Nagytestvér

Obama felhatalmazza magát az amerikai kommunikációs rendszerek feletti irányítás átvételére

Forrás: RT.com és Presstv.ir

Barack Obama legújabb végrehajtási utasítása igen hosszú névvel büszkélkedhet: ?A nemzetbiztonsági és katasztrófavédelmi kommunikációs funkciók kijelölése?. Célja a kormány üzeneteinek közvetítése az Interneten keresztül a nemzetbiztonság szempontjából veszélyesnek ítélt helyzetekben.

(Idők jelei: Az amerikai kormány több kapcsolódó intézkedéssel is készül az ilyen helyzetekre. A tavaly bejelentett PLAN program (Személyes Lokalizált Riasztási Hálózat) például, aminek valamennyi új mobiltelefon meg kell, hogy feleljen, előírja a kormányriasztás funkció integrálását a mobiltelefonok operációs rendszerébe, amelynek elsőként az Apple tett eleget hamarosan piacra kerülő iOS 6-os verziójú oprendszerével.)

A végrehajtási utasítás aláírására a múlt héten került sor. Szakértők szerint egy ilyen jellegű intézkedést a kongresszuson keresztül kellett volna meghozni. Amie Stapanovich, az Elektronikus Adatvédelmi Információs Központ (Electronic Privacy Information Center – EPIC) munkatársa elmagyarázta, egyesek ezért idegesek a döntés miatt, mert attól tartanak, hogy az egyiptomi iszlám ébredéshez hasonlóan, ahol a kormány egyszerűen lekapcsolta az Internetet, a kommunikáció ilyen jellegű korlátozása az Egyesült Államokban is valósággá válhat.

A kiberbiztonsági törvényjavaslatok körüli vita már évek óta tart az Egyesült Államokban. A komoly felháborodás eredményeként az Internet ?főkapcsolóra? vonatkozó részeket teljes egészében kivették a javaslatból. A mostani döntéssel úgy tűnik ezt a ?problémát? próbálják orvosolni Washingtonban.

Az Internethasználók számának növekedését kihasználva, az amerikai kormány szeretne minél több embert elérni saját üzeneteivel. Egyelőre csupán arról van szó, hogy katasztrófa vagy vészhelyzet esetén küldenének üzenetet a felhasználóknak, de sokan attól tartanak, hogy ez csupán az első lépés az Internet feletti teljes hatalomátvétel felé.

Megint mások azt mondják, hogy nem hatalomátvételről vagy az Internet irányításáról van szó, a kormány csupán az információ megosztását próbálja ?moderálni?.

A témával foglalkozók többsége azonban mégis úgy gondolja, hogy nem másról, hanem a kommunikáció feletti hatalmi harcról van szó, és minden jellegű intervenciót elleneznek.

Vészhelyzet esetén az amerikai Hadügyminisztérium lesz felelős a nemzetvédelmi érdekek támogatásához szükséges paraméterek kifejlesztéséért, míg a nemzetbiztonság feladata lesz a kormányakciók lebonyolítását támogató irányelvek kidolgozása.

A kormány Országos Kommunikációs Rendszerének saját oldalán az olvasható, hogy ?az érintett infrastruktúrákba beletartozik minden kábel, vezeték nélküli, műholdas, vezetékes és sugárzott kommunikáció, amelyek az internetes kommunikációt és egyéb kulcsfontosságú információs rendszerekhez támogatást biztosítanak,? ami arra enged következtetni, hogy az elnök valóban az egész ország Internet hozzáférése feletti hatalmat adott magának.

A végrehajtási utasítás megvalósítására és annak érdekében, hogy a Fehérház mindenkit elérhessen az Egyesült Államokban, az elnök egy magas szintű bizottság létrehozásáról döntött, a nemzetbiztonság, a Pentagon, az állami telekommunikációs felügyelet és egyéb osztályok bevonásával.

Az EPIC elmagyarázta, hogy az elnök felhatalmazta a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy ?bármilyen magán létesítményt vagy eszközt lefoglaljon, amennyiben ez szükségessé válik a civil kommunikáció lekapcsolásához vagy korlátozásához.?

Előző posztKövetkező poszt

7 hozzászólás

    1. Tom,
      Try to stick to this email for awhile. I put you on the spam filter’s white list. Let’s see if it works.

      1. Thanks, but I don’t necessarily change my e-mail because of the filter, I change it all the time because the email address is stored by Firefox, but not by Opera so when I use Opera I just type something in… not that which is stored by Firefox is real.

        1. I get it. I thought you still had problems leaving comments. In any case this one is white listed, plus I like the avatar 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend