Háborúk, Lázongó világ

Üdvözlet Putyintól: Orosz bombázók az amerikai védelmi zónában

Forrás: Free Beacon

Július 4-én, a Függetlenség Napjának ünnepén, két orosz stratégiai bombázó behatolt az amerikai védelmi zóna területére a Csendes-óceán közelében. A bombázókat amerikai vadászrepülők fogadták, mondta a védelmi erők egyik illetékese a Free Beacon-nak. 

Ez a második alkalom, hogy Moszkva atomtöltet szállítására is alkalmas bombázókat küldött az Egyesült Államokat körülvevő 200 mérföldes védelmi zóna területére az elmúlt három hét során.

Első alkalommal két TU-95 Bear H bombázó repült el Alaszka közelében egy orosz hadgyakorlat alatt, nyilatkozta az oroszok katonai szóvivője. A hadgyakorlat során ?ellenséges? légvédelmi állások és stratégiai létesítmények elleni támadásokat is szimuláltak.

Az amerikai védelmi erők egyik képviselője szerint ugyan a csendes-óceáni betolakodás megközelítette az amerikai partokat, a katonaság által szuverén légtérnek tekintett 12 mérföldes zónába nem hatolt be.

Az incidens arra enged következtetni, hogy Moszkva nagy hatótávolságú cirkáló rakétáit teszteli két stratégiailag fontos helyszínen, az alaszkai Greely bázis és a kaliforniai Vandenberg légi bázis közelében.

Májusban, Nikolaj Makarov tábornok, az orosz fegyveres erők parancsnoka egy moszkvai konferencián azt mondta, hogy mivel a rakétavédelmi rendszerek destabilizálódtak, ?megelőző támadásmódok alkalmazására is sor kerülhet, amennyiben a helyzet romlik.? Megjegyzésével az Egyesült Államok által Európába telepítendő rakétavédelmi eszközök ellen tiltakozott.

Az amerikai védelmi erők képviselője ?Putyin Függetlenség napi üdvözletének? nevezte az incidenst.

Thomas McInerney tábornok, volt alaszkai katonai parancsnok szerint ?egyértelmű, hogy Putyin teszteli Obama elnököt és nemzetvédelmi csapatát.?

?Ezek a nagy hatótávolságú légi kirándulások kísértetiesen hasonlítanak a parancsnokságom idején, még a hidegháború alatt végzett orosz gyakorlatokra,? nyilatkozta a tábornok a Free Beacon-nak.

?Az orosz, szíriai és iráni lépések arra engednek következtetni, hogy a hidegháborús évek stratégiái visszatérőben vannak.?

Az alaszkai bombázók berepülése éppen egybeesett a Barack Obama és Vladimir Putyin közötti, június 18-án rendezett csúcstalálkozóval.

Amerikai illetékesek szerint hozzávetőlegesen 30 bombázó és támogató légi jármű vett részt a hadgyakorlatban, amelyek között voltak Bear Hs és TU-160-as Blackjack bombázók is.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend