Nagytestvér

Névsorolvasás helyett RFID chip

Forrás: IEEE Spectrum

Az általános iskolai névsorolvasás (vagy magyar megfelelője az óra vagy tanítás elején elhangzó jelentés) valami oknál fogva a mai napig élénken él az emlékezetemben. Ez a napi rutin lehetőséget adott minden gyereknek, hogy gyakorolja saját személyiségének megfogalmazását a ?Jelen!? felkiáltás mindennapos megismétlésével. Mindegy, hogy az ember kiböfögte vagy énekelte, a lényeg, hogy emlékezetes maradjon. Én legalábbis így éreztem akkor.

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy saját gyerekeimmel már nem fogok tudni nosztalgiázni ezen az emléken, mivel a régi szertartást ma már egyre több helyen nyomon követő eszközök váltják fel. Tavaly például egy Richmond-i iskola előkészítőben vezették be ezt a különösen drága szuper modern rendszert, hogy a gyerekek jelenlétét nyomon követhessék. Több angol és amerikai intézményről írtunk már, ahol a hagyományos nyilvántartást elektronikus személyazonosító vagy nyomon követő eszközök váltották fel. A George Miller iskolában a gyerekek iskolai egyen-mellényébe varrták az RFID chipeket, ami minden lépésüket rögzíti és ellenőrzi, hogy ebédidőben az ebédlőben, óra alatt pedig a teremben voltak-e. Az iskola vezetése szerint csak azokat a tevékenységeket rögzítik, amit a törvény előír számukra az állami támogatás folyósítása fejében.

A fejlesztés azonban magára vonta az ACLU (Amerikai Polgárjogi Unió) és az Electronic Frontier Foundation figyelmét, melyek aggodalmukat fejezték ki a magánszférához fűződő szabadságjogok megsértése miatt. Közös levelet írtak az iskola vezetésének, melyben kifejezték aggodalmukat és arra kérték őket tisztázzák milyen biztonsági intézkedéseket hoztak a program bevezetésekor a személyes adatok védelméért.

Nem ez az első alkalom, hogy egy iskola RFID chippel akarja nyomon követni tanulóit. Az első esetről 2005-ben értesült az emberi jogokat védő ACLU.

Az adatvédelmi és a magánélethez fűződő jogok sérülésén kívül felmerül a rendszer kiépítéséhez szükséges anyagi ráfordítás kérdése is. Az állami pénzből kiépített rendszer összesen 50.000 dollárba került és ne feledjük, egy nem túl bonyolult, különleges képességet nem igénylő feladatot hivatott helyettesíteni, amihez, legalábbis az én esetemben még szép emlékek is fűződnek. Ahogyan azt megszokhattuk a bevezetést pártolók a rendszer előnyeit ecsetelik: a chipekkel nemcsak a 100%-os biztonság garantált, de a megoldás adminisztrációs problémákat is képes orvosolni. A felügyelőknek nem kell papíron dokumentálnia a gyerekek adatait, vagy például étkezéskor megszámolnia a létszámot, hiszen az RFID technológia automatikusan felvezeti ezeket a rendszerbe.

A logika azt diktálná, hogy ez előírt adminisztráció mennyiségét kell csökkenteni, nem pedig chippel ellátott leltári tételekké alakítani saját gyerekeinket.

[vsw id=”tEN34ccUBFc” source=”youtube” width=”570″ height=”344″ autoplay=”no”]

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Szerintem nem kell ezt se komolyan venni, mint általában a bürokráciát… Már tele a net RFid hekkelésekkel. Két ponton is támadható ez a gagyi, implantos rendszer:
    – Mivel le kell olvasniuk valahogy és az energiát is fel kell, hogy vegye, így az antennáján keresztül EMI ellen védtelen. Egy öreg fotomasina vaku elektronikájából, egy alkalmas 10cm-es átmérőjű tekercsből félóra alatt fabrikolható olyan EMP eszköz, ami a bőr fölé helyezve kínyírja a csipet a szövetben, táskában, pénztárcában, stb. is. Tehát a chip ott van, de olvashatatlan. Lehet érte bírságolni, ha van rá jogalap, mivel a chip üzemképessége nem tartozik a törvény hatáskörébe, csak annak megléte. Egyébként meg ki az a hihetetlen műszaki analfabéta lángelme, aki elhiszi, hogy amit egy tűvel betesznek a bőröd alá, azt akárki nem fogja majd ugyanúgy egy mozdulattal kiszedni, vagy másra lecserélni egy interneten megvett szerszámmal? Primitív agyú szerencsétlen, aki játszadozik a hatalommal, de a kellő gyakorlati tudása nincs meg hozzá – elllenben sok elfuserált scifi-írótól olvasott az esze helyére marhaságokat….
    – A másik támadási felület egy konkurrens elektronika, ami helyettesíti vagy akár el is nyomja a bőr alatti eredeti eszköz digitális adatait és tetszőleges kamu adatokat visz be a rendszerbe.
    Ha én gyerek lennék, innentől jönne csak igazán el a jó világ: a padtársamnak odaadnám a kiszerelt, vagy egy karórába, mobilba leklónozott chipemet, aki helyettem is blokkolna a hülyeség eme digitális oltárán egyet. Másnap meg cserélnénk és én blokkolnék, ő pedig lógna aznap. 😀

    Tulajdonképpen technikailag egyik módszer ellen sincs jelenleg hatékony védelem kidolgozva, mert a kutyák chipjei pl. mégcsak nem is kódváltósak, továbbá eltávolításuk és egy új azonosító beültetése egyszerű ambuláns eljárással akár otthon is elvégezhető. Ha mondjuk az agytörzshöz vagy a gerincvelőhöz lenne kapcsolva, az más eset. Ott már csak a jel elfedése, vagy a az EMP eszköz segíthetne.
    Végül csak plátói a kérdés: mi van akkor, ha egy állatba vagy emberbe több chipet beültetnek több helyre? Csak mert kutya esetén én 5..6 helyen is láttam betéve ilyet, s az állatorvos úgy keresgélte végig az olvasójával.. 🙂 Vicc ez az egész, komolyan… A pénzre megy ki csak a játék.

  2. Más országokban az “elvtársak” buzgóbbak és már a macskákat is bechipeztetik meg a vadászgörényeket, pl Szlovákia. http://www.bumm.sk/67325/kutyachip-kutyaszar-es-kutyaado.html
    Gondolom jövőre s soron következő években itthon is sorra kerülnek a macskák és a többi állat szép sorjában…
    Indiában kötelező a chipezés a kígyóknak, Ukrajnában tavaly karácsony előtt már a fenyőfákat is chipeztették. Minden élőlény vonalkódot kap/kapott.
    Mondjátok, mit lehet tenni ELLENE, mert hogy én ebbe bele menni NEM AKAROK ?!

    1. A valasz az, hogy tenni kell ra magasrol.
      Lebukas eseten kapsz egy szabalysertesi birsagot, amit vagy kifizetsz, vagy ledolgozol kozmunkaban, vagy leulsz napi kb 1.500 forintjaval. Lehet valogatni…

      Amennyiben ugy gondolod, hogy a jelenlegi kormany a te erdekeidet szolgalja, akkor sulyosan tevedsz. El vagyunk kesve 10 evvel a cselekvessel. Most mar keso…

  3. Ma hallottam a rádióban, hogy minden 4 hónapnál idősebb kutyába kötelező chipet rakatni.
    Ez is adatvédelmi és a magánélethez fűződő jogok sérülését okozza, mivel a chippel lehet követni a kutyát. És általában a kutyák a gazdájukkal sétálnak. Magyarán törvény írja elő, hogy legyen egy chipes “iskolaköpenye” (a kutya), amivel a mozgását követni lehet amikor “hordja” (sétáltatja).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend