Tudomány és technika

SMS egyenesen a kontaktlencsére

Forrás: The Telegraph

Belga kutatók olyan technológiát fejlesztettek ki, aminek segítségével különböző információkat, mint például a telefonra érkező szöveges üzeneteket, közvetlenül egy kontaktlencse felszínén lehet megjeleníteni.

A Ghent Egyetem mikrorendszerek kutatóközpontja egy olyan gömbölyűen ívelt LCD kijelzőt fejlesztett ki, ami egy kontaktlencsébe történő beágyazást követően vezeték nélküli kapcsolaton keresztül különböző képeket tud a lencse felszínén megjeleníteni.

?Most, hogy az alapvető technológiát kifejlesztettük, elkezdhetünk dolgozni az igazi felhasználási lehetőségeken, amelyek reményeink szerint néhány éven belül elérhetők lesznek,? mondta Herbert De Smet professzor.

Korábbi kontaktlencse kijelzőkkel ellentétben, amelyek csupán korlátozott számú és méretű pixelből tudtak képet előállítani, az új technológia lehetővé teszi, hogy a lencse egész felszínét erre használják.

Az egyik javasolt felhasználási lehetőség szerint ?az egypixeles, teljes felszínében kihasznált lencse hasonló elven működne, mint a fényre sötétedő napszemüvegek.?

?Ez nem sci-fi,? mondta Jelle De Smet, a projekt kutatásvezetője, aki szerint a lencse kiskereskedelmi értékesítése öt éven belül megkezdődhet.

?Ez a technológia soha nem léphet a mozivászon helyére a filmnézés terén, de néhány konkrét alkalmazási területen, mint például a navigációban vagy a szöveges üzenetek megjelenítésében beválhat.?

Az új technológia csupán az első lépés a ?teljesen pixelesített kontaktlencse kijelzők? kifejlesztése felé, amik a televízió képernyőkhöz hasonlóan részlet gazdag képek megjelenítésére képesek.

A lencséket a gyógyászatban is használhatnák, például a fényáteresztés kontrollálására egy sérült írisz esetében.

A kozmetikai felhasználás terén pedig a lencsék segítségével ?színre lehetne hangolni? a szem íriszét, például hogy alkalmazkodjon a felhasználó hangulatához.

[vsw id=”-btRUzoKYEA” source=”youtube” width=”590″ height=”360″ autoplay=”no”]

(Időkjelei) Az alábbi rövidfilmben, a fenti cikkel ellentétben, ami egy létező technológiát ismertet, a Bezalel Művészeti Főiskola végzősei, egy nem túl távoli jövőt tárnak elénk, ahol az emberek a Google-szemüveghez hasonló eszközt viselnek, amin keresztül folyamatos kapcsolatban állnak a felhővel.

Sokak számára egy ilyen ?kiterjesztett valóság? igazi utópiának hangzik, azonban még egy laikus számára is egyértelműen kitetszik a technológia disztópikus jellege.

Miközben a technika a valóságban is egyre közelebb jár ahhoz, hogy az ilyen és ehhez hasonló eszközök valóban az ember testének (és lelkének?) részét képezzék, egyre több művész, mérnök és laikus teszi fel a kérdést: milyen mértékig engedhetjük, hogy a műszaki eszközök és az Internet életünk részévé váljanak? Az alábbi rövidfilm, amellett, hogy minőségi munka, mérlegre teszi ezeket a kérdéseket.

[vsw id=”DLCcYH7JNBE” source=”youtube” width=”590″ height=”360″ autoplay=”no”]

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend