezt nem vesszük észre.

          Isten áldjon!

        3. Kedves János!

          Teljesen egyetértek Évával abban, hogy a táplálkozás rendkívül fontos, amelynek szerepét sokszor alábecsülik még az orvostudományban is. Sok ember tényleg olyan ételeket eszik nagyrészt, amelyben már szinte nincs is semmi vitamin, ásványi anyag, stb. Ennek következtében pl. gyulladások is kialakulhatnak. És nem csak a zöldség és gyümölcs kevés, hanem pl. a többszörösen telítetlen zsírsavak szinte teljesen hiányozhatnak az étrendből. Ezek nagy mennyiségben pl. a hidegen sajtolt napraforgó- vagy a lenmagolajban vannak, ezek nagyon jó gyulladáscsökkentőek. Én ezt a kettőt ajánlanám elsősorban, mert pl. az olívaolaj is nagyon egészséges, de a hidegen sajtolt napraforgóolajban 8x annyi a nélkülözhetetlen (esszenciális) zsírsav, azaz a többszörösen telítetlen zsírsav, mint az olívaolajban. A rendkívüli gyulladáscsökkentő hatását magam is megtapasztaltam (konkrétan a napraforgóolajét, mert az szüntette meg a panaszaimat ? a lenmagolajat akkoriban még nem ismertem, de az összetétele alapján valószínűleg hasonló hatást ért volna el. A lenmagolajban omega 3 is van, a napraforgóolajban csak omega 6. Az omega 3 és 6 egyaránt fontos a szervezetnek. Illetve még a csukamájolajat is tudnám javasolni, ebben szintén sok a nélkülözhetetlen zsírsav, ebben omega 3 van. Én azt tanácsolnám, hogy napi 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolajat és 1 evőkanál csukamájolajat kezdj el enni. A hidegen sajtoltat nem véletlenül írtam, ugyanis az elterjedt finomított olajban a vitaminok töredéke van már csak jelen, nincs gyógyító hatásuk. Egyébként annyira nélkülözhetetlenek ezek a zsírsavak, hogy a másik elnevezésük F vitamin. Egyébként a rákbetegség esetében is tudnak gyógyító hatást kifejteni. Vannak nagyon drága olajok is, pl. szőlőmagolaj, stb, de azokból elég szerintem egy mokkáskanálnyi. Viszont az előbb említett olajok olcsóbbnak mondhatóak.
          Amit még ajánlanék, az egyszerű pékélesztő fogyasztása. Azt hiszem, az összes B vitamin benne van, kb. egy 2,5 dkg-ot (fél csomag) kellene naponta pl. joghurttal összekeverve megenni. Utána nem ajánlott vagy másfél óráig enni semmit, mert még összetett szénhidrát esetén is felfúvódást okozhat. A savanyított tejtermékeket is ajánlanám még.
          Én a vitaminok, ásványi anyagok, stb. pótlását inkább zöldségek, gyümölcsök, a fent említett értékes olajak, olajos magvak (nem pirítva, darálva, hőkezelve, hanem teljesen nyers formában: pl. nem darált mák, dió, nem pörkölt napraforgó, mogyoró, tökmag, stb.) fogyasztásával tanácsolnám. (Persze a darálatlan arra vonatkozik, hogy vásárláskor ne legyen darálva, hanem közvetlenül evés előtt daráld le.) A mesterséges vitaminok, ásványi anyagok, stb. nem ugyanolyan hatásúak, mintha az étel tartalmazza. Pl. egy almában nem csak a C vitamin van benne, hanem egy csomó más fontos anyag is, ásványi só, enzimek, pektin, stb, amelyek mind segítik egymás hasznosulását a szervezetben. Valamint csökkenteni kellene minden olyan étel fogyasztását, amelyekből kivonták a vitaminokat, ásványi anyagokat, vagy olyan eljárással készült, aminek következtében ezekből alig maradt valami a táplálékban. Például cukor, fehér rizs, ultrapasztőrözött tej, chips, édesség, stb.
          Nem tudom, hogy hallottál-e már a lisztérzékenységről? Ha valakinek az van, akkor súlyos gyulladásokat okozhat a szervezet legkülönfélébb részében. Nagyon sokféle tünet jelentkezhet a súlyos bőrgyulladástól kezdve a láb fájdalomig. Az utóbbi időben egyre több emberről derül ki, hogy lisztérzékeny. Ez is tulajdonképpen egy autoimmun folyamat, de ennek tudják az okát: a táplálék glutén tartalma. A glutén hatására egy autoimmun reakció indul el: a szervezet a saját sejtjeit kezdi el megtámadni. Egyre több helyen olvasom, hogy ez összefügghet egyéb autoimmun betegségekkel. Mindenesetre tény, hogy egyre több embert diagnosztizálnak ezzel a betegséggel is. Ráadásul vérvétellel nem mindig deríthető ki, csak biopsziával. Én simán elképzelhetőnek tartom, hogy aki lisztérzékeny és szklerózisa is van, annak az állapota javulni fog a glutén elhagyása után. A lisztérzékenység téma egyébként elég vitatott: vannak, akik szerint létezik az úgynevezett rejtett lisztérzékenység is, amely még vékonybél-biopsziával sem mutatható ki. Ezeket az oldalakat ajánlom megnézni: https://glutenerzekeny.hu/10-jel-arra-hogy-glutenerzekenyseggel-allhat-szemben/ és https://hu.wikipedia.org/wiki/Liszt%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g

          Bárcsak meggyógyulnál!
          Ildi

        4. Kedves János!

          Ezt a cikket is érdemes elolvasni, biztató eredményekről számolnak be a szklerózissal kapcsolatban:
          http://www.hetek.hu/eletmod/201311/rejtett_problemak
          A tegnapi hozzászólásomat kiegészíteném azzal, hogy írtam a hidegen sajtolt olajokkal kapcsolatban, hogy vannak meglehetősen drágák is, de azokból elég egy mokkáskanálnyi is. Ezt úgy értettem, hogy az ilyen olajakat az előzőleg említett olajok mellett kiegészítésképpen ajánlanám fogyasztani.

          Gyógyulást kívánok Neked!
          Ildi

    3. Kedves János!
      Napokkal ezelőtt jeleztem, hogy intézek hozzád néhány gondolatot most talán sikerül, imádkoztam!
      Mondhatnék nagy dolgokat, hogy Jézus soha nem ígért a földön boldogságot abban az értelemben, ahogy azt várják sokan. A megdicsőült test majd visszanyeri egészségét, de ilyenekkel nem tudsz most mit kezdeni, mert megkeseredett vagy!
      Van úgy, hogy ésszel fel fogjuk mi történik, de az érzéseink, melyek aztán idővel érzelmeinkké válnak befolyásolják hangulatunkat, hatnak a lelkünkre. Most nem akarok a lélek mélyére menni ez hogyan működik. Általában a lelki életünket a felszínen éljük, de történhet olyan, amitől leszánkázunk a mélyére és minden más értelmet nyer.
      Múltkor említettem, amit nem nagyon értettek, hogy van olyan mikor nem egy problémával állunk szemben és megoldásokat keresünk , hanem egy tragédiával és irgalomra van szükségünk. A te helyzeted is ilyen. Teljesen mindegy mások ezt hogyan élik meg, számodra tragédia.
      Ilyenkor Isten igazságossága nem hatja meg az embert Krisztus irgalmasságára van szükség.
      Istennél az Igazság és irgalmasság harmóniában áll. Nálunk embereknél általában az igazság dominál sok év telik el mire fel fogjuk az irgalmasságot és még hol van a kegyelem?
      Jézushoz mikor betegeket vittek, tudta ők meg akarnak gyógyulni, de mindig figyelt arra, hogy a hitük is erősödött. Szükség volt a hitükre a gyógyuláshoz. Mondta legyen hited szerint, vagy hited meggyógyított!
      Persze történt olyan, hogy a kegyelem hamar elszállt és a meggyógyított ott ordított Jézus elítélésekor, hogy keresztre vele! Sajnos ilyen van ma is.
      Nem igazán hatásos az olyan gyógyulás, ami évekkel ezelőtt történt meg karizmatikusoknál a Törökbálinti fellegvárban, hogy sokáig imádkoztak egy gyermek gyógyulásáért és végül meggyógyult. A gyógyulást azonban semmi lelki épülés nem követte az imádkozóknál ez maga a tragédia.
      A szenvedésből kegyelmek tudnak fakadni. Ha céltalanul vég nélkül szenvedünk borzasztó érzés, ha kereszthordozókká válunk azon mások is épülnek és egyből elviselhetőbb.
      Valamiért a Jóisten megenged dolgokat, akár szenvedéseket, mindennek tud lenni célja a rosszat is jóra tudja fordítani, kérdés ezt elfogadjuk, talán még értjük is.
      Én soha nem nyugodtam bele, ha nem értem mi miért történik. Volt , hogy nagyon szenvedtem és később értettem meg miért, de volt a gyermekeim is kaptak eleget, de később mindnek volt értelme, de nem ezeket fejteném ki.
      Ez a cikk március 29.én került fel. Az édesapám 1991. márc. 29-én nagypénteken halt meg este nagyon sok szenvedés közepette. Később értettem meg, hogy neki erre szüksége volt, hogy Isten országába a neki készített helyre kerüljön.
      Jó ember volt szerette a családját és igazságos. Utólag érthető, kissé konok volt hiányzott belőle alázat, még a kórházban is képes volt veszekedni. Így nem lehet Jézushoz jutni.
      Hasnyálmirigy rákban halt meg teljesen elfogyva két hónap alatt. A halálos ágyán megbékélt, mindenkitől elbúcsúzott, kérte Isten bocsásson meg az orvosoknak is, mert félrevezették.
      Akkor értettem meg igaz, hogy Jézus megbocsátja a bűneinket, de annak következményei vannak.
      Bocsánat, ha nem lesz érthető. Az örökké való következményeket Jézus eltörölte, ha megbánjuk a halálos bűnt nem halunk meg. Az ideig tartó következményekkel számolnunk kell és gyógyulnunk és jó, ha még itt a földön elkezdjük. A bűn által torzul a lelkünk. Ez édesapámnak még egy jó évébe telt halála után, hogy teljesen élvezhette a mennyei dicsőséget.
      János ezt azért írtam le, hogy nyugodtan ülj le Jézussal szemtől szembe és mondd el neki mennyire rosszul érzed magad, panaszkodj öntsd ki a lelked. Jézus jobban örül annak aki perlekedik vele, mint aki langyos vagy tudomást sem vesz róla.
      Nyugodtan kérdezd meg miért kell szenvedned mi a célja, segíteni fog! Ha tudnád én mennyit harcoltam, vitatkoztam vele.
      Nem akarlak most túlterhelni, rengeteg saját példát is hozhatnék, hanem a végére egy segítség.
      Vannak olyan emberek, akik előttünk taposták az utat, bár sokan nem veszik komolyan őket.
      Van egyik kedvencem már régóta, akit Jézus is nagyon szeret Szent Rita. Készült róla egy jó film is hiteles is. Ő rengeteget szenvedett végén megkapta Jézus egyik tövisét a töviskoronából. Tőle nagyon sokat tanultam. Egy előzetest ide linkelek, sajnos nem biztos interneten meg tudod nézni.
      Nyugodtan kérdezz, ha segítségedre tudok lenni segítek.
      https://www.google.hu/url?

      1. A link nem sikerült! Újra!
        https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=video&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjmoY-AjPbLAhVFWSwKHXpSDwgQtwIIIzAA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Du5kVkyiZMiQ&usg=AFQjCNF7ts0GUMO3N_AMqkqz3WbZwdTlvA&sig2=tS3pdJx99MBWQZRVyciFgw

        Még ide másolom Rita egy imádságát!

        Szent Rita
        EGY MEGHALLGATOTT IMÁDSÁG

        Erőt kértem az Úrtól,
        s Ő nehézségeket adott,
        melyeken megedződtem.
        Bölcsességért imádkoztam,
        és problémákat adott,
        melyeket megtanultam megoldani.
        Előmenetelt óhajtottam,
        gondolkodó agyat adott,
        és testi erőt kaptam, hogy dolgozzam.
        Kértem bátorságot,
        és Isten veszélyeket adott,
        melyeket legyőztem.
        Áhítottam, hogy szeretni tudjak,
        és kaptam az Úrtól bajbajutott embereket,
        akiken segítsek.
        Kegyes jóindulata helyett
        alkalmat kaptam a jóra.
        Semmit sem kaptam, amit kértem –
        és mindent megkaptam,
        amire szükségem volt!
        Imádságom meghallgatásra talált.

    4. Kedves János,

      a bátorságod,hogy mertél beszélni a “keresztedről” és itt lent fogod majd olvasni,miért is beszélek keresztről,sokunkból előcsalogatta a rokonszenvet irántad.Én nem szoktam hozzászólásokat írni ,de amikor olvastam a sok bátorítást,vigasztalást és ugyanakkor a te dühödet a JÓISTEN felé,eszembe jutott a nagypénteki keresztút ,amit több százan az idén is végig jártunk a csíksomlyói Jézus hágón . A keresztút,Jézus kínszenvedéseit megjelenítő stációk. Ide fogom másolni ezen a keresztúton elhangzott elmélkedéseket,kissé nagy a terjedelme,elnézést.
      Írod ,hogy rohamosan romlik az egészségi állapotod,én arra kérnélek meg,hogy amíg betudod vállalni ,szorítsd össze a fogaidat ülj fel a székely gyorsra ,gyere el a csíksomlyói pünkösdi búcsúra,fogadlak szeretettel.Járjuk végig közösen ezt a keresztutat és meglátod más emberként fogsz haza térni.
      Ismeretlenül is baráti szeretettel,Karesz.

      Keresztút – a ma emberének
      Bevezető: Szeresd Uradat! Ez az első parancsolat. Nem az, hogy higgy, félj, jutalmat várj! Szeress, de nem akárhogyan, hanem hevesen, vágyódjál, indulj, repülj Feléje, repess Utána, öleled át, karold át. A Szeretet a legtökéletesebb, a legerkölcsibb, legnemesebb akarat és érzés. Akit igazán szeretünk, azt követjük, meghalljuk és megvalósítjuk tanítását, akaratát. Szerető Jézusom add, hogy szeretettel járjuk végig szent keresztutadat, és engedjük magunkat szeretni általad, szeretettel tegyük akaratodat, hiszen az a legjobb számunkra. A Te akaratodban van a mi békességünk Uram. Ámen.
      1. állomás: Jézust halálra ítélik
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!

      Evangélium – Pilátus látta, hogy nem megy semmire, sőt a zajongás még fokozódik is? Akkor szabadon bocsátotta Barabást, Jézust pedig megostoroztatta, és átadta nekik, hogy feszítsék keresztre (Mt. 27, 4-26)

      Elfogadni az ítéletet
      Környezeted és legjobb barátaid ítélkezni fognak fölötted, és el is ítélnek. Az ítélet elkerülhetetlen! Ez azonban nem jelenti azt, hogy hibás vagy. Ez csak annak felismerésére vezet, hogy megértsd: sohasem támaszkodhatsz teljesen az emberekre. Egyedül Isten a biztos és ledönthetetlen támasz!
      Ez a Kereszt megszabadít az emberektől, akikre támaszkodsz és fölhív, hogy énrám támaszkodj! Amikor az emberek elítélnek, az én oldalamra állhatsz, mert fölöttem is ítélkeztek, engem is elítéltek.
      Ne védekezz, amikor ítélkeznek fölötted! Az ítélet nem semmisíthet meg. Nem hagy egyedül, hanem hozzám és a dicsőségbe vezet. Ez a te és az én első keresztem. Ne félj! Számodra az ítélet hozzám vezető ajtó. E hamis ítéletben találkozni fogsz velem. Akkor többé már senki nem ítélhet el.
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!

      2. állomás: Jézus vállára veszi a keresztet
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!

      Evangélium – (Pilátus) Így szólt a zsidókhoz: ?Nézzétek a királyotok!?. De újra elkezdetek ordítani: ?Halál rá! Halál rá, keresztre vele!?? Erre kiszolgáltatta nekik, hogy feszítsék keresztre. Ezzel pedig átvették Jézust. Maga vitte keresztjét, amíg oda nem ért a Koponyák hegyére, melyet héberül Golgotának hívnak. (Jn. 19,17)

      Elfogadni a mindennapot.
      Életed minden pillanata kereszt: elvállalhatod, vagy elvetheted, el is szökhetsz előle. Én vállaltam. A te erőd nem a szökésben rejlik. Minden pillanat döntést követel, hagyd el sajátodat és kövess engem. Ez a második kereszt. Kevesen vannak, akik felismerik. Az emberek rendkívüli kereszteket keresnek, ami viszont itt van, a mindennapok elfogadásában. Az elfogadott keresztek által nagy kegyelmekben részesülsz, és hited folyammá nőtt, patakká duzzadt.
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!
      3. állomás: Jézus először esik el a kereszttel
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!

      Evangélium ? Közben (Jézus) odaért velük a Getszemáni nevű majorba? Valamivel odébb ment és leborulva így imádkozott: ?Atyám, ha lehetséges kerüljön el ez a kehely, de ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te?? A lélek ugyan készséges, a test azonban erőtlen? (Mt 26,39-41)

      Bátorság kell az eleséshez
      Nehéz elesni! Mindenki talpon akar maradni és győzni. Legyen bátorságod elesni! Ne kendőzd el elesésedet, inkább ismerd el! Ezen a földön nem lehetsz másmilyen!
      Ne félj! Az esés nem a véget jelenti. Miért nézel hát annyira tragikusan az esésekre? Miért szégyen? Az esés azért van, hogy közelebb kerülj hozzám, és én felemeljelek. Amikor majd megérted, hogy én is elestem, akkor elesésedben meg fogod látni az én arcomat, minek folytán együtt fogunk győzni az esések és a bűnök fölött. Az elesésben csupán az a fontos, hogy ne maradj egyedül, hanem hozzám jöjj!
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!
      4. állomás: Jézus találkozik édesanyjával
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!

      ? és a te lelkedet tőr járja át, hogy nyilvánosságra jussanak sok szív gondolatai (Lk 2,35)

      Elszomorítani azokat, akiket szeretsz
      Ez jelenti a keresztet: szemébe nézni a számodra legkedvesebb lénynek, amikor mindannyian nevetnek rajta.
      Lehetetlen nem kiábrándítani azokat, akik szeretnek téged. Ettől nem kímélheted meg őket. Látod mennyire, fáj nekik a te elesésed. Marcangoló kín ez számodra. Az én anyám az esésemben értette meg ki is vagyok. Amikor kialudt benne a vágy utolsó szikrája is, hogy én sikert érjek el, akkor született meg benne igazán a hit.
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!

      5. állomás: Cirenei Simon segít Jézusnak
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!

      Evangélium ? Ahogy elvezették, megállítottak egy cirenei embert Simont, aki éppen a mezőről tartott hazafelé. Vállára adták a keresztet, hogy vigye Jézus után. (Lk 23,26)

      Engedd, hogy mások segítsenek neked
      Amikor ezt elfogadod, akkor én itt vagyok, akkor nem vagy egyedül. Legyen bátorságod és engedd meg, hogy mások segítsenek neked. Ezt én is megengedtem, habár mindenható vagyok. Lásd be, hogy mások erősebbek, engedd, hogy védjenek, ne feledd, szükséged van másokra, a segítségükre szorulsz!
      Ez kereszt és előle nem menekülhetsz!
      Értsd meg, ez is ajtó hozzám. Ne csodálkozz, ha minden lázad a kereszt ellen. Ne feledd: Vedd fel keresztedet és kövess engem! Találkozni fogunk!
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!

      6. állomás: Veronika kendőjét nyújtja Jézusnak
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!
      Hátamat odatartottam az ütlegelőknek, és orcámat a tépdesőknek,
      arcomat nem rejtettem el a gyalázás és a köpdösés elől (Iz 50,6)

      Viszonzás nélkül elfogadni
      Keresztet jelent megengedni, hogy az emberek jót tegyenek neked, amikor nem tudod mivel viszonozni. Légy bátor, és tedd meg, amit én is megtettem!
      Engedd meg, hogy az emberek jót tegyenek neked akkor is, ha nem tudod mivel viszonozni Engedd meg magadnak, hogy adós maradj! Nem kell mindent viszonozni! Viszonzás helyett inkább önmagad add! Tanulj meg ajándékokat elfogadni viszonzás nélkül! Kereskedelmi szellem nélkül!
      Az én Atyám ajándékoz anélkül, hogy megfizettetné. Ő olyan, mint a forrás, amely kristálytiszta, üdítő vizet ad, visszafizetés nélkül és sohasem apad ki. Amikor te ilyen vagy, akkor az én Atyám gyermeke vagy.
      Ez a te hatodik kereszted: Istennek nem viszonozhatod az Ő szeretetét. Légy olyan, mint a gyermek, aki élvezi szülei jóságát
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!
      7. állomás: Jézus másodszor roskad le a kereszt alatt
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!
      Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másoknak, és odaadja életét váltságul sokakért. (Mt 20,27-28)

      Újra elesni
      Az első esés után még ki tudod magyarázni magadat, de ha másodszor is csatát vesztesz, akkor mindenki mondhatja rólad: egy fabatkát sem érsz.
      Te ellenállsz a keresztnek. Ki akarod magadat magyarázni, és mindent ki akarsz javítani. Ez azonban eltávolít tőlem. Mert ezzel nem mellettem teszel tanúságot, hanem saját magad és erőd mellett. Tudd meg: mindig el fogsz esni. Én azonban mindig fölemellek.
      A te kereszted abban áll, hogy elesel, és ezt elismered. Ne félj az eséstől, hanem fordulj hozzám! Ha ezt a keresztet jól értelmezed, megtalálsz benne engem. Ez a test veszte, és a lélek győzelme.
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!

      8. állomás: Jézus találkozik a siránkozó asszonyokkal
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!

      Evangélium ? Nagy tömeg követte, asszonyok, akik sírtak és jajgattak miatta. Jézus hozzájuk fordult: ?Jeruzsálem leányai ? mondta nekik -, ne engem sirassatok. Inkább magatokat sirassátok, s gyermekeiteket?? (Lk23, 27-28)

      Vigasztalni a téged vigasztalókat
      Ez is kereszt: átvészelni saját szenvedésedet, felülkerekedni rajta, és meglátni a szabadulást. Egyetlen fájdalom sem tragikus. A szív vaksága és keménysége az igazi tragédia. Az a tragédia, ha önmagad felett sajnálkozol, és ha nem látod: minden halált feltámadás követ, minden betegséget gyógyulás, minden eltávozást visszatérés.
      A győzelem ott kezdődik, amikor másokat kezdesz vigasztalni, miközben te is vigaszra szorulsz. Ilyenkor minden vigaszod Istentől jön. Légy bátor! Ne támaszkodj emberi vigaszra! Keresd Isten erejét, mert csak az győzi le a világot! Ne engedd, hogy önsajnálkozás kerítsen hatalmába! Amikor a fájdalomtól összetörve lesz erőd mások megvigasztalására, akkor találsz meg engem. Nyisd meg ezt az ajtót, mert mögötte állok én, hogy rám támaszkodj!
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!
      9. állomás: Jézus harmadszor esik el a kereszttel
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!

      Evangélium ? Megjelent neki az égből egy angyal és megerősítette. Halálfélelem kerítette hatalmába, és még buzgóbban imádkozott. Verejtéke, mint megannyi vércsepp hullott a földre (Lk 22,3-44)

      Mindent elveszíteni
      Akkor is lehetséges tovább, ha mindenki azt gondolja, lehetetlen. Amikor többé nem számítasz magadra, akkor találsz meg engem. Akkor hívni fogsz teljes szíveddel, és én majd válaszolok a hívásodra. Ez is kereszt: mindent elveszíteni, végleg elhagyatottnak lenni. Tudatában lenni, többé senki sem számít rád, elvesztettek minden beléd vetett reményt.
      Fogadd el ezt a keresztet! Ne félj, én veled vagyok! Én legyőztem a világot!
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!
      .
      10. állomás: Jézust megfosztják ruháitól
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!
      Elosztották maguk között ruháimat, és köntösömre sorsot vetettek.
      De te, Uram ne légy távol tőlem, én erősségem, siess segítségemre (Zsolt 22.19-20)

      Megengedni, hogy lemeztelenítsenek
      Ez a kereszt a szemérmességnek, a szégyenérzetnek, az ártatlanság utáni vágynak, és az attól való félelemnek a keresztje, nehogy felismerjen valaki, amikor elesel.
      A keresztet nemcsak a test lemeztelenítése jelenti. Még fájdalmasabb a lelked lemeztelenítése. A bűnök ezt már régen megtették. Vedd ezt a keresztet, és többé senki sem fog lemezteleníteni! Engedd meg az Atyának, hogy új ruhát adjon neked. Engedd, hogy felöltöztessen a tökéletes ártatlanságba!
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!

      11. állomás: Jézust keresztre feszítik
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!

      Evangélium ? Három óra volt, amikor keresztre feszítették. Az elítélésének okát jelző táblára ezt írták: A zsidók királya. Vele együtt két gonosztevőt is fölfeszítettek, az egyiket jobb, a másikat bal felől (Mk 15, 25-27)

      Fölfeszített lenni saját kereszteden
      Most már tudod: a kereszt a te sorsod a halálig. Vannak keresztek, amelyeket mindvégig vinni kell. Hiába próbálsz megszabadulni tőlük. Csupán azt akarom, ne élj hamis várakozásban, másvalamire várva. Minél előbb felhagysz az ellenállással, annál hamarabb találkozol velem.
      Jegyezd meg ezt a keresztet! Ez a mi tizenegyedik találkozásunk. Én örülök neki.
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!

      12. állomás: Jézus meghal a kereszten
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!
      Evangélium ? Jézus tudta, hogy már minden beteljesedett. De hogy egészen beteljesedjék megszólalt: ?Szomjazom!? Volt ott egy ecettel teli edény. Belemártottak egy szivacsot, izsópra tűzték, és a szájához emelték. Amint Jézus megízlelte az ecetet így szólt: ?Beteljesedett!? Aztán lehajtotta ejét, és kilehelte lelkét (Jn 19,28-30)

      Meghalni a kereszten
      Te azt gondolod, a halál a véget jelenti, és ezért félsz. A halált akkor győzöd le, amikor elfogadod. Messze állok tőled mindaddig, amíg ellenállsz a halálnak, és amíg azt kéred, szabadítsalak meg tőle. Értsd meg, a halálban találsz rám, megsemmisíti mindazt, ami bűnös, és halandó volt benned! A halál megszabadít a keresztektől, én meg a haláltól. Nézz ma szembe vele! Fogadd el ezt a keresztet, az Atya ajándékaként! Te is véges vagy. Ez az, amit az Atya ad. A tizenkettedik kereszt olyan, mint az ünnep, mint a csúcs, mint mindennek a beteljesedése.
      Valójában azonban az Élet kezdete.
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!
      13. állomás: Jézust leveszik a keresztről
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!

      Ahogyan Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, úgy kell az Emberfiának is fölemeltetnie, hogy mindannak, aki hisz örök élete legyen őbenne.
      (Jn 3, 14-15)

      Nem élvezni munkád gyümölcsét
      Téged én arra rendeltelek, hogy új világ számára vess. Ez a te kereszted. Hitet adok neked, mert életed folyamán alig fogsz valamit is meglátni a sikerből. Majd csak a halálod után fognak éltetni. Majd csak akkor vesznek le a keresztről. Az örökkévalóságban kereszt nélkül fogsz élni, mert volt bátorságod rajta függni életed folyamán.
      Ez a tizenharmadik kereszt: dolgozni anélkül, hogy élveznéd kezed munkájának gyümölcsét. Bátorság is kell: vetni azért, hogy mások arassanak.
      De itt vagyok én, aki eléd megyek. Ez a feltámadás.
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!
      13. állomás: Jézust a sírba teszik
      Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged! Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!

      Evangélium ? Arimateai József levette a testet, tiszta gyolcsba göngyölte, s sziklába vájt új sírboltba helyezte. A sír bejáratához nagy követ hengerített és elment. (Jn 27, 59-60)

      Emberi remény nélkül maradni
      Ez a tizennegyedik kereszt: fölötte a feltámadás lebeg. Csak a halott tud feltámadni. A halál azonban még nem vette el az utolsó ellenállásodat. Ne félj! Arról a hídról van szó, ami téged és engem összeköt. A bűn halála a mi örömünk és ölelkezésünk helye. A szeretet legcsodálatosabb kirobbanása. Én végigmentem ezen az úton és várok rád. Engedd át a halálnak, ami úgyis az övé! Ne úgy nézz többé a sírra, mint reménytelenségre és végre, hanem, mint születésre és kezdetre. Haljon meg a te hiúságod!
      A húsvéti hajnal már dereng.
      Könyörülj rajtunk Uram! Könyörülj rajtunk!
      Befejezés: Mennyei Szent Atyám! Köszönöm Neked azt a nagy ajándékot, hogy végigjárhattam Szent Fiad keresztútját. Felismertem benne saját keresztjeimet, amelyeket naponta magamra kell vennem, és így kell követnem Szent Fiadat. Most már tudom, hogyan kell ezeket, a kereszteket tőled elfogadnom. Hogyan kell lemondani, megbocsátani, szeretni. Most már tudom, hogyan kell a halál előtt meghalni, és elébe menni az Életnek. De azt is tudom Uram, hogy ezt nem elég csak tudni, meg is kell tenni. Kérlek Szent Atyám, adj erőt, segíts nekem, ne hagy magamra egy percre sem. Köszönöm, hogy most már útban vagyok országod felé. Kilépek lázadó akaratom bűvköréből, és belépek a tiedbe. Természeted részesévé válok, a Te örömöd, a Te gyermeked leszek.
      Atyám, add, hogy már most megvalósuljon az én húsvétom! Ámen.

  8. A mondandó többségével egyetértek, de a végére kicsit nagyon leegyszerűsödött az istenkép. “Ami jó az Isten, ami nem, az nem”.
    Na, ezzel több probléma is van. Egyrészt az, hogy amit az ezt olvasó ember rossznak mond, az sokszor egyáltalán nem is rossz, csak kényelmetlen, fájdalmas, de amúgy épp a javát szolgálja az illetőnek hosszabb távon. Ide most idézhetnék garmadával olyan bibliai történetrészleteket, amiket kiragadva a nagy egészből azt látnánk, hogy ez bizony szívás, ha az Isten ilyet megenged. Akkor köszi mi nem is kérünk belőle. Egyik legdurvább ezek közül az a kiragadott időablak, amikor ez a bizonyos Isten fogta magát és hagyta, hogy a fiát kicsinálják a történelem egyik legkegyetlenebb, legfájdalmasabb kivégzési módjával, ráadásul ártatlanul. Ugyan ki szavazna egy szívtelen istenre, aki ilyet megtesz? Senki. Bár a mai világban időnként van olyan érzésem, hogy nem a Teremtőt imádják sokan, hanem kitaláltak maguknak egy istent, akinek az a dolga, hogy szolgáljon, szeressen, adjon, mindenről csak jót mondjon, de az intést azt felejtse csak el, arról meg ne is álmodjon, hogy egy hívő szenvedjen valamiért. Ez az Isten Ábrahámtól elkérte Izsákot. Csak úgy. De azt is megengedte, hogy Jóbbal feltörölje a sátán a padlót. Utóbbi tettet (ha maradunk annál, hogy a Biblia hiteles forrás) bizony Isten elvállalta, méghozzá torok köszörülés nélkül.
    És van még jó pár durva ige: Ézsaiás 45:6-7 “Hadd tudják meg napkelettől napnyugatig, hogy nincs más rajtam kívül, én vagyok az ÚR, nincs más! 7Én alkottam a világosságot, én teremtettem a sötétséget, én szerzek békességet, én teremtek bajt, én, az ÚR, cselekszem mindezt.”
    Prédikátor 7:13″Figyeld meg Isten alkotásait: ki tudná kiegyenesíteni, amit ő görbévé tett? 14A jó napokban élj a jóval, a rossz napokban pedig lásd be, hogy ezt is, amazt is Isten készítette azért, hogy az ember ne találja ki, mi következik.”
    Vagy mikor Mózesnek mondja a Főnök, hogy “szerinted ki tesz az embert némává, vagy süketté, látóvá, vagy vakká?”
    Pakk, ez más problémákat is felvet, de ezt most hagyom.
    Ettől még csuda szuper és kegyelmes az Isten, csak nem ilyen butított, prűd, vagy polkorrekt. Adjon az Isten!

    1. Kedves Fec,

      Azzal én is egyetértek, hogy a fájdalmas és a kellemetlen nem feltétlenül rossz. Ami már tényleg ?rossz? az az, ami el is pusztíthatja az embert a végén. Na, az olyan nem Istentől van. Nagyon gyakran amikor valami rossz történik, de a végén jó lesz belőle, az azért van, mert az akaraterőddel képes voltál kiharcolni egy győzelmet, és mi még rá is fogjuk, hogy ezt Isten küldte. De mi van azokkal (akik szerintem a többség) akik nem tudják kiharcolni a győzelmet, és a végén ez a rossz tönkre teszi őket? Isten nem küld semmi olyat ami a végén elpusztíthat. Mert akkor mit mond Isten, hogy ?hoppá, ez nem jött be??
      A Biblia ezt írja:
      Apostolok Csel. 10:38
      A názáreti Jézust, mint kené fel őt az Isten Szent Lélekkel és hatalommal, ki széjjeljárt jót tévén és meggyógyítván mindeneket, kik az ördög hatalma alatt voltak; mert az Isten vala ő vele.

      Ez a vers is mutatja, hogy a betegség minden esetben az ördög hatásköre.

      Jézus áldozatával kapcsolatban pedig fontos tudni azt, amit maga Jézus mondott róla:
      ?… én leteszem az én életemet, hogy újra felvegyem azt.
      Senki sem veszi azt el én tőlem, hanem én teszem le azt én magamtól. Van hatalmam letenni azt, és van hatalmam ismét felvenni azt…?

      Senki nem vette el Jézus életét, hanem Ő maga fektette le azt. Sokan nem értik, miért kellett Jézusnak meghalnia a bűnökért, miért nem tudta Isten egyszerűen csak megbocsátani áldozat nélkül. A bűn valamit elrontott, amit ki kellett kovácsolni. Ez olyan mint amikor például elmész vendégségbe, és véletlenül eltöröd az állólámpát. A házigazda megbocsáthat, de attól a lámpa még mindig el van törve. Valakinek, valahogyan fizetnie kell érte. Vagy te fizetsz, vagy a házigazda, vagy sötétség marad. Mindenképpen kerül valamibe. Isten és a bűn esetében a házigazda magára vállalta a fizetést, mert nekünk erre nincs elég pénzünk. (Itt megint fontos emlékezni arra, hogy Isten és Jézus teljesen egyek, Jézus teljes lényében Isten, tehát igazából Isten áldozta fel Önmagát: ?Mert Ő benne lakozik az istenségnek egész teljessége testileg,? Kolossébeliekhez 2:9)

      Abban viszont megint egyet értek veled, amikor azt írod, elkényelmesedett a mai kereszténység, és mindenki csak elvárja, hogy Isten szolgálja őt, viszont nehogy meg merje feddeni őket, vagy ráadásul még szenvedni is kelljen valamiért. Ezt Jézus mondta maga, hogy fel kell vennünk a keresztünket minden nap. Ami nem mindegy viszont, hogy miért szenvedsz: mert az ördög rád húzott valami betegséget, vagy a saját hülyeséged miatt, vagy mert harcolsz valami nemes célért. Én úgy gondolom Jézus a legutóbbira célzott.

      Nagyon nehéz rövidre fognom, nem is tudom igazából. Külön sztorit lehetne írni Jóbról is meg Ábrahámról is. Ábrahámról csak annyit, hogy nem ?csak úgy? kérte el tőle Isten Izsákot. Annak azért nagyon nagy jelentősége volt. Itt a világ megváltásának előkészítéséről volt szó. Istennek kellett egy ember akivel szövetséget tudott kötni, hogy az ő magjában (Jézusban) megáldassék az egész föld. Ezt Pál szépen levezeti az egyik levelében. Ábrahám ugyanúgy hit által feláldozta (volna) a fiát, ahogy később ezt Isten is megtette. Ezzel vált a hit atyjává. A hit nagyon fontos Isten világában, ez mozgat mindent. Mindennek a hit és a hitetlenség az alapja. Ez mozdít mindent pozitív, vagy negatív irányba. Isten is hit által áldozta fel Jézust, mert mi volt a garancia, hogy egyetlen ember is később ez által megváltást nyer? Szabad akarat van, elvileg mindenki elutasíthatja. Tehát itt is azért elég sok mindenről szó van.

      A többi ilyen ?durva? igében pedig amiben Isten azt mondja, hogy Ő csinálta a sötétséget, meg a a bajt, a vakot, a süketet, stb., ezekben arról van szó, hogy Ő az egyetlen Isten. Rajta kívül nincs senki aki bármit is teremthetett volna. A világ metafizikai törvényeken nyugszik, és működik, és Isten az Aki lefektette a szabályokat, Ő van a hierarchia legtetején, rajta kívül nincs más törvényhozó. Amit Ő elgörbített, azt nem tudod kiegyenesíteni, és fordítva. Ő maga a nagybetűs ÉLET, rajta kívül nem létezik semmi.
      ?Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, ami lett.? (János ev. 1:3)
      Bármi ami létezik, Isten miatt létezik.
      A hit mellett nagyon fontos szerepet játszik még az akarat. És ami fontos Istennek, hogy ez önkéntes és szabad legyen, ne pedig ráerőltetett. Isten végcélja az emberrel az volt, hogy szószerinti másolatot készítsen magáról. Először megteremtette az embert a saját képmására, aztán Jézus áldozatán keresztül most megkaphatjuk Krisztus lelkét is. Ezt még párosítod egy önkéntes szabad akarattal amely párhuzamba került Isten akaratával, aztán elkezded ezt az akaratot működtetni a hited által, és megteremtetted az egyik leghatalmasabb jóért harcoló erőt a világegyetemben. Ezt akarta Isten elérni. Isten nem önző. Ő sokszorosítani akarta a szeretetét, jóságát, és teljes természetét másokban is.

      Ehhez viszont muszáj volt Istennek szabad akaratot is engedélyeznie, és ezzel megteremtette a rossz és a gonosz lehetőségét is. Az angyaloknak is szabad akarata van. Sátánt sem rossznak teremtette Isten, hanem azt ő választotta. Sátán egy fényhordozó kérub volt eredetileg. Minden ami rossz, az rosszra fordult a maga akaratából. Ilyen értelemben, persze, Isten teremtett mindent, de a végkimenet nem minden esetben Isten akarata szerint történt. Ezt már írtam Jánosnak is, hogy nem minden Isten akarata ami megtörténik.

      Kedves Fec, remélem teljesebb lett a kép valamivel. Ezek tényleg kimeríthetetlen témák, és ha belegondolunk, véges elménkkel okoskodunk a világegyetem alkotójáról. Rengeteg mindent nem éretek még én sem.
      Minden jót!

      1. A kezdő mondatodban én látok némi igétől mért lelki eredetű ferdülést, mert bizony, ha szemellenző nélkül olvassuk a Könyvet, akkor lépten-nyomon ott van benne a ?kegyetlen? és brutális Isten, a megemésztő tűz szentsége (IS). Az újszövetségben pl. a végén ott van, hogy Jézus visszajön, és személyesen rendezi le a gonoszokat a szájából kijövő lángoló karddal. Nem fogad fel erre valami démon kutyát, vagy sátánt, hanem személyesen intézi. De máshol is mondja, hogy attól féljetek, akik a gyehennában a lelketeket is el tudja pusztítani a testetek mellé ráadásul. Máshol meg tele van utalásokkal arra, hogy elhívás, kiválasztás (vagy más szóval ki nem érdemelt kegyelem) alapján kerülnek be a hívők a jóba, nem pedig egy polkorrekt, felvilágosult és demokratikus, jól kiszámítható jogrend kimeneteként. De ott vannak a gonosz fiai is, akiknek eleve esélyük sincs hogy ne a pokolba kerüljenek. Isten vajon ne tudna létezésükről és szerepükről? Ezek olyan tények, kérdések amikről nem is akarnak tudni a hívek, pedig ha az ige a mérőzsinór, akkor be kell ezeket is feszegetni a teológiákba.

        Az állólámpás sztori az tetszik.

        ?Ami nem mindegy viszont, hogy miért szenvedsz: mert az ördög rád húzott valami betegséget, vagy a saját hülyeséged miatt, vagy mert harcolsz valami nemes célért. Én úgy gondolom Jézus a legutóbbira célzott.? -írod.
        Ez jól hangzik, de fontos tudni, hogy épp mi újság a szellemvilágban. Akik velem vitatkozni szoktak ebben a szenvedés témában, azoknak az életében, környezetében valahogy nem szokott előfordulni olyan példa, ahol nemes célért szenvednek alázatosan, helyette mindig a sátán a mumus, akit űzni kell.

        Az ábrahámos bekezdésed semmi érvet nem tartalmaz afelől, hogy azt az időablakot külön nézve (ahogy mi is megéljük a mi eseményeink időablakait, mikor el kell dönteni, hogy Istentől van-e vagy űzni való a szenvedés) nem magyarázza azt, hogy ez a sátántól volt és ezért rossz esemény volt.

        A szabad akarat témát én nem tudom ebben a formában elfogadni, mert akkor a kegyelem, az elhívás, elrendelés, és kiválasztás szavaknak nem lenne értelme, pedig azokkal tele van szórva az írás, azokat nem lehet megkerülni. A szabad akarat szót nézve viszont azt találjuk, hogy ez egy közvetett fogalom, nem pedig olyan axióma, mint ahogy szeretik használni. nem is nagyon fordul így elő ebben a formában. Szerintem úgy van szabad akarat, ha a mi nézetünkből nézzük a világot, mivel mi döntünk, mi választunk mindig és a büntit, vagy jutalmat is mi kapjuk ezek alapján első körben, tehát ezen a szinten 100%-ban igaz a szabad akarat elve.
        Isten szemszögéből (ami sokkal reálisabb nézet) a történelem egy előre lerendezett egy utas, szigorú menetrendet követő történet. Így nézve tök szívás, ha az ember pokolba jutó gonosznak teremtődött, de a gonoszságban az is benne van, hogy nem is tudja lájkolni Isten világát, tehát eleve érdemtelenné teszi magát, és semmi érdeme nincs, amivel dörömbölhetne a kapun. Akiket meg bevesz a csapatba a Főnök, azok meg jól teszik, ha örülnek mint majom a farkának, mert nekik szintén semmi érdemük nincs, pláne nem a megtérésükben. Nagy lutri az egész. Viszont aki ezt alázattal el tudja fogadni, sőt tiszteli, dicséri a Teremtőt a rendszer láttán, az már benne van a jóban. A Róma 9-ben pont ezt pedzegeti Pál.

        A gonoszság létének a lehetősége nem csak a szabad akarattal magyarázható. Azt is lehet eleve elrendeltként nézni (amúgy szerintem az is volt, mivel Isten megspórolhatta volna ezt a nagy negatív hullámot a bűnbeeséssel, amiben kiszór milliárdnyi embert a pokolba, akiket meg se kellett volna teremtenie, ha nem tervezi be a bukást, amihez persze eleve egy Megváltó megoldást is rendelt jó előre).
        Az is egy butított kép szerintem, hogy a sátán fogta magát és az állítólagos szabad akaratát arra használta fel, hogy kitalál egy anti istent egy anti létformát. Tök értelmetlen ötlet, hiszen a tökélyben létezve ugyan kinek jut eszébe, hogy majd ő csinál egy jobbat? Nem furcsa? Hogyan tud valamit rossznak mondani, minősíteni, ha az adott dolog definíció szerint maga a tökéletesség? Még idő se volt, nem hogy bűn, ilyen alapon kell azt az érát nézni. Ráadásul az elejétől látszott, hogy nyomába se ér az új másolt világocska az eredetinek. Ez nem a sátán szabad akaratára, hanem az infantilizmusára igazolás inkább. Inkább esélyes, hogy a sátán egy célszerszám Isten kezében, Isten felügyelete alatt, aminek ilyen ismert feladatai vannak. Az idézett igék, főleg a Jóbosak pont ezt támasztják alá. Egy másik, emberközeli nézetben ettől még ő a mumus, az ellenség és ő is megy majd a tűz tóba a szolgáival, de nekünk ő amúgy se se az urunk, max madárijesztőnk.
        Annyit még, hogy engem nem tanítottak ezekre, hanem az igét fejtegetve erősödik bennem ez a vonal már évek óta, és onnan indultam, amivel most épp vitatkozok.

        1. Kedves Fec!
          Én inkább úgy látom, hogy az általad leírtak térnek el az Igétől, és inkább tekinthetők egy személyes véleménynek, templomi tanításoknak, mint annak, amit az Igéből Isten természetéről tudunk.

          Ha szeretnénk tudni, hogy milyen Isten nem kell egyebet tennünk, mint megnézni, hogy milyen volt Jézus, amikor itt járt a Földön, hiszen azért (is) jött, hogy megmutassa nekünk, milyen az Atya.

          ?Az Istent soha senki nem látta; az egyszülött Fiú, a ki az Atya kebelében van, az jelentette ki őt.? János 1:18

          Márpedig a ?kegyetlen? még idézőjelben sem használható Istenre/Jézusra. Létezik kegyetlen szeretet? Merthogy ?az Isten szeretet? (1. János 4:8). Az embernél talán igen, persze azt meg nem igen hívhatjuk szeretetnek, hanem inkább önző vágynak.

          Az pedig, hogy Isten dönti el helyettünk, hogy hová kerülünk, akárcsak egyetlen egy ember esetében is, teljesen összeegyeztethetetlen az Igével és Isten jellemével. Való igaz, hogy Isten kiválaszthat és ki is választott egyes embereket, de ez nem írja felül azoknak az embereknek a szabad akaratát. Sault kiválasztotta Istent, de megvolt a szabad akarata, hogy ne töltse be azt, amire kiválasztották.

          Ez a dualista kép, megfűszerezve az eleve elrendelés elvével egy régi tanítás, aminek nincs igei alapja. Amúgy Kálvin terjesztette el széles körben, sok lelki agóniát okozva egyeseknek. Isten nem egy diktátor, aki kénye kedve szerint használja az alattvalóit. Isten a szeretet, aki azért teremtett minket, hogy megossza velünk szeretetét. Önként.

          Lutri? Nem! A te döntésed. Sátán célszerszám Isten kezében? Hogyan, amikor Istenben nincsen sötétség? ?És látta Isten, hogy minden, amit teremtett, íme, igen jó.? (1. Mózes 1:31)

          ?Ha megismertetek volna engem, megismertétek volna az én Atyámat is; és mostantól fogva ismeritek őt, és láttátok őt. Monda néki Filep: Uram, mutasd meg nékünk az Atyát, és elég nékünk! Monda néki Jézus: Annyi idő óta veletek vagyok, és még sem ismertél meg engem, Filep? a ki engem látott, látta az Atyát; mimódon mondod azért te: Mutasd meg nékünk az Atyát?? János 14:7-8

          Megismerted?

        2. Kedves Fec,

          Már egy órája ülök itt és próbálok címszavakban válszolni, de képtelen vagyok rövidre fogni. Kiselőadást meg nincs időm írni, félig-kész válaszokat nem szeretek adni, tényleg ne haragudj, de nem tudok válaszolni.
          Csak annyit engedj meg kérlek, hogy megjegyezzek egy dolgot. Igazad van, az én szemellenzőm az, hogy megértettem mennyire szeret engem Isten, és ezért én is nagyon szeretem Őt. Isten az egész világot (mindenkit beleértve) ugyanúgy szereti (János 3:16). Aki Isten feléje irányuló szeretetét nem tudja elfogadni (a szabad akaratával), az tényleg úgy érzi, hogy az egész egy nagy ráb.?ás, mert Isten csak szivatja a világot.

  9. AARON Jó volt téged olvasni.
    PALAS nem tudom Te vagy e akire gondolok, de szerinted is vízválasztó lesz 2016-17-es év az ANTIKRISZTUS fellépésében?
    Ha mással azonosítalak bocsánat.

  10. Sziasztok! Jánosnak írnék elsőkörben. Őszintén sajnálom azt a lelki és testi fájdalmat és félelmet amiben élsz. Évekig dolgoztam beteg emberek között, volt hogy együtt vártam velük a halált, és borzasztó volt látni a hetekig hónapokig tartó szenvedést. A FÉLELEM csak is a gonosztól jöhet pont azért, hogy ISTEN ellen fordulj. Sátán jól tudja, hogy a lázongó háborgó lélek befolyásolható és az ő rossz oldalára állítható. Én nem vagyok olyan művelt a Biblia olvasásában mint akik itt szoktak kommentelni, de nekem is minden nap meg kell küzdenem a hitemért. Mert én olyan Tamás féle hiszem ha látom típus vagyok, de ISTEN mindig bizonyít, még ha csak apró dolgokért is fohászkodtam, de mindig segített. Szükséges a napi imáim elmondása beszélgetés vele, mert különben hamar elveszek. Nekem egyszer azt mondták, hogy az őseink bűne miatt negyedíziglen kaphatjuk meg a büntetést, ezzel csak azt akarom mondani, hogy a betegséged, nem a te bűnöd miatt van, hanem v.melyik rokonodért engesztelsz. Olvasd el pl Valtorta Mária életét vagy fiatal szentekét ők mennyit szenvedtek és ajánlották ezt fel örömmel ISTENNEK a lelkek megmentésére. Persze tudom, TE ha választhatnál nem a betegséget választanád, hanem az egészséges boldog életet, de ha már így alakult próbálj elcsendesedni és magadba a lelked mélyére tekinteni, és aztán ISTEN felé fordulni. URAM ha azt akarod , hogy bűnös lelkem és testem meggyógyuljon kérlek segíts, de ha nem kérlek mutass utat, hogy higgyek és bízzak benned, és fogadjam el ezt az állapotot, úgy hogy ne váljon lelkem kárhozatára, hanem Te Dicsőségedre, és a lelkek megmentésére.
    Egyébként én is félek a kárhozattól, ill. attól hogy az utolsó pillanatban megtudom e bánni minden bűnömet JÉZUS ÍTÉLŐSZÉKE előtt, ezért kérem minden nap a jó halál kegyelmét és hogy minden bűnöm felett tökéletes bűnbánatot érezzek.

    1. Kedves Tünde!
      Nagyon kedves tőled, hogy vigasztalni szeretnéd Jánost és őszintén érződik a szeretet a szavaid mögött.
      Szeretném, ha tudnád, hogy Jézus halála megfizetett minden bűnödért és nincs, ami elválaszthat téged a megváltástól, ha már egyszer elfogadtad. Még a tamáskodásod sem! A megváltásról Jézus újjászületésként is beszélt, és ha már egyszer meg- vagy újjászülettél, nem szükséges ezt újra és újra megtenned.

      ?És én örök életet adok nékik; és soha örökké el nem vesznek, és senki ki nem ragadja őket az én kezemből.? János 10:28
      Senki nem ragadhat ki Jézus kezéből, még te magad sem!

      Jézus áldozata pedig a generációs átoknak is véget vetett. Minden bűnt felvitt a keresztre, így miután elfogadtad Jézus váltságát, Isten semmilyen bűnt nem írhat a számládra, hiszen ezzel semmibe venné Fia áldozatát. Szabad vagy!
      Nincs jó halál. A halál ellenség, de csak múlt időben, mert Jézus legyőzte. Éppen ezért Jézusban a halál nem félelmetes, hiszen ahogy Pál mondta ?Mert nékem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség.? 🙂

    2. Valamiért erről a sztoriról Jób könyve jutott eszembe, bár nem tartom sokra a művet. Sátánnak az a nagyszerű ötlete támadt, hogy Isten szívassa meg/tegye próbára Jóbot. Olyan nagyszabásúra sikerült a kísérlet, hogy még néhány tucat ember élete sem volt drága járulékos veszteségként. Majd a végén a hitért megkapta a jutalmat. !Gazdagságot! Értelme nem sok volt, de sátán jót szórakozott, Isten is megkapta amire vágyott, hogy imádják. Valahogy így érezhet János is, tönkre vágta a Mindenható, neki pedig hinni és szeretni kellene. Nem egyszerű helyzet, gondolom jó tanáccsal tele van a padlás.Biztos már azt is mondták neki, hogy az előző életei miatt történt. Nekem, ha meglenne a hatalmam meggyógyítanám, de sajnos nem tehetem. Neki lehet, hogy a helyzetét mérlegelve valami racionális életcélt kellene kitűznie, mint mondjuk Hawking, mert vallásos ügyben lehet, hogy a gyűlölete legyőzi, annak pedig nincs értelme.

      1. Jób könyvéről nekem teljesen más jut eszembe, a történet íve. Végül ki is győzött?

        Tetszik, mert a függöny mögött mi tudunk a dologról, a kerettörténetről. A felesége rögtön azt mondta: átkozd meg az Istent és halj meg! Ő pedig minden előbbi javaira, egészségére: “Isten adta, Isten elvette, legyen áldott szent neve”.

        Aztán jöttek a barátai! azok a hülyeségek, amiket ők mondtak, az ájtatos dumák, azon nagyon tudok szórakozni 😀 – a végre pedig, a sok “jó tanács” után sajnos, Jób is elvesztette a kezdeti hitét! Sátán viszont megszégyenült.

        Nem természetes, hogy nekünk az az áldás, ha értékes életünk van, ott állatok, egyebek, család … mi más az öröm? Azokkal még jobban megáldotta Isten Jóbot és megtelve élettel (amikor azt mondhatta, hogy elég – a jóból) halt meg.

        Isten egyébként nem AKARJA hogy imádják, hanem az Úr TÖKÉLETESSÉGE olyan, szeretete olyan, hogy az ember megdöbben ha megismeri, és csodálata nem ismer határokat! Éppen hogy rejtőzik addig, míg az ember saját maga, saját akaratából fel nem ismeri… Ő változatlan és fogyhatatlan, Végtelen. NEKÜNK van szükségünk arra, hogy az Ő életébe “be legyünk avatva”. Részt adjon belőle.

        Ha arra gondolsz, hogy az emberek többsége hogy lelkendezik sztárok sikeres életén, szépségén … mit ér? ideig-óráig tart, vége lesz. Az Úr Isten örök életet ad, a magáét osztja meg velünk: szépsége – igazsága is! – végtelen és kifogyhatatlan. Hogy is ne “lelkesednénk”?!

        1. Nagyon tetszett ez a hozzászólás, főleg mert elgondolkodtatott,
          Isten természetéről! Ezt csak az ismeri fel aki már elég időt töltött vele és elég tapasztalatot gyűjtött..
          Nem neki van szüksége imádatra, hanem nekünk van szükségünk arra hogy imádjuk… sőt Ő rejtőzködik mintegy várva hogy ráeszméljünk a dolgokra, Mindenható és mégis szerény.. és tényleg!

      2. Zseniálisan látod.Köszönöm, hogy megszeretnéd érteni mi is zajlik jelenleg bennem és elsősorban más betegtársaimban.Majdnem elkerülte a figyelmemet a megjegyzésed pedig ez a hozzászólás a leginkább vigasztaló.

      3. Látod, Neverend, én gyűjtöttem annyi tudást, hogy szeretnék János segítségére lenni! Több olyan gyógymód van ugyanis, súlyos betegségekre, amiket GALÁDUL eltitkolnak, mert a betegség nagyon jó üzlet!
        Ezt nem az Isten akarta így, ugyanis ’13 Isten nem alkotta a halált,
        és nem leli örömét az élők vesztén. 14Azért teremtett mindent, hogy legyen,
        s a földkerekség nemzedékeit gyógyulásra szánta.” (Bölcsesség könyve 1.)

        Amikor még nem szennyeztük el a a környezetet így, a falvak környékén olyan növények nőttek, amelyek gyógyították a településen lévő betegségeket. A ma élő gyógyfüves ember, a bükki Szabó Gyuri bácsi pont ezt mondja, sőt, ő azzal, hogy látja mi az amiből egy évben sok lesz, már mondja is, milyen betegségek lesznek.

        Ettől függetlenül jó volt a javaslatod, hogy János találjon életcélt így, ahogy most van, én viszont biztatom, hogy NE mondjon le a lehetséges gyógyulásáról! Meg kell mozgatni szerintem minden követ …

    3. Szia Tünde,

      Még annyit hozzátennék Thea kommentjéhez, hogy már az Ószövetségben is mondta Isten Izraelnek, hogy nem lesz többé generációs átok. Jézus áldozata meg aztán végképp pecsétet tett rá.

      Ezékiel 18:1-4,19

      ?És lőn az Úr szava hozzám, mondván:
      Mi dolog, hogy ezt a közbeszédet szoktátok mondani Izráel földjén, mondván: Az atyák ettek egrest, és a fiak foga vásott meg bele?
      Élek én, ezt mondja az Úr Isten, nem lesz többé helye köztetek ennek a közbeszédnek Izráelben.
      Ímé, minden lélek enyém, úgy az atyának lelke, mint a fiúnak lelke enyém; amely lélek vétkezik, annak kell meghalni!
      És ti ezt mondjátok: Miért ne viselje a fiú az apa vétkét? Ám a fiú, törvény szerint és igazságot cselekedett, minden parancsolatimat megtartotta s cselekedte azokat: élvén éljen.?

  11. Sziasztok!
    Elsősorban Jánoshoz szeretnék szólni és az életemből egy darabkát megosztani.
    Hála Istennek egészséges vagyok!
    Kedves János én nem sajnállak sőt még együtt sem tudok érezni veled mert nem tudom mi a betegséged így nem tudom átérezni, de abban biztos vagyok hogy a betegség nem Istentől származik és hogy nem ő miatta van a sok beteg ember,szegény,lelki beteg,hányatott sorsú (apa anya család nélkül felnövők) stb…. (Miden embernek meg van a maga keresztje)

    Egy darabka az életemből és egy mustármag ami ekkor elvetődött bennem.

    2013 december 18-án elvesztettem Édes anyámat tudtam,hogy elő utóbb ez megfog történni hiszen az ember és más élőlény egyszer lassan elhalálozik.
    Akik szintén elvesztették édesanyjukat azok át tudják érezni! emlékszem napokig Istent tettem felelőssé hogy miért vette el tőlem miért hagyta miért nem gyógyította meg miért nem én haltam meg. stb… Szóval akkor én sem tudtam elképzelni hogy milyen is az Isten sőt a mai napig nem tudom milyen lehet és ez azért van mert nem töltök vele elég időt,hogy meg ismerjem márpedig szerintem úgy lehet valakit jobban,közelebbről meg ismerni ha elég időt tölt vele az ember és természetesen ha hagyja hogy megismerjék és ez által közel engedi magához.
    2013 december 28-án volt a temetés még mindig előttem van hogy a kocsiban ülve magamban kértem Istent hogy adjon erőt,kitartást nekem és a családomnak feldolgozni a történteket. amúgy ez az ige most így egyszer csak beugrott
    Kérjetek és meg adatik néktek Máté 7:7-11
    Itt szeretném megjegyezni hogy nem voltam és nem is vagyok. példa értékű keresztény értsd úgy hogy az Istennel való kapcsolatom egyenlő volt a nullával sőt a bibliát is csak hébe hóba olvasgattam.
    Érdekesség és egyben tényként megjegyezném,hogy ha az embert valami tragédia éri akkor általában a Jaj Istenem és a segíts szavak milyen gyakran elhangzanak még az ateisták szájából is, ha meg miden jól megy a köszönöm Istenem hogy ezt és azt megadtad,lehetővé tetted viszont már kevésbé ritkán vagy esetleg soha nem fordul elő.
    Imádkozom a gyógyulásodért
    Isten Áldjon!
    Ézsaiás 40:31

    De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.

  12. Kedves AAron,

    Az általad felvázolt sorok alapján újra megbizonyosodtam arról, hogy nagyon kevés igaz keresztény lakja ezt a planétát!

    1. Kedves Blaze,
      A válszom: igen. Viszont hozzátenném, hogy ha valaki nem tudja milyen elképesztő pozícióba emelte Jézus az áldozatán keresztül, akkor tényleg nem könnyű betegen dícsérni az Urat. Amit leírtam az az ideál. Isten Igéje mindig a maximumra buzdít minket, viszont Isten természetéhez tartozik a kegyelem is. Ezért ítéletet semmiképpen nem mondanék egy keresztény fölött aki elkeseredésében nem tudja dícsérni az Urat. Inkább imádkoznék érte, és bátorítanám.

      1. Kedves AAron,

        Maradjunk annyiban, hogy ez a “kereszténység” úgy ámblokk nem működik. A “kegyelem” furcsa módokon nyilvánul meg ,a termékeit, eredményeit egy marék molylepke össztömegében látom.
        Megtudod te is számolni az egy kezeden, hogy na tudod.

        Adrian: Ettől még nem állunk jobban.

        1. Kedves Blaze,

          A kereszténység annak működik, aki hajlandó működtetni.

      1. Nem értem, hogy ez neked miért vicces. Ti. hogy “kevés van” 🙁

        Isten a kövekből is tud fiakat támasztani! Az utolsó időben pedig majd kimennek szolgái “az utakra”és behívják a menyegzőre mindazt, aki arra jár, mert a meghívottak nem voltak méltók. Szerintem inkább ezzel kellene foglalkozni …

    2. Kedves Blaze!

      Mikor újra eljövök ide, mintha azt érezném a lelkek szava már nem olyan mélyről szólna a hit lángja halványabban égne, ne így legyen!
      Mikor ilyent hallok, hogy “igaz keresztény” beleremegek, hogy milyen az? Meséld el Blaze ki az igaz keresztény? Vagy akkor mesélj magadról, mert te biztos az vagy! Régebben Idától kérdeztem meséljen személyes kapcsolatáról Istennel, de azt mondta magánügy! Nem tudtam meg hogy éli meg azt, amit annyira hirdetett, remélem tőled megtudom, komolyan kérdezem és mások is épülnek belőle!

  13. “Számos oka lehet annak, amiért téves kép alakul ki bennünk Istennel kapcsolatban.”

    Ezt mondjátok egy krónikus beteg embernek.Könnyű egészségesen dicsérni az urat.Fantasztikus dolog az, hogy a Biblia szerint majd egy egész életében, betegségek által sokat sújtott és szenvedett ember csak azért fog örökké a Pokolban tovább szenvedni mert látva a más, egészséges és boldog embereket, elveti isten létezésének lehetőségét, vagy ha nem, legszívesebben újra keresztre feszítené.Ilyenkor mindig kinyílik a bicska a zsebemben.

    1. 1. A betegséget nem Isten okozza, és nem is Isten engedi meg.
      2. Isten megadta nekünk a gyógyulás lehetőségét Jézus áldozatán keresztül.
      3. Egy igazi keresztény betegen is dícséri az Urat.
      4. A Biblia szerint nem az történik amit leírtál.
      5. Hamis információra alapozva nyílt ki a bicska a zsebedben.
      6. Nem is Istenre haragszol, hanem a benned Róla kialakult helytelen istenképre.
      7. Ezt azért tudom, mert nagyon sok időt töltök Istennel.

      1. De reg jartal erre kedves Aaron. Jo lenne ennel egy kicsit gyakrabban olvasni a hozzaszolasaidat….

      2. Remélem megjelenteti az admin a nagy keresztényi szabad akarat nevében a hozzászólásomat.Hihetetlen önuralmat kell gyakorolnom ahhoz, hogy ne legyek nagyon durva és vulgáris.Nos:

        1.Ha ezt “élőben” mondtad volna, olyan pofont adtam volna, hogy többet nem írnál ilyen ostobaságokat amiket észérvekkel nem is tudsz alátámasztani.Mindig ez a szánalmas szöveg.Mi az, hogy nem engedi meg?Akkor miért történik meg mégis?Imádom, hogy erre biztos az a válasz, hogy “mert az ember lázadt, ez volt a választása, nem vagyunk isteni állapotban, hanem romlandóban” bla bla bla.És amikor az egyenlőtlenségekre reflektálok mindig jöttök azzal az idióta szőlőmunkásokról szóló gyerekmesével.Szánalmas.Mert ha nem engedi meg akkor mit csinál?Micsoda elmebeteg gondolkodás ez?Könyörgöm győzzetek meg észérvekkel és ne ezekkel a betanult üres frázisokkal reagáljatok.

        2.Nagyon kiakarod húzni a gyufát nálam.Egy esetet mondj amikor egy tetraplégiás ember mondjuk 30 év ágyban fekvés után beforrt gerincvelővel pattant ki az ágyból “jézus áldozatán keresztül”.Ez is micsoda ostoba válasz volt?

        3.És ha meghal, ugyanaz lesz a jutalma a biblia szerint mint egy egészséges, boldog életet leélt, mindenki üdvözüléshez szükséges kritériumot teljesített embernek.Undorító.

        4.Mi az, hogy nem ez történik?Még a keresztény ismerőseim szerint sem fognak a hagyományos értelemben vett jó lelkű emberek üdvözülni ha nem hisznek istenben, hanem ugyanarra a helyre fognak kerülni mint Sztálin vagy Hitler, még akkor is, ha nem ezt érdemelnék.Mindezt csak azért, mert földhöz ragadt, racionális gondolkodású emberek.Megint csak puffogtatod a betanult szöveged, minden bizonyítás nélkül.Pont ezért téptem szét a bibliát mert akárhányszor forgattam, olvastam, a várt megnyugvás helyett szó szerint hónapokig tartó rettegést, pszichés problémákat idézett nálam elő.Olyan sűrűn van az olvasó a pokolba jutás lehetőségével halálra rémítve, hogy ez nekem bőven elég volt, hogy ezt az undormányt többet a kezembe ne vegyem.Amióta nem olvasom és nem foglalkozom vallási kérdésekkel, nyugodtabb az életem, igaz, még mindig beteg vagyok, hiába kértem gyógyulást.A többi “érvedre” nem is reagálok.

        1. Kedves János!
          Szeretném megkérdezni, hogy mindezek után mi történik most a szívedben. Hiszel Isten létezésében, de dühös vagy rá vagy egyáltalán nem hiszel?

        2. Kedves Thea!

          Alapvetően az a problémám, hogy csak ideig-óráig tudom meggyőzni magamat arról, hogy isten nem létezik.Bevallom, sokkal jobban érzem magam ha ez összejön mert szabadságot érzek és teljes nyugalommal tudok hinni a valóban filantróp és embereken segíteni akaró kutatók munkájában, hogy egyszer majd lesz gyógyszer a betegségemre és nem kell minden napomat rettegéssel töltenem.Mert ők azok akik valódi megoldást fognak kínálni a bajomra, az ő állhatatos munkájuk nem az állhatatos ima meg egyéb baromságok amik még soha senkin nem segítettek.

          De sajnos valamiért mindig visszatalálok például erre az oldalra is.A cikkeket rendszeresen szoktam olvasni de soha sem kapcsolódok be a beszélgetésekbe.Ez a poszt viszont olyan mértékben felidegesített, hogy kedvem lenne az íróját, nos, nem akarok senkit sem megsérteni de nem bánnék vele kesztyűs kézzel.Összegezve, sajnos nem tudok nem hinni istenben de olyan mértékben gyűlölöm amiért hagyja, hogy féljek és szenvedjek(megjegyzem én még viszonylag jó állapotban vagyok de látva a beteg társaim kínlódásait csak még nagyobb gyűlöletet érzek), hogy undorodom még azoktól is akik a biblia baromságait terjesztik is.És ha ez nem elég, akkor jönnek az ilyen Aaron féle megmondó emberek akik minden bizonnyal teli hassal, egészségesen osztják az észt az élet nehézségeiről.Sikerült megint jól felhúznom magam.Ha bárki szeretne meggyőzni, az kérem, hogy “földi”, “emberi” nyelven kommunikáljon velem.

        3. Kedves János!
          Én 19 évesen találkoztam Jézussal. Előtte kamasz fejjel nagyon igazságtalannak láttam a világot, és úgy éreztem, ha nincs Isten, ha nem létezik egy igazságos, az emberek felett álló Valaki, akkor az egész élet egy nagy igazságtalanság.
          Miután személyesen is megismertem Őt, bár sok mindent még mindig nem értettem, abból, amit megtapasztaltam és megértettem Istenből, bízni tudtam abban, hogy arra is van válasz, amit nem értek és, hogy Ő tényleg igazságos és igazából Ő az egyetlen, Aki tényleg az. Nincs egyetlen igazságos ember sem. Sajnos magamat is ideértve, legjobb igyekezeteim ellenére is.
          Szóval szerintem érdemes elgondolkozni azon, hogy bár mi emberek, nem tudjuk Istent tökéletesen tükrözni mások számára, akkor se, ha hiszünk Benne, ha Isten létezik, akkor joggal bízhatunk abban, hogy Ő tényleg igazságos. Sokan azt gondolják, hogy Isten gonosz, pedig önmagában ez a feltételezés is azt bizonyítja, hogy ez nem lehet igaz, mert honnan veszik ezek az emberek a gonoszság fogalmát? Hogyan lehet az, hogy hittől és földrajzi helytől függetlenül minden ember alapvetően tisztában van azzal, hogy mi a jó és mi nem az? Az etalon, ami ezt meghatározza, mindezen felül és kívül kell, hogy álljon.
          Egy másik dolog, amit meg akartam osztani veled, hogy ezek a gondolatok, amik megfordulnak a fejedben, nem biztos, hogy segítenek abban, hogy megtaláld a lelki békédet. És akármilyen nehéz elfogadni, ez a testi állapotunktól függetlenül is igaz. A gondolatok valós dolgok, amik fizikailag is képesek befolyásolni minket. Engem is, téged is, mindenkit. Ma már tudni lehet, hogy egy gondolat kézzelfogható változásokat hoz létre az idegsejtekben, és érdekes módon ez is a Bibliát igazolja, ami külön figyelmeztet erre, az Ó és Újszövetségben egyaránt.
          Ha szeretnéd, nagyon szívesen beszélgetek veled privátban is erről. Az idokjeleiklub kukac gmail.com címre bármikor írhatsz.

        4. Szerintem neked János az a bajod, hogy nincs hited, mert ha lenne akkor maximum megmosolyognád az Istenben hívőket.(ha pl. a tudományban hinnél) Tehát még abban sem hiszel, hogy nincs Isten. Akinek van hite azt reménységgel és megnyugvással tölti el az, és ha támadják akkor megvédi a sajátját és nem elpusztítani akarja a másikét, vagy (a jobbik esetben) meggyőzni a másikat a sajátjáról, tehát érvel, vagy ha nem tud, ráhagyja. Rád egyik sem igaz. Ajánlom a Jn 14:27-et:”Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, a mint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!” Tehát nekem, mint kereszténynek nem az E=mxc2, vagy egy jakuzzi hozza el a békét, hanem az Ige, ebből következik, hogy van hitem. Azt kívánom neked is, hogylegyen Nekes is.

        5. Kedves János,

          Nagyon sajnálom, hogy beteg vagy, ígérem imádkozni fogok a gyógyulásodért. Én úgy érzem, hogy válaszaim nem ostobák, hanem csak számodra ismeretlenek és idegenek. Belátom viszont, hogy egy néhány hozzászólásban nem tudom neked átadni amit éveken át gyűjtöttem össze. Válaszaim nem betanultak, hanem megtapasztaltak, és számtalan éves meditálás van mögöttük. Te is valószínűleg éveken keresztül jutottál erre az álláspontra amin most vagy. Ezt képtelenség néhány írással megváltoztatni.

          Tényleg ne haragudj rám, de úgy érzem nem értetted meg a cikk mondanivalóját. Ezzel kevesebben foglalkoznak, de be kell látni, hogy ha van Isten, aki a jót képviseli, akkor van egy bizonyos Gonosz is aki a világban munkálkodik. Az egyik legalattomosabb taktikája az, hogy minden rosszat rád hoz, aztán pedig rákeni Istenre. Minden betegség, szenvedés, háború, szegénység, stb. a Sátán befolyásának eredménye. Miután elvégezte piszkos munkáját, meggyőz arról, hogy ez Isten miatt van, hogy elhagyott, hogy nem hallgat meg, és örömét leli szenvedésedben. Amit még kevesebben értenek az az, hogy Isten akkora autonómiát adott az embernek, hogy akár még Isten akaratát is hátráltatni tudja. Isten általános akarata meg fog történni, az kétségtelen. Viszont egyes részletekben gátat lehet vetni Isten akaratának, vagy késleltetni lehet azt. Számos példa van erre a Bibliában, hogy csak egyet mondjak: Isten megparancsolta Illésnek, hogy kenjen fel valakit királynak, de Illés engedetlen volt és nem csinálta meg. Sok évvel később Éliásnak kellett ezt megtennie. Isten akarata megtörtént, de hátráltatva, és közben sok rossz történt ami elkerülhető lett volna, ha Illés engedelmeskedik.

          Isten nem ül a trónján mint valami diktátor. Ő a szívedet akarja, és azt szeretné, hogy te magad fordulj felé azért mert akarod, és nem azért mert Ő megparancsolta. Az emberi akaratnak hatalmas ereje van. Ha Sátán meg tud győzni arról valakit, hogy az ő akaratát tegye meg, Isten nem fogja megállítani. Ez azért van, mert Isten gyakorlatilag a Föld istenévé tette az embert. Istennek van terve azzal kapcsolatban, hogy hogyan győzedelmeskedjék a jó, de ezt nem külső erővel fogja végrehajtani, hanem belülről változtatja meg az emberek szívét, és ennek következtében az a megváltozott emberi akarat fogja a jót győzelemre vinni.

          Isten embereket használ akarata elvégzésére. Számos keresztény egyház létezik, ahol betegeket gyógyítanak súlyos betegségekből, olyanokból mint rák, AIDS, stb. Embereket állítanak fel tolószékekből, sőt esetenként halottakat támasztanak fel. Ilyenek például Curry Blake, Andrew Wommack, David Hogan, Dan Mohler, Todd White, és Pete Cabrera jr. Isten lehetőséget adott a gyógyulásra Jézus áldozatán keresztül, ahogy már írtam neked korábban, de ezt embereken keresztül végzi el. A Blaze-nek pedig azt írtam, hogy a kereszténység annak működik, aki működteti. Ezek az emberek működtetik. Megakadályozhatnák Isten akaratát, ha nem engedelmeskednének, de ők és még sokan mások engedelmeskednek. Sátán is megpróbálja megakadályozni Isten aratát az által, hogy azt mondja neked, hogy ez ?mind kamu?. Nem Isten az oka a szenvedésnek, hanem az ember aki nem használja ki, vagy nem működteti Isten erejét. Isten minden jót megadott nekünk Jézuson keresztül, de az emberi tudatlanság ennek a megnyilvánulását teljesen meggátolhatja.

          Nekem a Biblia soha sem a pokoltól való félelmemet táplálta, hanem a pokoltól való megmenekülésemet közölte. Ugyanazt a szöveget olvastuk pedig. Isten igazából minden Tőle telhetőt megtesz, hogy elkerüld a poklot. Jézus azt mondta, hogy az egyetlen megbocsáthatalan bűn a Szent Lélek káromlása. A Szent Lélek maga az igazság lelke. Tehát csak az megbocsáthatatlan, ha az igazságot gonosznak titulálod. Hallottad-e valaha az igazságot? Láttad-e valaha Isten tisztaságát szemtől-szemben? Én úgy látom, hogy te idáig csak az ördög által bemocskolt Istent láttad, nem pedig azt aki Ő valójában. János, semmi okod a félelemre! Sátán teljesen tisztában van azzal ki Isten, és úgy utasította el. Neki van oka a félelemre. Tele is van félelemmel, és ezt az ő félelemmel teli énjét próbálja ráerőltetni az emberekre. Mindenkivel próbálkozik, még velem is. Csak én ennél már többet tudok, úgyhogy nálam sok esélye nincsen. Egyszerűen csak ne hagyd neki!

        6. A hittel kapcsolatban még eszembe jutott, hogy akinek nincs hite, annak valójában igazsága sincs, tehát ebből az következik, hogy az a bajod, hogy nincs igazad, tehát a szavaid mögött valójában nincs semmi, illetve van, a nagy semmi, a nihil. Ezt az űrt próbáld meg feltölteni, illetve betölteni valamivel és akkor nem fogod elveszíteni a fejed. ..

        7. Kedves Powerke!

          A másik, amit “szeretek hallani” amikor azt mondják valakinek nincs hite. Ennél már csak az mélyrehatóbb mikor azt hallom nem jól imádkozol mit vársz?
          Akinek volt már igazán próbára téve a hite az tudja ez nem egyszerű történet.
          Szerintem hit nélkül egyetlen napot sem élnénk túl így vagyunk teremtve, így épül fel az életünk legalábbis én hit nélküli embert még nem láttam.
          Az Istenbe vetett hitünk már érdekesebb, de ahhoz, hogy higgyünk Isten létezésében nem feltétlenül kell hit azt tudni is lehet.
          Az apostoloknak, de ma sem az okozza a legfőbb gondot, hogy nem hiszünk Isten létezésében, hanem az, hogy nem hiszünk igazán Krisztus ígéreteiben. A hitehagyás mindig így jelentkezik. A próbatételeknél derül ki, hogy homokra építettünk, vagy sziklára.
          Hadd mondjak egy hasonlatot, hogy ez mennyire viszonylagos.
          Én zenélek is vagy inkább zenéltem, ha megkérdezik tőlem tudsz-e gitározni és olyanok vesznek körül, akik nem fogtak kezükbe gitárt, mondhatom bátran persze.
          Ha egyik oldalamon mondjuk Tátrai Tibor áll a másikon Brian May és velük kell játszanom elbizonytalanodom. A hitben sem mindegy olyanokhoz szólok, akik alig járják az utat, vagy rég előttem járnak!
          Jánoshoz még visszajövök!

        8. Ettől én is falramászom Powerke, hogy valakinek azt mondjuk, “nincs hited” hiszen János írta is, amit.
          A hit Isten kegyelméből van, Isten ajándéka, ne felejtsd el! Mit tettünk “mi”érte?! Sőt: hányszor voltunk hálátlanok, pedig mindent megkaptunk azon felül, amit kértünk…
          Egy ilyen súlyos betegségben, mint amiben János van, csoda, ha valaki mással tud elfoglalva lenni mint a fájdalmaival … és ezt pont Neverend ajánlotta, aki nem hisz … nem nagyon 🙂

    2. Értelmezem amit mondasz: krónikus betegek azok, akik nem találnak Istenhez. Egészségesek azok, akik kegyelem alatt vannak, hisznek, ezért “jó nekik”?
      Senkit nem “küldünk” pokolra, mert azt, sajnos, mindenki saját magával teszi meg. Isten örök és boldog életet szán minden embernek és ezért MINDENT meg is tett …

    3. János én félreértettelek és nagyon sajnálom. Azt hittem, a betegségről átvitt értelemben írsz és nem konkrét: mi az, megírnád itt?

      Aaron szavaihoz csatlakozva küldök egy videót, azokból akiket ő ajánlott. Persze, nem tudom, hogy milyen stílus jön be, ha … https://www.youtube.com/watch?v=J5wniXllgR0 szerintem Todd White nem köntörfalaz, főleg, nem volt “tökéletes”, sőt … DE majd ő elmondja.

      A betegségedből való gyógyulást kívánom Neked! El fogjuk kérni Istentől, imádkozunk érted. Szeretettel
      Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend