Izrael

Az Arab Liga hátszelet ad az izraeli-palesztin békének

Időkjelei: A közel-keleti béke megkötése minden vezető politikus számára fontos feladat volt a múltban és a jelenben egyaránt. Miért? A Bibliából tudjuk, hogy az Antikrisztus Jeruzsálemet teszi meg birodalma központjának, ennek megvalósítására pedig (és természetesen a világ feletti hatalomátvétel részeként) egy hétéves szerződést fog megerősíteni. Dániel próféta ezt több alkalommal ?szent szövetségnek? nevezi (Dániel 9:27, 11:22-32), valószínűleg arra utalva, hogy a különböző vallások, elsősorban az izraeliták és muzulmánok közötti béke is fontos része lesz. Ez egy olyan lépés, ami eddig senkinek nem sikerült Izrael 1948-as megalapítása óta.

Forrás: ynetnews.com

John Kerry az Arab Liga vezetőkkel tárgyal (AP photo)

Az Arab Liga döntése, hogy megkönnyítse az immár egy évtizede tett békejavaslat izraeli részről történő elfogadását, igen kényelmetlen helyzetbe hozta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és egy pillanat alatt nyilvánvalóvá tette az új kormányban jelenlévő repedéseket.

E hét hétfőn, washingtoni látogatása során, Hamad Bin Jassem Al Thanitried sejk, Katar miniszterelnöke megpróbálta enyhíteni az izraeli aggodalmakat. Az Arab Liga delegációjának nevében megerősítette, hogy az izraeli-palesztin békét az 1967-es határokra kell alapozni, de most első alkalommal vetette fel bizonyos ?hasonló?, közös megegyezéssel kiválasztott, ?kisebb? földterületek cseréjének lehetőségét Izrael és Palesztina között.

Hamad sejk azután nyilatkozott, hogy találkozott Joe Biden amerikai alelnökkel és John Kerry külügyminiszterrel, aki már régóta próbálta elérni, hogy az arab vezetők fogadják el az arab béketerv módosított változatát, ami az amerikaiak vezette új izraeli-palesztin béketörekvés része. A változtatások Izrael támogatását hivatottak megnyerni azáltal, hogy az új szerződéstervezet szerint Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem egyes részeit megtarthatnák.

Kerry ?nagyon komoly előrelépésnek? nevezte a változtatásokat.

?Ez egy szó szerinti nyilatkozat az arab világ részéről, hogy hajlandóak békét kötni, amennyiben a palesztinok és izraeliek képesek megállapodni a végső státuszt illetően,? nyilatkozta riporterek előtt a spanyol külügyminiszterrel folytatott tanácskozás után.

?Nem szeretném alábecsülni annak jelentőségét, hogy Szaúdi-Arábia, Katar, az Arab Emirátusok, Egyiptom és Jordánia végre leülhetnek tárgyalni, kijelentve, hogy ?Most 2013-ban hajlandóak vagyunk békét kötni?? mondta Kerry, hozzátéve, hogy azért még sok munka van hátra.

?Sok még a házi feladat, sok az elmozdítandó akadály, de lépésről-lépésre haladva eljutunk a célig.?

A gesztus azonnal kényelmetlen helyzetbe hozta Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Amennyiben hidegen fogadja az Arab Liga ajánlatát, azzal megerősíti a nemzetközi közösség feltételezését, hogy nem gondolja komolyan a békekötést.

Az izraeli erők azonban már megszületése előtt halálra ítélhetik a javaslatot. Netanjahu számtalanszor kijelentette, hogy az 1967-es határok visszaállítása veszélyeztetné Izrael biztonságát és, hogy őt nem kötik elődei engedményei. Emellett a koalíciót domináló keményvonalas politikusok kerek-perec visszautasítanák az arab javaslatot.

Tzipi Livni  izraeli külügyminiszter elismerte, hogy Izraelnek vannak aggályai az arab kezdeményezéssel kapcsolatban, de úgy gondolja, hogy országának mégis pozitívan kell reagálnia. ?Ez egy jó hír, amit üdvözölni kell,? írta a Facebook-on.

Elmondta, hogy a terv szélesebb támogatást biztosít a palesztinok számára az arab világból a határkérdésekkel kapcsolatos koncessziókat illetően, miközben fontos üzenetet közvetít Izrael számára, mégpedig, hogy a palesztinokkal kötött béke az egész arab világgal való békét is jelentené. ?Remélem, hogy a Katarból érkező üzenet segíteni fog a tárgyalások mielőbbi elindításában.?

?Az Arab Liga miniszterei ismételten kifejezték támogatásukat a két-államos megoldás irányában, ami számunkra is elfogadható és egészen széles támogatottság kezd kialakulni az előrehaladás érdekében,? nyilatkozta, amikor Ferenc pápa fogadta a Vatikánban.

Az eredeti, 2002-es kezdeményezés békét ajánlott Izraelnek az egész arab világgal az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt területekről történő ?teljes visszavonulás? fejében.

Shelly Yachimovich, ellenzéki képviselő követelte, hogy a miniszterelnök hivatalosan is pozitívan reagáljon az Arab Liga bejelentésére. ?Ez egy fontos lépés az arab világ részéről, ami igazi áttörést hozhat,? mondta.

?Azt hiszem, hogy az izraeli kormánynak két kézzel kell megragadnia ezt az elképzelést,? mondta Erel Margalit, Munkapárti törvényhozó. ?Ez lehet az az áttörés, amire vártunk.?

Margalit elmondta, hogy éppen a tervet támogató parlamenti lobbi felállításán dolgozik és a Munkapárt még ellenzékből is támogatná Netanjahut, amennyiben a kezdeményezés mögé áll.

Bár a palesztinok először tiltakoztak a terv módosítása ellen, Saeb Erekat, a tárgyalódelegáció vezetője kedden azt mondta, hogy a palesztinok támogatják az új javaslatot.

?A kezdeményezés elvetése Izrael által ismét mutatja, hogy az izraeli kormány nem rendelkezik béketervvel,? mondta egy nyilatkozatban. ?Ehelyett teljes erővel folytatja a kolonizációt és a palesztin jogok és a régió stabilitása elleni támadásokat.?

Előző posztKövetkező poszt

9 hozzászólás

 1. ” A közel-keleti béke megkötése minden vezető politikus számára fontos feladat volt a múltban és a jelenben egyaránt.”
  A cikk rögtön ezzel a hazug közhellyel indit. Ha tényleg mindenkinek békét akarna, akkor béke lenne. De békét csak a közember akar, a politikusokat egyéb érdekek vezérlik – mintha ezt nem tudná mindenki.

  1. Szia! Lehet, hogy nem fogalmaztam elég pontosan, itt inkább az izraeli-palesztin békéről van szó (bár ez a cikkből kiderül), ami a Biblia szerint valószínűleg az Antikrisztus uralmának kezdete is lesz egyben és igencsak rövid életű lesz.
   Igazad van, hogy a politikusok nem békét, hanem hatalmat akarnak, de Jeruzsálem több szempontból is fontos nekik, ahogy azt írtam is. Úgy lehetett volna jobban fogalmazni talán, hogy “a békeszerződés aláírása”…

   1. Az sem igaz. Ha fontos lenne nekik, már aláirtak volna egyet az elmúlt 40-50 év alatt.

  1. Teljesen egyet értek veled .
   Főleg most hogy a Szabadkőműves izraeli vezetésnek sikerült felül írnia az átlag izraeliek békevágyát,amellyel tiltakoztak bárminemű háború ellen bárkivel,és az Illuminátista vezetés háborúba sodorta az országot Szíria ellen.
   Oroszország és Kína nagyon keményen csapkodja az asztalt. A Georgia-i provokációval ki ugrasztották az Oroszokat a bokorból,és most tudják,hogy Izraellel hogyan bőszítsék fel annyira őket,hogy ne csak Georgia-ig jőjjenek le,hanem egész Megiddóig.
   Ezzel hogy Izraelt be tudták dobni a háborúba,kezdetét vette Albert Pike terve a 3.világháborúval kapcsolatban,amelyet úgy tervezett meg,hogy Közel-keleten,és Izrael által fog kirobbanni,amellyel lángba sikerül borítani az egész világot.
   A következő 5-1o évben olyan borzalomnakl leszünk szemtanúi,amihez képest Hitler és Sztálin karénekes kisfiúk voltak.
   Aki csak teheti szárítsa és gyűjtse az ennivalót,és gyűjtse a ruházatot,mert olyan szegénységet hoz az emberiségre a Jezsuita-Szabadkőműves Illuminati,ahol a boltok üresek lesznek,és egy pár cipőért és egy szelet kenyérért bárkit meg fognak ölni fényes nappal.
   Istenünk tartsa meg mindazokat,akik fia beszédeinek engedelmeskedve élik napjaikat !!!
   Igazándiból majd most fog igazán el válni,hogy kik az Isten igazi követői,amikor majd kiderül hogy a gyülekezetek egész idáig be csapták a híveket,és amikor a hívek jönnek majd koldulni a gyülekezetvezetőkhöz,akkor azok hátat fognak nekik fordítani, és fájdalmasan fogják tudomásul venni majd hogy se az elragadtatás nem történt meg,se a pásztoro nem segítenek,és az időt is elvesztegették így,hogy amikor még lett volna idő és pénz a fizikai készülődéshez a nyomor enyhítésére,akkor mindenükkel az álpásztoroknak szolgáltak a szegények és árvák helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend