Tudomány és technika

Miért reméli Japán, hogy a humanoid robotok húzzák ki a szakadékból?

androids

Forrás: sfgate.com

Amikor a Miraikan múzeum látogatója megérint egy kijelzőt, a közelben ülő hölgy elmosolyodik. Egy másik ikonra kattintva a mosoly haragos tekintetbe fordul.

A kijelző sarkára pillantva a robothölgy szemébe szerelt kamerán át nézheti a múzeumot, a mikrofonba beszélve pedig a robot szájából hallhatja vissza saját hangját.

?Egyelőre csak kísérletről van szó,? mondta Yuko Okayama, a múzeum nemzetközi ügyekért felelős igazgatója.

?A jövőben azonban az élet részévé válhat. Azt akarjuk, hogy a látogatóink el tudják képzelni, milyen lehet együtt élni a robotokkal.?

Japán a robotok szerelmese, amit talán az egy évtizede tartó manga és anime mániának is betudható és amennyiben a kormány képes lesz megvalósítani terveit, ez a szerelem akár forradalmat is indíthat.

Shinzo Abe miniszterelnök a stagnáló japán gazdaság újraindításának ?oszlopaiként? emlegeti a robotokat és nemcsak a japán autógyártást világszínvonalra emelő ipari robotokra gondol.

A japán kutatók olyan humanoid robotokat alkottak, amik képesek menni, szaladni vagy mimikájukkal érzelmeket kifejezni. A miniszterelnök szerint a robotok segíthetnek az időseknek, hasznosak lehetnek szállodák számára vagy végezhetnek mentési munkálatokat veszélyes helyszíneken. Szerinte ez egy olyan ágazat, amiben Japánnak világelsőnek kell lennie.

A mesterséges intelligencia kifejlesztése már jó ideje a nagy amerikai technológiai óriások álma is. Az ő erőfeszítéseik középpontjában azonban inkább programok, nem pedig mozgó szerkezetek kifejlesztése áll.

A japán kutatók mindkettőt akarják.

A terület szakértői szerint a humanoid robotok megváltoztathatják a világot, bár lehet, hogy nem egészen úgy, ahogy azt sokan gondolnák.

?Meg lesz az oka annak, hogy a humanoid [robot] helyet kapjon az életünkben,? mondja Shuji Yumitori, az Új Energia és Ipari Technológia Fejlesztő Szervezet egyik igazgatója. ?A humanoid az álmom. Azt gondolom, hogy amikor a társadalom átalakul, szükség lesz a humanoidokra.?

A SoftBank japán mobilcég leányvállalata által kifejlesztett ?Pepper? nevű robot első munkaadója például a Nestlé lesz. A 120 centiméteres humanoid robotok, szám szerint húszan, a Nescafe kávéfőzők mellett fognak ?hoszteszkedni? a boltokban. Februártól pedig már a boltokban is kaphatóak lesznek 2000 dollárért.

Barack Obama Asimoval focizik

A Honda Asimo néven gyárt robotokat, amiket egyelőre csak belső felhasználásra szánnak.

Elsőre furcsának tűnhet ez az ?először fejlesztünk, és csak utána keressük az igényeket? hozzáállás, Japánnak azonban jó oka van a robotika fejlődésében reménykedni, ami az ország jövőjét illeti.

A 70-es és 80-as években az ipari robotok komolyan hozzájárultak az ország felemelkedéséhez, manapság pedig a lakosság elöregedésével az emberi munkaerőt helyettesítő eszközök iránti igény egyre erősebb.

?A munkaképes lakosság számának csökkenését látva sokan pesszimizmussal tekintenek a jövő felé, azt gondolva, hogy Japán már nem képes a növekedésre,? nyilatkozta a miniszterelnök még szeptemberben.

?Ezt a gátat azonban megtörhetjük, ha minden japán állampolgár, minden nő és idős ember erejét maximálisan kihasználjuk? A kulcs pedig egy új ipari forradalom lesz, amit a robotika irányít majd.?

Egyes amerikai cégek is kezdenek rákapni a témára. A Google mindenesetre elég potenciált lát a területben, hiszen tavaly egyik kis céget a másik után vásárolta fel, amelyek között volt a két lábon járó robotokat gyártó Schaft is.

Barack Obama Asimoval focizik:


Vajon a humanoid robotoknak köze lesz a Jelenések 13-ban olvasható próféciák beteljesedéséhez?

?És elhiteti a földnek lakosait a jelekkel, a melyek adatának néki, hogy cselekedje a fenevad előtt; azt mondván a föld lakosainak, hogy csinálják meg a fenevadnak képét, ? Megadatott neki, hogy lelket leheljen a fenevad képmásába, hogy megszólaljon a fenevad képmása, és hogy akik nem imádják a fenevad képmását, azokat mind megölesse.? Jelenések 13:14-15

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

 1. Valamilyen technikai dologra gondolok én is. Az evolúció dogmája szerint lélek nélküli anyagok vagyunk így elhiszik, hogy egy mesterséges intelligencia is egyenértékű lehet egy emberrel. De ehhez csoda kell, lelket pedig csak Isten teremthet, de csalásként és hogy az Istentagadás tovább folyjon előadhatják az öntudatra ébredt gép meséjét.. démoni behatással.
  Előadják majd hogy a gép tovább “fejlődött” és öntudatra ébredt..
  De persze én is csak találgatok. Én bírom a robotokat de csak filmekben.. vagy ha nem humanoid formájuk van és szükségesek a munkához..

 2. Túl vagyunk népesedve (csak elvben, mert mindenkinek lehetne bőségesen élelem, hajlék, egészség, stb. MÁSKÉPP): általános diagnózis a túlnépesedés és szaporítanánk? Ugyanígy: munkanélküliség és leosztanánk a munkánkat nem-élőkre, robotokra?
  Ernst F. Schumacher megírta Jó munkát! c. könyvében rég: “Amint egy technológiafejlesztési folyamat beindul, jórészt saját lendületével megy már tovább, függetlenül kezdeményezőinek szándékától.”
  Hát persze, hogy a “Válaszd az életet” isteni parancs/javaslat ellen van ez 🙁

 3. Fenevad képmása – nekem erről az ugrott be, hogy amiben élünk, és hogy amiért a legtöbb ember elszakadt Istentől, azok a technikai vívmányok. A felgyorsult világunk, a globalizáció, a műszaki dolgok istenítése került előtérbe ahelyett hogy megállnánk egy picit és gondolkodnánk, fognánk egy könyvet olvasni, egy kicsit kizökkentenénk magunkat a “mókuskerékből”, vagy ha csak szimplán elmélyülnénk és magunkba néznénk egy csöndes helyen. Személy szerint nekem akkora boldogságot jelent ha néha olvashatok zavartalanul, lélekemelő zenét hallgathatok, vagy majd ha tavasszal elkezdem palántázni a paradicsomokat, paprikákat, boldogsággal tölt el ha van valaki akivel ilyen dolgokról lehet beszélgetni, boldogsággal tölt el ha segíthetek másokon pl. éhező gyermeknek egy étel csomagot venni. Ezek a dolgok melyek természetünkből fakadnak azt hiszem. De az ilyen robotok annyira idegennek tűnnek nekem…. Hát nem tudom, mindenesetre továbbra is figyelem az idők jeleit.

 4. szerintem találó. Mert a saját képmására és mivel a fenevad ember ezért a annak a dolognak is ember formájunak kel lenni.
  Csak hogy imádni?….szerinted az emberek imádni fognak egy ilyen élettelen masinát?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend