Lázongó világ

Az Iszlám Állam iraki erői elleni légicsapások valódi oka

Chevron-Richmond-refineryForrás: Activist Post

Mindössze egyetlen nappal azután, hogy Barack Obama bejelentette az Irak területén található Iszlám Állam (IÁ vagy IS) előrenyomulása elleni ?célzott csapások? jóváhagyását, az Egyesült Államok be is váltotta fenyegetését.

A legalább két hullámban indított légicsapások különböző célpontok ellen irányultak. Az egyik elvileg eltalált egy IS aknavető állást és egy Erbil közelében vonuló konvojt. Az Iszlám Állam erői már csupán félórára jártak Erbil városától, Irak kurd területének fővárosától. A Pentagon szóvivője szerint a csapásokat egy repülőgép hordozóról indított két FA-18s vadászgép teljesítette.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy a csapásokra a népirtás megakadályozása, valamint a keresztények és egyéb vallási kisebbségek védelmében volt szükség. Ilyen légicsapásokra Irak területén 2011 óta nem volt példa.

Érdemes azonban megvizsgálni a bombázás kezdeményezésének körülményeit és feltárni, hogy valójában mi is késztethette az amerikai hadsereget, hogy éppen most lépjen, miután hosszú ideig hagyták, hogy a nyugat (ezen belül is az Egyesült Államok) finanszírozásával indított, általa irányított és felfegyverzett ISIS (ILIÁ) hatalmas területeket foglaljon el Irakban.

Miért éppen most kezdtek el bombázni és miért éppen Erbil körül?

A válasz a kérdésre abban az egyszerű tényben keresendő, hogy az Erbil városát körülvevő kurd terület az amerikai olajérdekeltségek központja.

A 1,5 milliós várost a kurd területen működő olajipar igazgatási központjának tekintik, és innen származik az ország olajtermelésének egynegyede. A terület olajtartalékai olyan jelentősek, hogy a kurdok szerint, Iraktól történő elszakadásuk esetén, független kurd államként, a világ kilencedik legnagyobb olajtermelője lennének.

John B. Judis a következőket írta a New Republic oldalán:

Amennyiben az Iszlám Állam átvenné a hatalmat Erbil felett, veszélybe sodornák az ottani olajtermelést és ezzel a globális olajellátást. Az árak emelkedése egy olyan időszakban, amikor az Iraki olaj egyik vásárlója, Európa, még az előző válságból sem lábalt ki, komoly csapást jelentene a nyugat számára. Az olajárak már az Iszlám Állam jelentette veszély hírére is emelkedésnek indultak múlthét csütörtökön és az amerikai olajcégek, a Chevron és az Exxon Mobile, megkezdték munkatársaik evakuálását Kurdisztánból. Az olajkereskedők azonban azt jósolják, hogy az amerikai beavatkozás megállíthatja az árnövekedést.

?Az amerikai légicsapások visszafogják az olajárakat, mivel a lépés demonstrálta az IS számára, hogy meddig mehet el és egyúttal megerősíti a stabilitást Irak déli részén és Kurdisztánban,? nyilatkozta Oliver Jacob, svájci olajipari elemző a Reuters hírügynökségnek.

Az olajtermelés fennakadásával kapcsolatos aggodalmak pedig nem csupán az amerikai, hanem a brit olajipari cégeket is érintik, amik szintén megkezdték munkatársaik evakuálását.

Ezeknek az információknak a birtokában talán értehetőbbé válik, hogy miért indít az Egyesült Államok légicsapást egy olyan szervezet ellen, amit rövid idővel korábban segített hatalomra az általa nyújtott finanszírozással.

Az a helyzet, hogy az al-Kaida, az Iszlám Állam és sok más terrorszervezet, a CIA arab légiójaként működik, elsősorban azzal a céllal, hogy a kiszemelt kormányokat meggyengítsék vagy megdöntsék, és egyúttal állandó mumusként szolgáljanak a hátország lakossága számára, hogy így viszonylag ellenállás nélkül adják fel állampolgári és alkotmányos jogaikat a vélt biztonság fejében.

Amikor azonban egy zsoldos hadsereg az olajtermelést, vagy a világ oligarcháinak egyéb projektjeit veszélyezteti, a problémát gondolkodás nélkül kiiktatják, a veszélyt pedig semlegesítik.

Előző posztKövetkező poszt

25 hozzászólás

 1. SZerintem megérne egy cikket ez a magyar stadion mizéria is.
  A legtöbb ember így vélekedik:
  – aki fideszes, azzzal nincs mit kezdeni, elhiszi hogy kell a sportnak és jót tesz, a legkisebb rész elhiszi, hogy egy “terror” támadás esetén is jó szolgálatot tehetnek
  – a legtöbb ember simán hülyének nézi Viktorékat
  – sokan sima pénzlenyúlásnak nevezi (az is)

  Én viszont eljátszom a gondolattal, hogy semmi nem indokolja ezt a pofátlan döntés-sorozatot, rengeteg kiadást csak ez: az elit tudja, hogy eljön a (gerjesztett) összeomlás és arra építették a táborokat, ahová be lehet terelni a népet, azokat akik pl. “nem fogadnak szót”. És mivel magyarázzuk hogy pár futball huligánt egy komoly biometrikus azonosítóval akarnak hamarosan kiszűrni a sportmeccseken? (vénás leolvasó, írisz leolvasó, arcfelismerő…).
  EGy remek alkalom lenne beterelni egy sereg embert, és “jószándékkal” azokat kiengedni, akiket meg lehet “jelölni” (jel 13)

  Ki mit szól?

  1. Tetszik a gondolatmenet, hasonló már nekem is megfordult a fejemben.
   Illetve dehogy is tetszik, de értitek.

 2. Az a gond az egésszel, hogy céllal indított harciebek voltak ezek a terroristák (bár én inkább a zsoldos kifejezést használnám), ám taktikát változtattak új vezetőjükkel az élen. Eddig nem voltak nagyon népszerűek, (brutális megoldásaiknak köszönhetően), ám az utóbbi években Bagdadi erőre kapott, és legutóbb már kalifai státuszba helyezték. Míg korábban a nagy terrorista tömeg egyik oldalszárnyaként egyengette bizonyos érdekek útját (=akik olajat és befolyást akarnak szerezni a térségben), most önálló, államalkotó erőként jelennek meg, mi több, egyre komolyabb támogatottsággal. Jelenleg már a Török határ közelében akcióznak!
  A baj ott kezdődik, hogy ezen a ponton igen nehezen lehet kiemelni a civilek közül őket, és esetleg megfordulhat valaki fejében, hogy a helyi konfliktust helyi pl. nukleáris csapással rendezze.

  1. Talán az Aaron Russo interjúban hallottam, hogy az elit a közel keleti helyzetet nem tudja megoldani. Aaron, David Rockefeller cimbije volt aztán kitálalt. Valószínűleg próbálkozásokat latunk, de sokszor más sül ki belőle. Lásd pl. Szíria

   Érdekes dolgok ezek. A lenti vita kapcsán jutott eszembe, hogy a dolgokat elég sok féleképpen lehet értelmezni, és valahol mindenkinek igaza van.
   Lásd Jézus keresztre feszítése.
   1 Az emberi magyarázat:
   Zsidó vallási vesztők féltékenyek voltak rá és a római megszállókkal összejátszva eltették az útból
   2 Sátáni magyarázat
   Jézust a Sátán küldte a keresztre. A legördögibb dolog történt a világtörténelemben:
   Isten Fiát Istenkáromlásért kivégzik azok, akik Istent lettek volna hivatottak képviselni.
   3 Isteni magyarázat:
   Isten tervezte, hogy Jézus meghaljon mindannyiunkért. (ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied)
   Mindhárom magyarázat igaz? Szerintem igen annyi megjegyzéssel, hogy minden Isten akaratával, vagy legalábbis engedélyével történik.

   Istenben az a csodálatos, hogy ezeket mind összehangolja.

 3. Hát az azért elég fura lenne Xenia, ha ők maguk sem tudnák, hogy kinek a zsoldjában állnak…. Tudják ők, csak azt szeretnék elhitetni az emberiséggel, hogy nem tudják. Nagyon sürgős lenne elindítani a III. VH-t. Ahhoz helyezkednek nagyon. Csak tudnám mi az oka.

  Félek rájövünk hamarosan, valami készül a színfalak mögött.

  1. Semmikeppen nem szeretnek kozvetitomek latszani koztetek ;), de szerintam az igazsag valahol a ketto kozott van.
   Az alernativ medianak koszonhetoen eleg egyertelmu, hogy az ISIS vezetoinek vannak izraeli kotodesei. Izrael hosszu tav celja az ot korulvevo nagyobb orszagok destabilizalasa. Ez fuggetlenul attol, hogy ki hogyan viszonyul Izraelhez eleg nyilvan valo.
   Ezt latjuk nap mint nap a hiradasokban. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy az egyszeri katonak meg vannak rola gyozodve, hogy az iszlamot kepviselik es eletuket veruket adjak erte. A kerdes valoban az, hogy milyen mertekben onallosodnak ezek a mestersegesen letre hozott katonai szervezetek.
   A talibokat is az amcsik kepeztek ki meg az oroszok ellen, aztan egy ido utan onjarok lettek es……
   Meglatjuk, de azert magyarorszagot levehetnek a terkeprol.

   1. Pedig sem az USA, sem Izrael nem az, aki kézben tartja a dolgokat, és nem ők azok, akik ezt a zűrzavart okozzák, bármi is a céljuk, és bármit is próbál elhitetni a normál és az alternatív média.
    “Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak.” Efézus 6:12

   1. Persze,hogy nem baj Xenia, soh’se törödj vele, ha nem megy át egyeseknek, vagy akár többeseknek. En értem mit akarsz mondani, es igazat is adok neked. Ha az USA-n kivüli térségekben barkinek otthon hascsikarása van, vagy a kutya odacsinal a szomszéd ajtaja elé, azért is az USA-t okoljak.
    Az lenne meglepo, ha itt a többség mindenben egyetértene, vagy felfogná, hogy mit is akar mondani a másik.

    1. Így van, az USA-t okolják, illetve a szélsőjobb előretörésével egyre inkább Izraelt is mindenért. De ha azt is le lehet nyomni az emberek torkán, hogy az iszlám nevében elkövetett gyilkosságok mögött is a gonosz zsidók állnak, akkor már semmin sem lehet csodálkozni.

    2. Várj csak,…mostanában az a baromság terjed mint a tűz, hogy maga a Hamas is egy zsidó találmány. Direkt lövetik magukat, hogy sose legyen béke és, hogy így még több amerikai támogatást tudjanak kicsalni. Hogy mit meg nem lehet magyarázni manapság az embereknek.

    3. Hát igen, ha valaki ilyet mond, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménysége/védőbástyája, utána meg jönnek olyan hírek, hogy mégsem minden olyan jó az iszlámban, akkor mosdatni kell a szerecsent. A legegyszerűbb az amúgy is zsidóellenes hívekkel megetetni, hogy a Hamász és az ISIS mögött is valójában a zsidók állnak, meg minden, a földön fellelhető gonoszság mögött. Ez is a sátánnak egy sikeres taktikája. Sok ember fejében (most itt szélsőjobbos portálokon való hozzászólások alapján mondom) az van, hogy ha Izrael és az őt támogató országok (USA) hirtelen eltűnnének a térképről, megvalósulna a világbéke, mert alapvetően az ember jó (kiváltképpen a fehér bőrűek, azon belül is kiváltképpen a magyarok), csak az elfajzottak rontják meg. A Biblia ennek az ellenkezőjét mondja: minden ember bűnös, és szabadulás egyedül Jézus Krisztusban van. A sátán erről irányítja el a figyelmet, azt az érzést keltetve bennünk, hogy mi különbek vagyunk másoknál, és így nem tudunk szembesülni a saját bűnös emberi természetünkkel (ha alávetjük magunkat ennek a sátáni agymosásnak).

    4. Ha megfigyelted, nagyon ügyelnek rá, a mainstream, de az alternatív oldalak is, hogy még egy szó erejéig se keverjék bele a vallást mint fontos történeti tényező, mert ők is tudják, hogy akkor egy teljesen más megvilágítást kapna ez az egész történet. Az ellenség nem hülye. De mi néhányan sem.

     http://www.youtube.com/watch?v=_tsT7qToIH0

 4. Bárki is válogatja össze a cikkeket, nagyon ügyesen teszi, mert igyekszik olyan írásokat keresni, amelyek nem ülnek fel egyik oldal propagandájának sem. Igazán gratulálok neki.

  Én is olvastam erről a bombázásról másutt és nekem is megfordult a fejemben, hogy mi lehet a bombázás valódi célja. Én akkor arra gondoltam, hogy ugyan azt állítják, hogy a kurdoknak segített a bombázás az ISIS-szel szemben (vagy már másképp hívják?), de hát ki tudja, hogy kurd helyszíneken éppen mit bombáztak, vagy kinek dobták le a segélycsomagokat?

  Olvastam egy reális blogban, hogy ezt az állítólag iszlám formációt csupa fehér bőrű ember vezeti. Állítólag kijelentették, hogy nem szándékoznak megtámadni Izraelt. Érdekes módon válogatja ki az ellenségét ez az állítólagos “Iszlám Állam”, ha Magyarország rajt van azon a térképen, amit el akarnak foglalni, Izrael meg nincs….

 5. Nem igazán értek egyet a gondolatmenettel, ez megint úgy állítja be, mintha mindent az USA irányítana, holott csak próbálkoznak. Az egyértelmű, hogy a saját érdekszféra sérülése esetén az USA közbelép, de nem az USA által mozgatott marionett-bábukról van szó, inkább szellemről, amit kiengedett a palackból vagy hozzájárult a kiengedéséhez, és utána már nincs kontrollja felette.
  Zsoldos hadseregről van szó, az biztos, de nem a CIA zsoldjában állnak, legfeljebb a CIA is megpróbálja manipulálni őket. Másnak a zsoldjában állnak, ők maguk sincsenek tisztában azzal, hogy kiében, mi azonban, akik egykor szintén azt az urat szolgáltuk, felismerhetjük, hogy mindez kinek a műve. És a zsoldot is ismerjük.

 6. “Amikor azonban egy zsoldos hadsereg az olajtermelést, vagy a világ oligarcháinak egyéb projektjeit veszélyezteti, a problémát gondolkodás nélkül kiiktatják, a veszélyt pedig semlegesítik.”

  Már csak az a kérdés, hogy meglehet-e még őket állítani, vagy már “öntudatra ébredtek”!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend