Elmélkedések, Írások

A múmiaálarcban talált bibliai szöveg a legrégebbi kéziratmaradványnak bizonyulhat

Az Egyiptomban megtalált részlet Márk Evangéliumából az eddigi legrégebbi bibliai leletnek bizonyulhat, ami megdöbbentő és örömteli hírt jelent a Bibliakutatóknak, az ateista szakértők azonban dühösek, de más okból, mint azt elsőre gondolnánk.

Az Egyiptomból származó szövegrészletet egy múmiaálarchoz újrahasznosított papiruszon találták a kutatók.  Az összeragasztott rétegek szétszedésére kidolgozott módszernek köszönhetően a kutatók el tudták olvasni a különböző szövegeket. A folyamatban maga az álarc megsemmisül, ami egyes szakértőknek nem tetszik, de a feltárás támogatói szerint ezek nem képviselnek muzeológiai értéket, a bennük található ősi iratok viszont annál inkább.

“Az első, második és harmadik századból származó iratokat tudtunk megmenteni,” nyilatkozta Craig Evans, az Újtestamentum professzora a Live Science-nek.

“Nemcsak keresztény iratokat és nem csupán bibliai dokumentumokat, hanem klasszikus görög szövegeket, üzleti iratokat és néhány érdektelenebb papírt, illetve személyes levelet.”

Evans professzor szerint az egyik álarcból akár 12 ilyen szöveget is kinyerhetnek, amelyek mind rendkívül érdekes bepillantást engednek a régmúlt időkbe.

Az egyik dokumentum, Márk Evangéliumának egy részlete, ami a szakértők szerint i.sz. 90-nél is korábbról származik, komoly vitát válthat ki, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az eddigi legrégebbi bibliai dokumentumok a II. és III. század közötti időből származnak.

Denny Burk professzor szerint, amennyiben a további vizsgálatok igazolják az első megállapításokat, rendkívüli jelentőségű lelettel állunk szemben.

“Példanélküli egy olyan I. századi szemtanút találni, aki személyesen látta az Újtestamentum eredeti szövegét. Az pedig, hogy a szövegrészletet Egyiptomban találták, még megdöbbentőbb,”

írta a professzor.

“Ez azt jelenti, hogy az eredetit néhány évtizeddel előtte írták.”

A bibliai szövegek korai példányainak felkutatása nem egyszerű feladat, mivel az eredeti dokumentumok nagy valószínűséggel régen megsemmisültek. A legkorábbi időkből származó dokumentumok alapján arra lehet következtetni, hogy az eredeti szövegek régebbről származnak, mint legtöbben gondolnák.

“Minden okunk megvan azt feltételezni, hogy az eredeti dokumentumok és a legrégebbi példányok a legtöbb esetben száz évig is kézről kézre jártak, bizonyos esetekben pedig még sokkal hosszabb ideig, akár 200 évig is,”

mondta Evans a Live Science-nek.

“Egy III. században élt írnok akár az I. századi eredeti vagy egy I. vagy II. századból származó másolat alapján készíthette saját másolatát.”

Mondani sem kell, hogy az ateisták nem örülnek a leletnek.

Bart D. Ehrman, aki hívőből vált agnosztikus Újtestamentum szakértővé, különösen éles kritikával illette a feltáráshoz használt módszereket.

“A fennmaradt ősi leletek szentségének semmibe vétele nemcsak megdöbbentő, de egyenesen aggasztó,”

írta Facebook oldalán.

“Úgy tűnik, hogy akik ezt teszik valamennyien evangéliumi keresztények, akiket egyáltalán nem érdekel a múlt megőrzése, csak az érdekli őket, hogy rátegyék a kezüket egy kéziratdarabra.”

Érdemes megemlíteni, hogy Dr. Bart egy szót sem szólt a lelet hitelességéről, illetve annak megkérdőjelezéséről.

A régészek szerint a kérdéses múmiaálarcok minősége nem teszi őket érdemesre a kiállításra, így a bennük rejlő kéziratok sokkal nagyobb értéket képviselnek.

Dr. Bart Facebook posztja alatt a hozzászólók nem fogták vissza magukat.

“Dr. Bart D. Ehrman, Ön azt tanácsolja, hogy őrizzünk meg egy rossz minőségű Halloween álarcot, feláldozva annak lehetőségét, hogy felfedezzünk szent és világi iratokat az ókorból?” – írta az egyik hozzászóló.

“Az aggodalom kézzelfogható. Ha első századi Márkról van szó, akkor ez az, ami,” írta egy másik.

Források: The Blaze, conservativetribune.com

Kapcsolódó írás: Mennyire megbízható a Biblia?

Előző posztKövetkező poszt

10 hozzászólás

 1. CT-vizsgálattal fejtettek meg egy 1500 éves bibliai szöveget
  A kumráni tekercsek után a legrégebbi fennmaradt bibliai részletet rejtette az izraeli Ejn Gediben talált ezerötszáz éves, égett tekercsmaradvány, melyet CT-vizsgálattal fejtettek meg – írta kedden a Háárec izraeli újság.

  Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei CT-vizsgálattal tárták fel az utóbbi néhány hétben egy Kr. u. hatodik században írt, de égése miatt mostanáig olvashatatlan, öt centiméteres tekercsmaradvány szövegét, amit 45 évvel ezelőtt találtak a Holt-tenger melletti Ejn Gediben egy zsinagóga romjai közt.

  Mózes harmadik könyvének, a Leviták könyvének kezdő sorait tartalmazza a tekercs, amelyről így kiderült, hogy az 1947-ben megtalált, a Kr. e. második és az Kr. u. első század között készült kumráni tekercsek után a legrégebbi eddig fellelt bibliai részlet.

  Hétfőn Jeruzsálemben Miri Regev izraeli kulturális és sportminiszter, valamint a régészeti hatóság elnökének jelenlétében tartott sajtótájékoztatón ismertették a szenzációs felfedezést. Az Ejn Gediben lévő hatodik századi zsinagóga nyomait a hatvanas években tárták fel a régészek, akik megállapították, hogy az épület egy hatodik századi tűzben égett le a Szentföld bizánci korszakának végén.

  A 6. századi szöveg lényegében ugyanaz

  Az egykori település lakói a tűzvész után nem tértek többé vissza, sorsára hagyták a korabeli megégett tóratekercseket, az ott talált bronzlámpást és 3500 pénzérmét is. A kutatást végző Szefi Porát professzor szerint vagy korabeli beduin törzsek csaphattak le a településre, vagy a bizánci hatóságokkal kerültek összetűzésbe az egykori falu lakói. A porig égett romok között egy tóraszekrényt is találtak, benne a megégett tekercset, amelyet a Jeruzsálemi Izrael Múzeum régi iratokat kezelő laboratóriumába szállítottak.

  A múzeum műhelyében az utóbbi években új módszereket is bevetettek az eddig olvashatatlan szövegek tanulmányozására, átvilágítására, megfejtésére. Az Ejn Gediben talált tekercset egy modern mikro-CT-vel vizsgálták meg, amit általában egerekkel végzett kísérleteknél alkalmaznak. Az eredményeket elküldték az amerikai Kentucky Egyetemen dolgozó Brent Seales professzorhoz, aki a képek olvasásához különleges módszert dolgozott ki, ezzel tette láthatóvá az egykori szöveget: a Leviták könyvének első nyolc szakaszát.

  A frissen megfejtett Ejn Gedi-szöveg első tanulmányozásából kiderült, hogy nincs lényegi különbség a hatodik századi és a ma ismert bibliai rész között. További, hasonló állapotban talált ősi iratok tanulmányozását tervezik a jövőben a legújabb tudományos módszerekkel – közölte a Júdeai-sivatagban talált tekercsekért felelős Pnina Sor. (MTI)
  Forrás: http://www.hir24.hu/kulfold/2015/07/21/ct-vizsgalattal-fejtettek-meg-egy-1500-eves-bibliai-szoveget(1)/

 2. Probably some Alexandrian Bible perVersion, typical Egypt.
  Oldest is not automatically the best especially if Egypt is a type of evil.
  2 Corinthians 2:17

 3. Ellentmondasos a cikk. (a forrasszovegek is)
  Keruljon csak elo minel tobb, minel regebbi kezirat, lehetoleg az intezmenyesitett keresztenyseg ideje elotti idokbol!
  Csak nyerhetunk a megismeresukkel!

  1. Időről időre előkerülnek és mind ugyanabba az irányba mutatnak: a ma általunk olvasott Biblia hiteles és megbízható.
   Röviden: http://idokjelei.hu/2014/12/mennyire-megbizhato-a-biblia/
   Hosszabban néhány példa: http://www.epm.org/blog/2011/Aug/22/recommended-books-authority-and-reliability-script
   A legjobb módszer azért továbbra is, amit már többször ajánlottam neked. Teszteld le, hogy működik-e! Isten Igéje élő és ható, ha elülteted a szívedben és ápolod, annak meglesz a hatása. 😉

 4. Némi plusz a cikk bevezetőjéhez : “az ateista szakértők azonban dühösek” ;
  Nincs min idegeskedni, van spirituális nyugtatójuk / támaszuk – A közremű –
  ködésük nélkül most se taníthatnák a gyerekeket az istentelen tananyagra .

  { https://www.youtube.com/watch?v=M1E1nSOsjNU }

  Viszont az ítéletre is készülhetnek – Nem az ufók / darwinizmus festménye .

  {{ http://www.deepskycolors.com/archive/2010/10/22/orion-from-Head-to-Toes.html }}

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend