Világkormány

Aláírták a Csendes-óceáni Partnerséget – A nemzeti szuverenitás végének kezdete

TPP-signing

A 12 résztvevő állam múlthét csütörtökön Új-Zélandon végül aláírta a történelem eddigi legnagyobb kereskedelmi megállapodásának számító Csendes-óceáni Partnerséget (TPP), ami lényegében az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) és az Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezmény (GATT) globális verziója.

Az aláírást megelőző tárgyalások hét éven át és teljesen titokban folytak. Az aláíró nemzetek a világgazdaság 40 százalékát képviselik.

A korábbi NAFTA és GATT is katasztrofális hatással voltak az USA gazdaságára és versenyképességére, amit a TPP várhatóan tovább ront majd.

A TPP tulajdonképpen egy különleges jogokkal felruházott, különleges előnyöket élvező szervezetként fog működni. Az egyik ilyen előny a felelősségre vonástól való mentesség, hiszen a kormányok és cégek közötti vitás ügyekben erre a célra létrehozott magánbíróságok, nem pedig az adott ország bírósága dönt majd.

Ez akár jó is lehetne, ha mondjuk egy korrupt országot vagy kormányt bárki felelősségre vonhatna, csakhogy ez a jog kizárólag a multinacionális vállalatokat illeti, a kisvállalatokat nem.

Kimondhatjuk, hogy a TPP a megavállalatok globális kormánya lesz.

A február 4-i aláírást követően a résztvevő országoknak még ratifikálni kell a Partnerséget és csak azután léphet hatályba. Ehhez minimum hat aláíró ratifikálása szükséges, illetve, hogy azok nemzeti összterméke az összes aláíró nemzeti össztermékének minimum 85 százalékát képviselje, vagyis az Egyesült Államok és Japán jóváhagyása nélkül a hatályba lépés technikailag nem valósulhat meg.

Az aláírást megelőzően Gary Hufbauer, a Peterson Nemzetközi Gazdasági Intézet munkatársa azt nyilatkozta, hogy a ?TPP csak a Chiléhez, Peruhoz és Vietnámhoz hasonló országok számára előnyös. Jól néz ki egy elnök rezüméjén.?

Hufbauer szerint a nagyobb gazdaságok, Ausztrália, Kanada, Japán és Mexikó megvárják majd, hogy Barack Obama képes lesz-e júliusig ratifikáltatni az egyezményt az amerikai kongresszussal és csak azután lépnek majd.

A TPP sötét oldala

Ellenzői szerint a megállapodás a nemzeti szuverenitás elleni támadásnak tekinthető. Robert Kennedy Jr. szerint a kormányok ellen megacégek által kezdeményezett perek, mint amilyet például a TransCanada indított az USA ellen, amiért az nem hagyta jóvá a Keystone XL vezetékhálózat kiépítését, jelentősen megszaporodhatnak majd a TPP hatálybalépésével.

A TPP ugyanis rendkívüli mértékben kiszélesíti a transznacionális entitások jogait, tulajdonképpen a honpolgárokkal helyezve egy szintre azokat. Például lehetővé teszi egy külföldi beruházásokat végző cég számára, hogy egyenlő elbánást követeljen a külföldi államtól és feljogosítja, hogy akár beperelje az országot a projekt leállításáért.

?Ahelyett, hogy az amerikai nép határozná meg az országot irányító szabályokat, egy külföldi cég fogja megmondani, hogy hogyan nézzen ki az amerikai szuverenitás,? mondta Kennedy.

Az persze más kérdés, hogy mennyi maradt meg mára ebből a szuverenitásból, illetve, hogy valójában mekkora beleszólása van az állampolgároknak az államügyekbe, valamint, hogy a demokráciának nevezett színjáték honnan ered és valóban a nép érdekeit szolgálja-e, de ez egy külön posztot érdemelne. (És tényleg: ebből a külön posztból mindez ki is derül.)

A GMO-k globalizálása

A Csendes-óceáni Partnerséggel szembeni ellenállás egyik komoly kiváltója a génmódosított organizmusokkal (GMO) köthető össze, ugyanis a TPP jelentős mértékben megnövelné a Monsanto, Sygenta és hasonló vegyipari óriásik amúgy is komoly hatalmát, éppen ezért számos latin-amerikai fővárosban tartottak tüntetést az aláírás ellen.

A TPP eddig megismert rendelkezései szerint a Monsanto-féle GMO magokat és gyomirtókat gyártó cégek felülírhatják az egyes nemzetek által a termékeik ellen bevezetett tilalmakat. A hatályos uniós szabályok szerint Magyarország például csak moratórium bevezetésével tudja biztosítani GMO-mentességét, amihez időről időre meg kell küzdenie a tagállamok támogató szavazataiért. Bár hazánk nem aláírója a TPP-nek, a hasonló feltételekkel tárgyalt Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségnek (TTIP) viszont az EU tagság révén igen.

ttip-no

A két egyezmény (TTIP és TPP) valódi gazdasági birodalmat hozna létre, amely közvetlen határain túl is képes lenne kikényszeríteni az egyezmények alkalmazását.

Az aláíró országok kötelesek jogszabályaikat és közigazgatási eljárásaikat összehangolni az egyezményben foglaltakkal. Amennyiben ezt nem teszik meg, az érintett országok jogilag felelősségre vonhatók e célból létrehozott döntőbíróságok előtt, amelyek kereskedelmi szankciót szabhatnak ki a kormányok ellen, bár az első tervezetek óta néhány fékező erejű rendelkezés is bekerült a szövegbe, amelyek némi védelmet nyújtanak az egyes országoknak a cégek támadásaival szemben, amennyiben azok a közegészséget veszélyeztetik. Ha ez túlzásnak és hihetetlennek hangzik, érdemes észrevenni, hogy több más már létező kereskedelmi szerződés filozófiájába illeszkedik ? a szabadkereskedelem vagy a kereskedelembővítés szépen hangzó mottói alatt.

Forrás: trunews.com

Előző posztKövetkező poszt

16 hozzászólás

 1. Monsanto sajnos már nagyon régen itt van. A Dekalb vetőmagot, amit mindenki használ szerintem nyugodtan lehet GMO-snak tekinteni. Van még néhány hazai vetőmag, de a Monsanto, Sygenta már szinte teljesen lefedi a hazai igényeket. Az egyszerű, tanulatlan műveletlen, önálló gondolkodásra képtelen magyar földművesnek, bemutatókat szerveznek ezek a cégek és megmutatják, hogy ezt elveted , ezt a vegyszert pedig ráöntöd és kész. Az állam és a szakmai szervezetek pedig teljes mértékben támogatják ezeket a cégeket. Egyenlőre nem tejhetünk ellene semmit, de a Monsanto sem tart örökké.

  1. Úgy látszik, minden szempontból, hogy az agroerdészet a megoldás. Az fák árnyékolnak, kevés eső is elég … A permakultúra – a fenntartható agrikultúra – olyan mint a Paradicsom volt, fás-ligetes, eső öntözte 🙂
   Nem, a Monsanto nem tart örökké csak addig, míg EZ az idő véget ér de előbb elszennyez, amit csak bír 🙁

   1. Kedves Éva!

    Most,hogy már ismerjük Lucifer természetét,hogy az emberek viselkedésén keresztül(felfuvalkodottság,harag,gyűlölet,stb)hogyan tudja elterelni a figyelmet a Mennyei Atyánkról,de közben Te is alternatív megoldásokon gondolkodsz isten akaratából.
    Vannak olyan falvak Magyarországon,ahol alig laknak 20-an,múltkor néztem például Debréte az Aggteleki-karszt környékén,de vannak máshol is,ahol létre lehetne hozni önellátásra olyan közösséget,ahol folyamatosan Istent tartjuk végső célunknak,Krisztusra tekintünk,és ügyeletben mindig lenne,akik imádkoznának(éjjel is),és imádnánk Istent(ha rossz szándékú emberek is jönnének,barátsággal befogadjuk,remélhetőleg a környezet hatására megváltozna),beszélnénk sokat ezekről a témákról,permakultúrás gazdálkodásba kezdenénk,és tényleg az lenne a cél,hogyha Istennek jó,akkor mindannyiunknak jó legyen,kivonni magunkat a pénzrendszerből,csere-kereskedelemre térnénk át,ahogy lentebb is írtad.Nem az számítana,ki mennyit ad bele,hanem a közös cél,de úgy,ahogy az Istennek is tetszik,mégha nem is könnyű,de igyekezni elhagyni a rossz emberi tulajdonságunkat,persze figyelve,hogy Istennek is mi a jó.
    De olvastam máskor Smaragdfalváról,Egerbakta környékén van,ahol permakultúrás gazdálkodást folytatnak,csak nem nagyon tudok róla feltett videóik,és írásaik alapján,hogy Jézus Krisztusról beszélnének,persze a táj szép,és várnak még embereket a közösségükbe.Illetve van Szivárványfalu a Gerecsében,meg hasonlók.Rengeteg ilyen hely van már hazánkban.
    Ez persze részemről egy tipp.Itt a legfontosabb,hogy Istennek legyen jó először is,ha neki tetszik,nekünk is tetszene.

    1. Kedves István ezen konkrétan dolgozom, sőt a helyek megkeresésére is kidolgoztam egy módszert (a dip.munkámban) és rövidesen “üzletszerűen” 😀 kell ezt csinálnunk … Erre jó a személyes találkozás, az elsőre nem tudtam elmenni …
     Jó hír, most hallottam, hogy lesz egy olyan munkahely – véletlenül találkoztak – ahol reggel közös imával indítanak …

  1. Kedves Éva!
   Siralmas a helyzet. Köszönöm az infót, bár tudom, hogy ezt akarják ránk erőltetni, de azt nem tudtam,h. ebben országunk első az EU-ban. s.

   1. 2011-ben volt a határozott fordulat, ahogy így utólag rekonstruálom DE én bízom, hogy észhez térnek … 🙂 az utolsó percig bízom!
    Még “a nagyok” tehát a vegyszeres gazdálkodást művelő, nagyüzemben gondolkodók is kiállnak itthon is a GMO mentességért, tehát nekik is megérkezett a trójai …tán csak felébrednek, viszont az ébredés MÉLY KÓMÁBÓL kellene!

    1. Köszönöm Éva a választ és, hogy reménykedsz öröm hallani, illetve olvasni. Én borúlátóbb vagyok. Nagyon várom az Úr Jézus visszajöttét.s

  2. Nem teljesen a cikkhez tartozik,de azért az időkjeleihez:azok,akik már felvették a chipet ,olvastam ilyeneket ,hogy Indiában,Mexikóban,és itt-ott már használják,velük mi lesz?Szellemileg annyira megfertőződtek,hogy már menthetetlenek,és beleestek a kapzsiság-önzés legveszélyesebb csapdájába?Ők már soha nem tartozhatnak Istenhez?
   Bízom benne,hogy időben észbekapnak az emberek.

   1. Ez a csip nem a Fenevad bélyege. Azt sem tudjuk, hogy egyáltalán egy csip lesz-e. Az Ige ismeretének hiányában ezek az emberek (legalábbis egy részük) nem gondolja, hogy bármi rosszat tesz azzal, hogy beülteti magába. A megoldás, mint mindenkinek és minden esetben a megváltás. Enélkül mindegy, hogy van-e bennük csip vagy sem, hiszen Jézus az egyetlen út.

    1. Kedves Thea!

     Ha a chip nem a fenevad bélyege,akkor mi lenne az?
     Egyébként szerintem,ha minél többen rájönnének Jézus Krisztus üzenetére,akkor az jó cselekedetekre ösztönöz,és egyre kevesebb lenne az önzés és kapzsiság,merr minél jobban szeretjük Istent,annál inkább azt keressük,mi a jó Istennek,Istennek pedig az a jó,ami mindannyiunknak jó,hogy elfogadjuk Krisztust és,hogy elengedjék az emberek az önzést és kapzsiságot.Már lehet az is valami,amikor kevesebb önző érdekeltségű ember van a Földön,mint,amennyi önzetlen ember,család,csoport,stb.

    2. Szia István!
     Egészen röviden: nem tudom.
     Amit tudni lehet, hogy annak a bizonyos bélyegnek köze lesz a pénzügyekhez, hiszen nélküle nem lehet majd venni és eladni, így ez alapján lehet arra következtetni, hogy a mai csipekhez hasonló technológia lesz, de az is lehet, hogy az már inkább mondható majd bio- vagy akár géntechnológiának.

     Neverend, igen, és nemcsak Németországban, de Olaszországban és több más nyugati országban is vannak készpénzhasználati korlátozások, és valóban az ellenőrzés a lényeg, különben önmagában, ha a világot csupa jóakaratú ember irányítaná, nem lenne baj a készpénznélküliséggel.

    3. Nemrég olvastam valahol, hogy Németországban limitálják a készpénzes tranzakciókat: néhány ezer euró a felső határ. A pénzmosásra hivatkoznak. Magyarországon is létezik pénzmosás elleni törvény, de kicsit Pelikán elvtársas. A lényeg, hogy haladunk készpénzmentes világ felé, tehát minden vásárlását könnyen ellenőrizheti az “állam” az egyénnek. Talán egy kis zsebpénzt meghagynak.

    4. Szerintem pedig globális megoldás lesz, zsebpénzt nem fognak hagyni mert teljesen “kimegy a divatból” – tényleg, azzal költség, stb jár, és MINEK, teszik fel majd a kérdést, amikor a dolog jól meg van oldva?
     Már most is sok helyi megoldás létezik, csere-rendszerek, stb. ezt kell csúcsra járatni 🙂 a családjaink és az ország érdekében.

   2. Kedves István!

    Tetszik ahogy egyszerűen keresed a válaszokat és több mindent értenél, ha egy dolgot végig gondolnál. Sokáig nem értettem, amit már régóta mondott Eperjes Károly.
    Mikor színész lett azt mondta neki Hegedűs Géza bácsi, hogy két könyv fontos az életben; természetesen az egyik a Biblia a másik Arisztotelész ok-okozat törvénye. Azért sokáig ő is futotta a köröket.(Eperjes)
    Sok mindenre hirtelen választ kapsz. Gondolkodj ezen aztán kifejtjük.
    Ezt a chip témát próbáljuk helyre rakni, mert sokak fantáziáját izgatja.
    Először leszögezném csak eszköz lesz és nem a lényeg.
    Induljunk el régről. Mielőtt Krisztus megváltott bennünket a sátánnak komoly hatalma volt és ez Krisztus születésére csúcsosodott ki.
    Rengeteg ördögtől megszállott ember rohangált a világban. Semmiféle chipre nem volt szüksége, hogy uralja az embert és ma sincs.
    Jézus kereszthalálával korlátozódott a fenevad hatalma olyan lett, mint mikor egy kutyát láncon tartanak.
    Ha közel mész hozzá csak akkor mar beléd. Sajnos mára az okkult dolgokon keresztül szoros kapcsolatot ápolnak vele. Tavaly egy úgymond reiki mester azt mondja nekem, miért baj, hogy ő Lucifer erejét használja. Nem gond mondtam csak ennek ára lesz! Arról majd külön lehet beszélni látszólag miért vonzó ez az erő.
    Mára kezd akkora hatalma lenni a gonosznak, mint akkor volt, de erről mi emberek tehetünk szinte hívjuk elő a démonokat a rejtekhelyükről. Egy jeles dátumkor jött az első igazi eresztés 1864-ben. Nem sokkal később XIII. Leó pápa elrendelte, amikor szükséges a nagy exorcizmus használatát.
    Milyen érdekes, hogy évekkel ezelőtt betiltották egyszerű emberek számára és az internetről is lekerült.
    Nem akarok elkalandozni. Ami fontos, az antikrisztus, ha megjelenik és ez már rövidesen megtörténik jóval nagyobb hatalommal fog bírni, mint egy démon.
    Sok szegény ember, ha megkörnyékezi és pénzt kérnek tőle vagy gyógyítást ő ezt szívesen teljesíti, de mindenféle chip nélkül lefoglalja magának azt a lelket az övé lesz.
    A most következő években rendkívüli dolgok fognak történni. Elhatalmasodik a bűn, de túlárad a kegyelem. Egymással párhuzamosan választható lesz a jó vagy a rossz. Isten sok csodálatos dologgal tudatosítja majd, hogy Ő létezik.
    Megjelöl a homlokodon, ha akarod és védelmezni fog vagy felveszed a sátán jelét és az övé leszel. Az a langyos víz, hogy csak úgy el vagyunk megszűnik. Tudatában leszel, hogy mit választasz. Hiszed-e, hogy Isten gondoskodni tud rólad vagy nem és akkor leveszi rólad a kezét.
    Régebben írtam már ki tudsz-e jönni úgy egy áruházból ahol avval szembesülsz, hogy csak akkor hozhatsz ki valamit, ha felveszed a jelet és a sátán büszkén veri a mellét mutatja Istennek nézd engem választottak.
    Ez nagyon nehéz döntés lesz hinned kell, hogy amit Jézus megígért betartja. Ha lesz hited bátran elsétálhatsz. Várhatóan Mo-on egy kicsit könnyebb lesz.
    Utoljára még leírom, mert téged érdekelt, tájékoztatás jelleggel, hogy hányan maradnak Isten mellett . Szerintem a világot nézve elég jó arány igaz nagy részük nem a saját erőfeszítése által. A ma élő durván hétmilliárd emberből kb. 5 milliárd marad Krisztussal és 2 milliárdot fog elveszíteni, akit nem tud megmenteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend