Gazdasági válság

Lesz-e részvényeladási roham a fiskális szakadék előtt?

Forrás: The Economic Collapse

Photo credit Dave Granlund

Az Egyesült Államokban véget értek a választások. A legtöbb ember számára világos, hogy hamarosan adóemelések jönnek, és sokan már most azon törik a fejüket, hogyan pozícionálják magukat a pénzügyi túléléshez. December 31-ével egy egész sor adócsökkentési intézkedés jár le, ezért az elemzők részvény- és eszközeladási rohamra számítanak 2013 előtt, mivel így kevesebb adót kell fizetni az értékesítések után.

Természetesen még előfordulhat, hogy a kongresszusnak sikerül megállapodni az adóemelések halasztásáról, de ez egyre valószínűtlenebbnek látszik, különösen a gazdagokat érintő adóemelések tekintetében. Függetlenül attól, hogy most lesz-e adóemelés vagy később, maga az a tény, hogy előbb utóbb bekövetkezik, eladásra ösztönzi a befektetőket, hiszen ki akarna önszántából több adót fizetni.

Amennyiben a pénzeszközök eladása rohammá növi ki magát ez komoly hatással lehet a részvényárfolyamokra. Már most is számos technikai jel mutat arra, hogy a részvényárak ?korrekciója? hamarosan elindul.

Sok szó esik a ?fiskális szakadékról? , de csak kevesen tudják, hogy ez mit is takar. A befektetők pedig a kongresszustól várják, hogy tegyenek valamit január 1 előtt.

A tőkenyereség után fizetendő adó 15-ről 20 százalékra emelkedik, de a magas jövedelműek számára ez még nagyobb emelkedést jelent majd, az Obamacare egészségügyi reformba becsempészett adóemeléseknek köszönhetően.

Az osztalékok esetében a fizetendő adó 15-ről 43 százalékra emelkedik a magas jövedelműeknél.

Ezek az adóemelések már most is láthatóak egyes üzleti döntésekben. Például kiszámolták, hogy George Lucas több százmillió dollárt spórolt azzal, hogy a Star Wars-t idén adta el a Disney-nek és nem várt 2013-ig.

A CNBC is arról ír, hogy eljött a részvényeladások ideje:

A gazdagok számára 2012 az eladás éve lesz.

A ?fiskális szakadék? miatt aggódnak, ami akkor jön el, amikor az adócsökkentések érvényessége lejár és az év végével hatályba lépnek a kiadáscsökkentések.

A tőkenyereség és az osztalékok után fizetendő adók növekedésétől tartva, sok vagyonos ember próbál megszabadulni részvényeitől, vállalkozásától és otthonától még az év vége előtt.

Az igazság az, hogy a részvények árfolyama már nem tudott hová emelkedni. Azok, akik próbálnak megszabadulni eszközeiktől, amíg még veszteség nélkül megtehetik, jól teszik, ha figyelmeznek Marc Faber intelmeire:

?A piac lefelé tart, mert a vállalati eredmények csalódást fognak okozni, a globális gazdaság alig fog növekedni a következő évben, sőt akár zsugorodhat is és ezért a részvények a szeptemberi 1470 pontos S&P csúcsról legalább 20%-ot fognak esni szerintem.?

Faber meg van győződve arról, hogy teljes értéktőzsdei összeomlás jön, független attól, hogy elérjük-e a fiskális szakadékot vagy sem.

?Szerintem az egész globális pénzrendszert újra kell indítani és ezt nem a központi banki vezetők, hanem az összeomló piacok fogják megtenni, legyen az a valuta, hitel vagy részvénypiac,? mondta. ?Meg fog történni. Egy nap meg fog történni és akkor örülhetünk, ha a jelenlegi érték 50 százalékával számolhatunk.?

A politika és a gazdaság mindig is szoros összefüggésben volt egymással. A választási eredmények nagyon komoly következményekkel járnak majd. Egyik cég a másik után jelenti be az újabb elbocsátásokat, illetve alternatívaként egyes vállalatok a munkaórák számát csökkentik.

Az emberek egyre szegényebbek, egyre jobban eladósodnak és a gazdaság egyre bizonytalanabb. Egyelőre a teljes gazdasági összeomlás felé tartunk. Úgy tűnik, hamarosan kiderül milyen is az a bizonyos ?szakadék?.

Előző posztKövetkező poszt

8 hozzászólás

 1. A forgalomban levő részvények valóban túlértékeltek. Nincs mögöttük akkora érték, mint amennyiért a “virtuális piactéren” azaz a tőzsdén spekulatívan kereskednek, azaz túl van fújva. Valós értéke sok vállalat esetében talán tizede, mint ahogy a tőzsdén fut. Átlagban véve a részvénypiacot, talán harmadát, ha éri reálisan, a többi lufi. Ez ki fog pukkanni azonban hamarosan, pár hét, max pár hónap. A szűkülő gazdasági keresztmetszet feszültséget eredményez a piacon.
  A szűkülő piacok pedig az egyre növekvő nyersanyag és energiaválsággal vannak összefüggésben, ha kevés az input egyre kevesebb az ouput.
  Hölgyeim és Uraim kijelenthetem, hogy időzített bombán ülünk mindannyian.
  De a legnagyobb és egyben megoldhatatlan probléma a Föld lakosságnak (7 milliárd fő) élelemmel való ellátása. Pont a szénhidrogénektől való élelmiszer gyártás csap vissza, ami ekkora tömegű populációt létre tudott hozni.

  1. Azt gondolom, hogy valahol termeszetes, hogy a hataridos ugyletek szeleskoru elterjedese ota (az utobbi 4-5 evben mar a lakossag koreben is!!) piaci buborek alakult ki.
   Mindenkinek szive joga, hogy 3 honapra elore 10-20% (van ahol 1%) letetert cserebe olyan aru- es/vagy penzpiaci termeket rendeljen, amilyet csak a szive kivan. Ez a liberalizmus es az igazi szabadsag, ugyebar. Csakhogy ezektol a jogos, de virtualis ugyletektol az egesz penzpiac tenylegesen 3x-30x-300x akkoranak latszik, mint amekkora valojaban.
   Ebben az ertelemben igaz, hogy a hatterben megmozdulo valos penz harmad/hatmincad/haromszazad annyi, mint ami a piacon forog.
   Fx piacokon a megengedett tokeattet sok cegnel mar 1:500-hoz. Igy szereznek ujabb es ujabb ugyfeleket tobbekkozott.
   Ez egyszer ki fog pukkanni. Meghozza nagy valoszinuseggel pont az allami szabalyozasok fogjak kipukkantani azzal, hogy megtiltjak azoknak a szereploknek a hataridos ugyleteket, akik az ugylet fedezetet nem tudjak akar azonnal 100%-ban kifizetni.
   Ezzel egy csapasra ujabb milliokat fognak nyomorba donteni…

   Es meg egy kis link:
   Akar kozel is lehet a gorog csod, ha ez a politikusokon mulik…

   http://gazdasag.ma.hu/tart/cikk/c/0/151010/1/gazdasag/Komoly_nezetelteres_tamadt_az_IMF_es_az_eurozona_penzugyminiszterei_kozott?place=srss

   Az amerikai lejtmenet sincs messze egyuttal…
   http://gazdasagiradio.hu/cikk/84358/

 2. “Egy nap meg fog történni és akkor örülhetünk, ha a jelenlegi érték 50 százalékával számolhatunk.”

  Jo lenne ha az onbeteljesito joslatok ezen avatott szakertoje definialna az “ertek” fogalmat is, hogy a valodi mondanivaloja is vilagos legyen…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend