Izrael

Izrael szerint Irán nagyobb veszély, mint az ISIS

Kommentár nélkül

Források: rt.com, jpost.com

Izrael védelmi minisztere szerint Irán nukleáris ambíciói és “terror infrastruktúrája” az ISIS-nél is nagyobb veszélyt jelentenek.

Moshe Ya’alon, izraeli védelmi miniszter egy Tel-Avivban rendezett konferencián kihangsúlyozta, hogy “Irán [Izrael] fő ellensége” és ha választani kellene az Iszlám Állam vagy egy Irán elleni nyílt konfliktus között, akkor inkább “az Iszlám Államot preferálná”.

Az észrevétel mögötti logika elég egyszerű, hiszen az Iszlám Államot előbb utóbb le fogják győzni, míg Irán folyamatos veszélyforrást jelent Izrael számára, főleg amióta a nyugattal való kapcsolata némiképp normalizálódni látszik.

“Teherán egy regionális hegemóniára törekvő szégyenletes rezsim. A Hezbollah, Irán egyik zsoldos szervezete, képes hadat üzenni. Irán jelenleg öt kontinensen rendelkezik terror infrastruktúrával: Ázsiában, Afrikában, Európában valamint Dél és Észak-Amerikában.”

Ya’alon nem ért egyet az Izraeli Védelmi Erők parancsnokával, aki szerint a 2015. júliusában aláírt P5+1 nukleáris megállapodás új lehetőségeket hozhat.

Az Irán és hat nagyhatalom által aláírt megállapodás szerint Irán 15 éven keresztül nem kezd 3,67 százalékosnál tisztább uránium dúsításába és az alacsony tisztaságú urániumból is csak kis mennyiséget tarthat az ellene életbe léptetett szankciók feloldása fejében.

Ya’alon szerint a megállapodás csupán “három hónapról egy évre állította vissza az órát” és amikor “Irán gazdaságilag elég stabilnak érzi a helyzetet, még gyorsabban képes lesz előállítatni egy bombát”.

Szerinte Irán kulcsszereplőnek és Damaszkusz egyik főtámogatójának számít a térségben a lázadókkal szemben és szintén Iránt vádolja az Afganisztánban, Irakban, Szíriában, Jemenben, Bahreinben és Gázában tapasztalt instabilitásért.

Bár a védelmi miniszter elismerte Oroszország szerepét a szíriai helyzet rendezésére tett erőfeszítésekben, inkább az amerikai lépéseket dicsérte, amelyek miatt szerinte az “ISIS jelentős veszteségeket szenvedett Irakban és Szíriában”.

Az Iszlám Állam feletti végső győzelemhez a nagyhatalmaknak szerinte szárazföldi erőket is be kell vetni.

Vörös riasztás: nukleáris veszély Irán irányából
Vörös riasztás: nukleáris veszély Irán irányából

Putyin Oroszországba hívja a zsidóságot

Eközben Vlagyimir Putyin menedéket ajánlott a zsidóságnak a Nyugat-Európában tapasztalható antiszemitizmus elől, amikor a múlthét kedden fogadta az Európai Zsidó Konferencia delegációját.

Az erősödő antiszemita erőszakra reagálva Putyin kijelentette, hogy a zsidóknak

“Oroszországba kellene költözni. Egykor elhagyták a Szovjetuniót, most vissza kellene térniük.”

Előző posztKövetkező poszt

11 hozzászólás

  1. sziasztok
    ez az iráni atombomba készítése körüli herce-hurca már legalább 8 éve folyik.
    kb 6 évvel ezelőtt jöttek olyan hírek izraelben élőktől, hogy 1-2 év és iránnak lesz atombombája.
    szerintem az, hogy irán akar atombombát az igaz lehet, de össze vissza beszélnek erről.
    szerintem ez is egy taktika izrael részéről.
    nem kell mindent nekik sem elhinni.
    nagy hazudozások és manipulálások folynak mindenki részéről, ez a mai világ erre épül, ez alól még izrael sem kivétel

  2. A “Red alert” című karikatúrát értelmezzük karikatúraként,hiszen karikatúra.Eszerint ott van benne az antiszemitizmus,hiszen Iránt mind a három irányból a “kapros orrúak” mérlegelik…

      1. Persze,hiszen karikatúráról van szó.A jó karikatúrát meg többféleképpen lehet értelmezni.Egyszer egy ismerősöm elmagyarázta nekem a vicces és a szellemes közötti különbséget.Méghozzá egy Mr.Bean jelenet kétféle tálalásán keresztül magyarázta el.

        A jelenetnek ez az amerikai változata,és ez csak vicces,de nem szellemes,mert szerinte az amcsik ilyenek,hogy mindent a szemük elé kell tenni:

        https://www.youtube.com/watch?v=P0bEzz21VZQ

        Ez pedig az eredeti változat,ami szerinte amellett,hogy vicces,még szellemes is: ( a szóban forgó jelenet kb 2:58-nál kezdődik)

        https://www.youtube.com/watch?v=bJQEVYBS5ew

        És itt van egy nagyon beteg változata,amit éppen most találtam a videók keresése közben:

        https://www.youtube.com/watch?v=3ntDX46dEbo

      2. Azért atombomba esetében a képmutatás nem a legjobb megítélés. Ha nekik van akkor lehet mindenkinek, ebben az esetben rossz hozzáállás, inkább a ne legyenek újabbak, akiknek meg van az ne fejlesszen újat.
        Amúgy én a közel-kelet és Észak–Afrika majdnem minden országában jártam. Iránnak érdekes az iszlám előtti kultúrája, vallása, hasonlóan, mint Egyiptomnak, de az iszlám, ami már hosszú évszázadok óta rátelepedett a térségre nem a kedvencem, egy istencsapása az a vallás. Izraelért sem vagyok nagyon oda, Jeruzsálem elsősorban római és keresztény szempontból érdekelt, még van néhány érdekes látnivaló az országban, de annyira nem vonz, hogy visszamenjek. Nekünk európaiaknak felesleges pártosodni, ezek közül nem kell bízni senkiben sem. Ráadásul rengeteg a dupla csavar a érdekérvényessel kapcsolatban. Legvalószínűbb, hogy az történik, az USA és az oroszok ügyesen terelgetik a szemita népeket, nekünk pedig ez a legkedvezőbb, hogy kimaradjunk a történetből.

        1. Kedves Neverend!

          Egyetértek,szerintem is jobb kimaradni a pártoskodásból,inkább igyekezzünk megértéssel nézni azt,amit úgysem tudnak megoldani,csak Krisztusban újjászületve részlegesen,illetve az igaziJézus Krisztus második eljövetele hozza meg a változást.
          Igazából Isten azt szeretné bemutatni nekünk,hogy újjászületett természet nélkül úgysem tudja az ember megoldani a problémákat,csak ideiglenesen,de Isten örökkévalóságra való terve nem változott.

    1. Szia Thea!

      Isten azt szeretné,hogy minél többen szelídekké,alázatosakká váljunk irányába és mások felé is.Szerinted ez itt kis országunkban,ahol sok a Krisztusban hívő ember,sikerülhet mostanában?
      Én el tudnám képzelni,hogy legalább ebben az országban ne haladjunk a chipek felé,ilyen környezeti adottságokkal még a pénzrendszert is el lehetne fokozatosan engedni.

      1. Kedves István!
        “Mert az Istennél semmi sem lehetetlen.”
        Ennek a változási folyamatnak a legnehezebb része a saját változásunk, így én szeretem ezt előtérben tartani, majd onnan szélesíteni a kört.

  3. Oroszországnak nagy szüksége van Szíriára és Assad elnök támogatására. Ugyan így jó barátságot folytat Iránnal is. Az oroszok hathatósan avatkoztak be az ISIS elleni harcba, talán túl hatékonyan is.
    Érdekük hogy a kőolaj ára nem zuhanjon tovább.biztosítsák azt hogy Oroszországnak legyen kikötője a Földközi tengeren..
    Valamint a többi Amerikai barát arab állammal szemben legyen bázisuk a kőolaj beszerzéséhez a közel keleten.
    Izrael nagyon sokat köszönhet Amerikának, éppen ezért ahogy Amerikának is gazdasági érdeke Iránt ellehetetlenítenie.
    Iráni vezetők jó része bár nyíltan nem vallaná be de azt szeretnék ha Izrael eltűnne a Föld színéről..
    Az ember látja hogy miközben jól hangzó elvek és célokat lobogtatnak a háttérben csak a pénz a fontos..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend