Idők jelei

Öt nap elzárás után a bíróság most Kim Davis javára ítélt a melegházassággal kapcsolatos ügyben

Forrás: trunews.com

Az a szövetségi bíró, aki tavaly öt nap elzárásra ítélte Kim Davist, amiért a Kentucky megyei hivatalnok nem volt hajlandó házasságkötési engedélyt kiadni azonos nemű párok számára, úgy határozott, hogy szabadon bocsátása óta Davis nem zavarta az ügyintézés menetét, illetve, hogy az általa, saját neve és aláírása nélkül kiadott engedélyek érvényesek.

David Bunning, a kerületi bíróság bírája kedden délután hozta meg határozatát, miszerint Kim Davis, aki tavaly szeptemberben az azonos neműek házasságával kapcsolatos vallásos meggyőződése miatt volt kénytelen öt napot a börtönben tölteni, nem akadályozta a hivatal munkáját az engedélyek kiadásában.

A hivatalba történő visszatérése után Davis törölte nevét, rangját és jogcímét az engedélyekről.

“Minden okunk megvolt azt feltételezni, hogy az átalakított nyomtatványok továbbra is érvényesnek tekinthetők,”

mondta a bíró, hozzátéve, hogy a bíróság ettől függetlenül szemmel tartja Davist és hivatalát.

Davis azért került a médiafigyelem középpontjába, mert keresztény hitére hivatkozta megtagadta, hogy házassági engedélyt adjon ki azonos nemű pároknak, miután az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága tavaly júniusban legálissá tette azt. Ezt követően több hetero- és homoszexuális pár is beperelte a hivatalnokot, bebörtönzése viszont már nemzetközi visszhangot váltott ki és több mellette és ellene indított demonstrációt eredményezett.

A perelő párokat képviselő Amerikai Polgárjogi Szervezet (ACLU) azt mondta, hogy a nyomtatványokon megváltoztatása sérti a bíró korábbi utasítását, amely szerint a házassági engedélyek kiadása a hivatalnok munkájának része. Az ACLU a bírói utasítással való szembeszegüléssel vádolja Davist, és indítványozta, hogy hivatala ellen indítsanak felszámolási eljárást.

Az ACLU ügyvédje szerint a bíró korábbi döntése ellen nem lehet fellebbezni, így arról egy szövetségi szintű bíróságnak kellene döntenie.

“A lényeg, hogy Rowan megyében minden szerető pár kaphasson házassági engedélyt, ezért folytatni fogjuk a harcot, hogy ez így is maradjon,”?

mondta Ria Mar, az ACLU nevében.

Davis ügyvédei szerint védencük mindent megtett, hogy eleget tegyen a bírói utasításoknak, így a szembeszegülés vádja teljesen alaptalan.

“Kezdettől fogva mondjuk, hogy az ACLU-t nem érdeklik a házassági engedélyek. Davis fejét akarják,”

nyilatkozta Mat Staver, Kim Davis ügyvédje.

Kentucky állam főügyésze már korábban kijelentette, hogy a megváltoztatott engedélyek érvényesek. Matt Blevin, Kentucky decemberben megválasztott kormányzója utasította a hivatalnokokat arra, hogy a formanyomtatványokról töröljék a hivatalnokok neveit, hogy ezzel tiszteletben tarthassák vallásos meggyőződésüket.

Kapcsolódó cikk: Igen, a melegházasság nekem személyesen is árt

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend