Nagytestvér

BBC propaganda: ?Miért akarok mikrocsip beültetést?

Amal Graafstra kezeiről készült röntgenfelvételek. Photo: MCT
Amal Graafstra kezeiről készült röntgenfelvételek. Photo: MCT

Forrás: The Truth Wins

Szeretnél RFID chipet a bőröd alá? Én személy szerint soha nem engedném, de sokan vannak, főleg a fiatalok körében, akik semmi rosszat nem látnak ebben. Az RFID chipeket és a többi testen vagy testben hordható technológiát egyre több, magát ?fejleszteni? kívánó fiatal tartja trendinek. A tömegmédia persze teljes vállszélességgel kiáll ezekért a ?technológiai újításokért?.

A BBC például a ?Miért akarok mikrocsip beültetést? című cikkében leírja, hogy ezek a chipek mennyi társadalmi problémára adhatnának választ. Például megakadályozná a személyazonosság lopásokat, a hitelkártyacsalásokat és hasonló bűncselekményeket, megvédené a gyerekeket az emberrablástól és feleslegessé tenné a jelszavakat és PIN kódokat, amiknek megjegyezhetetlenségéről kiszámítható rendszerességgel hallhatunk és olvashatunk a médiában, nehogy megfeledkezzünk arról, micsoda ?komoly? problémát is jelentenek egyesek számára. Szóval a cikk ecseteli, mennyivel jobb lehetne az életünk az ilyen technológiák bevezetésével.

De valóban ez a helyzet?

Ahogy társadalmunk egyre integráltabbá válik digitálisan, a technológia népszerűsítői elmondják, hogy a hordható eszközök térnyerése elkerülhetetlen és hamarosan olyan hétköznapiak lesznek, mint ma a mobiltelefonok. A szóban forgó BBC cikk szerzője alig várja a napot:

A lényeg, hogy a mikrochip beültetésnek köszönhetően a test olvashatóvá válik a gépek számára. Jelenleg nem létezik egységes szabvány a gépekkel való kommunikációra, legyen szó beléptető rendszerekről vagy bankkiadó automatákról, így az azonosító rendszerek hihetetlen számú variációja létezik. Ilyen a mágnesszalag, a jelszó, a PIN kód, a biztonsági kérdések vagy a hardver kulcs. Ezek mind a digitális és fizikai azonosítás közötti rést próbálják áthidalni, és ha valaki elveszíti őket, egyszer csak nem tud hozzáférni a bankszámlájához, nem tud belépni az edzőterembe, hazautazni, igazolni magát, stb. Egy beültetett chip ezzel szemben univerzális azonosító tokenként szolgálhat, amivel ebben a gépek által szabályozott világban navigálhatunk.

Egyesek számára ez a nap már elérkezett. Némelyik technológiai konferencia résztvevői sorban állnak, hogy megcsippeljék őket.

A januári Transhuman Visions konferencián Amal Graafstra egy ?beültető állomást? állított fel a résztvevőknek, akik 50 dolláros alkalmi áron kaphattak csipbeültetést. Graafstra a háziállatok megcsippelésére használt nagyméretű tűvel juttatta be az üvegborítású, rizsszem nagyságú RFID címkét az önként jelentkezőkbe. A nap végére Graafstra 15 új kiborgot hozott létre.

Hogy tetszik?

Új fejlemény, hogy a kutatók olyan akkumulátort fejlesztettek ki, amit maga az emberi test lát el energiával, így állandó áramforrásként szolgálhat a beültethető eszközök számára.

Amerikai és kínai kutatók csoportja bemutatta azt a rendkívül apró beültethető akkumulátort, amit eddig egy pészméker áramellátására használtak.

Az eszköz a különböző szervek, mint például a szív, a tüdő vagy a rekeszizom mozgását alakítja energiává.

A vékony és rugalmas mechanikus energiagyűjtőt eddig teheneken tesztelték. A tervek szerint a jövőben egy egész sor kütyüt lehetne ezzel a módszerrel működtetni. Nem kell sokat várni, hogy az iPhone-odat a saját testedhez kelljen csatlakoztatni a feltöltéshez.

Az RFID chipek persze beültetés nélkül is alkalmazhatók. Az Egyesült Államokban egyre több iskolában használják őket az iskolások folyamatos nyomonkövetésére:

A George Miller óvodában a gyerekek egy RFID csipes nyomkövető mellénybe bújva kezdik a napot. Az épületben elhelyezett szenzorok folyamatosan figyelik a gyerekek mozgását és rögzítik, hogy ki mikor melyik foglalkozáson van. Az intézmény vezetői szerint csak azokat az információkat rögzítik, ami a Headstart program résztvevőinek nyújtott állami támogatás elnyeréséhez előírt számukra.

Az Egyesült Királyságban lassan már egész nap nyomonkövetik a gyerekeket:

Akik szerint az NSA adatgyűjtése a legtolakodóbb, kukkantson be Aiden és Foster, két 11 éves kisfiú egyik napjába, amint péntek délutánjukat tervezik. Aiden szeretné áthívni barátját játszani, és szüleik SMS-ben hozzájárulnak az ötlethez.

A buszon utazva Foster telefonja és a karján lévő érzékelő riasztja az iskolát és a gyerek szüleit, hogy a fiú eltért a szokásos útvonaltól. Az iskola értesítést kap, hogy Aiden háza felé tartanak, így nem riasztják a rendőrséget.

A házba belépve az integrált biztonsági rendszer felismeri Aidan-t és pinget küld a szülőknek, akik mindketten dolgoznak, értesítve őket a tényről a telefonjukon és a táblagépükön is.

Fénysebességgel haladunk egy olyan disztópikus jövő felé, ahol a 24 órás megfigyelés lesz a ?normális?. A legtöbben valószínűleg örülnek majd a változásnak, nem látva, hogy ezzel az államhatalmi visszaélések egész hada előtt nyitnak utat.

A testen hordható technológia egy másik új vívmánya az ?okostetoválás?. A Gizmodo a következőket írta erről:

A neurológiától a bio-hekkelésig sok területen kerül átgondolásra a tetoválás fogalma. A megfelelő technológia alkalmazásával a tetoválás a magukat szépíteni vágyók vagy lázadók eszközénél sokkal többre képes manapság. Olyan összetett digitális eszközökké válhatnak, mint a zsebünkben lapuló mobil. Egyesek számára ez futurista elképzelésnek tűnhet, pedig a technológia már létezik.

Az MC10 nevű cég által fejlesztett okos tetoválások számos ilyen elképzelést valósítanak meg:

John Rogers anyagkutató számos hihetetlen fejlesztésen dolgozik a rugalmas eszközök terén, amik levehető tetoválásként tapadnak a bőrre. Ezek az úgynevezett ?epidurális elektronikai eszközök? sok mindenre képesek. Például képesek megfigyelni a test létfontosságú funkcióit vagy figyelmeztethetnek, ha fennáll a leégés veszélye a napon. Rogers és cége jelenleg azon dolgozik, hogy a tetoválások más eszközökkel, például okostelefonokkal is tudjanak kommunikálni, hogy elkezdhessék az alkalmazások fejlesztését.

A Motorola már szabadalmaztatott egy olyan tetoválást, amit a nyakra helyezve a telefon irányítására használhatnak:

Olyan tetoválásra gondoltak, amit a hangszálak fölé helyeznek külsőleg, így képes lesz a finom hangutasítások értelmezésére, vagy akár a ki nem mondott parancsok teljesítésére, legyen az mondjuk egy belső suttogás, ami nem mozdítja meg a hangszálakat, amikor erre az agy nem ad utasítást. Az ember azt gondolhatja, hogy nem is egy okosbőrt, hanem egyenesen a lélekből érkező kommunikációt szabadalmaztattak.

Ezeket a technológiákat ?hordható számítástechnikának? nevezik és ma még csak a jéghegy csúcsát látjuk.

A Computer World ezt írta néhány napja:

Képzeljünk el egy olyan jövőt, amiben bármi, amit tudni szeretnénk, egyszerűen csak megjelenik számunkra, anélkül, hogy ezért tennünk kéne valamit. Például miközben egy étteremben vacsorázol a Google szemüveg közölné, hogy éppen ott ülsz, ahol az édesapád megkérte az édesanyád kezét. Vagy, hogy a barátod késni fog, mert dugóba került és a lazac, amit eszel, nem kapott túl jó értékelést a neten, a parkolójegyed 20 perc múlva lejár és az étterem mellékhelyiségét a bár melletti lépcső tetején találod. Képzeld el, hogy mindezek az információk egyszerűen megjelennének a szemed előtt, éppen akkor, amikor szükséged van rájuk.

Errefelé halad a hordható számítástechnika.

Ez bizonyára sokak számára tűnik menő iránynak, de mi történik, ha egy nap kötelezővé válik valamiféle személyazonosító elektromos tetoválás viselése?

Mi történik, ha egy elnyomó kormány arra használja ezt a technológiát, hogy a nap 24 órájában megfigyelje, nyomonkövesse és irányítsa állampolgárait?

Mi történik, ha e nélkül nem kaphatsz többé munkát, nem lehet bankszámlád vagy nem vásárolhatsz?

A technológia egy kétélű fegyver. Sok hasznos dologra képes, de éppen ennyi gonoszra is.

Előző posztKövetkező poszt

11 hozzászólás

 1. Sziasztok végidők harcosai!
  A fenevad bélyegét az utolsó 7 éves időszak második felében fogja az antikrisztus bevezetni.Az első 3 és fél évben ugyan is amíg meg nem szegi a 7 éves szerződést jólétet hoz az emberiségnek és ekkor még nem célja a totális kontroll.Bár a lépések ez idő alatt is haladnak majd előre ehhez a renszerhez. Az utolsó 7 év nagyon rövid időszak az emberiség történetében és ez idő alatt nagyon felpörögnek az események.Az egyik eseménynek még vége sem lesz és már jön a következő.(pl. káosz, földrengések, járványok,gazdasági összeomlások, stbb).Ezek már most is itt vannak, csak még van közöttük némi idő a helyreállításhoz.Az utolsó 7 évben már nem fogják a kormányok a hatalmas földrengések után, vagy meteorbecsapódások stb. után helyreállítani az életet a normális kerékvágásba.
  Az előszelét már érezzük. Hittel és reménnyel várjuk a próféciák beteljesedését kedves testvérek.

  1. Jézus legyőzte a világot és a mi hitünk is ebben van.Bátorítsuk egymást , hogy bár mi is jön ezután Isten kezében vagyunk és nem kell félnünk.

 2. A kutyákat Magyarországon nemrég chip-elték be (kötelezően!) azzal a szöveggel, hogy harapás, vagy elkóborlás esetén a kutya azonosítható és visszajuttatható.
  Kérdés: tényleg ennyire érdekli az államot egy elkóborolt kutya sorsa? Nem, csak arra volt ez jó, hogy az emberek kezdjék el megszokni a chip gondolatát.
  Bankkártyát lehet hamisítani, de chip-et nem? Dehogynem. Más célja van a chip-nek, nem a személy biztonságát védi.
  Legnagyobb kérdés: Van lehetőségünk elkerülni a chip beültetést? Kisbabákba kötelező oltásokat adnak be, ha mint szülő nem engedélyezed, el is vehetik tőled a gyereked és gyámság alá helyezhetik. Ugyanez várható a chip-eknél is.

  1. Igen, hát ez elég mókás dolog (a kutyák megcsippelése). A városi újság tele van elveszett (csippelt) kutyákkal, akik valahogy nem akarnak megkerülni, hogy le lehessen olvasni őket. Ellenben, ha nem beléjük lenne ültetve az azonosító, hanem csak egy nyakörv lenne, adatokkal, már meg is kerültek volna.

  2. Mi a biztositek arra ,hogy mar nem chip-eltek be mindenkit a tudtan kivul?Amikor kulfoldre akarsz utazni akkor “kotelezoen” eloirt oltasokat kell felvenned vagy maradsz otthon . De ha ha eppen chip-et nem raktak bele ,lehet egy jo kis rakkal vagy egyebb betegseggel spekeltek meg a vedooltasodat, ami majd evek mulva de biztosan ol…

 3. Nem lesz belőle semmi, mert az idén, de legkésőbb jövőre, a híres közgazdászok szerint össze kell omolnunk, úgy hogy…. nyugalom, csigavér. A kettő együtt megy?

  ….

  1. 😀
   Inkább egymás után. A cél ugye a kontroll, így bármilyen lehetőséget felhasználnak indokként annak kiterjesztésére.

  2. A kettő nem illik egymáshoz, de mindegy. Attól, hogy még lesz gazdasági összeomlás az még nem ok arra, hogy ne tudjanak chippelni majd az okosok mindent fognak tudni időben a forgatókönyveket kidolgozták, ebben biztos lehetsz a fináléban nem lesz hiba. A gazdaság összeomlásakor pl kitalálhatják, hogy “összeomlott a tőzsde befuccsolnak a bankok, de a pénzedet úgy mentheted meg ha gyorsan beültetsz magadnak egy RFID-t” és még sorolhatnám, ne gondoljátok ilyen okosnak és jónak az embereket, mert nagyon sok becsapható ember van. Mit mondanak sokszor “van az a pénz” ebből mi következik? úgy, mint ahogy a cikkben is van, hogy majd ezt meg ezt tudja az RFID vagy electronic tattoo, super power! 😀 és végén még az is elfogadja aki addig nem akarta.

   1. Mármint a gazdasági összeomlás meg az RFID bevezetése?
    Pont arról beszéltem, hogy bármilyen indokkal be tudják ezt vezetni, de indok az kell – ha most az emberek nagy része ellenkedne, egy hathatós indoklás után egyre többen egyeznének bele; ezt írod Te is. Az egyik ilyen lehet akár egy krach is.

    1. Kedves B!
     Ilyesmit nem olvashattál itt. Szerintem kicsit összekeveredtek az általad olvasottak ezzel kapcsolatban. A Biblia valóban azt mondja, hogy az Antikrisztus uralma során eljön az a pont, amikor már senki sem vehet vagy adhat el, “csak az, akin bélyegként rajta van a fenevad neve vagy nevének a száma.” (Jelenések 13:17) De még nem tartunk itt, és ez az egész birodalomra kiterjed majd, nemcsak az USA-ra.
     Ez talán segít: http://idokjelei.hu/2013/07/a-keszpenznelkuli-tarsadalom-megerkezett/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend