Tudomány és technika

Az új DARPA robot egész emberszerű

Forrás: Infowars.com

A Boston Dynamics által a DARPA megbízásából és az amerikai védelmi minisztérium finanszírozásával fejlesztett PETMAN robot új inkarnációja nemcsak egész emberszerű külsőt mondhat magáénak, de még izzad is és képes szabályozni saját ?test?hőmérsékletét.

A nemrég kiadott videón a robot apokalipszis utáni vegyvédelmi öltözékben és veszélyes anyagok észlelésére képes érzékelőkkel ellátva látható.

?A vegyvédelmi ruhába öltöztetett disztópikus gázálarcot viselő robot emberszerűbb már nem is lehetne,? írja Jason Dorrier a Singulariy Hub oldalán.

Ruháitól megfosztva leginkább Sonny-ra, az Én, a robot főszereplőjére hasonlít. PETMAN képes egyensúlyban tartani magát, fekvőtámaszokat nyomni, sétálni, nyújtózkodni és leguggolni.

A korábbi PETMAN inkarnációkat szemlélve (lásd lent) látható, hogy a robot képességei folyamatosan bővülnek és fejlődnek és egyre inkább hasonlít az emberre.

A robotszakértők legfőbb aggodalma, hogy a Pentagont egyetlen fő cél vezérli a kiborgflotta kifejlesztésében: a ?gyanúsítottak? üldözése és nagyszámú ember megölése a jövő csataterein.

Noel Sharkey, a mesterséges intelligencia és robotika professzora a Sheffield Egyetemen, több alkalommal figyelmeztetett, hogy a DARPA pártfogásában fejlesztés alatt álló robotokat végül majd gyilkolásra fogják használni.

?Amennyiben élesben is bevetésre kerülnek a harctéren, egyértelműen polgári személyek is áldozatul esnének, mivel a robotok nem tudnak különbséget tenni egy civil személy és egy katona között,? mondja Sharkey.

A múlt hónapban, Douglas Pryer alezredes, ismert és több díjjal elismert író, volt titkosszolgálati tiszt egy esszében figyelmeztetett a könyörtelen gyilkoló robotok jelentette veszélyekre, amiket emberi célpontok levadászására és meggyilkolására használhatnak a közeljövőben.

Tavaly kiadott 50 oldalas jelentésében a Human Rights Watch emberjogi figyelőszervezet szintén arra figyelmeztetett, hogy a harctéren szabadjára engedett mesterséges intelligenciával rendelkező robotok elkerülhetetlenül háborús bűnöket fognak elkövetni.

A Cambridge Egyetem tavaly jelentette be egy új kutatás elindítását, amelynek célja megállapítani a mesterséges intelligenciával rendelkező robotok jelentette veszély kockázati szintjeit az emberiség kihalására nézve.

A ?terroristák levadászására? és egyéb ?belbiztonsági célokra? egymással kommunikálni képes pilótanélküli repülők is fejlesztés alatt állnak, amelyek egy napon képesek lesznek ragadozó madár módjára ?lecsapni? emberi célpontokra az utcákon.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend