Gazdasági válság

Elkezdődött: Oroszország egy hónap alatt dollártartaléka 20 százalékán adott túl

dollar-closeup

Forrás: shtfplan.com

A hét elején John Williams arra figyelmeztetett, hogy a hiperinfláció már 2015-ben beköszönthet az Egyesült Államokban. Rámutatott, hogy bár a dollár jelenleg erős más fiat valutákhoz képest, az összeomlás jeleit akkor fogjuk meglátni, amikor a dollár kiárusítása magasabb sebességbe kapcsol.

Ismert tény, hogy Oroszország és Kína már megkezdte a dollártól való függőség felszámolását, többek között olyan kereskedelmi egyezmények megkötésével, amelyek teljesen nélkülözhetővé teszik az amerikai valuta használatát, a tömeges dolláreladás jelei ugyanakkor nem voltak láthatóak eddig.

Eddig.

A Zerohedge szerint Oroszország megkezdte dollártartalékai felszámolását. Egyedül 2014 decemberében 22 milliárd dollár értékben adtak el amerikai állampapírt, ami rekord mennyiségnek számít. Lehet, hogy ez egyeseknek nem tűnik soknak, de érdemes észben tartani, hogy ez Oroszország dollártartalékának 20 százaléka.

Egy másik fontos tényező, hogy Oroszország nincs egyedül. A jelek szerint szokatlanul élénk dolláreladási láz volt tapasztalható az elmúlt 60 nap során.

A Socgen által decemberben indított pletykák szerint Oroszország aranyeladásba kezdett. A hír felröppenését követően nyilvánosságra hozott IMF adatok rámutattak, hogy a pletyka nemcsak nem volt igaz, de Oroszország még növelte is aranytartalékait. A pletykának mégis volt némi alapja, csakhogy Oroszország nem arany, hanem dollárkészleteitől próbált megszabadulni, mégpedig 22 milliárd dollár értékű amerikai állampapír formájában, ami teljes dollártartalékainak 20 százaléka. Ezzel az eladással Oroszország amerikai állampapír állományának értéke 86 milliárd dollárra esett, ami 2008 óta a legalacsonyabb érték.

És nem csupán Oroszország tett ilyen lépéseket. Kína, az az ország, amit manapság leginkább egy táborba sorolnak Oroszországgal az Egyesült Államokkal szemben, szintén 6 milliárd dollár értékű állampapírtól szabadult meg 2014 utolsó havában. Ezzel a lépéssel éppen annyi dollártartaléka maradt volna, mint Japánnak, ha Japán nem adott volna el 10 milliárd dollár értékben a papírokból ugyanebben a hónapban.

Bár tudjuk, hogy Oroszország az eladásokból származó bevétel egy részét aranyba fektette, még fontosabb kérdés, hogy mire használta Kína a dolláralapú eszközeinek felszámolásából származó bevételét, valamint, hogy pontosan mennyi arannyal rendelkezik.

Vajon a közel egy éve tartó gazdasági támadások után Oroszország ellentámadásba lendült? Amennyiben igen, vajon Kínával összehangoltan teszi ezt?

Joel Skousen elemző néhány napja nem egy érvet sorolt fel az összeomlás közelsége ellen, rámutatva, hogy bár ennek jelei egyértelműen láthatóak a gazdaságban, nem szabad elfelejteni, hogy a nagyvarázsló még mindig ott áll a függöny mögött és a jelenlegi paradigmát, amennyiben ez terveit szolgálja, igen sokáig képes fenntartani.

Megint mások úgy gondolják, hogy az amerikai gazdaság vége nagyon közel van.

Akármelyik tábornak legyen is igaza, figyeljük az ég alját, mert a vihar nagyon hamar kitörhet.

Előző posztKövetkező poszt

26 hozzászólás

    1. Szia!

      Valoszinuleg a FED maga, hogy mentse ami mentheto, ezzel is idot nyernek maguknak. A penznyomtatas pedig ingyen van ugyebar reszukrol, tehat gyakorlatilag semmibe sem kerul szamukra.
      A jelenlegi penzrendszernek nincsen fedezete. A dollarba, vagy barmiyen fiat valutaba vetett bizalom az egyetlen, ami fenntartja a rendszert. Amikor ez a bizalom megszunik, akkor indul majd a leertekelodes es a hiperinflacio. Egyesek mar 2015-re, 2016-ra varjak ezt:

      http://usawatchdog.com/iraq-about-us-dollar-hyperinflation-trouble-in-2015-gordon-long/

      http://www.prisonplanet.com/hyperinflation-to-start-in-2015-economist-says-get-supplies-gold-silver-canned-goods-toilet-paper-bottled-water.html

      http://www.news.com.au/finance/money/is-the-us-at-risk-of-a-hyperinflation-collapse/story-e6frfmci-1227144167041

    1. Kedves Vándor!
      Mivel a hozzászóláshoz nem szükséges regisztráció, ilyen előfordulhat. Az avatárok alapján persze lehet látni, hogy két különböző hozzászólóról van szó. A “másik” Vándor régebb óta használja ezt a nicket…

  1. http://vigyazo.blog.hu/2015/02/22/gigantikus_tesla-tornyot_epitett_putyin_itt_az_ingyen_aram

    Gigantikus Tesla-torony Oroszországban: jön az ingyen áram?

    Az orosz RT televízió drónfelvételt készített a Moszkva közelében, egy erdőben felépített hatalmas “Tesla-toronyról”. A szűkszavú kommentár szerint a kutatóbázison felépített nagyfeszültségű generátor teljesítménye megegyezik Oroszország TELJES elektromos kapacitásával. …

    1. Elnézést a duplázásért…. Vajon egy ilyen dobás – ha a hír igaz – elindíthat valamiféle dominó effektust ha kiderül végre a nagy nyilvánosság számára is, hogy van alternatívája a fosszilis energiahordozóknak… beláthatatlan következményei lehetnek ennek az olaj árára, a dollárra, a tőzsdékre, a világgazdaságra…

      http://rt.com/news/231527-tesla-tower-drone-video/

    2. EZT ÍDŐJÁRÁSI FEGYVERKÉNT IS LEHET HASZNÁLNI ÉS HA KÍNÁBAN IS ÉPITETTEK EGY ILYET ELÉG KOMOLY KÖVETKEZMÉNYEI LEHETNEK.

      1. ÉS HA VAN ÍDŐJÁRÁSI FEGYVERED A POLITIKÁT IS MOZGATHATOD ÍDE ODA VELE EGYÜTT A TÖZSDÉT IS MANIPULÁLHATOD.

      2. Lászlófi úr ezt a Tesla tornyot összetéveszti a Haarp rendszerrel , amely a világ hét pontján található nem csak az Usa rendelkezik vele hanem Oroszország is , és Norvégiában Tromsőben is van !!! az egy antenna rendszer
        mely óriási akár több millió gigawatt energiát koncentrál az ionoszférába , azzal valóban lehet időjárást befolyásolni , földrengést előidézni !!! sokan ehhez a rendszerhez kötnek az utóbbi években bekövetkezett természeti katasztrófákat , a thaifőldi cunamitól a Katrina hurrikánig , kérem nézzen utána a youtube-on “Haarp”

  2. http://vigyazo.blog.hu/2015/02/22/
    gigantikus_tesla-tornyot_epitett_
    putyin_itt_az_ingyen_aram#

    Gigantikus Tesla-torony
    Oroszországban: jön az ingyen áram?

    Az orosz RT televízió drónfelvételt
    készített a Moszkva közelében, egy
    erdőben felépített hatalmas “Tesla-
    toronyról”. A szűkszavú kommentár
    szerint a kutatóbázison felépített
    nagyfeszültségű generátor
    teljesítménye megegyezik
    Oroszország TELJES elektromos
    kapacitásával…

    1. Ez nem új. 2-3 éve már voltak fent képek erről az “ojjjektumról” 😀
      “ezek meg a szovjet eraban epitett villam generatorok, amikkel a repuloket teszteltek, hogy hogyan viselik a villamcsapast.”
      “itt a letesitmeny honlapja: http://www.vei-istra.ru/en/aboutvnitzvei/

      Alaposabb utánajárást kérünk legközelebb 🙂

      1. Reméljük, hogy Tesla tudása megvan valahol, ha Oroszországban, akkor ott. Ebben az esetben nekünk jól eladták a szemetet, az atomot! Mert vannak magyar találmányok levédetten/visszavonva melyik hogyan amelyek TISZTA ÉS BŐSÉGES energiát képesek adni, ellátni vele az egész emberiséget.
        Az egyik feltaláló nem adta el hatalmas pénzért – akit ismerek – hiszen akkor azt épp hogy süllyesztették volna a fiók aljára, ám hogy nem adta oda INGYEN, a következménye az lesz, hogy mások lekörözik, miközben persze az “olajért” dúl-fúl a háború ami háááát ugye, nem is kellene – az elhallgatott, bőséges energiaellátás miatt – KIVÉVE a fegyvergyártás profitjának szempontjait 🙁

  3. Annyit azért tudni illik ezzel a hírrel kapcsolatban, hogy ez a “dollárlikvidálás” jelentős részben a visszaesett olajáraknak és az Oroszország elleni gazdasági szankcióknak köszönhető.
    Kénytelenek a tartalékokból pótolni a kieső bevételeket – ugyanakkor ez valóban egy irányba mutat a szándékaikkal.
    Az amcsiknak egy nagyságrenddel nagyobb aranykészletük van (+IMF arany) – de ahogy az az internetes pletykákban is terjed – ezt a hatalmas készletet már jó ideje nem látta fizikailag senki…
    Illetve hozzátartozik a helyzet értékeléséhez hogy az oroszok aranytartalékának nagy része még a föld alatt van – eszük ágában sem volt felhozni. Jó helyen van az ott. 🙂

    Itt egy jó írás az amerikai átlagemberek pénzügyi helyzetéről:

    http://kiszamolo.hu/hitel-korkep-nehany-elgondolkodtato-adat/

    1. Ezekkel az észrevételeiddel teljes mértékben egyetértek. Az aranykészletekkel kapcsolatban két nagy kérdőjel van: az amerikai és a kínai készletek mennyisége. A többség szerint az amerikai jelentősen kisebb, a kínai pedig nagyobb a hivatalosan nyilvántartottnál. A helyzet pedig az, hogy még az elnök se mehet oda csak úgy szemrevételezni.

      Némiképp kapcsolódik a témához ez a cikk. Akit érdekel az arany téma érdekesnek fogja találni: http://www.bloomberg.com/news/features/2015-02-05/germany-s-gold-repatriation-activist-peter-boehringer-gets-results

      1. Németország és Svájc is szeretné hazahozni aranyát az USA-ból, de nem halad a dolog. Kínában nem lehet tudni mennyi van, mert 2013. nyarán központilag kiadták, hogy az embereknek személyesen is kell vásárolni aranyat.
        Tízezrek álltak sorba 2013. augusztusában az aranyért.
        Mi magyarok az esélytelenek nyugalmával kimaradunk az egészből, hisz 3 Tonna aranyunk van azt is Angliában őrzik. Még a 90-es évek nagy privatizációjában Surányi
        Jegybankelnöksége alatt eladtunk 60 tonna aranyat potom pénzért.
        Ezek érdekességek túl sok jelentőségük nincs.

    2. “Annyit azért tudni illik ezzel a hírrel kapcsolatban, hogy ez a ?dollárlikvidálás? jelentős részben a visszaesett olajáraknak és az Oroszország elleni gazdasági szankcióknak köszönhető.
      Kénytelenek a tartalékokból pótolni a kieső bevételeket ? ugyanakkor ez valóban egy irányba mutat a szándékaikkal.”

      Nekem inkább úgy jön le a dolog, mint amikor egy nagy, buta, erőszakos gyerek, elkezdi verni az osztálytársait. Neki áll, és a leggyengébbeken kezdi ( közben rá-rá sandít az osztály erőseire, hogy hagyják-e), azután folytatja, és a többieket is elkezdi verni. ( És akik már kaptak tőle, félnek tőle, és az ő oldalára állnak, csakhogy nehogy újra “kihúzzák a gyufát” nála….!) Majd, amikor látja, hogy az erős gyerekek nem tesznek ellene semmit, akkor butaságában “vérszemet kap”,elszemtelenedik, és azt hiszi, hogy amazok is gyengék, és azért nem tettek eddig semmit. És nekiáll, amazokkal is kekeckedni…..(hazudozni róluk, szurkálni, csipkedni, provokálni, szankciózni,…)! Azután, amikor megkapja az első pofonját tőlük, akkor elkezd visítani, hogy …” látjátok! Ők kezdték….!”! És akkor a többiekkel a háta mögött megrohanja őket…!?

      (Azért mert a “medve”, és a “sárkány” “téli álmot” aludtak, még nem biztos, hogy jó ötlet kővel dobálni őket…..! Mert könnyen magukhoz térnek, és akkor “éhesek” lesznek….!)

  4. Az orosz és az amerikai elnök elmennek egy jóshoz. Megkérdezi az amerikai, hogy mi lesz az USA sorsa húsz év múlva. A jós azt mondja:
    ? Pontosan nem látom, de egy vörös zászló lebeg a Fehér Ház tetején.
    Az orosz elnök megörül ennek, és ő is megkérdi, hogy mi lesz Oroszországgal.
    ? Azt sem láthatom pontosan, de egy vörös zászló lebeg a Kreml tetején is, és van alatta egy szöveg. ? feleli a jós.
    ? És mi az a szöveg? ? kérdezi az orosz.
    ? Azt sajnos nem tudom kibetűzni, mert kínaiul van.

    1. A World Gold Council adatai szerint 2014 augusztusában Oroszország aranytartaléka 1097 tonna volt, több mint 100 tonnával több az előző évhez képest.

      2013: http://www.goldreporter.de/wp-content/uploads/2013/06/Weltgoldreserven-06-2013.pdf
      2014: http://www.goldreporter.de/wp-content/uploads/2014/08/Weltweite-Goldreserven-August-2014.pdf

      A legfrissebb (2015 február) adatok szerint pedig jelenleg 1208 tonnájuk van. (http://www.gold.org/research/latest-world-official-gold-reserves)

      Épp az ellenkezője annak, amit az Index ír…

      http://idokjelei.hu/2015/02/aranyalapu-rubel-vagy-juan-a-globalis-valutaatallas-folytatodik/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend