Nagytestvér

A linkelés betiltásának kérdése az Európai Unió bírósága előtt

Mentsük meg a linkeket!
Mentsük meg a linkeket!

A kérdés minden közösségi médiumot, blogot, az online újságírást és a hozzászólások lehetőségét és mikéntjét befolyásolhatja?

Forrás: Infowars.com

Az Európai Unió legmagasabb szintű bírósága múlthét szerdán hallgatta meg azokat a pro és kontra érveket, amelyek szinte minden online tartalmat érinthetnek.

Az Európai Unió Bírósága (CJEU) február 3-án hallgatta meg azt a szóbeli előterjesztést, ami eldöntheti, hogy az Unió megengedi-e a továbbiakban olyan hiperhivatkozások1 megjelentetését az interneten, amelyek szerzői joggal védett tartalmakra mutatnak.

A bíróság meghallgatást tartott a GS Media néven futó ügyben, aminek lényege, hogy egy igen népszerű holland weboldal egy másik tárhelyről futó oldal segítségével posztolt kiszivárogtatott fotókat.

A Számítógép és Kommunikációs Iparszövetség (CCIA) nevű szervezet azzal érvelt a hivatkozások fontos szerepe és létjogosultsága mellett, hogy az interneten szabadon elérhető tartalmakra való hivatkozást nem lehet illegálissá tenni, illetve, hogy a bíróság korábbi ügyekben már helybenhagyta ezt az érvelést.

?Amennyiben megkérdőjeleződik a hiperhivatkozások alkalmazhatóságát, a világháló elvesztené alapvető erejét és egyetemességét,? írta a CCIA. ?Korunk legfontosabb információs médiumát béklyóznák meg ezzel a lépéssel.?

Az EU felől érkező támadás a netes hivatkozások ellen nem érkezett figyelmeztetés nélkül.

Tavaly novemberben Julia Reda, az Európa Parlament tagja, arra figyelmeztetett, hogy ?Az Európai Bizottság frontális támadásra készül a hiperhivatkozások, vagyis az Internet legalapvetőbb építőelemei ellen,? ami szerinte ?kerékbe törheti? az egész Internetet és azt is megakadályozhatja, hogy egy amerikai oldal európai tartalmakra mutató hiperhivatkozásokat tegyen közzé.

?Politikai szemszögből nézve ez a törvény minden olyan híroldalt érintene, amelyik európai tartalmakra hivatkozik vagy azokból idéz,?

írta Reda tavaly.

?Minden egyes hivatkozás jogi taposóaknává válna, utat nyitva az online média előtt, hogy bárkit felelősségre vonjon, aki él ezekkel.?

A Disruptive Competition Project szerint a GS Media ügy ?minden webes felhasználót? érinthet és negatív ítélet esetén abszurd terheket róna a tartalomszolgáltatókra.

?Amennyiben a CJEU arra kötelezi a felhasználókat, hogy minden hivatkozás szerzői jogi státuszát tételesen igazolja közzététel előtt, az lényegében a világháló jelenlegi formájának végét jelentené,?

írta Matt Schuers és Jakob Kucharczyk a Project-Disco.org oldalon.

?Vajon elvárják, hogy az ember rendszeres időközönként újraellenőrizze az általa hivatkozott weboldalakat, hogy azok közben változtak-e? És azt is ellenőrizni kellene, hogy a hivatkozott oldalak fizettek-e a szerzői joggal védett tartalmak közzétételéért? Mi van továbbá a hivatkozásokra vonatkozó szerzői jogok aktuális státuszával? Azt is a linkelőnek kell ellenőrizni? Amennyiben a válasz bármelyik fenti kérdésre igen, a közösségi oldalak, keresők, blogok, hozzászólás szekciók és az online újságírás egésze kezelhetetlen jogi felelősséggel néz szembe.?

Az alternatív média egyik úttörőjének számító Matt Drudge, a Drudge Report nevű hír aggregátor alapítója, már tavaly októberben arról beszélt, hogy a bevezetésre váró szerzői jogi törvények tiltanák a más oldalak híreire mutató hivatkozások közzétételét:

?A legfelsőbb bíróság egyik tagja mondta bizalmasan, hogy az oldalamnak vége.

Azt mondta, hogy ?kellő számú szavazattal rendelkeznek, hogy áttolják az új szerzői jogi törvényt és ezzel letörölnek engem a színről. Úgy fogják megfogalmazni, hogy még a főcímeket se lehessen majd használni.?

?Az időm véges. Ezzel a törvénnyel az oldalnak vége. Elfogadom, de legalább amíg tartott piszkosul jó volt.?

  1. Hiperhivatkozás (angolul hyperlink), más néven link, ugrópont, kapocs, a hiperszöveges és a hipermediális rendszerek elemeit, objektumait összekötő eszköz. Értelmezéséhez különleges, számítógépes alkalmazásra van szükség.

    Hiperhivatkozással legtöbbször az internet böngészése közben találkozhatunk, ahol a hasonló témájú információk így vannak összekötve. Ilyen kapcsolatok létrehozhatók weblapokon, szövegszerkesztőkben, táblázatkezelőkben, kiadványszerkesztőkben is. Jól szolgál a hiperhivatkozás olyankor, amikor igen sok helyről kell összekapcsolni az információkat (szövegeket, címeket stb.). A szöveges linkeket valamiképpen megkülönböztetik a többi szövegrésztől, általában aláhúzottak és más színűek. Ha idekattintunk, akkor az egérmutató megváltozik, és felfelé mutató ujj jelenik meg.

    A fenti cikkben például 7 hiperhivatkozás található, amiket a narancssárga szín különböztet meg a szöveg többi részétől. []

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend