Lázongó világ

A Finanacial Times szerint az Új Világrend kapuőrei egy „Marie Antoinette” pillanat felé haladnak

Forrás: corbettreport.com

A Financial Times szerkesztői cikke Marie Antoinette-hez és a Bourbon házhoz hasonlította a „globális liberális rend” kapuőreit (és nyugodt szívvel idesorolhatjuk a közzétevő Financial Times-ot is), akik önfeledt mámorban, mit sem sejtve sorsuk felől, haladnak saját guillotine-juk felé.

Wolfgang Münchau, a FT társszerkesztőjeként és a londoni bankházak szócsöveként, tudja, hogy miről beszél. És valóban. A szóban forgó bankházak nem örvendenek túl nagy népszerűségnek manapság:

„Néhány forradalom elkerülhető lett volna, ha a régi gárda tartózkodik a provokációtól. Nincs bizonyíték arra, hogy Marie Antoinette valaha azt üzente a népnek, hogy „ha nincs kenyér, egyenek kalácsot”1 , ugyanakkor a mondás nagyon igaznak hangzik. Marie Antoinette éppen mondhatta volna. A Bourbon házat, mint a valóságtól elrugaszkodott uralkodóház mintaképét, nehéz felülmúlni.

Ma mégis kihívókra talált.

„A globális liberális demokrata uralkodórend pontosan így viselkedik. Ezekben a napokban, amikor Nagy Britannia az EU-ból való kilépés mellett döntött, amikor Donald Trumpot választották az Egyesült Államok elnökének és Marine Le Pen egyre közelebb kerül az Elyseé palotához, a globális liberális rend kapuőrei minderre folyamatosan rádupláznak.”

Remélhetőleg mindenki számára érthető, hogy mi történik a cikkben: az úgynevezett uralkodó osztály, felismerve, hogy a közvélekedés alakításának gyeplője kicsúszni látszik a kezéből, megpróbálja helyreállítani kapcsolatát a nagyközönséggel.

A módszer nem új, de igen hatékony. Ismerd el a disznóságaidat és hibáidat, nyugtázd a tömeg dühét, majd igazítsd a retorikád az adott helyzethez, hogy újra kapcsolatot létesíthess a tömegekkel és átszervezhesd a „globális liberális rendet”. A recept a kívánt hatás eléréséig igény szerint ismétlendő.

Meg kell hagyni, Münchau jól csinálja. Némelyik mondatát tanítani lehetne a politikai akadémiákon. „A túlzásokra való hajlam miatt a makro közgazdászokat ma már nem tekintik szakértőnek a makrogazdaság terén.” Nem mondod?

A szerkesztői cikk ilyen és ehhez hasonló frázisokkal van tele, ahogy az egy „tekintélyes” médiumtól elvárható.

Tudatja velünk például, hogy a baj oka „az emberek és a tőke kontroll nélküli mozgása”, illetve „az egyenlőtlen vagyonelosztás”.

Vajon az uralkodó osztály milyen megoldást kínál erre? Amikor valakinek az állami szabályozás és beavatkozás kalapácsa az egyetlen fegyvere, minden probléma egy túl sok szabadsággal rendelkező szögnek tűnik. Egy újabb terület, amit szerető, bár félrevezetett politikusaink visszaterelgethetnek a kijelölt mederbe.

Azt azért ne feledjük, hogy minden Münchau-hoz hasonló bársonykesztyűs „jó rendőrre” jut egy keménykezű „rossz rendőr” is, aki alig várja, hogy megmutassa vasöklét.

Ilyen például az Atlanti Tanács, ami első díjat érdemelne az „orosz propaganda” ellen indított új hidegháborús versenyben. Orosz propaganda alatt pedig minden olyan kommunikáció értendő, ami nem majmolja a „globális liberális rend” narratíváját. A „Kreml trójai lova” című írásában minden európai populista mozgalmat az orosz befolyás terjesztésére felbérelt titkos eszköznek nevez, ami a mindenség-gonosz-főurának, Adolf Belzebub Putyinnak dolgozik.

Ehhez vegyük még hozzá azt a legújabb húzást is, ami minden alternatív hangot „álhírnek” vagy „orosz propagandának” bélyegez. Tényleg elképzelhető, hogy a Münchau által leírt réteg egy Marie Antoinette pillanathoz közelít, és talán úgy gondolják, hogy egy erősebb cenzúra valahogy majd visszatéríti az embereket a hatalom szócsöveihez, amelyek soha nem tapasztalt bizalomvesztést szenvedtek az elmúlt években.

Thea: Érdekes ezeket a híreket olvasni, főleg annak tükrében, hogy létezik egy hang, aminek közvetlen bejárása van minden szívhez a világon, és ami nem aggódik a hatalomvesztés miatt, mivel országát nem emberek építik és megáll örökké. A menny nem ismeri a pánikot és bár saját ügyetlenségünk miatt néha összekuszálódnak a szálak, nem a miénk lesz az utolsó szó.

  1. A híres mondás Marie Antoinette francia királynétől származik, aki azt mondta: “Ha a szegényeknek nem telik kenyérre, akkor egyenek kalácsot.” Először is, ha Marie Antoinette valóban ezt mondta, akkor sem jelentette ugyanazt, mint ma. Uralkodása idején ugyanis olyan törvény volt érvényben, hogy a pékeknek, ha kifogytak az olcsó kenyérből, a finomabb péktermékeket (pl. kalácsot) is olcsóbb áron kellett adniuk, hogy megakadályozzák a visszaéléseket. Marie Antoinette azonban semmi ilyesmit nem mondott, a neki tulajdonított szavak Jean-Jacques Rousseau Vallomások c. művéből származnak, s a filozófus egy hercegné szájába adta a szavakat. A legenda valószínűleg a forradalom utáni királyellenes propaganda részeként alakult ki, amikor a királyt és feleségét kivégezték. Forrás []
Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

  1. Egy biztos Isten tökéletesen tud időzíteni, bár eleinte nem értjük és van amikor már csak az eseményeket távolból figyelve értjük meg hogy mi miért és mért éppen ekkor történt.
    Néha úgy érezzük Isten siet máskor meg késlekedik. Egyszer túl gyors és érthetetlen a beavatkozása máskor meg úgy érezzük mintha magunkra maradtunk volna és nincs válasz , zárva az ég..

    Úgy gondolom, hogy az emberiség egészen addig próbálkozik különböző politikai rendszerekkel és eszmékkel amíg ki nem derül hogy egyik sem működik és Isten nélkül nem megy. Akkor jön majd el a vég amikor már minden olyan állapotban lesz hogy tovább nem javítható vagy orvosolható. A biblia azt írja, hogy mindenki sírni fog hívő és hitetlen is Jézus megjelenésekor. Mindenki látni fogja egyetlen pillatatban az egész földön.Szétnyílik a láthatatlan világ leple és látjuk azt az univerzumot ami most rejtve van előlünk de most is körbe vesz minket. Előtte pedig az evangélium olyan tisztán és egyházaktól függetlenül fog terjedni az emberek között mint talán még soha.
    Én ezt értettem meg..

    Amúgy Angela Merkel is változtatott a “Vill kommen” stratégiáján. Már egészen másként foglal állást a menekültekkel kapcsolatban. Javította is a népszerűségi indexét.

    1. Hali !
      Hol van az megírva a Bibliában hogy sírni fog a hívő is Jézus Krisztus visszajövetelekor.?(nem kötekedni akarok)

      Amúgy én ebből a cikkből egy szót sem értek:(

      1. ” Amúgy én ebből a cikkből egy szót sem értek:( ”

        Magam is valahogy így voltam vele.

  2. Jel. 18:11 A föld kalmárai is siratják és jajgatják õt, mert az õ árúikat immár senki nem veszi;

    Tik-Tak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend