Tudomány és technika

Új DNS-alapú megjelölő és nyomkövető eszközök

Forrás: Activist Post

Amellett, hogy az állam, a kereskedelem, a bűnüldözés és a megfigyelési iparág egyre gyakrabban használja a DNS-ben rejlő lehetőségéket, a kutatók egy olyan új DNS megjelölési technológiát fejlesztettek ki, amivel a későbbi azonosítás céljából megjelölhetnek tárgyakat vagy személyeket.

Az ötlet lényege, hogy a céltárgyat egy úgynevezett DNS markerral jelölik meg, aminek segítségével a későbbiekben az ellátási láncban bárhol, és egyelőre bizonyos időkorlátokon belül bármikor megállapíthatják annak eredetét.

Sok technológiához hasonlóan, valószínűleg ez sem gonosz céllal született, nyilván számos területen hasznosnak bizonyulhat, tehát nem önmagában rossz, de sajnos idővel az állam és a rendőrállami szervek a tömegek elnyomására használhatják.

Tehát míg a módszer hasznos lehet a kereskedelemben (IJ: bár nyilván inkább az amúgy sem feddhetetlen multinacionális cégek számára), manapság az állami megfigyelő és irányítószervek minden új technológiára lecsapnak, ami segítségükre lehet a gyeplő szorításában. Sőt. A legtöbb esetben a folyamat inkább fordítva működik. Az állami szervek az üzleti vállalkozások előtt jutnak hozzá ezekhez a technológiákhoz és csak utáni válnak elérhetővé mások számára.

A DNS marker technológia nem egy jövőbeli elképzelés, hanem egy már most is használatban lévő módszer, amit az amerikai és a brit rendőrség már alkalmaz bizonyos ?tételek? megjelölésére.

John Hewitt az Extreme Tech oldalán elmagyarázza, hogy a technológia egyik felhasználásának alapját az úgynevezett ?DNS köd alkotja, amivel a rendőrség például befújhatja a tüntető tömegeket, amikor nincs mód a helyzet azonnali kezelésére.?

A DNS köd technológiát a DNS alapú QR-kódot is kifejlesztő Applied DNA Sciences nevű New Yorki cég fejleszti. Jessie Emspak a Discovery.com oldalán a következőket írja róla:

Az eszköz füsttel tölti meg a helyiséget és összezavarja a betolakodót, azonban a füst nemcsak a látást akadályozza, hanem DNS láncokat tartalmazó cseppekkel van telítve. Amennyiben a személynek mégis sikerül kiszabadulnia, testét beborítja ez a láthatatlan anyag.

A DNS körülbelül két hétig marad a bőrön és a ruhából is nehéz kimosni. Nem elég, ha a tolvaj eldobja a ruháit menekülés közben, a cipőitől is meg kell szabadulnia.

Ha az illetőt letartóztatják, a rendőrség mintát vesz testéről és egy egyszerű, amatőrök által is elvégezhető, olcsó kémiai vizsgálattal meg tudják állapítani, hogy a helyszínen tartózkodott-e, amikor a DNS Ködöt kibocsátották használták.

A DNS Köd pedig nem az egyetlen eszköz, amit az amerikai és brit rendőrség kísérleti alapon használ már. Igaz, Nagy-Britanniában népszerűbbek ezek a modern eszközök, talán azért, mert az Egyesült Államokban rendőrök manapság inkább először lőnek és csak utána nyomoznak, ha egyáltalán megteszik.

Az egyik ilyen új eszköz olyasmi, mint a gázspray, csak DNS részecskéket is tartalmaz, tehát egyszerre védekező és jelölő eszköz is. A másik pedig egy gélszerű anyag, amivel bizonyos tárgyakat, például egy ajtó kilincsét kenhetik be, ezzel DNS nyomkövetőt helyezve rájuk, amihez a gyanúsított hozzáérve saját magát jelöli meg.

A legérdekesebb és talán a legaggasztóbb a szintén kísérleti stádiumban lévő ?gyors DNS jelölőrendszer?, amit a brit rendőrség több helyen is tesztel már.

Az erőszakos megmozdulások kezelésére kifejlesztett pisztoly segítségével a rendőrség meg tudja jelölni azokat az embereket, akiket a helyszínen nem tudnak azonnal őrizetbe venni, vagy később ki akarnak hallgatni. Nagy-Britanniában gyakran előfordul, hogy a rendőrség konkrét személyeket vesz üldözőbe egy-egy megmozdulás alkalmával, aki szerintük felelős a helyzet elfajulásáért. Az új módszerrel elég, ha megjelölik a személyt, aki ezt észre sem veszi, mert a pisztolyban lévő töltet DNS részecskéket tartalmazó vizet lő ki. Bár a víz elpárolog, a jelölés megmarad és ultraibolya (vörös) fényben világít.

A jelölés segítségével a rendőrök meg tudják állapítani, hogy a személyt hol és mikor találták el, mert minden jelölőpisztolyhoz egy konkrét DNS szekvencia tartozik. Mivel a lövést az akciót irányító tiszt utasítására adják le, könnyű megállapítani, hogy a gyanúsított mikor lett megjelölve.

A videokamerák és szemtanúk vallomásával együttesen használva, megdönthetetlen bizonyítékot szolgáltat a gyanúsított ellen. ?A bizonyítási háromszög bezárul,? mondja Andrew Knights, a gyártó Selectmark igazgatója. ?Nem mondhatja, hogy nem ő volt, hanem csak valaki, aki hasonlított rá.? (discovery)

Persze sokakban rögtön felmerül a kérdés, hogy a módszerrel nem lehet-e ártatlan embereket megjelölni, hogy bajba keverjék őket, illetve a modern technológia korában nyilván előbb-utóbb a DNS szekvencia lemásolása is lehetővé válik.

Ez egyelőre nyilván bonyolult folyamatnak hangzik, aminek veszélyét a gyártó nem igen hajlandó figyelembe venni, mivel szerintük ilyet csak egy szélhámos tenne, aki nehezen juthat ilyen eszközökhöz. Csakhogy a valóságban éppen azoknak áll leginkább érdekében ártatlan állampolgárok ellen használni egy ilyen eszközt, akik hozzá is férnek a technológiához. Tehát míg a DNS megjelölő újítások sem mondhatók önmagukban gonosznak, mégis egy újabb eszközzel bővítik a rendőrállami módszereket.

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

  1. Bocsanat, egy elgepelesre szeretnem felhivni a figyelmet:
    “ultra vörös”t az eredeti alpjan vagy ultra violának vagy ibolyán túlinak lehetne irni, de igy nem jo mert az ultra voros az ugymond pont a lathato tartomanyba esik.
    Z

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend